Uw tuinaanleg vraagt om een professionele aanpak

Overweegt u een nieuwe tuinaanleg? Kies voor een eenvoudige en goedkope tuinaanleg of juist een zeer exclusieve tuin. Pak de klus altijd in één keer goed aan. Alleen dan heeft u de garantie dat uw tuin een succes wordt.

Het aanleggen van een tuin vereist een zorgvuldig voorbereiding. Wij vertellen u hoe u moet beginnen, waar u op moet letten en welke stappen u moet ondernemen. Hieronder leest u alles wat u over een tuinaanleg moet weten.

Hoe kunt u de kosten voor het aanleggen van uw tuin laag houden? Is er voor het aanleggen van een tuin een vergunning nodig? Welke materialen zijn duurzaam? Kan ik zelf bepaalde werkzaamheden uitvoeren? Deze en nog meer vraagstukken zullen aan bod komen.

Nieuwe tuinaanleg? Houd hier rekening mee:

Het aanleggen van een tuin is precisiewerk. Ga dus zorgvuldig te werk. U verkleint daarmee de kans op fouten. Bij een tuin aanleggen dient u met de volgende stappen rekening te houden:

tuinaanleg

Tuinaanleg uitbesteden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

De beste periode voor uw tuinaanleg

In Nederland kunt u in iedere maand uw tuin aanleggen. Dat heeft te maken met ons gematigde klimaat. Wel zijn er bepaalde maanden meer of minder geschikt.

Tuin aanleggen bij vorst

Het aanleggen van een tuin gebeurt bij voorkeur niet tijdens vorst. Dat heeft alles te maken met de grondwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Bovendien kunnen planten, bomen en ander groen zich niet goed wortelen. Let op: de maanden december en januari zijn daarom alleen geschikt zolang er geen vorst aan de grond is.

Gebruik de onderstaande tabel om de beste tijd voor de aanleg van uw tuin te bepalen.

MaandGeschikt
Januarinee
Februarija
Maartja
Aprilja
Meija
Junija
Julija
Augustusja
Septemberja
Oktoberja
Novemberja
Decembernee

Uw tuin aanleggen kan altijd, zolang het niet vriest

Voorbereiding bij een totale tuinaanleg

Bij een tuin aanleggen is het van groot belang om goed voorbereid aan de slag te gaan. De voorbereiding bestaat uit 3 stappen.

Kies de stijl voor uw nieuwe tuin

Voordat u bij uw eigen woning een tuin gaat aanleggen is het aan te raden om voor een bepaalde stijl te kiezen. Online kunt u al veel inspiratie en ideeën opdoen, afbeeldingen en voorbeelden bekijken en veel informatie vinden.

Hieronder tonen wij de verschillende stijlen en de meest belangrijke eigenschappen. Bij “type woning” ziet u welke stijl goed bij een bepaalde woning past.

Stijl Kosten tuinaanlegTuinonderhoudType woning
Duurzaamhooglaagrijtjeshuis
Moderngemiddeldlaagmoderne woning
Luxehooglaagvilla
Kindvriendelijkgemiddeldgemiddeld/laagnieuwbouwwoning
Romantischgemiddeldhoogrijwoning
Landelijkgemiddeldgemiddeld/hoogboerderij
Pastorijgemiddeldgemiddeld/hoogpastorijwoning
Biologisch / ecologisch / permacultuurlaaghoogboerderij
Japanse Feng Shuigemiddeld/hooghoogvilla
Engelse cottagegemiddeldhoogchalet
Chineesgemiddeld/hooghoogvilla
Rotstuingemiddeldhoogrijwoning

Tuinontwerp maken

Voor de tuinaanleg van zowel een grote tuin als een kleine tuin (stadstuin of voortuin) is het belangrijk om een tuinontwerp te maken. Wilt u de aanleg van uw tuin uitbesteden aan een hovenier? Laat het hoveniersbedrijf ook het tuinontwerp maken. Met een zelfgemaakt ontwerp is het voor een hovenier niet mogelijk om uw tuin aan te leggen.

Een professioneel ontwerp is ook altijd voorzien van een inkooplijst. Hierin staan de spullen die u voor een tuin aanleggen nodig heeft.

Benodigdheden inkopen

Met behulp van de materialenlijst weet u welke spullen, materialen, machines en overige benodigdheden u moet inkopen of inhuren. U kunt deze zaken zelf inkopen / inhuren of door de hovenier laten verzorgen.

Stem het doen van de inkopen en het aanleggen van de tuin goed op elkaar af. De materialen moeten namelijk binnen handbereik zijn wanneer de tuin aangelegd wordt.

tuinaanleg

Tuin aanleggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Het tuinaanleg stappenplan (8 stappen)

Een tuin aanleggen is een totaalproject. Bent u handig? Dan kunt u uw tuinaanleg (deels) zelf doen. Bent u niet handig? Schakel altijd een tuinaanlegbedrijf in. Gebruik het onderstaande stappenplan om uw tuin aan te leggen. Sla de stappen over die voor u niet van toepassing zijn.

Stap 1 – tuin leeghalen en afgraven
Haal uw tuin helemaal, gooi al het tuinafval in een container en graaf uw tuin af. 
U leest hier hoe u uw tuin het beste kunt afgraven.

Stap 2 – elektra en leidingwerk
Installeer het leidingwerk en de elektra voor een sproei installatie, vijver, fontein en tuinverlichting. 

Stap 3 – (zwem)vijver of zwembad aanleggen
Wilt u een mooie vijver, zwemvijver of zelfs een zwembad in uw tuin? Vier deze werkzaamheden altijd uit voordat u uw tuin weer gaat ophogen.

Stap 4 – tuin ophogen en egaliseren
Hoog uw tuin op met zwarte aarde voor de borders en wit zand voor de bestratingswerkzaamheden en paden. Vergeet niet uw tuin te egaliseren en zorg voor drainage.

U kunt in deze fase ook eventuele niveauverschillen aanbrengen. Een tuin met hoogteverschil is vaak net even wat spannender.

Stap 5 – Erfafscheiding
Plaats de erfafscheidingen. Kies voor schuttingen, een stenen muur, hagen of buxus planten.

Stap 6 – bouwwerken
Hierbij kunt u denken aan een carport, overkapping (veranda), tuinhuis of schuur.

Stap 7 – bestrating leggen
Voor de aanleg van terrassen of tuinpaden worden meestal tegels, natuursteen, sierbestrating, kleine steentjes zoals siergrind (dolomiet), kiezelstenen, keien, klinkers of kasseien gebruikt.   

Stap 8 – beplanting aanbrengen
Breng de beplanting aan en plant de bomen. Populaire vaste planten zijn de orchidee en de hortensia. Wilt u de hoogte in? Kies dan voor leibomen of fruitbomen.

Ook een gazon aanleggen gebeurt in deze stap. U kunt het gras zaaien of gebruik graszoden (grasmatten).

Tips voor het aanleggen van uw tuin

Neem de tijd voor het doorlezen van onze tuinaanleg tips. Deze unieke tips zorgen voor kostenbesparingen en het voorkomen van fouten.

 1. Een tuin aanleggen creëert veel afval. Huur altijd een grote vuilcontainer in.
 2. Voor een tuin aanleggen heeft u geen vergunning nodig. Heeft u speciale wensen voor uw tuin? Controleer dan altijd bij uw gemeente of u wel een vergunning nodig heeft.
 3. Houdt maximaal 2 basisvormen aan. Te veel vormen in uw tuin maakt uw tuin onrustig.
 4. Maak gebruik van duurzame materialen. Zo voorkomt u op termijn reparaties en onderhoud.
 5. Heeft u schaduw in uw tuin? Gebruik op schaduwplekken materialen die bestemd zijn tegen groene aanslag.
 6. Wilt u een tuin aanleggen met weinig onderhoud? Kies voor bodembedekkers, siergrassen en kunstgras.
 7. Laat uw tuin nooit door studenten aanleggen. Het aanleggen van een tuin is complex werk dat uitgevoerd moet worden door een ervaren hovenier.
 8. Heeft u honden? Honden zijn dol op graven en kunnen uw tuin flink aantasten. Voorkom dit door kwetsbare plekken af te schermen.
 9. Een tuinaanleg meefinancieren in uw hypotheek of betalen uit bouwdepot behoort vaak tot de mogelijkheden. Of het bedrag volledig gefinancierd kan worden bepaalt de kredietverstrekker. In veel gevallen zult u ook eigen geld moeten inbrengen.
 10. Hoveniers maar ook aannemers en klusjesmannen leveren een totaalconcept. Van ontwerp tot het aanleggen van uw tuin. Sommige werkzaamheden worden daarom in onderaanneming uitgevoerd door andere tuinbedrijven. Overleg altijd met uw hovenier of dat het geval is.
 11. Wat betreft de belastingdienst en overige wetgeving. Wanneer u geld leent dan is de rente voor de lening in box 1 fiscaal aftrekbaar. Kortom, dat zijn de kosten voor uw eigenwoningschuld. Ook wanneer u de tuinaanleg wilt leasen zijn de kosten voor belasting aftrekbaar. Voor een ondernemer is een tuin aanleggen geheel aftrekbaar en kunt u de kosten in één keer afschrijven.
tuinaanleg

Tuinaanleg uitbesteden? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Hoe worden de tuin aanleggen kosten bepaalt?

Veel mensen zitten met de vraag: wat kost een tuin aanleggen? Wij proberen die vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Het aanleggen van een tuin brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Hoe duur, betaalbaar of goedkoop het aanleggen van een tuin wordt is voornamelijk afhankelijk van uw wensen en de grootte van uw tuin.

Het aanleggen van een tuin kan al voor een low budget, klein budget en betaalbaar gerealiseerd worden. Soms zelfs tegen een kostprijs wanneer er een aanbieding actief is.

Daarbij speelt ook het uurloon een rol. Aan de hand van uw wensen kan een hovenier de eenheidsprijzen voor de materialen en werkzaamheden berekenen. Vervolgens kan de calculatie uitgevoerd worden en wordt er een begroting opgemaakt. Hier worden meteen de prijs per uur (de uurprijs) en overige tarieven in meegenomen. Denk daarbij aan zaken zoals een afwijkend uurtarief voor bepaalde werkzaamheden.

Prijsindicatie tuinaanleg

Een gemiddelde prijs of een richtprijs zegt niet zo veel. De prijsindicatie zou dan tussen de 200 euro en 8000 euro zijn.

Wilt u de exacte kosten tuinaanleg weten? 

Goedkoop tuin aanleggen en wilt u weten wat de exacte kosten voor uw nieuwe tuin gaan worden? Bent u op zoek naar een gerichte prijsindicatie? Wij werken samen met honderden hoveniers die de prijs graag voor u berekenen. Start nu uw gratis prijsvergelijk! Hiermee bespaart u al snel 40% op de kosten en kunt u goedkoop uw tuin aanleggen. 

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017