Voortuin ontwerpen met ons stappenplan

Wilt u een nieuwe voortuin? Een voortuin ontwerpen is dan de eerste stap. Doe inspiratie op en bekijk wat u mooi vindt. Verzamel al uw wensen voor het voortuin ontwerp en laat uw voortuin ontwerpen door een vakkundige hovenier bij u uit de buurt.

Uw voortuin zelf ontwerpen? Denk hier goed over na. Een goed voortuin ontwerp maken is complex en foutgevoelig werk. In het ontwerp staan namelijk alle maten en benodigdheden omschreven. Deze heeft een hovenier nodig voor de aanleg van uw voortuin.

Met een voortuin laten ontwerpen pakt u de klus in één keer goed aan. Hieronder leest u alles wat u moet weten over een voortuin ontwerpen.

Vragen over een voortuin ontwerpen

Hoe kan ik snel een professioneel een voortuin ontwerp laten maken? Wat kost een voortuin ontwerpen? Welke werkzaamheden kan ik zelf uitvoeren? Deze vragen en meer zullen beantwoord worden.

Voortuin laten ontwerpen? Gebruik onze informatie:

voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Waarom een voortuin ontwerpen?

Voor een goed aangelegde voortuin is een voortuin ontwerpen noodzakelijk. Bovendien heeft een voortuin ontwerpen drie voordelen. Bekijk de voordelen hieronder:

Een voortuin ontwerp zorgt voor structuur

Het ontwerp is niets anders dan een strak plan. Zonder een goed doordacht ontwerp wordt uw tuin een verzameling van bij elkaar geraapte ideeën zonder enige vorm van structuur. Daardoor is het onvermijdelijk dat u na de aanleg met herstelkosten te maken krijgt.

Met een voortuin ontwerp weet u wat uw voortuin gaat kosten

In het ontwerp zijn alle materialen en benodigdheden verwerkt. Een hovenier kan daarmee precies berekenen wat de aanleg van uw tuin gaat kosten. Op die manier is het mogelijk om binnen uw budget uw voortuin aan te leggen.

Met een professioneel voortuin ontwerp kan de aanleg direct starten

Uw voortuin zelf ontwerpen? Dan is de kans groot dat het ontwerp aangepast moet worden. Het ontwerp moet namelijk aan standaarden voldoen die voor een hovenier bruikbaar zijn. Denk aan een materialenlijst, de afmetingen, diepte van het afgraven en de hoogte voor het ophogen van uw tuin. 

Wilt u na het ontwerp direct uw voortuin aanleggen? Uw voortuin laten ontwerpen door een vakkundige hovenier is dan een beter idee. Start meteen een prijsvergelijk voor uw voortuin laten ontwerpen en ontvang de prijzen van meerdere hoveniers.

Uw voortuin laten ontwerpen is altijd een beter idee dan zelf ontwerpen

Voorbereiding bij een voortuin ontwerpen

Met de juiste voorbereiding wordt het proces van een voortuin ontwerpen een stuk eenvoudiger. Doorloop de onderstaande zes stappen om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stap 1 – foto’s, voorbeelden en inspiratie opdoen voor uw voortuin ontwerp

De eerste stap is het opdoen van inspiratie. In veel tijdschriften, kranten, maar vooral online vindt u mooie foto’s en voorbeelden van voortuinen. Verzamel alle ideeën op een moodboard en geef er een prioriteit aan.

Stap 2 – gewenste stijl voor het voortuin ontwerp bepalen

Bepaal vooraf welke stijl uw voortuin moet krijgen. Bijvoorbeeld landelijk, modern, natuurlijk, Aziatisch, Engels, Italiaans, romantisch of klassiek.

Stap 3 – voortuin opmeten

Bepaal de afmetingen van uw voortuin. Heeft u een plattegrond van uw voortuin? Dan hoeft u uw voortuin niet te meten.  

Stap 4 – unieke eigenschappen van uw voortuin vastleggen

Iedere voortuin heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Omschrijf deze. Bijvoorbeeld, mijn voortuin:

 • ligt aan een drukke weg
 • heeft een oprit
 • ligt op het noorden, oosten, zuiden of westen
 • heeft veel schaduw of juist weinig schaduw

Stap 5 – vlekkenplan maken voor uw voortuin ontwerp

Maak een vlekkenplan van uw voortuin. Dat doet u door een plattegrondschets te maken en met “vlekken” de indeling te bepalen. Geef aan waar het groen, de bestrating en bijvoorbeeld een oprit wordt aangelegd.

Stap 6 – zoek een hovenier die uw voortuin kan ontwerpen

Zoek een hovenier die uw voortuin kan ontwerpen. Om snel in contact te komen met hoveniers en de prijzen te achterhalen maakt u gebruik van onze gratis prijsvergelijker.

voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Proces van een voortuin ontwerpen

Bij een voortuin ontwerpen wordt een vast stappenplan doorlopen. Lees hieronder met welke stappen u te maken krijgt.

Stap 1 – uw tuin bekijken en de wensen voor uw voortuin ontwerp bespreken

Tijdens het intakegesprek met de hovenier bespreekt u al uw wensen. Dit doet u met behulp van de voorbereidingsstappen. Samen met de hovenier bekijkt u uw voortuin en wordt er meteen een brainstormsessie gestart.

Stap 2 – het maken van een contract

Al uw wensen worden in een contract vastgelegd. In het contract staat ook wanneer het ontwerp klaar moet zijn en hoe vaak er veranderingen doorgevoerd mogen worden. Na ondertekening van het contract zal de hovenier uw voortuin ontwerpen.

Stap 3 – een schetsontwerp maken

Op basis van uw wensen maakt de hovenier een vlekkenplan. Vervolgens wordt er een schets gemaakt en zal de hovenier suggesties aandragen voor het gebruik van materialen en het groen. Zodra deze fase is afgerond wordt het voortuin ontwerp gemaakt.

Stap 4 – aanpassingen doorvoeren en omzetten naar een 3D voortuin ontwerp

In deze fase is duidelijk hoe uw voortuin eruit komt te zien. De hovenier maakt van het schetsontwerp een getailleerd voortuin ontwerp. Deze wordt aangevuld met een materialenlijst en eventueel een beplantingsplan. Ook wordt er een start gemaakt met het maken van een begroting voor uw tuinaanleg. Het 3D ontwerp wordt aan u gepresenteerd waarna u feedback kunt geven.

Stap 5 – het definitieve voortuin ontwerp maken

Op basis van uw feedback worden de laatste aanpassingen doorgevoerd. U ontvangt een definitief voortuin ontwerp, een materialenlijst en een begroting voor het aanleggen van uw voortuin.

Wilt u uw voortuin ontwerpen? Start meteen een gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt!

Voortuin ontwerpen tips (10 tips)

Wilt u een nieuwe voortuin? Laat een mooi voortuin ontwerp maken door een hovenier en gebruik de 10 tips hieronder.

 1. Vergelijk altijd de prijzen voor uw voortuin ontwerp. Door de prijzen te vergelijken bespaart u al snel tot 40% op de kosten.
 2. Loop een rondje door uw buurt en bekijk de voortuinen. Zo doet u al snel veel inspiratie op.
 3. Kies voor een hovenier met een ontwerpstijl die bij uw smaak past. Zorg er ook voor dat de stijl bij uw woning past.
 4. Gebruik kwaliteitstegels zoals keramische tegels in uw voortuin. Uw voortuin wordt namelijk intensiever gebruikt dan uw achtertuin.
 5. Wilt u uw voortuin voorzien van een mooie oprit? Lees hier alles over een oprit aanleggen.
 6. Uw voortuin afschermen met een hek? Houdt er rekening mee dat het hek niet hoger dan 1 meter mag zijn.
 7. Met tuinverlichting en grind in uw voortuin bevordert u de beveiliging van uw woning.
 8. Gebruik in uw voortuin ontwerp maximaal 2 basiskleuren en maximaal 1 kleur voor de accenten. Dit zorgt voor een rustige uitstraling.
 9. Gaat u binnenkort op vakantie? Bekijk de voortuinen in het buitenland. Buitenlandse invloeden in uw voortuin maken uw tuin spannend.
 10. Kies altijd voor duurzame materialen. U geniet dan al snel 10 jaar langer van uw voortuin.
voortuin ontwerpen

Voortuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat kost een voortuin laten ontwerpen?

De prijzen voor een voortuin laten ontwerpen beginnen vanaf de 150 euro incl. btw. Hoeveel een voortuin ontwerpen in uw geval kost hangt af van:

 • grootte van uw voortuin
 • uw wensen
 • beschikbare budget
 • complexiteit van het voortuin ontwerp
 • uurtarief van de hovenier

Goedkoop voortuin ontwerp maken

Omdat iedere tuin uniek is betekent dat ook dat een voortuin ontwerpen maatwerk is. Gelukkig is het mogelijk om een goedkoop voortuin ontwerp te laten maken. Vraag een hovenier om een standaard tuinontwerp en bespaar op de kosten.

Snel een hovenier vinden en uw voortuin laten ontwerpen? Start meteen uw gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017