Tuinarchitect gezocht?

Wilt u een compleet nieuwe tuin aanleggen of een tuinrenovatie uitvoeren? Met het advies en een ontwerp van een vakkundige tuinarchitect pakt u de klus goed aan. Een tuinontwerper maakt voor uw voortuin, achtertuin, balkon, dakterras of daktuin een plan waarbij aan alles is gedacht. Wilt u een mooie buitenruimte? Een gerenommeerde en erkende tuinarchitect inhuren is dan de eerste stap die u moet zetten.

Start daarom meteen uw online prijsvergelijk en vergelijk vrijblijvend de prijzen van tuinarchitecten bij u uit de buurt.

662

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl een tuinarchitect gevonden!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvende voorstellen
 • Vergelijk prijzen, reacties en ervaringen

Tuinarchitect inhuren of zelf een ontwerp maken?

Investeren in tuinarchitectuur klinkt als iets waar hoge kosten aan verbonden zijn. Dat is echter niet het geval. Door te investeren in uw tuin, investeert u in uw woongenot en daarmee ook in de waarde van uw woning.

Wij hebben een drie vragen voor u. Bepaal met deze vragen of u een tuinontwerper moet inhuren. Beantwoordt u één van deze vragen met “nee”? Dan is het aan te raden om een tuinontwerper in te schakelen:

 • Kunt u op schaal tekenen?
 • Heeft u kennis van duurzame materialen?
 • Weet u hoe u uw tuin het effectief kunt inrichten?

Tuinarchitect gezocht? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis uw klus
 • Ontvang vrijblijvende offertes
 • Vergelijk op basis van reacties, prijzen en ervaringen

Voordelen van tuinarchitecten 

Het inhuren van een onafhankelijke tuinontwerper biedt veel voordelen. Tuinontwerpers zijn creatief en halen het maximale uit uw tuin. Hieronder leest u alle voordelen.

Uw wensen staan centraal

Tuinarchitecten maken niet zomaar een ontwerp. Zij maken namelijk een ontwerp op basis van uw wensen. Aansluitend daarop komen zij met verrassende suggesties.

Professioneel advies en verrassende ideeën 

Voordat u een tuin laat ontwerpen heeft u vaak de meest leuke ideeën. Het gevaar daarvan is dat de praktische kant van de tuin niet goed benut wordt. Tuinarchitecten werken vanuit uw wensen en geven u doelgericht advies. Zij zorgen ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. Met het advies van een tuinontwerper wordt uw tuin dus niet alleen mooi, maar ook functioneel.

Een plan binnen uw budget 

Omdat zowel het ontwerp als de aanleg van uw tuin binnen uw budget moeten passen zijn tuinarchitecten gewent om met budgetten te werken. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de kosten nooit onnodig hoog worden.

Uw tuin in 3D

Een tuinontwerper maakt eerst een schetsontwerp waarna uw tuin in 3D wordt uitgewerkt zodat u voorafgaand aan de aanleg uw nieuwe tuin kunt bekijken. Bovendien kunnen er met een digitaal ontwerp snel aanpassingen doorgevoerd worden.

Tuinarchitecten ontwerpen een 4 seizoenen tuin

Tuinontwerpers weten welke materialen en groen zij in uw tuin moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat u in alle seizoenen optimaal van uw tuin kunt genieten.

Een tuinontwerper benut alle mogelijkheden van uw tuin. Hierdoor wordt het maximale uit uw tuin gehaald

Tuinarchitect zoeken en vinden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Waar moet u op letten? 

Bij het inhuren van een tuinontwerper moet u op verschillende zaken letten. Gebruik daarom de onderstaande checklist.

 1. Tuinarchitecten register
 2. De stijl
 3. Portofolio

1. Tuinarchitecten register

Controleer of de ontwerper erkend is. Tuinarchitecten hebben een beschermde titel en moeten daarom inschreven staan bij het tuinarchitecten register.

2. Stijl 

Het is belangrijk dat de stijl van de tuinontwerper bij uw smaak en uw woning past. Gebruik daarom de onderstaande tabel om te bepalen welke stijl bij u past.

StijlToelichting en kenmerken
Moderne tuin (strakke tuin, designtuin)De moderne tuinen worden gekenmerkt door minimalisme, strakke vormen, relatief weinig beplanting, grote tegels en kindvriendelijke, een onderhoudsvriendelijk of onderhoudsvrij karakter. Deze tuin past goed bij een rij
Landelijke tuin (boerderijtuin)Een landelijke stijl met een groot gazon en grote brede borders. De landschapstuin of pastorijstijl heeft lage beplanting en de tuinpaden zijn breed. Deze klassieke tuin past goed bij een boerderij, landelijke woning of villa.
Bostuin De tuin is natuurlijk met veel groen, bomen, planten en struiken. Deze tuin past goed bij een grote tuin en een landelijk huis.
Wilde tuin (natuurtuin, natuurlijke tuin)De vorming van de tuin wordt globaal opgezet. Verder zal de natuur de tuin “invullen”. Dit wordt permacultuur genoemd.
Cottagetuin (bloementuin, Engelse stijl)De Engelse tuinen staan vol bloemen, planten, vruchten en gewassen. Een romantische tuin dus. Vaak is er ook een kas aanwezig voor een moestuin.
PrairietuinVeel verschillende lage bloemen en planten waar u ”doorheen” kunt kijken. Deze tuin past goed bij een rijwoning of hoekwoning.
Aziatische tuin (Japanse tuin)De aziatische tuin heeft een feng Shui stijl. Deze tuin wordt gekenmerkt door een houten terras, water, lage beplanting en kleine rotsformaties.

3. Portfolio 

Bekijk het portfolio van een tuinontwerper. Door eerdere realisaties te bekijken kunt u snel zien of het eindwerk van ontwerper bij uw smaak aansluit.

Onafhankelijke tuinarchitect inhuren? Vergelijk de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Voorbereiding bij het inhuren van een tuinarchitect

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat u met een tuinontwerper om de tafel gaat. Gebruik hiervoor de onderstaande stappen.

 1. Tuin opmeten
 2. Inspiratie opdoen
 3. Vlekkenplan maken

1. Tuin opmeten en plattegrond schets maken

Meet uw tuin op. Gebruik hiervoor een rolmaat, pen en papier en maak een plattegrondschets. Deze schets hoeft u niet op schaal te tekenen. Geef in de plattegrond aan waar de toegang van uw huis naar de tuin en de ramen van uw woning zich bevinden.

2. Inspiratie opdoen en wensen noteren

Grote tuinen bieden natuurlijk meer mogelijkheden dan in kleine tuinen en is het makkelijker om de tuin naar wens in te richten. Bij kleine tuinen, bijvoorbeeld aan een stadstuin, is de ruimte beperkt en is het belangrijk om de beschikbare ruimte zo functioneel mogelijk in te richten. Daar zijn tuinarchitecten goed in.

Om te bepalen wat u in uw nieuwe tuin terug wilt zien is het belangrijk om (online) inspiratie op te doen en al uw wensen te noteren. In de onderstaande tabel leest u alles wat niet in uw tuin mag ontbreken.

Onmisbaar in uw tuinToelichting
TuinafscheidingKies voor een schutting (hout, kunststof, beton) of een groene heg
TerrasU kunt kiezen uit een rond, half rond of een rechthoekig terras van grind (split), tegels of hout
BordersBorders zijn de plekken waar uw groen komt te staan. Denk aan planten, bomen, struiken, verschillende grassen, een boomgaard of een gazon.

Wilt u luxe voorzieningen aan uw tuinn toevoegen? Gebruik dan de onderstaande tabel.

Luxe toevoegingenToelichting
VerlichtingDenk vooraf goed na of u ook tuinverlichting wenst. Bij de tuinaanleg kan dan direct het leidingwerk geplaatst worden.
Overkapping Met een overkapping of veranda creëert u in uw tuin een mooie schaduwplek.
VijverVijvers zijn er in vele soorten en maten. Er zijn tegenwoordig ook onderhoudsvrije vijvers beschikbaar.
Zwemvijver of zwembadWilt u het echt luxe dan kunt u een zwemvijver of zwembad laten ontwerpen. Een zwemvijver is zowel in de aanleg als het onderhoud ruim 20% goedkoper.
Bijgebouw of poolhouseMet een bijgebouw of poolhouse in uw tuin heeft u een extra plek waar u binnen of buiten kunt zitten.
Oprit In het ontwerp kunt u ook een oprit (met carport) laten verwerken. Handig voor als er weinig parkeerplekken zijn.

3. Vlekkenplan maken

Maak een vlekkenplan voor uw tuin. Een vlekkenplan is niets anders dan een schets waarbij u met “vlekken” uw tuin globaal inricht. Hiermee krijgt de tuinontwerper een beter beeld van uw wensen. Ontwerpt u een tuin met veel beplanting? Laat dan ook altijd een beplantingsplan maken.

tekening van een tuinarchitect

Tips bij het inhuren van een tuinarchitect (10 tips)

Gebruik de onderstaande tips bij het inhuren van een tuinarchitect. Hiermee bespaart u kosten en voorkomt u het maken van verkeerde beslissingen

 1. Via Vergelijkhoveniers.nl kunt u de prijzen vergelijken van dure exclusieve tuinarchitecten en goedkope betaalbare tuinarchitecten.
 2. Laat uw tuin niet ontwerpen door een student, maar altijd door een professionele tuinarchitect.
 3. Tuinarchitecten komen graag bij u langs om uw tuin te bekijken en uw wensen te bespreken. Maak gebruik van die mogelijkheid.
 4. Bespreek in het eerste contact uw budget voor het ontwerp en de aanleg van uw tuin. De tuinontwerper vertelt u dan meteen welke mogelijkheden u heeft.
 5. Besteed nooit alle keuzes uit, maar geef vooraf duidelijk aan wat uw wensen en verwachtingen zijn.
 6. Werk altijd op basis van een offerte waarbij de prijs vooraf al is vastgelegd. Zo voorkomt u dat de prijs in het proces kan oplopen.
 7. Leg alle afspraken vast in een contract.
 8. Werk in stappen. Laat de tuinontwerper eerst een schetsontwerp maken en vervolgens een 3D ontwerp. Zodra het 3D ontwerp beschikbaar is, is het eenvoudig om kleine aanpassingen door te voeren.
 9. Houdt u van groen in uw tuin? Kies dan voor een biologische of ecologische tuinarchitect.
 10. Tuinarchitecten werken voor de aanleg van een tuin meestal samen met hoveniersbedrijven. Omdat deze bedrijven op elkaar ingespeeld zijn is het aan te raden om hier gebruik van te maken.

Zelfstandig tuinarchitect gezocht? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat kost een tuinarchitect?

Hoeveel kost het inhuren van een tuinarchitect eigenlijk? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Het inhuren van een tuinontwerper is natuurlijk niet gratis, maar de prijzen liggen niet hoog. Vanaf €150,- euro kunt u al een ontwerp laten maken. De totale kosten zijn afhankelijk van:

 • de afmetingen van een tuin
 • complexiteit van het ontwerp
 • het uurtarief van de ontwerper

Omdat iedere tuin en wensen van opdrachtgevers uniek zijn, is het niet mogelijk om vooraf aan te geven wat de totale kosten gaan worden. Daarom kunt u het beste de uurprijs tarieven of een offerte opvragen via onze prijsvergelijker. Daarmee vergelijkt u in één keer geheel vrijblijvend de prijzen van meerdere tuinarchitecten uit uw eigen omgeving.

> Start nu uw prijsvergelijk

Goedkope tuinarchitect inhuren

Zoekt u een goedkope tuinontwerper die tegen kostprijs een tuinontwerp kan maken? Laat dan uw tuin ontwerpen waarbij een eerder ontwerp de basis voor uw ontwerp vormt. De tuinontwerper kan er dan met minimale aanpassingen voor zorgen dat het nieuwe ontwerp aan al uw wensen voldoet.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.