Tuinontwerp laten maken door een hovenier

Voor een nieuwe tuin of een grote tuinrenovatie is een tuinontwerp onmisbaar. Met het ontwerpen van uw tuin worden uw wensen namelijk samengesmolten. Bovendien zijn alle maten en benodigdheden in het ontwerp verwerkt. Na het ontwerp kunt u dus direct naar de tuinaanleg overgaan.

Natuurlijk kunt u uw tuinontwerp zelf maken, maar een hovenier kan daarmee uw tuin niet aanleggen. Pak de klus daarom meteen goed aan en kies voor een tuinontwerp laten maken. 

Hoe tuin laten ontwerpen in zijn werk? Welke voorbereidingen kan ik zelf treffen? Moet ik ook voor een kleine tuin een ontwerp maken? Wat kost een tuinontwerp? Alle antwoorden op deze vragen zullen aan bod komen.

Tuin laten ontwerpen? Gebruik deze informatie

Uw tuin laten ontwerpen resulteert in een tuin waarbij de ruimte optimaal benut is. Bij een ontworpen tuin is namelijk aan alles gedacht. Wilt u uw tuin laten ontwerpen? Dan is de onderstaande informatie onmisbaar:

tuinontwerp

Tuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een tuinontwerp maken?

Gaat u met uw bestaande tuin aan de slag? Dan is het ontwerpen van uw tuin de eerste stap in de goede richting. Dit geldt zowel voor een grote, middelgrote als voor een kleine tuin. Het ontwerp voor uw tuin vormt namelijk de basis voor een succesvolle tuin.

Wilt u dat uw nieuwe tuin komend klaar is? Start nu om alles in gang te zetten. Een nieuwe tuin is een flink project. Door het ontwerp tijdig af te ronden kunt u de werkzaamheden goed plannen.

Snel met uw tuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Het tuinontwerp en het aanleggen van de tuin op elkaar af te stemmen

Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen in welke maand het ontwerp klaar moet zijn en in welke maand u het beste met de tuinaanleg kunt beginnen. U weet dan zeker dat u voldoende tijd heeft om alle benodigdheden in te kopen en de voorbereidingen te treffen.

Soort tuinAfronding tuinontwerpStart aanleg
Moderne tuin (lounge, strak, hedendaags)voor decemberfebruari
Stadstuin (schaduwtuin, patio tuin, binnenplaats)voor januarifebruari / maart
Landelijke tuin (boerentuin, boerderijtuin, pastoriestijl)voor januarifebruari / maart
Klassieke tuin (jaren 30 stijl)voor decemberjanuari
Natuurlijke tuin (cottagetuin, permacultuur, wilde tuin)voor januarifebruari
Aziatische tuin (Feng Shui, Japans)voor januarimaart
Biologische tuin (ecologisch, eetbaar, volkstuin, kruidentuin, moestuin)voor decemberfebruari / maart
Kindvriendelijke tuin (kindertuin, kinderdagverblijf)voor novemberjanuari
Italiaanse tuin (mediterrane tuin, romantische tuin)voor decembermaart / april

Met een tuinontwerp weet u zeker dat uw tuin een succes wordt

Ontwerp zelf maken of tuin laten ontwerpen?

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een tuin te ontwerpen. Er zijn verschillende apps en software programma’s waarmee u zelf aan de slag kan. Hier kleeft alleen een groot nadeel aan.

De programma’s zijn onvolledig. Zo houden de programma’s geen rekening met uw budget voor de aanleg, de plaatselijke wetgeving, de grond waarop uw tuin staat, de stand van de zon en de stijl van uw woning. Bovendien voorzien deze programma’s u niet van een materialenlijst.

Wilt u het ontwerp voor uw tuin zelf maken? Gebruik het zelfgemaakte ontwerp dan alleen als inspiratie tijdens de gesprekken met een hovenier. Besteed het technisch ontwerp altijd uit.

Uw tuin laten ontwerpen en de prijzen vergelijken? Start meteen uw prijsvergelijk!

Uw tuin laten ontwerpen met een goede voorbereiding

Wilt u een doordacht tuinontwerp laten maken? Met een goede voorbereiding maakt u een vliegende start. Bovendien neemt u hiermee al veel werk uit handen waardoor de kosten voor het ontwerp lager zullen uitvallen. Gebruik de onderstaande 9 stappen om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stand van de zon

De stand van de zon is zeer belangrijk voor het ontwerp. Bepaal hoe uw tuin ten opzichte van de zon ligt. Er zijn 8 mogelijkheden:

 • noorden of noordoosten
 • oosten of zuidoosten
 • zuiden of zuidwesten
 • westen of noordwesten

Uw tuin opmeten 

Uw tuin laten ontwerpen kan niet zonder de juiste maten. Bereken daarom nauwkeurig wat de afmetingen van uw tuin zijn en noteer dit op de volgende manier, bijvoorbeeld:

 • 5 x 5 meter
 • 6 x 8 meter
 • 10 x 5 meter
 • 10 x 10 meter

De vorm van uw tuin vaststellen

Stel de vorm van uw tuin vast en kies uit één van de onderstaande vormen:

 • brede diepe tuin of brede ondiepe tuin
 • smalle lange tuin (rechthoek tuin)
 • driehoek tuin
 • vierkante tuin
 • hellende tuin (schuine tuin)
 • hoektuin

Unieke eigenschappen vaststellen

Het is voor een hovenier belangrijk om de unieke eigenschappen van uw tuin te weten. Enkele voorbeelden zijn:

 • tuin ligt aan het water (sloot of open water)
 • de tuin moet rolstoelvriendelijk te zijn
 • de tuin heeft een achterom
 • er is een snelweg of spoorlijn achter de tuin

Inspiratie opdoen en wensen vastleggen

Online kunt u veel inspiratie opdoen. Maak een moodboard en plak daar alle wensen en ideeën op. Hiermee legt u meteen de stijl voor uw tuin vast. Maak vervolgens een opsomming van speciale wensen. Bijvoorbeeld:

 • rond terras
 • verschillende hagen of verhoogde borders
 • boomgaard van fruitbomen
 • zwembad, zwemvijver, (strakke) vijver, sauna of jacuzzi
 • serre, veranda of pergola (overkapping)
 • niveauverschillen (zitkuil)
 • tuinhuis
 • speeltoestel of trampoline
 • parkeerplaats (oprit)
 • kunstgras

De stijl in het tuinontwerp bepaalt het toekomstige tuinonderhoud

Heeft u groene vingers en heeft u tijd en zin voor uw tuinonderhoud of wilt u daar niet mee bezig zijn? Dit is het allereerste punt om over na te denken zodat daar in het ontwerp rekening mee gehouden wordt. Met de tabel hieronder bepaalt u of type tuin goed bij de stijl van uw woning past. Bovendien ziet u meteen hoeveel tuinonderhoud u kunt verwachten.

StijlType woningOnderhoud
Moderne tuineengezinswoning, nieuwbouw huis, hoekwoning, rijwoning, twee onder een kap, villalaag
Stadstuinrijwoning, middenwoninglaag
Landelijke tuindijkwoning, vrijstaande woning, villagemiddeld
Klassieke tuinherenhuis, jaren 30 woning, notariswoninggemiddeld
Natuurlijke tuinrijwoning, middenwoninghoog
Aziatische tuinrijtjeshuisgemiddeld/hoog
Biologische tuindijkwoning, vrijstaande woninghoog
Kindvriendelijke tuinhoekwoning, tussenwoninglaag/gemiddeld
Italiaanse tuinrijtjeshuisgemiddeld

Tuinontwerp op maat

Uw tuin laten ontwerpen resulteert altijd in een ontwerp op maat. Ieder ontwerp is dan ook uniek. Met betrekking tot de mate van luxe heeft u de keuze uit verschillende mogelijkheden. Bepaal de mate van luxe voor uw tuin door te kiezen uit:

 • Kant en klaar ontwerp (met minimale aanpassingen)
 • Standaard ontwerp (simpel en eenvoudig ontwerp)
 • Exclusief ontwerp

Het tuinontwerp met een beplantingsplan aanvullen?

Bepaal of u het ontwerp met een beplantingsplan wilt aanvullen. Bij een tuin met veel groen is een beplantingsplan aan te raden. Het beplantingsplan is een ontwerp waarin het groen is aangeduid. In de plantenlijst staat hoe en op welke momenten het groen onderhouden moet worden.

Lees hier alles over het beplantingsplan

Maak door middel van een vlekkenplan een eerste “tuinontwerp”

Het vlekkenplan is eigenlijk niets anders dan een plattegrond waarop u de indeling van uw tuin globaal aangeeft zonder in te gaan op de details. U kunt met behulp van een vlekkenplan dus zelf een eerste schets voor het ontwerp maken.

tuinontwerp laten maken

Tuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Tuinontwerp stappenplan 6 stappen

Bij een tuinontwerp laten maken doorloopt u een stappenplan. Gebruik de onderstaande stappen om tot een uniek tuinontwerp te komen.

 1. Zoek een hovenier en laat uw tuin ontwerpen
  Gebruik onze prijsvergelijker om een hovenier te zoeken die uw ontwerp kan maken. U vergelijkt dan direct vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.
 2. Laat de hovenier langskomen
  Heeft u een hovenier gevonden? Laat de hovenier bij u langskomen om uw tuin te bekijken. U kunt meteen uw voorbereidende werk overhandigen en uw wensen bespreken. Tijdens dit gesprek bespreekt u ook uw budget.
 3. De hovenier maakt een contract voor uw tuin laten ontwerpen
  Wilt u uw tuin laten ontwerpen door een hovenier? Leg al uw wensen vast in een contract. Zowel u als de hovenier weten dan precies wat de afspraken zijn. Dit voorkomt misverstanden.
 4. De hovenier maakt een eerste ontwerp voor uw tuin
  Op basis van uw wensen maakt de hovenier een eerste ontwerp. U kunt dit zien als een gedetailleerde schets van uw tuin. Samen met de hovenier bespreekt u de schets.
 5. Veranderingen aan het ontwerp doorvoeren
  Na het bespreken van het schetsontwerp komen er gewenste wijzigingen aan het licht. Deze wijzigingen worden in het ontwerp doorgevoerd.
 6. Het definitieve tuinontwerp
  Zodra de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd en u het ontwerp goedgekeurd heeft kunt u met het aanleggen van de tuin beginnen.

10 tuinontwerp tips

Uw tuin ontwerpen is een zeer belangrijke stap. Pak de klus slim aan. Zo voorkomt u dat er onnodig fouten gemaakt worden en dat de kosten te hoog zullen worden. Gebruik deze tuinontwerp tips bij het ontwerpen van uw tuin.

 1. Maak altijd een tuinontwerp. Gaat u zonder ontwerp aan de slag? Dan is het onvermijdelijk dat u tijdens de aanleg in de problemen komt.
 2. Uw tuin laten ontwerpen betekent investeren in een goed idee. Bespaar dus niet op het ontwerp. Hier plukt u later zelf de vruchten van.
 3. Neem de tijd voor de voorbereiding en ga niet overhaast aan de slag. Het is belangrijk dat u van te voren al een goed beeld heeft van wat u wel en niet wilt.
 4. Praat met meerdere hoveniers en voel aan met welke hovenier u op één lijn zit. Om voor uw tuin laten ontwerpen snel een hovenier te vinden adviseren wij om gebruik te maken van onze prijsvergelijker.
 5. Kies in het ontwerp voor balans tussen het groen en bestrating. Groen betekent niet per se veel tuinonderhoud. Tegenwoordig is het aanbod aan onderhoudsvriendelijk groen zeer groot
 6. Benadruk 1 a 2 mooie elementen in uw tuin. Bijvoorbeeld een oude boom of muur. Uw tuin krijgt daardoor een unieke sfeer.
 7. Bekijk tuinen in uw eigen buurt om inspiratie op te doen. Planten en bomen die in die tuinen groeien zullen ook in uw tuin goed groeien.
 8. Bepaal vooraf hoeveel privacy uw tuin moet bieden.
 9. Creëer minimaal 2 zon of schaduw plekken waar u in uw tuin kunt zitten.
 10. Hoge elementen zoals een boom of een pergola in uw tuin maken uw tuin ruimtelijker.
tuin laten ontwerpen

Tuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat kost een tuinontwerp?

De gemiddelde kosten voor een tuinontwerp liggen tussen de 200 en de 700 euro. Dit is een richtprijs en richtprijzen zeggen nog niet zo veel. De prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van de afmetingen van uw tuin en de mate van luxe. Sommige ontwerpers hanteren bijvoorbeeld kosten per m2 en berekenen op die manier de prijs per m2.

Andere ontwerpers werken liever op basis van een offerte waarbij de kostprijs, het uurtarief en het aantal ingecalculeerde uren het uitgangspunt vormen. Van hovenier tot hovenier kan het tarief dus flink verschillen. Dat komt met name omdat de tarieven voor een ontwerp op verschillende manieren berekend worden.

Wilt u weten wat tuinontwerp prijzen? Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen voor uw ontwerp.

Goedkoop tuinontwerp

Een tuin laten ontwerpen betekent maatwerk. Ook het aanpassen van een standaard ontwerp is maatwerk. Gelukkig is maatwerk in dit geval niet duur. Goedkoop, betaalbaar of low budget is ook bij een tuinontwerp zeker mogelijk.

Online een gratis ontwerp verkrijgen is een fabeltje en online een ontwerp kopen of bestellen kunnen we sterk afraden. Ook een ontwerp winnen is vaak alleen een manier om e-mailadressen en persoonsgegevens te werven. Al lijkt de aanbieding of actie zo goed, het is vragen om problemen. Goedkoop is in dat geval duurkoop.

Kies daarom altijd voor een ontwerp op maat en laat een hovenier uw tuin ontwerpen. Vergelijk meteen de prijzen voor uw tuin laten ontwerpen.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017