Tuinonderhoud verlengt u de levensduur van uw tuin

Periodiek tuinonderhoud zorgt ervoor dat uw tuin niet verwilderd raakt. Uw tuin onderhouden zorgt er meteen voor dat de levensduur van uw tuin toeneemt. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld een onnodige tuinrenovatie. Bovendien houdt u met periodiek tuinonderhoud uw tuin gezond en sterk. Uw tuin onderhouden is dus belangrijk.

Tuin laten onderhouden door een vakkundige hovenier of zelf doen?

U kunt natuurlijk zelf uw tuin onderhouden. Voor veel werkzaamheden heeft u namelijk geen specifieke kennis nodig. Zijn de werkzaamheden complex? Heeft u geen groene vingers en tijd voor het reguliere onderhoud? Uw tuin laten onderhouden door een hovenier is in die gevallen de beste optie.

Wilt u uw tuin laten onderhouden en de prijzen van hoveniers vergelijken? Start meteen uw gratis prijsvergelijk.

Tuin onderhouden? De onderstaande informatie is onmisbaar

tuinonderhoud

Tuin laten onderhouden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer uw tuinonderhoud uitvoeren?

Iedere tuin is uniek. Daarom zal niet iedereen in dezelfde maand hun tuin onderhouden. Wel kan gesteld worden dat algemeen onderhoud meestal in het voorjaar (de lente) en najaar (de herfst) plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan de tuin voorjaarsklaar maken en de tuin winterklaar maken. In de zomer (juni, juli, augustus) en de winter (december, januari, februari) is er vaak niet veel onderhoud nodig. Gebruik deze maanden vooral om uw tuin af en toe schoon te maken.

Advies voor uw tuin onderhouden

Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen in welke maand u het beste uw onderhoudsklussen kan uitvoeren.

WerkzaamhedenMaand
Tuin voorjaarsklaar makenmaart, april
Tuin winterklaar makenoktober, november
Coniferen en buxus snoeienmaart, april, mei, september, oktober
Gras maaien (verticuteren)mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bomen snoeien (boomverzorging)oktober, november, december, januari, februari, maart
Schoffelenmaart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Sproeienapril, mei, juni, juli, augustus, september
Bemestenmaart, april, september

Wilt u tuinonderhoud advies van een hovenier en uw tuin laten onderhouden? Plaats nu een aanvraag en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Periodiek tuinonderhoud houdt uw tuin gezond en sterk

Het stappenplan voor uw tuinonderhoud

Gebruik ons stappenplan voor uw tuinonderhoud. U weet dan zeker dat u goed voorbereid aan de slag gaat en dat u geen onnodige fouten maakt.

Stap 1 – Tuinonderhoud werkzaamheden en risico’s inventariseren

Maak allereerst een inventarisatie van de werkzaamheden. Voor sommige klussen heeft u vakkennis, gereedschappen, materialen en machines nodig.

Inventariseer vervolgens wat de risico’s zijn. Denk aan leidingwerk die onder de grond ligt. Zijn de risico’s groot en ontbreekt bij u de kennis? In dat geval kunt u beter uw tuin laten onderhouden door een ervaren hovenier.

Stap 2 – Maak een begroting

Bij klein onderhoud en regulier onderhoud zullen de kosten niet hoog worden. Heeft u echter te maken met grootschalig of achterstallig onderhoud? Maak altijd een inventarisering van de kosten.

Heeft u voor bepaalde werkzaamheden speciale machines nodig? Let op: machines en gereedschappen inhuren is vaak duurder dan uw tuin laten onderhouden door een hovenier.

Stap 3 – Plan de werkzaamheden in

Op het juiste moment uw tuin onderhouden is belangrijk voor het succes. Op het verkeerde moment snoeien kan leiden tot het sterven van bomen, planten, hagen en struiken. Gebruik daarom onze kalender.

Stap 4 – nazorg en periodiek uw tuin onderhouden

Geen tuin kan zonder onderhoud. Zorg er dus voor dat u uw tuin regelmatig blijft onderhouden. Zo voorkomt u achterstallig onderhoud. Heeft u geen tijd om uw tuin te onderhouden? Het onderhoud aan uw tuin uitbesteden is dan de beste optie. U heeft dan altijd de keuze tussen een tuinonderhoudscontract of eenmalig onderhoud.

Materialen en gereedschappen voor een tuin onderhouden

Een tuin onderhouden doet u met het juiste gereedschap. Zo maakt u de werkzaamheden een stuk eenvoudiger. Gebruik daarom de onderstaande materialen en gereedschappen om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Voor algemeen tuinonderhoud gebruikt u deze materialen en gereedschappen:

 • Vuilniszakken
 • Schoffel, hark, schep, bezem
 • Kruiwagen
 • Groene container of puincontainer
 • Handschoenen, veiligheidsbril, kniebeschermers, werkkleding (overal)
 • Compost
 • Tuinaarde

Voor planten, hagen of bomen snoeien gebruikt u deze materialen en gereedschappen:

 • Heggenschaar (elektrisch of handmatig)
 • Snoeischaar
 • Bomenzaag
 • Ladder

Tuin onderhouden tips

Met deze tips weet u precies wat er bij een tuin onderhouden komt kijken en welke werkzaamheden u moet uitvoeren om slecht tuinonderhoud te voorkomen. Gebruik deze tips en begin altijd goed voorbereid aan de werkzaamheden. Bovendien geven wij bespaartips.

 1. Geef uw tuin minimaal twee keer per jaar een onderhoudsbeurt. In het voorjaar en in het najaar.
 2. Zorg dat de bodem van uw tuin vruchtbaar is. Uw tuin een keer per jaar bemesten is al voldoende.
 3. Gras maaien doet u bij voorkeur 1 keer per twee weken en tijdens droog weer. Het gazon verticuteren (ontdoen van mos) doet u in maart.
 4. Verwijder altijd de bloemen die uitgebloeid zijn.
 5. Plaats potplanten altijd in een pot met een gat aan de onderkant. Overtollig water kan dan weglopen.
 6. Duurzaam onderhoud voorkomt grootschalig onderhoud. Gebruik bij een tuin onderhouden dus duurzame materialen en producten.
 7. Uw terras schoonmaken met een hogedrukspuit is mogelijk. Gebruik wel altijd een freeskop. Zo voorkomt u dat u de beschermende laag van uw bestrating kapot spuit.
 8. Hulp bij tuinonderhoud gezocht? Laat nooit uw tuin onderhouden door studenten. Huur dan altijd een bedrijf in. Denk aan een klusjesman, hoveniers of tuinmannen.
 9. Wilt u uw tuin laten onderhouden, maar zelf niet in de troep zitten? Een hovenier kan tijdens uw vakantie uw tuin onderhouden.
 10. Bent u de huurder van een huurwoning? In dat geval bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van uw tuin. Alleen bij calamiteiten zal de verhuurder actie moeten ondernemen.
tuinonderhoud

Tuin laten onderhouden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat kost tuinonderhoud uitbesteden?

Bij uw tuin laten onderhouden door een hovenier krijgt u met kosten te maken. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van de omvang van de opdracht. Maar wat kost een tuin laten onderhouden per uur, per vierkante meter of per jaar?

Bij een tuin laten onderhouden kunt u uitgaan van de volgende tarieven:

 • prijs per uur: 20 euro – 45 euro per uur
 • prijs per vierkante meter: 4 euro tot 8 euro

De gemiddelde prijs voor een tuin laten onderhouden is daarom:

 • prijs per uur: 32,50 euro per uur
 • prijs per vierkante meter: 6 euro

De bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en die zeggen niet zo heel veel. Iedere hovenier berekend de kosten op zijn eigen manier. Daardoor heeft ook iedere hovenier zijn eigen uurtarief en prijslijst. Laat altijd een prijsofferte maken en vergelijk de prijzen.

Wat kost een tuin onderhouden per jaar?

Een tuin onderhouden kost al snel enkele honderden euro’s per jaar. Wordt het onderhoud niet goed uitgevoerd, dan krijgt u met kosten voor reparaties te maken. Zonde! Laat daarom altijd uw tuin onderhouden door een hovenier. U heeft dan meteen de keuze om een tuinonderhoudscontract af te nemen. In de praktijk is een tuinonderhoudscontract ook vaak goedkoop. In ieder geval goedkoper dan een hovenier af en toe inhuren. Vraag daarom altijd of een hovenier een aanbieding heeft.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017