Zelf uw voortuin ontwerpen of laten doen?

Wilt u een voortuin ontwerpen? Start met het opdoen van inspiratie bekijk wat u mooi vindt. Verzamel al uw wensen laat de voortuin ontwerpen door een vakkundige hovenier bij u uit de buurt of doe het zelf. De voortuin laten ontwerpen? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt. 

> Start uw prijsvergelijk

voorbeeld van een voortuin ontwerpen

Wilt u zelf een voortuin ontwerp maken? Denk hier dan goed over na. De werkzaamheden die u hiervoor moet uitvoeren zijn complex en foutgevoelig. Hieronder leest u alles wat u moet weten over een voortuin ontwerpen.

Waarom moet een voortuin ontworpen worden? Welke voorbereidingen moeten getroffen worden? Waar moet u op letten? Wat kost het om een voortuin te laten ontwerpen door een vakkundige hovenier? Deze en andere vraagstukken worden hier beantwoordt.

Voortuin (laten) ontwerpen? Gebruik onze informatie:

voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Waarom een voortuin ontwerpen?

Het ontwerpen van een voortuin is noodzakelijk om de tuin goed te kunnen aanleggen. Bovendien heeft een voortuin ontwerp drie voordelen, namelijk: 

 1. Structuur
 2. Duidelijke kosten
 3. Direct starten met de aanleg van de tuin

1. Structuur

Het voortuin ontwerp is eigenlijk niets anders dan een goed doordacht plan dat structuur aanbrengt tussen uw wensen en functionaliteit. Bovendien is het ontwerp voorzien van technische gegevens zoals de afmetingen van het tuinpad, terras, borders en een gazon. Zonder zo’n plan wordt uw voortuin een verzameling van bij elkaar geraapte ideeën zonder enige vorm van structuur en is de kans op onvoorziene kosten groot. 

2. Duidelijke kosten

Door de voortuin te ontwerpen zijn de kosten voor de aanleg direct duidelijk en kunt u binnen uw budget de voortuin laten aanleggen. Een voortuin ontwerp is namelijk altijd voorzien van een materialenlijst. Bovendien weet een hovenier aan de hand van het ontwerp welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en kan er berekent worden hoeveel tijd de werkzaamheden in beslag nemen. Op basis van de materialen en de hoeveelheid manuren worden de kosten voor de aanleg van de tuin berekent.

3. Direct starten met de aanleg van de tuin

Na afronding van de ontwerpfase kunt u direct alle benodigdheden kopen en uw voortuin aanleggen. Doe dat zelf of laat dit door een hovenier doen. Wilt u de klus uitbesteden? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt. 

> Start uw prijsvergelijk

Maak een doordacht voortuin ontwerp en voorkom dat uw voortuin een mengelmoes van ideeën wordt 

Voorbereidingsstappen bij het ontwerpen van een voortuin

Wilt u met een goede voorbereiding uw voortuin ontwerpen? Doorloop dan de onderstaande 6 stappen. 

 1. Inspiratie opdoen
 2. Stijl bepalen
 3. Voortuin opmeten
 4. Unieke eigenschappen omschrijven
 5. Vlekkenplan maken
 6. Zelf ontwerpen of uitbesteden?

Stap 1 – doe inspiratie op aan de hand van foto’s en voorbeelden

In veel tijdschriften, kranten, maar vooral online vindt u mooie foto’s en voorbeelden van voortuinen. Verzamel alle ideeën en geef ieder idee een prioriteit.

Stap 2 – bepaal de stijl

Bepaal de stijl die uw nieuwe voortuin moet krijgen. Bijvoorbeeld landelijk, modern, natuurlijk, Aziatisch, Engels, Italiaans, romantisch of klassiek.

Stap 3 – meet de voortuin op

Meet uw voortuin nauwkeurig op noteer de afmetingen. Heeft u een plattegrond van uw voortuin? Dan slaat u deze stap over.   

Stap 4 – omschrijf de unieke eigenschappen van de voortuin

Omschrijf de unieke of kenmerkende eigenschappen van de voortuin. Bijvoorbeeld, de voortuin:

 • ligt aan een drukke weg
 • heeft een oprit
 • is breed en ondiep
 • ligt op het noorden, oosten, zuiden of westen
 • heeft veel schaduw of juist weinig schaduw

Stap 5 – maak een vlekkenplan

Maak een vlekkenplan. Dat doet u door een plattegrondschets van uw voortuin te maken en met “vlekken” de indeling te bepalen. 

Stap 6 – laat uw voortuin ontwerpen of doe het zelf

Wilt u uw voortuin laten ontwerpen? Gebruik dan onze prijsvergelijker en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt of maak zelf een voortuin ontwerp. 

voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen door een hovenier?

Start prijsvergelijk

Hoe wordt een voortuin ontworpen?

Bij het ontwerpen van een voortuin wordt een vast stappenplan doorlopen. Gebruik het onderstaande stappenplan om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stap 1 – wensen bespreken

Heeft u de voorbereidingsstappen afgerond? Bespreek dan tijdens het intakegesprek uw wensen met de hovenier en bekijk samen uw voortuin. Zoekt u nog een hovenier om uw voortuin te laten ontwerpen? Start dan meteen een vrijblijvende prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt. 

> Start uw prijsvergelijk

Stap 2 – contract maken

Op basis van uw wensen maakt hovenier een contract. In dit contract staat omschreven wanneer het ontwerp klaar moet zijn, hoe vaak veranderingen doorgevoerd mogen worden en wat de totale kosten zijn. Na ondertekening van het contract zal de hovenier vervolgens starten met het ontwerpen van uw voortuin. 

Stap 3 – schetsontwerp maken

Op basis van uw wensen en de informatie die uit het intakegesprek naar voren is gekomen maakt de hovenier een eerste schetsontwerp. Het schetsontwerp wordt vervolgens besproken waarna er ruimte voor aanpassingen is. 

Stap 4 – schetsontwerp omzetten naar 3d 

De hovenier maakt van het schetsontwerp een getailleerd voortuin ontwerp in 3d. Deze wordt vervolgens aangevuld met een materialenlijst, een begroting voor de tuinaanleg en eventueel een beplantingsplan

Stap 5 – het definitieve voortuin ontwerp

Op basis van uw feedback worden de laatste aanpassingen doorgevoerd en is het ontwerp klaar. 

voortuin ontwerp in 3d

Tips om een voortuin te ontwerpen (10 tips)

Wilt u een nieuwe voortuin? Gebruik dan de onderstaande 10 tips. 

 1. Wilt u uw voortuin laten ontwerpen door een vakkundige hovenier? Vergelijk dan altijd eerst de prijzen en bespaar tot 40% aan kosten.
 2. Kies voor een hovenier met een ontwerpstijl die bij uw smaak en woning past.
 3. Op een snelle manier inspiratie opdoen? Loop een rondje door uw eigen buurt en de bekijk de voortuinen.
 4. Gaat u binnenkort op vakantie? Bekijk dan ook de voortuinen in het buitenland. Buitenlandse invloeden in uw voortuin maken uw tuin spannend.
 5. Omdat een voortuin vaak intensiever wordt gebruikt dan een achtertuin is het aan te raden om kwaliteitstegels te gebruiken. Gebruik daarom keramische tegels of natuursteen. 
 6. Kies altijd voor duurzame materialen. Hiermee voorkomt u onderhoud en reparatiekosten. 
 7. Wilt u de voortuin ook voorzien van een mooie oprit? Lees hier alles over een oprit aanleggen.
 8. Wilt u een erfafscheiding zoals een hek, haag of muur plaatsen? Houd dan rekening met een maximale hoogte van 1 meter. 
 9. Bevorder de veiligheid van uw woning door in uw voortuin tuinverlichting en grind te plaatsen.
 10. Gebruik in het voortuin ontwerp maximaal 2 basiskleuren en maximaal 1 kleur voor de accenten. Hiermee krijgt uw voortuin een rustige uitstraling.
voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen? Vergelijk meteen de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wat kost het laten ontwerpen van een voortuin?

Wilt u de voortuin laten ontwerpen door een vakkundige hovenier? Houd dan rekening met startprijzen vanaf €150,- euro inclusief 21% btw. De totaalprijs is altijd afhankelijk van:

 • het oppervlak van de tuin
 • wensen
 • beschikbare budget
 • complexiteit van het voortuin ontwerp
 • uurtarief van de hovenier

Goedkoop voortuin ontwerp maken

Iedere tuin is uniek. Hierdoor is het maken van een voortuin ontwerp maatwerk. Wilt u op een goedkope manier uw voortuin laten ontwerpen? Vraag de hovenier om een bestaand ontwerp aan te passen naar uw wensen. De hovenier heeft dan minder tijd nodig om het ontwerp te maken waardoor de kosten lager blijven. Extra kosten besparen? Bespaar tot 40% aan kosten door de prijzen van hoveniers te vergelijken. 

> Start uw prijsvergelijk

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018