Tuinontwerp kleine tuin

Een tuinontwerp voor de kleine tuin maken is altijd een spannende opdracht. Bij een tuinontwerp voor een kleine tuin zal de ontwerper namelijk zeer creatief moeten zijn. De beschikbare ruimte is immers beperkt en zal optimaal benut moeten worden. Slim omgaan met de beschikbare ruimte waardoor er ruimte gecreëerd wordt. Ruimte creëren in een kleine tuin kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Verderop op deze pagina leest u daar meer over. Slim omgaan met de beschikbare ruimte in een kleine tuin geldt overigens niet alleen voor een stadstuin. Naast stadstuinen zijn er meer tuinsoorten die om een slimme aanpak van de ruimte vragen. Denk aan kleine tuinen in woonwijken, een balkon, daktuin, zijtuin of een dakterras.

Zoekt u een tuinontwerp kleine tuin en wilt u die tegen een zeer scherp tarief laten maken? Plaats uw aanvraag via de onderstaande link en vergelijk de prijzen van specialisten bij u in de buurt!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tuinontwerp maken kleine tuin

Sommige consumenten maken liever het tuinontwerp voor hun kleine tuin zelf. Andere consumenten zien de voordelen van het laten maken van een tuinontwerp voor hun kleine tuin in en kiezen ervoor om het tuinontwerp te laten maken. Voor beide is wat te zeggen. Mogelijk overweegt u om het tuinontwerp zelf te maken of mogelijk overweegt u om het tuinontwerp uit te besteden. Om u te helpen kiezen hebben wij de voordelen en de nadelen voor u uitgewerkt. Zo kunt u voor uzelf beter bepalen of u het maken van het tuinontwerp zelf gaat uitvoeren of dat u de klus gaat uitbesteden.

Zelf tuinontwerp kleine tuin maken

Allereerst zullen we de voordelen en de nadelen bespreken voor de optie om zelf het tuinontwerp voor u kleine tuin te maken.

Voordelen

 • Vaak is het gratis of zijn de kosten tot een uiterst minimum beperkt
 • Volledig eigen smaak kunnen toepassen

Nadelen

 • Het werken met apps en online softwareprogramma’s is niet altijd even simpel
 • Indien u met apps of een online softwareprogramma werkt bent u vrijwel altijd verplicht om de tuin door de desbetreffende aanbieder aan te laten leggen
 • Vaak gebrek aan kennis om de beperkte ruimte efficiënt en effectief in te delen
 • Gebrek aan kennis met betrekking tot de mogelijkheden voor de aankleding van uw tuin
 • Meestal kan een hovenier een tuin niet aanleggen op basis van een eigen ontwerp en moet er alsnog een tuinontwerp gemaakt of het zelfgemaakte tuinontwerp aangepast worden
 • Zelf een tuinontwerp maken kost veel tijd (denk aan het leren omgaan met een tekenprogramma en het doorvoeren van wijzigingen)
 • Indien consumenten zelf een tuinontwerp maken houden zij vaak geen rekening met het toekomstige onderhoud

Tuinontwerp kleine tuin laten maken 

Ook aan het laten maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin zitten voordelen en nadelen. De meest voorkomende voordelen en nadelen hebben wij hieronder voor u omschreven.

Voordelen

 • Een tuinontwerper kan voor ieder budget een mooi tuinontwerp maken
 • U hoeft zelf geen kennis van tekenprogramma’s op te doen
 • Het inzicht van een tuinontwerper zorgt ervoor dat de beperkte ruime optimaal benut wordt
 • Bij het tuinontwerp wordt meteen rekening gehouden met het toekomstige onderhoud
 • Na het tuinontwerp kan ieder willekeurig hoveniersbedrijf de tuin voor u aanleggen omdat de technische details ook meteen bepaalt worden
 • Een tuinarchitect geeft advies, tips en komt met verrassende suggesties

Nadelen

 • Het laten maken van een tuinontwerp is niet gratis
 • U kunt zonder hulp van de ontwerper vaak niet zelf het tuinontwerp aanpassen

Wilt u een tuinontwerp voor een kleine tuin laten maken? Via de onderstaande link kunt u op een simpele manier de prijzen van tuinontwerpers uit uw eigen omgeving vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tuinontwerp kleine tuin ideeën

Voor het ontwerp van een kleine tuin hebben wij een viertal ideeën voor u. Het gaat daarbij om de vormen, de indeling en de mogelijkheden. Zo krijgt u een beeld van wat er allemaal mogelijk is in een kleine tuin.

Tuinontwerp kleine tuin strak

Waar een grote vraag naar is is het tuinontwerp kleine tuin strak. Door in uw kleine tuin een strak ontwerp toe te passen ontstaat er rust in uw tuin. Ook ontstaat er door een strak ontwerp veel overzicht en balans in uw tuin. Dat komt met name door de symmetrie en de strakke lijnen. Om ervoor te zorgen dat uw tuin openheid uitstraalt is het aan te raden om het terras achterin de tuin te plaatsen. Daarnaast is het aan te raden om aan één kant van de tuin het groen te plaatsen en aan één kant van de tuin de bestrating. Zo kunt u een volle groene border creëren in plaats van meerdere karige groene borders.

Tuinontwerp kleine tuin modern

Strak en modern zijn twee verschillende kenmerken. Modern betekent namelijk eigentijds terwijl strak doelt op de lijnen in een tuin. Vandaar dat wij het tuinontwerp kleine tuin modern hier ook willen toelichten. Bij een modern ontwerp wordt er gekeken naar materialen en vormen die vandaag de dag populair zijn. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van moderne materialen zoals beton, kunststof en hardhout. Een moderne kleine tuin is in de aanleg dan ook vaak wat duurder.

Tuinontwerp kleine tuin met vijver

Indien u overweegt om uw kleine tuin van een vijver te voorzien dan is een tuinontwerp kleine tuin met vijver waarschijnlijk iets voor u. Het plaatsen van een vijver in een kleine tuin heeft een goede overweging nodig. Een kleine tuin met een vijver kan namelijk al snel te overheersend worden. Indien de tuin goed ontworpen wordt kan een vijver echter voor stabiliteit en rust zorgen. In het tuinontwerp zal een tuinontwerper dan ook een vijver creëren die perfect in de tuin past.

Tuinontwerp kleine tuin met zwembad

In een tuinontwerp voor een kleine tuin is het zelfs mogelijk om een (overdekt) zwembad te laten ontwerpen. Zelfs in een stadstuin is een zwembad mogelijk. Tegenwoordig komt het zwembad in steeds meer tuinontwerpen voor kleine tuinen voor. Daarbij gaat de voorkeur voornamelijk uit naar een zwemvijver. Een zwemvijver dient namelijk twee doelen. Het ziet eruit als een mooie vijver en het is ook een vijver, alleen dan kunt u er in zwemmen. Indien u overweegt om een zwemvijver of een zwembad in een kleine tuin te plaatsen dan is het aan te raden hier een tuinontwerp voor te laten maken. Mocht een zwemvijver of een zwembad geen optie zijn dan kunt u ook altijd overwegen om een jacuzzi of een bubbelbad te nemen.

Wilt u een tuinontwerp kleine tuin laten maken en uw eigen ideeën met een ontwerper bespreken? Plaats een aanvraag en ontvang van meerdere ontwerpers een geheel vrijblijvend aanbod.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tuinontwerp kleine tuin, de vormen

Hieronder bespreken wij de meest voorkomende tuinontwerpen. Het gaat daarbij om de vorm en vooral wat het effect van de vorm op de tuin heeft. Door de juiste vorm in uw tuin toe te passen kunt u namelijk veel winst bereiken.

Tuinontwerp kleine tuin diagonaal

Niet veel opdrachtgevers kiezen voor hun tuinontwerp diagonale lijnen. Ook niet bij het tuinontwerp voor een kleine tuin. Toch kunnen diagonale lijnen, met name bij een kleine tuin veel positief resultaat opleveren. Door diagonale lijnen in de tuin toe te passen oogt de tuin namelijk veel ruimer en groter. Een diagonale lijn is immers langer dan die van een rechte lijn. Indien u een tuinontwerp voor een kleine tuin laat maken overweeg dan ook de diagonale lijn toe te passen. Het effect kan zeer verrassend zijn!

Tuinontwerp kleine brede tuin

Net als iedere andere tuin heeft een kleine brede tuin zowel voordelen als nadelen. Gelukkig zijn er voor een kleine brede tuin veel mogelijkheden. Bij een brede tuin loop je met name van links naar rechts. De tuin dient daar dan ook op ingericht te zijn. Zo zijn er vaak meerdere kamers op de tuin aangesloten. Denk daarbij aan uw slaapkamer, de woonkamer of een kantoor/studeerkamer. Indien dat het geval is dan is het aan te raden om de tuin zo in te delen dat de tuin per kamer anders ingericht is. Omdat een brede tuin vaak ondiep is is het aan te raden om daar geen accent op te leggen. Kies dan ook voor een neutrale lichte tuinafscheiding die in de omgeving op gaat. Ook kan het in een kleine brede tuin een idee zijn om diagonale lijnen toe te passen voor meer ruimtelijk effect.

Tuinontwerp kleine rechthoekige tuin

De kleine rechthoekige tuin komt bij kleine tuinen het meest voor. Een rechthoekige tuin wordt gekenmerkt door twee lange zijden en 2 korte zijden. De 2 korte zijden zijn meestal aan de kant van de woning en aan de achterkant van de tuin. De twee lange zijden grenzen vaak aan de tuinen van de buren, de straatkant of aan een plantsoen. Bij een rechthoekige tuin is het voor een tuinontwerp belangrijk om in de lengte van de langste zijden te werken. Zo zorgt u voor extra diepte in de tuin. Daarbij is het belangrijk dat de tuin het zicht niet blokkeert. Het is dan ook belangrijk om zicht blokkerende elementen achterin de tuin te plaatsen. Ook een zitkuil of een andere vorm van niveauverschil zorgt bij een rechthoekige tuin voor extra diepte waardoor de tuin groter lijkt.

Tuinontwerp kleine smalle tuin

Bij een tuinontwerp voor een kleine smalle tuin is het vaak wenselijk om de tuin breder te doen lijken. Om te voorkomen dat een smalle tuin nog smaller lijkt is het belangrijk om de tuin niet te eentonig te maken. Bij een kleine smalle tuin zorgt een eentonig effect er namelijk voor dat de tuin nog smaller zal lijken. De tuin indelen met verschillende tuinkamers is dan ook aan te raden. Zo wordt de tuin speels en sprekend. Afhankelijk van de zon kan het terras aan de huiszijde, de achterkant van de tuin of aan de lange zijde geplaatst worden. Om de tuin verder breder te laten lijken is het te adviseren om voor grote tuintegels te kiezen en die in de breedte te leggen.

Tuinontwerp kleine vierkante tuin

Het tekenen van een tuinontwerp voor een kleine vierkante tuin kent verschillende uitdagingen. Zo is het belangrijk dat de tuin niet kleiner zal lijken dan deze al is. Dat kan bereikt worden door in de tuin vormen toe te passen. Zo lijkt de tuin minder hokkerig. Ook het aanbrengen van hoogteverschillen doet het bij een vierkante tuin altijd erg goed. Om de tuin verder een speels karakter te geven kunt u in plaats van één juist twee soorten bestrating toepassen. Ook het aanbrengen van diagonale lijnen in de tuin kan voor meer optische ruimte in de tuin zorgen. Tot slot is het aan te raden om te kiezen voor twee soorten tuinafscheidingen. Bijvoorbeeld een groene tuinafscheiding aan de achterkant van de tuin en twee houten, betonnen of kunststof tuinafscheidingen aan de twee zijden van de tuin.

Wilt u een tuinontwerp kleine tuin laten maken? Via de onderstaande link kunt u een opdracht plaatsen. U ontvangt van verschillende ontwerpers een geheel vrijblijvend aanbod waarna u op een eenvoudige manier de prijzen kunt vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tuinontwerp kleine tuin tips

Tip 1 – tuinontwerp kleine tuin voorbeelden

Online zijn er erg veel voorbeelden te vinden van tuinontwerpen voor kleine tuinen. Zoek bijvoorbeeld eens naar “voorbeeld tuinontwerp kleine tuin”. Op verschillende websites en blogs ziet u al snel wat er in een kleine tuin allemaal mogelijk is. Daarbij is het aan te raden om de portfolio’s van tuinontwerpers en tuinarchitecten te bekijken.

Tip 2 – maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Een tuinontwerp voor een kleine tuin vraagt om een slimme aanpak. Vooral de beperkte ruimte maakt het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin een uitdaging. Zorg ervoor dat u het tuinontwerp laat maken door een tuinarchitect die gespecialiseerd is in het ontwerpen van kleine tuinen.

Tip 3- bespaar 40% op de kosten voor het maken van een tuinontwerp voor uw kleine tuin

Als laatste tip willen wij u de mogelijkheid bieden om tot 40% op de totale kosten voor het tuinontwerp te besparen. Dat kunt u doen door de via de onderstaande link de prijzen te vergelijken. Via de onderstaande link komt u op een pagina waar u uw klus kunt plaatsen. Wij brengen uw aanvraag vervolgens onder de aandacht bij tuinarchitecten en tuinontwerpers die voor u, tegen een zeer scherp tarief, een tuinontwerp kunnen maken. Vergelijk de prijzen en bespaar tot 40% op de totale kosten!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018