Tuinbestrating leggen doet u op deze manier

De tuinbestrating bepaalt voor een groot deel de sfeer van uw tuin. Het is daarom belangrijk om de juiste bestrating te kiezen en deze op een vakkundige manier te leggen. Houd hierbij rekening met het uitvoeren van werkzaamheden zoals oude tuinbestrating afvoeren, fundering voorbereiden, patroon en stenen kiezen en de bestrating leggen.

Tuinbestrating zelf aanleggen heeft een hoge moeilijkheidsgraad. Het werk is daarnaast zwaar en zeer foutgevoelig. Is de ondergrond niet goed voorbereid en legt u de bestrating niet goed aan? Dan ontstaan er verzakkingen en kan de bestrating scheuren. Uw bestrating laten leggen door een vakkundige hovenier is veiliger en kostentechnisch vaak ook goedkoper. Wilt u de prijzen van hoveniers bij u in de buurt weten? Start meteen een gratis prijsvergelijk.

Welke bestrating kunt u kiezen en hoeveel heeft u nodig? Hoe moet de grond voorbereid worden? Wanneer kan de bestrating gelegd worden? Wat kost het om tuinbestrating te laten aanleggen? Al deze en andere vraagstukken worden beantwoord.

Tuinbestrating zelf aanleggen of toch uitbesteden?

Heeft u veel ervaring met bestrating leggen? Dan kunt u gerust de werkzaamheden zelf uitvoeren. U weet dan immers wat u moet doen. Heeft u geen ervaring met bestraten en wilt u voorkomen dat uw bestrating wegzakt of gaat scheuren? Laat dan altijd een vakkundige hovenier het werk uitvoeren.

Tuinbestrating aanleggen? Dit is wat u moet weten:

tuinbestrating leggen

Tuinbestrating laten leggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wanneer tuinbestrating leggen?

Bestrating leggen kan op ieder moment van het jaar. Omdat de grond eerst afgraven moet worden is de enige vereiste dat de grond niet bevroren is. Tijdens regen kunnen de werkzaamheden wel altijd gewoon uitgevoerd worden.

De beste periode om bestrating in uw tuin te leggen

Kies bij voorkeur een droge dag uit met een minimale temperatuur van 5 graden. Die weersomstandigheden zijn namelijk het meest gunstig. Met de onderstaande tabel bepaalt u wanneer u de klus kunt uitvoeren. Houd altijd de actuele weersverwachting goed in de gaten.

MaandTemperatuur
Januari3,1°
Februari3,3°
Maart6,2°
April9,2°
Mei13,1°
Juni15,6°
Juli17,9°
Augustus17,5°
September14,5°
Oktober10,7°
November6,7°
December3,7°

Tuinbestrating leggen kan het hele jaar door

Stappenplan voor tuinbestrating aanleggen

Om op een vakkundige manier bestrating te leggen wordt een vast stappenplan gevolgd. Deze begint met de voorbereiding en eindigt in mooi straatwerk. Door alle stappen goed op te volgen gaat u goed voorbereid aan de slag. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.

Stap 1 – bestrating kiezen

Er is veel mooie bestrating bestrating verkrijgbaar. Grote tegels, maar ook kleine stenen. Luxe en strakke bestrating of juist goedkope schelpen. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld halfverharde bestrating. Dat is een combinatie van grind en tegels. Welk type bestrating u kiest hangt af van uw wensen. Met de onderstaande tabel bepaalt u welk soort bestrating bij u past.

Let op: Houd ook rekening met de kleur van de bestrating. Meestal heeft u de keuze uit grijs, rood, zwart of lichte kleuren.

SteensoortPrijsOnderhoudsvrij
Betontegelsgemiddeldnee
Klinkers (waaltjes)gemiddeldnee
Kinderkopjes (kasseien)gemiddeldnee
Keramiekhoogja
Natuursteenhoogja
Schelpenlaagnee
Grind of splitlaagnee

Stap 2 – Het oppervlakte berekenen

Bereken hoeveel bestrating u nodig heeft. Dit doet u door de lengte van het oppervlak te vermenigvuldigen met de breedte. Reken altijd 10% meer bestrating dan u daadwerkelijk nodig heeft.

Stap 3 –  tuingrond leeghalen en oude tuinbestrating afvoeren

De plek waar straks de bestrating moet komen te liggen moet vrij. Verwijder boomstronken, wortels, beplanting, een gazon en voer de oude bestrating af. Ligt er beton? Dan kunt u het beton laten zitten.

Let op: is uw ondergrond van beton? Sla stap 4, 6 en 10 over.  

Stap 4 – grond afgraven

Om een goede fundering te maken moet de grond eerst afgegraven worden. Voor een terras of tuinpad is een diepte tussen de 15 cm en 25 cm voldoende. Voor een oprit aanleggen graaft u de grond ongeveer 50 centimeter af. Meer weten over afgraven? Lees hier alles over een tuin afgraven.

Stap 5 – worteldoek en kantopsluiting plaatsen

Werkt u met grind of tegels? Plaats dan altijd worteldoek. Het worteldoek zorgt er namelijk voor dat er geen onkruid kan groeien. Vervolgens plaatst u de kantopsluiting.

Stap 6 – grond ophogen

Met het juiste zand de grond ophogen zorgt voor een stabiele fundering. Gebruik hiervoor zuiver gewassen rivierzand. De bovenste zandlaag kunt u mengen met een beetje cement. Dit zorgt voor extra stabiliteit. Lees hier alles over een tuin ophogen.

Let op: gebruikt u grind? Houd er bij het ophogen van de grond rekening mee dat de grindlaag 5 cm tot 10 cm hoog moet zijn.

Stap 7 – piketpalen plaatsen en verbinden met metseldraad

Langs de randen van het oppervlak plaatst u piketpalen in de grond. Verbind deze met metseldraad om de gewenste hoogte aan te geven. Houd er rekening mee dat de grond na het aantrillen en inklinken zo’n 10% kan dalen.

Stap 8 – grond egaliseren

Egaliseer de grond met een afreilat. U kunt hier ook een trilplaat voor gebruiken. Wilt u weten hoe u de grond moet egaliseren? Lees hier alles over een tuin egaliseren.

Stap 9 – tuinbestrating leggen

In stap 9 wordt de tuinbestrating in het gewenste verband gelegd. Begin vanaf de gevel of een tuinrand. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Zijn de tegels te groot? Gebruik dan een tegelsnijmachine of een tegelknipper op de bestrating op maat te knippen. Controleer tijdens het leggen van de bestrating of er een afschot van 1 cm per strekkende meter aanwezig is. Dat is nodig voor het afvoeren van regenwater.

Houd bij het leggen van de bestrating rekening met de voegen. Hanteer altijd een voegbreedte van 1 mm tot 3 mm aan. Gebruik hiervoor afstandhouders.

Stap 10 – zand invegen en aantrillen

Na het leggen van de bestrating moeten de voegen met zand gevuld worden. Strooi een ruime hoeveelheid voegzand over de bestrating en veeg het zand in de voegen. Tot slot moet u de bestrating goed aantrillen. Hiervoor gebruikt u wederom uw trilplaat.

tuinbestrating aanleggen

Tuinbestrating laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Welke materialen en machines zijn nodig voor tuinbestrating leggen?

Voor tuinbestrating leggen heeft u natuurlijk bestrating, zand en overige benodigdheden nodig. Daarbij moet u gebruik maken van machines en het juiste gereedschap. De huurkosten hiervoor kunnen erg hoog zijn. Omdat een hovenier al over de juiste materialen en machines beschikt is het laten leggen van bestrating vaak een stuk goedkoper. Start daarom meteen een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers.

Wilt u toch zelf uw bestrating leggen? Met de onderstaande checklist gaat u goed voorbereid aan de slag.

Bestrating in uw tuin leggen? Dit heeft u nodig:

 • tuinbestrating
 • wit zand (of zuiver gewassen rivierzand)
 • cement
 • schep of minigraafmachine
 • kruiwagen
 • afvalcontainer
 • worteldoek
 • kantopsluiting
 • tegelknipper of tegelsnijmachine
 • veiligheidsbril
 • gehoorbescherming
 • kniebeschermers
 • werkschoenen
 • trilplaat
 • bezem
 • voegzand

Handige tips bij tuinbestrating aanleggen

Tuinbestrating leggen vereist zowel een goede voorbereiding als uitvoering. Gebruik daarom de onderstaande tips. Daarmee gaat u voorbereid aan de slag.

 1. Doe vooraf inspiratie op en bekijk welke bestrating u mooi vindt. Online vindt u leuke ideeën en kunt u de laatste trends bekijken.
 2. Heeft u een kleine tuin? Kies voor grote bestrating. Grote bestrating oogt namelijk ruimtelijker.
 3. Wilt u vooraf weten of de bestrating bij uw tuin en woning past? Laat de tuinbestrating ontwerpen door een vakkundige hovenier en krijg professioneel advies.
 4. Is uw bestrating niet onderhoudsvrij? Laat uw bestrating reinigen en vervolgens impregneren. In de toekomst schoonmaken is daarna niet meer nodig.
 5. Bestrating leggen voor een oprit of terras? Houd een minimale afmeting van 3 meter bij 4 meter aan.
 6. Houd voor een tuinpad een minimale afmeting van 90 centimeter breed aan.
 7. Bestrating is vaak loodzwaar en kan uit uw handen glippen. Draag daarom altijd stevige werkschoenen met stalen neuzen.
 8. Schep het zand bij het uitgraven niet op de grond maar op een zijl. Hiermee voorkomt u veel troep.
 9. Moet u veel zand storten om de grond op te hogen? Stamp het zand tijdens het storten regelmatig goed aan.
 10. Heeft u geen ervaring met tuinbestrating aanleggen? Huur dan altijd een vakkundige hovenier in. Met onze prijsvergelijker vergelijkt u eenvoudig de prijzen voor deze klus.
tuinbestrating laten leggen

Tuinbestrating laten leggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor tuinbestrating laten leggen?

Bij het berekenen van de kosten wordt er meestal een prijs per m2 gebruikt. Dat geldt ook voor de prijzen van materialen. Gebruik de onderstaande tabel voor het maken van een inschatting.

MateriaalPrijs
Stenen20 a 50 euro per m2
Grind of split10 a 20 euro per m3
Ophoogzand of voegzand50 a 60 euro per m3
Opsluitbanden2 a 3,50 per meter

Kosten tuinbestrating laten aanleggen

De kosten voor het aanleggen van de bestrating is afhankelijk van het nodige voorwerk (tuin afgraven, ophogen en egaliseren). Daarnaast zijn de prijzen van hoveniers afhankelijk van de oppervlakte en het legverband.

Gemiddeld hanteert een hovenier een prijs per uur van rond de 25 à 30 euro inclusief het leggen. Hanteert de hovenier een prijs per m2? Dan zijn de kosten sterk afhankelijk van het legverband.

Zoekt u een goedkope oplossing?

Voor ieder budget is het mogelijk om bestrating te leggen. Bestrating hoeft niet duur te zijn. Doet u slim inkopen? Dan kunt u de bestrating goedkoop inkopen. U kunt verder kosten besparen door het voorwerk zelf uit te voeren. Denk daarbij aan het afgraven van de grond en het afvoeren van de oude tuinbestrating. U bespaart dan al snel 20% op de totale kosten. Daarnaast kunt u altijd de prijzen van hoveniers vergelijken. Dit zorgt al snel voor een kostenbesparing van 40%. Gebruik hiervoor onze prijsvergelijker.

Tip: laat altijd een offerte opmaken.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017