Uw tuin winterklaar maken is belangrijk

Wilt u dat uw tuin volgend jaar sterk en gezond aan de lente kan beginnen? Dan is uw tuin winterklaar maken noodzakelijk. Dek de planten af, maak uw gazon gereed en berg uw tuinmeubelen op. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Doe dit zelf of laat een vakkundige hovenier uw tuin winterklaar maken.

Het winterklaar maken van een tuin is vaak een flinke klus. Bovendien vereist deze klus kennis van bomen, bemesten, snoeien en beplanting. Let op dat u ook het juiste tuingereedschap gebruikt. Gebruik daarom ons stappenplan en de handige tips die u hier vindt.

Wilt u liever uw tuin winterklaar laten maken door een vakkundige hovenier bij u in de buurt? Start uw gratis prijsvergelijk. U ontvangt dan de prijzen van verschillende hoveniers voor uw tuin winterklaar laten maken.

Wat is een tuin winterklaar maken?

Het winterklaar maken van een tuin houdt in dat de tuin voorbereid wordt om de winter goed door te komen. Door uw tuin winterklaar te maken blijven bomen en planten gezond. Hiermee worden de onderhoudskosten van uw tuin ook lager.

Tuin winterklaar maken? Dit is wat u moet weten:

U vindt hier alle informatie over het winterklaar maken van uw tuin. Doorloop de onderstaande stappen en ga goed voorbereid aan de slag.

tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar laten maken? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wanneer de tuin winterklaar maken?

Het is belangrijk om uw tuin winterklaar te maken voordat de vorst inslaat. Oktober of november is daarom het meest geschikt. Het is ook prettig als de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen. Na het winterklaar maken van uw tuin kunt u dan meteen alles opruimen en gaat uw tuin schoon de winter in. Dat scheelt meteen werk in het voorjaar.

Welke werkzaamheden wanneer uitvoeren?

In de onderstaande tabel ziet u in welke maand u de werkzaamheden moet uitvoeren.

WerkzaamhedenMaand
Coniferen snoeienoktober of november
Bomen snoeiennovember of december
Planten snoeien (bijv. hortensia en lavendel)november
Gras winterklaar makenoktober of november
Vijver winterklaar makennovember
Tuin schoonmakenoktober, november of december
Tuinmeubelen onderhouden en opbergenoktober of november

Wilt u advies over het winterklaar maken van uw tuin of wilt u uw tuin winterklaar laten maken door een vakkundige hovenier? Start meteen een gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

Maak uw tuin op tijd klaar voor de winter

10 stappen om uw tuin winterklaar te maken

Het is belangrijk om uw tuin helemaal klaar te maken voor de winter. Ga daarom goed voorbereid aan de slag en gebruik het onderstaande stappenplan. U weet dan zeker dat uw tuin winterklaar is. De stappen die voor u niet van toepassing zijn kunt u overslaan.

Stap 1 – maak een inventarisatie van de werkzaamheden

Begin met het maken van een inventarisatie en noteer de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Bekijk welke planten en bomen in uw tuin staan en in welke maand die gesnoeid moeten worden. Dat verschilt namelijk per plant- of boomsoort. Zitten er complexe werkzaamheden tussen, bijvoorbeeld het snoeien van bomen op hoogte? Huur dan altijd een hovenier in en vergelijk de prijzen.

Stap 2 – tuin opruimen en spullen opbergen

Door vorst kunnen veel spullen in uw tuin kapot gaan. Ruim daarom uw tuin goed op. Dek de zandbak af, ruim een gieter en tuinslang op (verwijder hier ook het water uit) en berg de tuinmeubelen op. Een tuintafel of tuinset kunt u ook afdekken met een waterdicht zeil. Vergeet ook niet het aardewerk op te ruimen.

Stap 3 – verwijder eenjarige planten

Verwijder alle eenjarige planten uit uw tuin. Deze planten zullen volgend jaar niet meer bloeien en zijn daarom overbodig. Door deze planten te verwijderen blijft de bodem vruchtbaar voor andere planten.

Stap 4 – snoeien van coniferen, bomen, planten en struiken

Snoei de coniferen, bomen, planten en struiken voordat er grondvorst kan ontstaan. Tijdens de vorst of met grondvorst snoeien kan het groen ernstig beschadigen. Vergeet niet de gesnoeide takken op te ruimen.

Stap 5 – planten en bomen ondersteunen en afdekken

Hebben bepaalde planten of bomen ondersteuning nodig? Gebruik plantenstokken om de planten ondersteuning te geven. Voor bomen gebruikt u speciale boom ondersteuning. U voorkomt hiermee dat bomen en planten door hevige wind of sneeuwval beschadigd raken. Dek tot slot uw planten af.

Stap 6 – gras winterklaar maken

Zolang het gras groeit moet u uw gras blijven maaien. Meestal is het gazon tussen eind oktober en eind november uitgegroeid. Maai het gras tot 4 cm kort. Liggen er bladeren op het gazon? Maai deze gerust mee. Gemaaide bladeren zorgen namelijk voor extra voeding. Hark het gemaaide gras van uw gazon en geef het gazon voldoende bemesting. Gaat het in de loop van tijd sneeuwen of vriezen? Laat sneeuw altijd op het gazon liggen en vermijd het lopen op uw bevroren gazon.

Stap 7 – vijver winterklaar maken

Verwijder alle bladeren van het wateroppervlak. Het is belangrijk dat uw vijver niet dichtvriest. Gebruik daarom een waterpomp of een fontein om het water in beweging te houden. Bij sterke vorst kunt u ook met de hand een wak slaan. Tot slot spant u een net over uw vijver. Hiermee voorkomt u dat reigers uw vijver leegeten. Bovendien vallen er dan geen bladeren in uw vijver.

Stap 8 – bloembollen planten

Plant alvast nieuwe bloembollen. Doe dit in ieder geval voor december en niet tijdens (grond)vorst. In de vroege lente zullen de nieuwe planten dan al snel uitkomen en staat uw tuin er meteen mooi bij.

Stap 9 – tuin schoonmaken

Maak uw tuin goed schoon en veeg gevallen bladeren uw borders in. Bladeren vormen namelijk een goede vorstbedekking. Vallen er veel bladeren in uw tuin? Dan kunt u van tijd tot tijd de bladeren in uw borders vegen.

Stap 10 – buitenkraan afsluiten

Tap eerst de buitenkraan af zodat het water uit de kraan is. Daarna kunt u de buitenkraan afsluiten. Het deel van de leiding dat zich buiten begeeft pakt u in met isolatiemateriaal. Daarmee voorkomt u dat de leiding kapot vriest.

tuin winterklaar laten maken

Tuin winterklaar laten maken? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Benodigdheden voor een tuin winterklaar maken

Voor een tuin winterklaar maken heeft goed gereedschap en in sommige gevallen ook machines nodig. Gebruik de onderstaande checklist voor de benodigdheden. Zo heeft u alle materialen bij de hand en gaat u goed voorbereid aan de slag

Algemene benodigdheden tuin winterklaar maken

 • tuinhandschoenen
 • werkkleding
 • stevige schoenen
 • kniebeschermers
 • hark
 • bezem
 • vuilniszakken

Borders, bomen, struiken, planten en hagen winterklaar maken

 • snoeischaar
 • heggenschaar (elektrisch)
 • plantenstokken
 • boomondersteuning
 • afdekmateriaal
 • telescoop boomzaag (optioneel)
 • trap of kleine ladder
 • verse bloembollen

Gazon winterklaar maken

 • grasmaaier (elektrisch)
 • bemesting of kalk

Vijver winterklaar maken

 • schepnet
 • waterpomp of fontein
 • vijvernet

Tuin winterklaar maken tips (10 tips)

Wilt u zelf uw tuin winterklaar maken of een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren? Gebruik dan ons stappenplan. Voor extra advies gebruikt u de onderstaande 10 tips.

 1. Heeft u geen tijd voor het winterklaar maken van uw tuin? Een vakkundige hovenier kan vaak binnen een paar uur uw tuin winterklaar maken. Vergelijk wel altijd de prijzen van hoveniers.
 2. Maak uw tuin altijd winterklaar. Dat zorgt ervoor dat u in de lente een stuk minder werk aan uw tuin heeft.
 3. Het winterklaar maken van een tuin kost vaak meer tijd dan gedacht. Plan de werkzaamheden daarom goed in en zorg ervoor dat u voor de vorst klaar bent.
 4. Moet u planten, struiken of bomen verplanten? Dit doet u tijdens het winterklaar maken van uw tuin.
 5. Zolang de vissen in uw vijver het voer opeten kunt u de vissen van voedsel voorzien. Laten zij het voer liggen? Dan kunt u stoppen met voeren.
 6. U kunt tot half oktober uw gazon bemesten. Daarna bemesten heeft weinig tot geen zin.
 7. Controleer de wortels van bomen. Zijn deze stevig genoeg of kan de boom extra ondersteuning gebruiken?
 8. Maai uw gazon niet korter dan 4 cm. Hiermee voorkomt u dat de grond uitdroogt.
 9. Controleer voor het snoeien of maaien altijd uw gereedschap nog scherp is.
 10. Wilt u een nieuwe tuinset kopen? In het najaar zijn de kortingen vaak erg hoog. Verwijder of verkoop uw oude tuinset en schaf nu een nieuwe aan.
tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar laten maken? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wat kost een tuin winterklaar maken?

De kosten voor een tuin winterklaar laten maken zijn afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. In een onderhoudsvriendelijke tuin zijn de werkzaamheden vaak beperkt tot het onderhouden van een vijver, het snoeien van een haag en enkele bomen. Andere tuinen vragen om meer tijd. Naast de werkzaamheden zijn de kosten afhankelijk van:

 • uw wensen
 • de grootte van de tuin
 • bereikbaarheid van de tuin
 • afvoerkosten
 • uurtarief van de hovenier

Kosten van een hovenier voor een tuin winterklaar maken

Voor een tuin winterklaar maken rekent een hovenier vrijwel altijd een vast uurtarief. Gemiddeld liggen de uurtarieven van hoveniers tussen de 20 en 35 euro per uur. Laat vooraf altijd een offerte opmaken en vergelijk de prijzen van hoveniers. U weet dan exact wat de kosten gaan worden voor een tuin winterklaar laten maken.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017