Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen kan een zeer mooie aanwinst voor uw tuin zijn. Althans, dat vinden wij! Een vijver straalt rust en ontspanning uit. Ook trekt het dieren zoals vogels, eenden en kikkers aan. Het laten aanleggen van een sierlijke of strakke vijver neemt in populariteit tot en gebeurt vandaag de dag dan ook steeds vaker.

Een vijver aanleggen is een leuk idee, maar waar begint u en voor welk soort vijver kiest u? Wilt u een vijver met of zonder vissen? Wilt u een vijver met planting of een combinatie van een vijver met beplanting en vissen? Wilt u veel of weinig onderhoud aan uw nieuwe vijver? Wilt u een grote of een kleine vijver? Het zijn zomaar een aantal vraagstukken waar u mee te maken zult krijgen. Deze vraagstukken beantwoorden wij in het artikel hieronder. Het onderstaande artikel biedt hulp en advies om uiteindelijk een vijver aan te leggen waar u volledig van kunt gaan genieten.

Binnen de vijverwereld is veel mogelijk, maar vergist u zich niet. Het lijkt soms zo eenvoudig maar een vijver aanleggen is een ingrijpende klus waar u vooraf goed over na zult moeten denken en waarbij een goede voorbereiding absoluut van groot belang is. Daar is een haalbare planning en een vijverontwerp onderdeel van, maar denk ook aan de tijd van het jaar waarin u de vijver wilt aanleggen.

Bij het aanleggen van een vijver komt veel kijken. Bijvoorbeeld grootscheeps grondverzet. Wij adviseren dan ook om het aanleggen van een vijver door een vijverspecialist of een hoveniersbedrijf uit te laten voeren en niet zelf aan de gang te gaan. Gemaakte fouten bij de aanleg van een vijver zijn nadat deze is gevuld met planten en / of vissen erg lastig om te herstellen.

Wilt u een vijver aanleggen en de prijzen vergelijken? Klik hier op de onderstaande link om een aanvraag in te dienen en ontvang meerdere vrijblijvende prijzen van vijverspecialisten uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Vraagstukken bij het aanleggen van een vijver

Veruit de meest belangrijke fase bij het aanleggen van een vijver zit hem in de voorbereidingsfase. Wanneer u een vijver aan wilt laten leggen dan is het zeer raadzaam om in een vroeg stadium een hovenier, tuinman of vijverspecialist aan te haken.

In de voorbereidingsfase is het van belang om een eerste inventarisatie te maken van wat er allemaal gedaan moet worden. Denk daarbij aan de volgende vraagstukken:

 • Waar in de tuin moet de geplaatst worden?
 • Welke afmeting moet de vijver (ongeveer) krijgen?
 • Wil ik een vijver met een hoge of lage rand?
 • Wil ik een vijver met een fontein erin?
 • Wil ik een vijver met vissen of zonder vissen?
 • Wil ik een vijver met beplanting of zonder beplanting
 • Wil ik een rechte vijver, een ronde vijver of een vijver met krommingen laten aanleggen?
 • Moeten er bomen verwijderd of verplaatst worden?
 • Moeten er planten verwijderd of verplaats worden?
 • Moet er tuinbestrating verwijderd of verplaatst worden?
 • Moeten er schuttingdelen verwijderd worden?
 • Waar zit de wateraansluiting in de tuin?
 • Waar lopen de elektriciteitskabels of moeten deze aangelegd?
 • Moet er een stuk gazon verwijderd worden?

Het kan zijn dat u niet vragen meteen kunt beantwoorden. Een hovenier kan u daar bij begeleiden en eventueel onderzoek verrichten.

Wilt u een hovenier of andere specialist aanhaken om de wensen met betrekking tot het aanleggen van een vijver te bespreken, maar wilt u eerst de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Er is veel keuze bij het aanleggen van een vijver

Omdat er zo veel keuze is adviseren wij u om allereerst inspiratie op te doen en te kijken wat er allemaal mogelijk is en wat bij uw tuin past. Vijvers kunt u in tijdschriften bekijken maar vooral online is veel inspiratie op te doen. Globaal gezien onderscheiden we 11 verschillende soorten vijvers, namelijk:

 • Visvijver
 • Plantenvijver
 • Koivijver
 • Zwemvijver
 • Tuinvijver
 • Biologische vijver
 • Spiegelvijver
 • Natuurvijver
 • Siervijver
 • Minivijver
 • Terrasvijver

Een visvijver aanleggen

Een visvijver is een vijver die speciaal is aangelegd voor het houden van vissen. Planten en andere zaken worden daarbij achterwege gelaten. Omdat er bij een visvijver geen gebruik gemaakt wordt van planten en er door de vissen zelf wel afvalstoffen geproduceerd worden is er feitelijk geen zelfregulerend systeem aanwezig. Het is daarom zaak dat een visvijver voorzien wordt van een sterk filtersysteem. Daarnaast is het van belang dat een visvijver bij de aanleg ervan wordt voorzien van een luchtpomp om het zuurstof gehalte in het water op pijl te houden.

Wilt u geheel vrijblijvend en kosteloos weten wat het laten aanleggen van een visvijver u (ongeveer) gaat kosten? Plaats een aanvraag en ontvang meerdere aanbiedingen van specialisten uit uw eigen regio. U kunt deze vervolgens zeer eenvoudig met elkaar vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een plantenvijver aanleggen

Bij de aanleg van een plantenvijver ligt de nadruk op de aanwezigheid op de beplanting zowel in als om de vijver. Ook is het mogelijk om een plantenvijver van vissen te voorzien. Bij een plantenvijver is het de bedoeling dat het water niet te veel stroomt of circuleert, maar het is ook niet de bedoeling dat de vijver in de winter dicht zal vriezen. Het is daarom raadzaam om bij de aanleg van een plantenvijver een vijververwarmer te installeren. U kunt in plaats van een vijververwarmer ook gebruik maken van een luchtpomp zodat het water in beweging blijft.

Omdat de vijverplanten het water helder houden is het installeren van een filtersysteem eigenlijk niet nodig, maar om de planten bij hun werk te ondersteunen kunt u dit altijd overwegen.

Bent u van plan om een plantenvijver aan te leggen of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden en de prijsverschillen?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een koivijver aanleggen

Een koivijver is een vijver die speciaal is ingericht voor het houden van koikarpers. Het is een vijver zonder waterplanten. Het is wel mogelijk om de vijver van planten te voorzien maar dan zullen de planten afgebakend moeten worden. Koikarpers eten de planten anders namelijk op.

De aanleg van een koivijver zal een weloverwogen keuze moeten zijn. Het houden van koikarpers is een hobby. Een koivijver is een type vijver die veel aandacht zal opeisen. Daarnaast is de aanleg van een goede koivijver een flinke investering en is het zaak dat de aanleg in een keer goed gebeurt. Schakel dus altijd een vijverspecialist of een hovenier in.

Wilt u een koivijver aanleggen of heeft u dit in overweging? Plaats een aanvraag, ontvang van specialisten uit uw eigen regio gratis meerdere vrijblijvende aanbiedingen zodat u kunt vergelijken wat de mogelijkheden en de daarbij horende kosten zijn.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een zwemvijver aanleggen

Wilt u in uw tuin zwemmen en tegelijkertijd genieten van de rust van een vijver dan kunt u overwegen om een zwemvijver aan te leggen. Een zwemvijver ziet er uit als een normale vijver en wordt in tegenstelling tot een echt zwembad op een natuurlijke manier aangelegd. De investering van een zwemvijver is relatief gezien is een stuk beperkter dan de aanleg van een ander type vijver.

Dit type vijver wordt vaak in combinatie met een met een plantenvijver aangelegd waarbij de plantenvijver aan de zwemvijver wordt gebouwd. Door een plantenvijver aan uw zwemvijver aan te leggen wordt de filtratie van het water geregeld.

Wat wij daarnaast adviseren om te doen is om in de zwemvijver verwarmingselementen aan te leggen zodat u ook in de koelere maanden van het jaar optimaal van uw zwemvijver kunt genieten. Wanneer u van bent om de zwemvijver regelmatig te gebruiken dan is het raadzaam om een extra filterinstallatie te plaatsen zodat het water niet snel troebel wordt.

Wilt geheel vrijblijvend de prijzen voor het aanleggen van een zwemvijver vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een tuinvijver aanleggen

Zoekt u balans tussen water en beplanting in uw tuin dan kunnen wij het aanleggen van een tuinvijver adviseren. Een tuinvijver is een vijver die er heel natuurlijk uit ziet en voorzien is van mooie beplanting zowel in als rondom de vijver.

Wanneer een tuinvijver goed in balans is dan doet de natuur eigenlijk al het werk en heeft u weinig onderhoud aan dit type vijver. Wij adviseren om gebruik te maken van zowel vijverplanten en een filtersysteem om de vijver schoon en helder te houden. Ook adviseren wij om bij het aanleggen van een tuinvijver een luchtpomp te laten installeren zodat de vijver van voldoende zuurstof wordt voorzien.

Wilt u een tuinvijver laten aanleggen, overweegt u om een tuinvijver aan te leggen of wilt u weten wat de mogelijkheden van dit type vijver is? Klik op de onderstaande link om een aanvraag in te dienen en ontvang meerdere aanbiedingen van vijverspecialisten uit uw eigen regio. U kunt de aanbiedingen en de mogelijkheden vervolgens eenvoudig met elkaar vergelijken zodat u kunt bepalen of u het aanleggen van een tuinvijver door wilt zetten of niet.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een biologische vijver aanleggen

Het belangrijkste kenmerk van een biologische vijver is dat er geen gebruik gemaakt wordt van een filtersysteem, pompinstallatie of chemische middelen. Indien er toch van dergelijke systemen of middelen gebruik gemaakt moet worden dan zal dit beperkt blijven tot het gebruik van een biologische filter of een natuurlijke algenbestrijder.

Bij een biologische vijver heeft de natuur het voor het zeggen. Bij dit type vijver is de vorm dan ook onregelmatig en ondergeschikt aan de natuur. Het is een vijver die op den duur rijk aan dierenleven zal zijn. Een biologische vijver is rijkelijk beplant zodat de vijver een wordt met de rest van de tuin. De overloop tussen de vijver en de rest van de tuin is dan ook vrijwel niet te zien.

Bent u van plan om een biologische vijver aan te leggen of overweegt u om een biologische vijver aan te leggen en wilt u vrijblijvend de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een spiegelvijver aanleggen

Bij een spiegelvijver ligt de nadruk op de weerspiegeling van de omgeving op het water. De vijver is de spiegel. Vaak wordt bij dit type vijver toegepast bij het aanleggen van een moderne (strakke) tuin. Zo vindt u deze vijver langs een strak terras of langs de paden in de tuin. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van verlichting in en rondom de vijver.

Een spiegelvijver is een ondiepe vijver met in de meeste gevallen geen of weinig beweging zodat de weerspiegeling het beste tot zijn recht zal komen. Een spiegelvijver is een relatief goedkope vijver om aan te laten leggen. De vijver is namelijk niet voorzien van beplanting en of vissen. Er is dan ook geen (grote) filterinstallatie nodig. Het is een zeer onderhoudsarme vijver.

Wilt u een mooie strakke spiegelvijver laten aanleggen, heeft u dit in overweging en wilt u op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een natuurvijver aanleggen

Een natuurvijver aanleggen is praktisch hetzelfde als het aanleggen van een biologische vijver. Het enige verschil zit hem in het feit dat u bij een natuurvijver meer zaken zelf in de hand heeft. Waar u bij een biologische vijver het werk aan de natuur over laat worden er bij een natuurvijver bepaalde grenzen gesteld.

Ook een natuurvijver zal veel dieren aantrekken. Denk aan insecten, kikkers, salamanders en eenden. Ook bij de aanleg van een natuurvijver wordt er net als bij de biologische vijver idealiter geen gebruik van vijverfolie gemaakt.

Om algen niet de overhand te bieden is het raadzaam om de vijver rijkelijk te beplanten. Dat zorgt voor een goed zuurstofgehalte en daarnaast hebben waterplanten een groot filterend vermogen waardoor de kans op troebel water klein zal zijn.

Bent u van plan een natuurvijver aan te leggen? Laat dit aan een specialist over en klik op de onderstaande link om een aanvraag in te dienen. U ontvangt gratis meerdere vrijblijvende aanbiedingen van specialisten uit uw regio waarna u deze kunt vergelijken op basis van prijs en mogelijkheden.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een siervijver aanleggen

Bij een siervijver ligt de nadruk op de sierlijke elementen van de vijver. Bij het aanleggen van een siervijver wordt er gebruik gemaakt van sierlijke beplanting, sierlijke vormen, sierlijke vissen, helder water en eventueel tuinverlichting. Om het water echt helder te houden is het noodzakelijk om naast de beplanting een goede filterinstallatie, een pomp en een UV-C unit te installeren. Dat zorgt voor een goed leefklimaat waardoor u weinig onderhoud aan uw vijver zult hebben.

Wilt u voor het aanleggen van een siervijver de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een minivijver maken of kopen

Niet in iedere tuin zal het aanleggen van een vijver tot de mogelijkheden behoren of zelfs wenselijk zijn. Het kan ook zo zijn dat u geen tuin heeft maar een dakterras of een balkon heeft. In dat geval kunnen wij u adviseren om gebruik te maken van een minivijver. Een minivijver past namelijk op iedere plek en hoeft niet ingegraven te worden.

Een minivijver is eigenlijk niets meer dan een grote schaal of bak met een diepte van ongeveer 40 tot 50 centimeter die u kunt voorzien van waterplanten. Het is zeer eenvoudig om zelf een minivijver te maken maar u kunt dat ook aan een tuinman of hovenier uitbesteden.

Wilt u gratis meerdere vrijblijvende aanbiedingen ontvangen het laten maken van een minivijver voor in uw tuin, op uw balkon of voor op uw dakterras ontvangen en wilt u op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een terrasvijver aanleggen

Een terrasvijver lijkt op een minivijver. Ook een terrasvijver is uitermate geschikt voor plekken waar een normale vijver niet gewenst is of niet tot de mogelijkheden behoort.

Vaak is een terrasvijver van hout gemaakt en heeft het een strakke vorm. Dat zorgt voor een zeer rustige uitstraling. Het leuke van een terrasvijver is dat u deze van plek kunt veranderen. Zo zijn er terrasvijvers op wieltjes verkrijgbaar. Ook met betrekking tot de inhoud van een terrasvijver is veel mogelijk. Zo kunt u er voor kiezen om deze met waterplanten en / of met vissen te vullen.

Wilt u zich op het gebied van een terrasvijver laten adviseren en de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018