Uw tuin ophogen 

Is uw tuin verzakt, heeft u wateroverlast, wilt u bestraten, planten aanbrengen, gras zaaien of wilt u een nieuwe tuin aanleggen? Uw tuin ophogen met tuinaarde of zand is dan noodzakelijk. Het ophogen van een tuin lijkt misschien een eenvoudige tuinklus. Toch is dat niet het geval. Deze klus vraagt namelijk om specialistische kennis. Bijvoorbeeld over het type grond (zand, veengrond of klei) en kennis over egaliseren. Vergeet niet dat u ook moet berekenen hoeveel zand of aarde u nodig heeft. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft.

365

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun tuin laten ophogen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk en bespaar tot 40%

Met onze stappenplan kunt u het ophogen van uw tuin zelf uitvoeren. Kiest u voor uw tuin laten ophogen door een hovenier? Dan verkleint u de kans dat de tuin opnieuw verzakt. Vergelijk wel eerst de prijzen van hoveniers. De prijsverschillen zijn namelijk groot. Vrijblijvend de prijzen vergelijken doet u via op de vergelijkpagina.

Tuin ophogen? Gebruik deze informatie:

Wilt u vakkundig uw tuin verhogen en de kans minimaliseren dat er opnieuw verzakkingen ontstaan? Gebruik dan de onderstaande informatie om tot het beste resultaat te komen:

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis uw klus plaatsen
 • Vrijblijvende voorstellen van hoveniers ontvangen
 • Vergelijken op basis van reacties, prijzen en reviews

Wanneer en waarom een tuin ophogen?

Bij veranderingen aan uw tuin of de omgeving is het vrijwel altijd nodig om uw tuin op te hogen. Daarmee zorgt u voor een stabiele ondergrond en een verlaging van het grondwater. Bovendien ziet uw tuin er na de ophoging weer strak en gezond uit.

Moet u de hele tuin of alleen een deel van de tuin (laten) ophogen?

U hoeft niet in alle gevallen hoeft u uw hele tuin op te hogen. Om te bepalen of u de hele tuin of alleen een deel van uw tuin moet ophogen gebruikt u de onderstaande tabel.

Hele tuin ophogenTuin deels ophogen
verzakte tuinterras of oprit betegelen
nieuwe tuinaanlegtuinpad aanleggen
algehele tuinrenovatiedamwand of keerwand plaatsen
herindeling tuinschutting plaatsen
vervuilde grondborder aanleggen
niveauverschillen aanbrengengazon aanleggen & bomen planten

Het ophogen van een tuin is niet seizoensgebonden en kan daarom op ieder moment van het jaar gedaan worden. Omdat de grond vaak eerst afgegraven moet worden is de enige vereiste dat er geen grondvorst aanwezig is.

Het ophogen van uw tuin is noodzakelijk voor een stabiele ondergrond en het voorkomen van verzakkingen

Hoe een tuin ophogen?

Het ophogen van een tuin bestaat uit verschillende stappen die zorgvuldig uitgevoerd moeten worden. Door volgens het onderstaande plan te werken komt u tot het beste resultaat en minimaliseert u de kans op toekomstige verzakkingen.

Een vergunning is vrijwel nooit nodig

Zonder vergunning een tuin ophogen is toegestaan zolang de verhoging binnen het redelijke blijft. Er gelden een aantal regels:

 1. De grondwaterstand mag niet veranderen. Hierdoor kunnen namelijk planten, struiken en bomen sterven.
 2. Na de verhoging mag er geen wateroverlast bij uw buren ontstaan.
 3. Gemeenschappelijke bezittingen zoals een heg of schutting mogen niet beschadigd raken.

Bepaal welk type grond u moet gebruiken

Voorkom dat u de verkeerde grondsoort gebruikt en gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk type grond u moet gebruiken.

WensType grond
tuin ophogen algemeencombinatie zand, tuinaarde en compost
borders verhogentuinaarde en compost
gazon aanleggentuinaarde en compost
bestrating of terras aanleggenophoogzand & straatzand

Bepaal hoeveel tot welke hoogte uw tuin opgehoogd moet worden hoeveel nieuwe grond u nodig heeft

Om uw tuin op te hogen berekent u het de hoeveelheid zand, aarde of potgrond u nodig heeft. Die berekening maakt u door het aantal vierkante meters te berekenen en te vermenigvuldigen met de gewenste hoogte. Vermenigvuldig de uitkomst vervolgens met het inklinkingspercentage van 20%.

Rekenvoorbeeld: uw border is 7 meter lang, 3 meter breed en u wilt uw tuin 10 centimeter ophogen. Het aantal vierkante meter is dan 21 m2 (7 m x 3 m). U wilt de tuin 10 cm ophogen dus u vermenigvuldigt het aantal vierkante meters (21 m2) met de gewenste ophoging (10 cm). De uitkomst is 2,1 m3 (21 x 0,1). Omdat de grond 20% kan inklinken vermenigvuldigd u het aantal kuub met het inklinkingspercentage. Aantal kuub (2,1) x inklinkingspercentage (1,2) = 2,52 m3. U heeft dus 2,52 m3 aan grond nodig.

Bepaal of u de tuin moet afgraven

Wilt u de tuin gaan ophogen en meteen de indeling van uw tuin veranderen? In dat geval geval moet u ook de tuin afgraven en de grond afvoeren. Lees alles over een tuin afgraven.

De tuin ophogen en egaliseren

Tot slot kunt u uw tuin gaan ophogen. Gaat u uw tuin ophogen met tuinaarde? Hark eerst de ondergrond goed los voordat u het zwarte zand aanbrengt. Verdeel de tuinaarde gelijkmatig over het oppervlak. Wilt u uw tuin verhogen met wit zand voor het leggen van bestrating? Vergeet dan niet de grond aan te trillen en te egaliseren voordat u de bestrating (terug)legt.

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Benodigdheden om uw tuin op te hogen

Een tuin ophogen is zwaar werk en bovendien foutgevoelig. Ga daarom goed voorbereid aan de slag. Gebruik de onderstaande checklist om er zeker van te zijn dat u de juiste materialen, gereedschappen en machines gebruikt. De klus wordt daarmee minder zwaar en een stuk aangenamer.

verhogen van een tuin met zand

Het ophogen van uw tuin doet u met de onderstaande benodigdheden

 • Tuinaarde, potgrond of wit zand
 • Schep
 • Hark
 • Kruiwagen
 • Werkkleding
 • Handschoenen
 • Veiligheidsschoenen

Optionele benodigdheden

 • Afvalcontainer
 • Graafmachine

6 praktische tips voor het ophogen van uw tuin

Omdat een ophogen van een tuin niet zonder slag of stoot gaat is een goede voorbereiding van groot belang. Gebruik daarom deze zes praktische tips bij het verhogen van uw tuin.

 1. Is uw tuin verzakt? Dan is de kans groot dat de tuin van uw buren ook verzakt is. Vraag uw buren of zij ook hun tuin willen ophogen. Door de klus samen aan te pakken kunt u kosten besparen.
 2. Bij het ophogen van uw tuin is het sterk aan te raden om meteen de ondergrond te vernieuwen. Stort de nieuwe grond niet direct op de oude grond, maar graaf de grond eerst af. Zo creëert u een gezonde en sterke ondergrond.
 3. Wilt u uw tuin ophogen en nieuwe bestrating leggen? Doe slim inkopen tijdens een uitverkoop van een tegelspecialist. Zijn uw tegels nog goed? Draai de tegels om en maak ze goed schoon. Zo geniet u nog jaren van uw tegels.
 4. Bij nieuwbouw woonwijken en bestaande woonwijken kan het voorkomen dat de gemeente de grond een keer zal ophogen. U wordt daarover geïnformeerd met het advies om ook uw tuin op te hogen. Volg dit advies direct op. Volgt u het advies niet op? Dan is de kans groot dat uw tuin na een regenbui iedere keer onder water staat. Heeft u een huurhuis? Stuur de brief door aan uw huisbaas of de woningcorporatie.
 5. Bij veengrond of kleigrond kunnen snel verzakkingen ontstaan. Om dat tegen te gaan is het aan te raden om de grond diep af te graven waarna de grond wordt opgehoogd met piepschuim (polystyreen) of tempex. Vervolgens wordt daar het zand overheen gestort.
 6. Na het ophogen van uw tuin moet de grond inklinken. Bevorder het inklinkingsproces door de nieuwe grond twee weken lang iedere dag kort te besproeien.

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat kost een tuin laten ophogen?

Laat u het ophogen van uw tuin door een hovenier doen? Dan worden er kosten berekent op basis van uw wensen, het uurtarief en de benodigdheden. Houd rekening met kosten tussen €12,- en €28,- per m2 exclusief 21% btw.

Factoren die de kosten voor een tuin laten ophogen bepalen

De afmetingen van uw tuin en de gewenste hoogte vormen de basis om de kosten voor het ophogen van uw tuin te bepalen. Op basis van die informatie kan namelijk berekend worden hoeveel nieuwe grond nodig is en hoeveel tijd in de klus gaat zitten. Wilt u ook uw tuin opnieuw betegelen of beplanten? Houd dan rekening met extra kosten voor machines, materialen, egaliseren, afgraven, afvoeren en nieuwe tegels.

Wilt u uw tuin laten ophogen en wilt u de prijzen van hoveniers weten? De aangesloten hoveniers op onze site berekenen de kosten graag voor u. Start daarom meteen uw vrijblijvende prijsvergelijk. Door de prijzen te vergelijken bespaart u tot 40% aan kosten.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.