Tuinonderhoud uitvoeren zorgt voor een nette en duurzame tuin

Door tuinonderhoud uit te voeren zorgt u ervoor dat uw tuin niet verwilderd raakt. Hierdoor hoeft u bijvoorbeeld geen tuinrenovatie uit te voeren die voorkomen had kunnen worden. Door uw tuin te onderhouden blijft uw tuin dus gezond en sterk. Bovendien heeft een goed onderhouden tuin een langere levensduur. Uw tuin onderhouden is daarom belangrijk.

tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier

Uw tuin laten onderhouden door een vakkundige hovenier, tuinman of zelf doen?

Voor veel werkzaamheden in de tuin is geen specifieke kennis nodig is. Daarom kunt u ervoor kiezen om zelf uw tuin te onderhouden. Heeft u echter geen groene vingers, zijn de werkzaamheden moeilijk uit te voeren of heeft u geen tijd om zelf uw tuin te onderhouden? Dan kunt u uw tuin laten onderhouden door een vakkundige hovenier of tuinman. Vergelijk wel eerst de prijzen.

> Start nu uw prijsvergelijk

Tuin onderhouden? Gebruik de onderstaande informatie:

tuinonderhoud

Tuin laten onderhouden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer de tuin onderhouden?

Meestal wordt het onderhoud aan een tuin in voorjaar (de lente) en het najaar (de herfst) gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het voorjaar- en winterklaar maken van de tuin. In de zomermaanden zoals juni, juli en augustus of in de wintermaanden zoals december, januari en februari wordt een tuin minder vaak onderhouden.

In welke maanden moet u uw tuin onderhouden? 

Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen in welke maand het onderhoud aan uw tuin moet plaatsvinden.

WerkzaamhedenMaand
Tuin voorjaarsklaar makenmaart, april
Tuin winterklaar makenoktober, november
Coniferen en buxus snoeienmaart, april, mei, september, oktober
Gras maaien (verticuteren)mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bomen snoeien (boomverzorging)oktober, november, december, januari, februari, maart
Schoffelenmaart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Sproeienapril, mei, juni, juli, augustus, september
Bemestenmaart, april, september

Wilt u advies van een hovenier of uw tuin laten onderhouden? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Uw tuin blijft gezond en sterk door uw tuin periodiek te onderhouden. Voor de werkzaamheden zelf uit of laat uw tuin onderhouden door een vakkundige hovenier

Stappenplan voor tuinonderhoud

Voorkom fouten en gebruik ons stappenplan om goed voorbereid uw tuin te onderhouden.

Stap 1 – Werkzaamheden en risico’s inventariseren

Maak een inventarisatie van de werkzaamheden. Voor sommige klussen zijn speciale gereedschappen, materialen en machines nodig. Inventariseer vervolgens wat de risico’s van de werkzaamheden zijn. Denk aan leidingwerk die onder de grond ligt. Zijn de risico’s groot of beschikt u niet over de vaardigheden om de werkzaamheden veilig uit te voeren? Laat in dat geval uw tuin onderhouden door een ervaren hovenier bij u uit de buurt.

Stap 2 – Werkzaamheden begroten

Bij klein of regulier onderhoud aan de tuin zijn de kosten minimaal. Moet u grootschalig of achterstallig tuinonderhoud uitvoeren? Maak dan een begroting van de kosten. Bijvoorbeeld voor de huur van machines, materialen en een afvalcontainer. Let op: zelf machines en gereedschappen huren is vaak duurder dan uw tuin laten onderhouden door een hovenier. Vergelijk daarom altijd eerst de prijzen.

> Start nu uw prijsvergelijk

Stap 3 – Plan de werkzaamheden in

Voor het succesvol onderhouden van een tuin moeten de werkzaamheden op het juiste moment uitgevoerd worden. Gebeurt dat niet? Dan kan er schade ontstaan. Op het verkeerde moment snoeien kan bijvoorbeeld leiden tot het sterven van bomen, planten, hagen en struiken. Gebruik daarom onze kalender om te bepalen op welke momenten de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Stap 4 – Periodiek de tuin onderhouden

Zorg ervoor dat u uw tuin regelmatig blijft onderhouden. Zo voorkomt u namelijk achterstallig onderhoud. Plan daarom de volgende onderhoudsbeurt in of gebruik een onderhoudscontract.

tuinonderhoud laten doen door een vakkundige hovenier

Materialen en gereedschappen voor een tuin onderhouden

Een tuin onderhouden doet u met het juiste gereedschap. Daarmee maakt u de werkzaamheden namelijk een stuk eenvoudiger. Gebruik de onderstaande materialen en gereedschappen om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Voor algemeen onderhoud aan uw tuin gebruikt u deze materialen en gereedschappen:

 • Vuilniszakken
 • Schoffel, hark, schep, bezem
 • Kruiwagen
 • Groene container of puincontainer
 • Handschoenen, veiligheidsbril, kniebeschermers, werkkleding (overal)
 • Compost
 • Tuinaarde

Voor het snoeien van planten, hagen of bomen gebruikt u deze materialen en gereedschappen:

 • Heggenschaar (elektrisch of handmatig)
 • Snoeischaar
 • Bomenzaag
 • Ladder

Tips bij het onderhouden van een tuin

Met deze tips weet u precies wat er bij een tuin onderhouden komt kijken en welke werkzaamheden u moet uitvoeren om slecht of achterstallig tuinonderhoud te voorkomen. Ook gaat u met deze tips goed voorbereid aan de slag en bespaart u tot 40% aan kosten.

 1. Onderhoud uw tuin tuin tuin minimaal twee keer per jaar. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.
 2. Door uw tuin twee keer per jaar te bemesten zorgt u voor een vruchtbare bodem.
 3. Maai het gras bij voorkeur een keer per twee weken en tijdens droog weer. Het gazon verticuteren (ontdoen van mos) doet u in maart.
 4. Verwijder bloemen die uitgebloeid zijn en laat deze niet in de grond zitten.
 5. Plaats potplanten in een pot met aan de onderkant een gat zodat het overtollige water kan weglopen.
 6. Onderhoud uw tuin op een duurzame manier. Dat doet u met behulp van duurzame materialen en producten.
 7. Wilt u uw terras schoonmaken en heeft uw bestrating een beschermde coating? Gebruik dan altijd een hogedrukspuit met freeskop. Zo voorkomt u het kapot spuiten van de beschermlaag.
 8. Hulp bij het onderhoud aan uw tuin gezocht? Laat uw tuin nooit door studenten onderhouden. Huur dan altijd een hoveniersbedrijf, tuinman of klusjes man in.
 9. Wilt u uw tuin laten onderhouden, maar tijdens de werkzaamheden zelf niet aanwezig zijn? Laat dan uw tuin onderhouden wanneer u aan het werk of op vakantie bent.
 10. Heeft u een huurwoning en bent u de hoofdhuurder? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan uw tuin. Alleen bij calamiteiten ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder.
tuinonderhoud

Uw tuin laten onderhouden? Vergelijk nu de prijzen!

Start prijsvergelijk

Wat kost het om tuinonderhoud uit te besteden?

Wilt u uw tuin laten onderhouden door een hovenier? Dan krijgt u met verschillende kosten te maken. Deze kosten zijn afhankelijk van de omvang van de opdracht en het aantal keer per week, maand, kwartaal of jaar dat de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten per uur en per vierkante meter.

PrijsPrijsrangeGemiddelde prijs
Per uur€20,- tot €45,-€32,50
Per vierkante meter€4,- tot €8,-€6,-

Let op: de bovenstaande prijzen zijn indicaties. Voor het uitvoeren van werkzaamheden heeft iedere hovenier zijn eigen uurtarief en prijslijst. Laat daarom altijd een prijsofferte maken en vergelijk de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Wat zijn kosten per jaar om een tuin te laten onderhouden

Het onderhoud aan een gemiddelde tuin kost €200,- tot €500,- per jaar. Deze kosten nemen toe wanneer het onderhoud niet goed wordt uitgevoerd. Voorkom dit en laat daarom altijd uw tuin onderhouden door een hovenier. Wilt u uw tuin periodiek laten onderhouden? Kies dan voor een onderhoudscontract en bespaar extra kosten.

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018