Tuintegels leggen met een vakkundige aanpak

Wilt u nieuwe tuintegels leggen of uw oude tuintegels opnieuw leggen? Bij een tuin betegelen moet u verschillende werkzaamheden uitvoeren. De grond vrijmaken, voorbereiden, tuintegels kopen, tuintegels leggen en nazorg toepassen.

Het leggen van tuintegels is uitdagend werk en bovendien foutgevoelig. Voert u de werkzaamheden niet goed uit en is de grond niet geschikt? Dan zullen uw tuintegels binnen de kortste keren verzakken en scheef liggen. Ga daarom goed voorbereid aan de slag of kies voor tuintegels laten leggen. Daarmee minimaliseert u de kans op verzakkingen. Gebruik onze prijsvergelijker om eenvoudig de prijzen te vergelijken en ontvang gratis de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt!

Wanneer kunt u tuintegels leggen? Welke ondergrond heeft u nodig? Welk verband (patroon) en welke tuintegels kunt u kiezen? Wat zijn de kosten voor tuintegels laten leggen? Deze vragen en meer zullen wij beantwoorden.

Uw tuintegels laten leggen door een hovenier? Of zelf doen?

Kunt u zware werkzaamheden aan en heeft u ervaring met deze klus? Uw tuintegels zelf leggen is dan een overweegbare optie. Hiervoor heeft u wel de juiste machines en materialen nodig. Heeft u geen ervaring met het leggen van tuintegels? Huur dan altijd een vakkundige hovenier in.  

Tuintegels leggen? Dit is wat u moet weten:

tuintegels leggen

Tuintegels laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer uw tuintegels leggen?

De ideale weersomstandigheden voor het leggen van tuintegels is tijdens droog weer en een temperatuur tussen de 4 en 24 graden.

Beste periode voor tuintegels leggen

Het leggen van tuintegels is niet seizoensgebonden. U kunt dus het hele jaar door uw tuin betegelen. De enige vereiste is dat de grond niet bevroren is. Ook een natte ondergrond kan de werkzaamheden bemoeilijken. Kies daarom voor een droge dag en houd de weersverwachtingen goed in de gaten. 

MaandGem. temperatuurKans op regen
Januarihoog
Februarigemiddeld
Maart10ºhoog
April16ºgemiddeld
Mei18ºgemiddeld
Juni21ºgemiddeld
Juli22ºgemiddeld
Augustus22ºhoog
September18ºgemiddeld
Oktober15ºgemiddeld
Novemberhoog
Decemberhoog

Tuintegels leggen is niet seizoensgebonden

Hoe moet u tuintegels leggen?

Een tuin betegelen vraagt om een goede voorbereiding en een nauwkeurige aanpak. Zo creëert een mooi tuinpad, terras, of oprit. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.

Stap 1 – Kies tuintegels met de juiste eigenschappen

Tuintegels zijn in verschillende afmetingen, vormen en gewichten verkrijgbaar. Welke tuintegels u kiest is afhankelijk van uw doel. Voor bijvoorbeeld een oprit heeft u andere tegels nodig dan voor een tuinpad of terras. Bepaal daarom allereerst welke eigenschappen de tuintegels moeten hebben en gebruik daar de onderstaande tabel voor.

Type tuintegelToelichting
Lange tuintegelsLange tuintegels zijn geschikt voor een tuinpad, als opstap naar een verhoging of een terras.
Grote tuintegelsGrote tuintegels gebruikt u voor een terras of tuinpad.
Dunne tuintegelsDunne tuintegels zijn geschikt als decoratie. Bijvoorbeeld langs een muur.
Dikke / zware tuintegelsDikke en zware tuintegels zijn bedoeld voor het dragen van veel gewicht. Bijvoorbeeld voor een oprit of het plaatsen van een jacuzzi.

Stap 2 – kies het juiste soort tuintegel

Bij een tuin betegelen heeft u de keuze uit verschillende soorten tuintegels. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk soort tuintegel u moet kiezen.

Soort tuintegelPrijsOnderhoud
Betongemiddeldgemiddeld
Natuursteen / hardsteenhooglaag
Marmerhooglaag
Leisteengemiddeldgemiddeld
Basalthooglaag
Travertingemiddeldhoog
Composiet / kunststofgemiddeldlaag
Kermarischhooglaag
Rubberlaaggemiddeld
Houtlaaggemiddeld

Weet u niet welke tuintegel u moet kiezen? Vraag een hovenier om advies en start meteen een gratis prijsvergelijk.  

Stap 3 – benodigdheden kopen en huren

Voor het leggen van tuintegels heeft u verschillende benodigdheden en materialen nodig. Machines kunt u inhuren. Andere benodigdheden zoals piketpalen en opsluitbanden moet u kopen. Lees hier welke benodigdheden u nodig heeft.

Stap 4 – tuin leeghalen en oude materialen afvoeren

In deze stap verwijderd u uw oude tuintegels, beplanting of het gazon. Deze materialen voert u af met een afvalcontainer. Zorg ervoor dat alles verwijderd is wat in de weg staat. Hoe u dit doet leest u op onze pagina over een tuin leeghalen en afvoeren.

Stap 5 – grond afgraven

Graaf de grond grond af en verwijder alle wortels en stronken. Wortels en stronken die achterblijven kunnen gaan rotten waardoor verzakkingen ontstaan. Sla deze stap daarom nooit over. Wilt u weten hoe diep u de grond moet afgraven? Lees hier alles over een tuin afgraven.

Stap 6 – de gewenste hoogte van de grond

Met piketpalen en metseldraad geeft u de gewenste hoogte van de grond aan. Steek langs de randen piketpalen in de grond. Deze verbindt u vervolgens met metseldraad. Controleer of de hoogte van het draad overal gelijk is en let erop dat u rekening houdt met een afschot van 1 centimeter per meter.

Stap 7 – worteldoek plaatsen

Gebruikt u bij het leggen van uw tuintegels alleen zand en geen specie als ondergrond? Plaats in dat geval worteldoek op de bodem. Hiermee voorkomt u dat er onkruid tussen de tuintegels groeit.

Stap 8 – kantopsluiting plaatsen

Plaatse een stevige kantopsluiting. Daarmee zorgt u ervoor dat uw tuintegels niet verschuiven.

Stap 9 – grond ophogen

De grond ophogen met het juiste zand is nodig voor een stabiele ondergrond. Welk zand u moet gebruiken leest u bij de benodigdheden. Leg uw tuintegels in ieder geval nooit op beton of op zwarte aarde.

Voor extra stabiele ondergrond kunt u over het zandbed een laag specie of cement aanbrengen.

Stap 10 – grond egaliseren

Tuintegels leggen doet u op een strakke egale grond. Een egale grond zorgt er namelijk voor dat de tegels niet scheef komen te liggen. De grond egaliseren doet u met een afreilat.

Stap 11 – het legpatroon (verband) bepalen

Voordat u uw tuintegels gaat leggen bepaalt u in welk verband deze gelegd moeten worden. Er zijn verschillende mogelijkheden, namelijk:

 • lineair verband
 • diagonaalverband
 • halfsteensverband
 • elleboogverband
 • keperverband
 • blokverband
 • molenwiekverband
 • spiraalverband

Stap 12 – de tuintegels op het afschot leggen

Leg de tuintegels in het gewenste verband. Zijn de tegels te groot? Met een tegelsnijmachine snijdt u de tegels snel op maat. Begin altijd vanaf de rand of een gevel. Met een rubberen hamer klopt u de tegels op de gewenste hoogte. Controleer daarbij meteen of het afschot nog aanwezig is.  

Leg de tuintegels niet strak tegen elkaar aan. Een voeg is nodig omdat tuintegels bij temperatuurverschillen kunnen uitdijen of inkrimpen. De tuintegels zonder voeg leggen kan leiden tot scheuren.

Wilt u uw tuintegels laten leggen? Vergelijk meteen de prijzen van hoveniers bij u in de buurt!

Stap 13 – zand invegen en de tegels aantrillen

Strooi zand over de tegels en veeg het in de voegen. Alle voegen moeten goed gevuld zijn voordat u de tuintegels gaat aantrillen. Sla deze stap niet over. Door uw tuintegels goed aan te trillen is de kans op verzakkingen en scheef liggende tegels een stuk kleiner.  

tuintegels laten leggen

Tuintegels laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Materialen en machines die voor tuintegels leggen nodig zijn

Een tuin betegelen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste materialen en machines. Het werk wordt minder zwaar en de kans op extra kosten is dan kleiner. Wilt u goed voorbereid aan de slag gaan? Gebruik de onderstaande checklist.

Uw tuin betegelen doet u met deze materialen en machines:

 • schep of minigraafmachine
 • kruiwagen
 • afvalcontainer
 • piketpalen en metseldraad
 • worteldoek
 • kantopsluiting
 • wit zand of zuiver gewassen rivierzand
 • waterpas
 • optioneel: specie of cement
 • tuintegels
 • witte rubberen hamer
 • voegzand
 • bezem

Handige tips voor tuintegels leggen

Voordat u begint met uw tuin betegelen raden wij het aan om onze tips door te lezen. U voorkomt hiermee dat u fouten maakt en de werkzaamheden probleemloos verlopen. Bovendien bespaart u met onze tips ook nog eens op de kosten!

 1. Wilt u uw tuintegels laten leggen en eenvoudig kosten besparen? Gebruik dan onze prijsvergelijker. Hiermee vergelijkt u geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u in de buurt en bespaart u tot 40% op de kosten.
 2. Hoeveel tuintegels u nodig heeft is afhankelijk van het oppervlak. Reken wel altijd 10% meer dan u daadwerkelijk nodig heeft.
 3. Houd bij het ophogen van de grond rekening met een inklinkingspercentage van ongeveer 10%.
 4. Moeten de tuintegels zware gewichten dragen? Hoog de grond eerst op met gebroken puin voordat u het zandbed aanbrengt.
 5. Dunnen tuintegels zijn kwetsbaar. Leg dunne tuintegels daarom altijd in specie of cement.
 6. Uw tuintegels waterpas leggen is af te raden. Leg altijd een afschot aan zodat het regenwater niet op uw tegels blijft liggen.
 7. Het is belangrijk om niet teveel maar ook niet te weinig voeg aan te brengen. Gebruik daarom altijd afstandhouders tijdens het leggen.
 8. Gebruikt u natuursteen tuintegels? Pak steeds een steen uit een andere verpakking. Zo krijgt u de juiste verdeling van structuren en kleuren.
 9. Begin altijd met het leggen van hele tuintegels. De plekken die overblijven vult u op met gesneden tuintegels.
 10. Besproei uw tuintegels na het leggen regelmatig met water. Zo zorgt u ervoor dat het zand goed in de voegen trekt.
tuin betegelen

Tuin betegelen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor tuintegels laten leggen?

Veel mensen vragen zich af: hoeveel kost tuintegels leggen? Die vraag wordt hier beantwoord. Bij tuintegels leggen krijgt u namelijk te maken met verschillende kosten. De materiaalkosten bestaan uit de kosten voor de tuintegels, het zand, de kantopsluiting en het worteldoek. Deze kosten kunt u zelf berekenen.

Gaat u zelf uw tuintegels leggen? Houdt dan ook rekening met de huur van een afvalcontainer, tegelsnijmachine, trilplaat en de benodigde gereedschappen. Vooral de kosten van de machines zijn erg duur. Kiest u voor tuintegels laten leggen en huurt u een hovenier in? Dan zijn alle kosten inbegrepen. Een hovenier beschikt namelijk al over de juiste machines. Daarom is tuintegels laten leggen vrijwel altijd goedkoper dan de klus zelf uitvoeren.

Kosten tuintegels leggen prijs per m2

Kosten voor tuintegels laten leggen zijn afhankelijk van het voorbereidende werk, het soort steen, de ondergrond en het legverband. Prijzen variëren daarom tussen de 7,50 en 15 euro per m2.

Wilt u weten hoeveel tuintegels laten leggen in uw geval kost? Gebruik meteen onze prijsvergelijker en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Tip: laat de prijs per m2 altijd vastleggen in een offerte

Goedkope tuintegels leggen

Wilt u goedkope tuintegels leggen? Kies voor tegels van beton. Deze zijn namelijk sterk, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en relatief goedkoop.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017