Tuinrenovatie als alternatief voor een tuinaanleg

Heeft u een oude tuin of is uw tuin verwilderd? Een tuinrenovatie is de oplossing. Na een complete tuinrenovatie is uw tuin weer zo goed als nieuw. Laat de oude planten, het gazon en bestrating vervangen door vers materiaal of geef uw tuin een nieuwe indeling.

Denk goed na over uw tuinrenovatie. Een tuin renoveren houdt namelijk in dat uw tuin goed aangepakt wordt. Pak de klus daarom in één keer goed aan. Begin met de voorbereiding en ga stapsgewijs te werk. Zo voorkomt u dat uw tuin over een paar jaar weer uw tuin moet renoveren.

Tuin zelf renoveren of uw tuin laten renoveren?

Een tuin renoveren hoeft niet groots te zijn. Bovendien heeft u niet voor alle werkzaamheden specialistische kennis nodig. Zijn de werkzaamheden die u wilt uitvoeren eenvoudig? Dan kunt u uw tuin zelf renoveren. Overweegt u werkzaamheden uit te voeren die wel complex zijn? Of moeten er machines en gereedschappen ingezet worden? In dat geval kunt u beter uw tuin laten renoveren door een hovenier. Vergelijk de prijzen van hoveniers voor uw tuinrenovatie.

Tuinrenovatie uitvoeren? Deze informatie is onmisbaar!

Gebruik de onderstaande informatie om uw tuin succesvol te renoveren:

tuinrenovatie

Tuin laten renoveren? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een tuinrenovatie uitvoeren?

Goed aangelegde tuinen gaan tientallen jaren mee. Toch zult u niet aan grootschalig onderhoud ontkomen. Het kan namelijk gebeuren dat bepaalde onderdelen van uw tuin op den duur vervangen of gerenoveerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het terras, een schutting of een schuur. In zo’n geval spreken we al over een tuin renoveren.

Een andere reden om uw tuin te renoveren is omdat u de tuin niet meer bij u (en uw gezin) past. De trends veranderen, maar ook een levensstijl kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die ouder worden en geen interesse meer tonen in het speeltoestel of de zandbak. In dat geval kunt u uw tuin herindelen en biedt een tuin renoveren uitkomst.

De beste periode voor uw tuinrenovatie

De ene tuinrenovatie is de andere niet. Gebruik daarom de onderstaande tabel om te bepalen in welke periode u het beste uw tuin kunt renoveren.

Tuinrenovatie werkzaamhedenPeriode
Tuin herindelenvoorjaar en najaar
Coniferen verwijderenhele jaar
Tuin ophogenhele jaar
Nieuw terras aanleggen / vervangenhele jaar
Coniferen renoverenvoorjaar of najaar
Boomstronk verwijderenhele jaar
Oprit aanleggenhele jaar
Gazon renoverenvoorjaar of najaar
Zandbak verwijderenhele jaar
Speeltoestel verwijderenhele jaar
Bestrating leggenhele jaar
Beplanting vervangenvoorjaar of najaar
Boom omzagenhele jaar

Wilt u uw tuin laten renoveren, maar staan de werkzaamheden hierboven niet beschreven? Vraag dan een hovenier vrijblijvend om advies en vergelijk meteen de prijzen.

Met een complete tuinrenovatie is uw tuin weer zo goed als nieuw

Hoe een tuinrenovatie uitvoeren?

Een tuin renoveren vraagt om een zorgvuldige uitvoering van de werkzaamheden. Dat begint al in de voorbereiding. Voor een goed uitgevoerde tuinrenovatie houdt u daarom rekening met de onderstaande stappen.

Inventariseer de werkzaamheden

Vaak gaat een tuin renoveren gepaard met het uitvoeren van meerdere werkzaamheden. Op de plek van de coniferen wordt bijvoorbeeld een schutting geplaatst en na het verwijderen van een boomstronk wordt de grond bestraat. Bepaal daarom eerst wat u precies wilt renoveren en welke werkzaamheden daarbij komen kijken.

Wilt u een complete tuinrenovatie waarbij de hele tuin wordt aangepakt? Laat dan een tuinontwerp maken.

Tuin zelf renoveren of uw tuin laten renoveren door een hovenier

Eenvoudige werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren, maar besteed complexe, risicovolle of werkzaamheden waar kennis voor nodig is altijd uit aan een hovenier. Wilt u uw tuin laten renoveren door een hovenier? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio.

Materialen en machines

Afhankelijk van het type renovatie heeft u materialen en eventuele machines nodig. U kunt deze materialen en machines bij een bouwmarkt kopen of huren.

Voorbereidend werk uitvoeren

Wilt u uw tuin laten renoveren, maar wel zelf meehelpen? Bij een tuin renoveren is het vaak goed mogelijk om zelf het voorbereidende werk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een oude schutting, beplanting of tegels. De hovenier kan zich dan op de opbouwende werkzaamheden richten.

Tuinrenovatie uitvoeren

Tot slot kan de renovatie uitgevoerd worden. Plan hier altijd voldoende tijd voor in.

Materialen en benodigdheden bij een tuinrenovatie

Een tuin renoveren is vrijwel altijd zware klus, maar met de juiste materialen, spullen, gereedschappen en machines maakt u de klus een stuk eenvoudiger en lichter. Welke spullen u nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van het type renovatie. Wij benoemen daarom alleen de algemene benodigdheden.

Gebruik de onderstaande checklist voor de benodigdheden. U gaat dan goed voorbereid aan uw tuin renoveren beginnen.

Algemene benodigdheden voor een tuin renoveren:

 • tuinhandschoenen
 • afvalcontainer
 • werkschoenen en werkkleding
 • bezem

Bestrating renoveren

 • wit zand of bijvoorbeeld stabilisé
 • tegels of grind
 • rubberen hamer
 • tegelsnijmachine

Beplanting renoveren

 • nieuwe beplanting
 • zwarte tuinaarde
 • mest

Schutting renoveren

 • schuttingdelen
 • schuttingpalen
 • hamer

Tuin renoveren tips

Gaat u zelf uw tuin renoveren of uw tuin laten renoveren door een hovenier? Gebruik dan onze tuin renoveren tips. Met onze tips bespaart u kosten en krijgt u nieuwe inzichten.

 1. Bij het renoveren van uw tuin zijn er veel materialen die u kunt hergebruiken. Maak daarom van te voren een lijst van materialen en spullen die een nieuwe functie krijgen.  
 2. Een tuin renoveren kan zorgen voor een nieuwe sfeer. Bedenk vooraf welke sfeer uw tuin moet uitademen.
 3. Maak vooraf een realistische inschatting van de kosten en tel daar 15% bovenop voor de onvoorziene kosten. Door met een budget te werken houdt u de kosten binnen de grenzen.
 4. Houd de kosten voor uw tuinrenovatie laag door de materialen tijdens een uitverkoop te kopen.
 5. Heeft u een stadstuin of een kleine tuin met veel schaduw? Kies voor materialen met een beschermende laag. Daarmee krijgen mos en groene algen niet de gelegenheid om zich te ontwikkelen.
 6. Wilt u meerdere werkzaamheden laten uitvoeren? Pak dan alle klussen in één keer aan.
 7. Heeft u een oude tuin die u wilt renoveren? Laat ook de grond vernieuwen. Dat resulteert in een gezonde tuin.
 8. Kiest u voor een grondige renovatie? Laat meteen uw tuin ophogen.
 9. Wilt u uw tuin laten renoveren? Plan de werkzaamheden ruim van te voren in. Hoveniers hebben het vooral in het voorjaar, de zomer en in het najaar erg druk.
 10. Een tuin renoveren hoeft helemaal niet duur te zijn. Kies voor een goedkope tuinrenovatie door te besparen op de kosten van hoveniers. Dat doet u door hier de prijzen voor uw renovatie te vergelijken.
tuinrenovatie

Tuin laten renoveren? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat kost een tuin renoveren?

Een tuinrenovatie kost meestal tussen de 100 en 500 euro. De prijs is echter sterk afhankelijk van de werkzaamheden die er uitgevoerd moeten worden.

Tuin renoveren kosten

Bij een tuin renoveren krijgt u vrijwel altijd te maken met kosten voor materialen. Als u slim inkopen doet, bijvoorbeeld online, dan kunt u soms tegen kostprijs materialen inkopen. Wilt u uw tuin laten renoveren door een hovenier? Dan krijgt u ook te maken met kosten voor de arbeidsuren. Bij het inhuren van een hovenier liggen die kosten meestal tussen de 20 en 30 euro per uur.

Gemiddelde kosten tuinrenovatie

Uitgaande van de bovenstaande prijzen kunnen wij concluderen dat de gemiddelde prijs voor een tuin renoveren rond de 300 euro ligt.

Is een tuin laten renoveren fiscaal aftrekbaar?

Heeft u als particulier geld geleend voor uw tuinrenovatie? In dat geval is de rente aftrekbaar. De kosten voor de renovatie zelf en het btw tarief zijn niet aftrekbaar. Voor ondernemers zijn wel kosten wel aftrekbaar.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017