De tuin ophogen is noodzakelijk

Is uw tuin verzakt, heeft u wateroverlast, wilt u bestraten, planten aanbrengen, gras zaaien of wilt u een nieuwe tuin aanleggen? Uw tuin ophogen met tuinaarde of zand is dan noodzakelijk. Met onze aanpak kunt u zelf uw tuin ophogen of u besteedt de klus uit. U kunt ook uw tuin laten ophogen door een vakkundige hovenier.

Een tuin ophogen lijkt misschien een eenvoudige tuinklus, maar niets is minder waar. Deze klus vraagt om specialistische kennis. Bijvoorbeeld over het type grond (zand, veengrond of klei) en kennis over egaliseren. Vergeet niet dat u ook moet berekenen hoeveel zand of aarde u nodig heeft. Laat u deze klus over aan een hovenier? Dan verkleint u de kans dat de tuin opnieuw verzakt. Met onze prijsvergelijker vraagt u eenvoudig een offerte aan bij hoveniers uit uw eigen regio. Zo kunt u snel de prijzen voor het ophogen van uw tuin vergelijken.

Dit is wat u moet weten over een tuin ophogen

Wilt u uw tuin ophogen en voorkomen dat er opnieuw verzakkingen ontstaan? Gebruik de onderstaande informatie om tot het beste resultaat te komen. Dit is wat u moet weten:

tuin ophogen

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

Start prijsvergelijk

Wanneer en waarom uw tuin ophogen?

Bij veranderingen aan uw tuin of de omgeving is het vrijwel altijd nodig om uw tuin op te hogen. Daarmee zorgt u voor een stabiele ondergrond en een verlaging van het grondwater. Bovendien ziet uw tuin er na de ophoging weer strak en gezond uit.

De hele tuin laten ophogen of uw tuin deels ophogen

U hoeft niet in alle gevallen uw tuin op te hogen. Om te bepalen of u de hele tuin of alleen een deel moet ophogen gebruikt u de onderstaande tabel.

Hele tuin ophogenTuin deels ophogen
verzakte tuinterras of oprit betegelen
nieuwe tuinaanlegtuinpad aanleggen
algehele tuinrenovatiedamwand of keerwand plaatsen
herindeling tuinschutting plaatsen
vervuilde grondborder aanleggen
niveauverschillen aanbrengengazon aanleggen & bomen planten

Het ophogen van een tuin is niet seizoensgebonden en kan dus ieder moment van het jaar gedaan worden. Omdat de grond vaak eerst afgegraven moet worden is de enige vereiste dat er geen grondvorst aanwezig is.

Het ophogen van uw tuin is noodzakelijk voor een stabiele ondergrond

Hoe u een tuin moet ophogen

Het ophogen van een tuin bestaat uit verschillende stappen die zorgvuldig uitgevoerd moeten worden. Door volgens het onderstaande plan te werken komt u tot het beste resultaat en minimaliseert u de kans op toekomstige verzakkingen.

Een vergunning is vrijwel nooit nodig

Uw tuin ophogen zonder vergunning is toegestaan zolang de verhoging binnen het redelijke blijft. Er zijn een aantal regels. De grondwaterstand niet mag veranderen. Hierdoor kunnen planten, struiken en bomen afsterven. Ook mag er geen wateroverlast bij uw buren ontstaan. Tot slot mogen gemeenschappelijke bezittingen zoals een heg of schutting niet beschadigd raken.

Bepaal welk type grond u moet gebruiken

Voorkom dat u de verkeerde grondsoort gebruikt en gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk type grond u moet gebruiken.

WensType grond
tuin ophogen algemeencombinatie zand, tuinaarde en compost
borders verhogentuinaarde en compost
gazon aanleggentuinaarde en compost
bestrating of terras aanleggenophoogzand & straatzand

Bepaal hoeveel cm u de tuin wilt ophogen en bereken hoeveel grond u nodig heeft

Om uw tuin te kunnen ophogen moet u berekenen hoeveel kuub aan zand, aarde of potgrond u nodig heeft. Die berekening maakt u door eerst het aantal vierkante meters te berekenen en te vermenigvuldigen met de gewenste hoogte. Vermenigvuldig de uitkomst vervolgens met het inklinkingspercentage van 20%.

Rekenvoorbeeld: uw border is 7 meter lang, 3 meter breed en u wilt uw tuin 10 cm ophogen. Het aantal vierkante meter is 21 m2 (7m x 3m). U wilt de tuin 20 cm ophogen dus u vermenigvuldigt de vierkante meters (21 m2) met de gewenste ophoging (10 cm). De uitkomst is 2,1 m3 (21 m2 x 0,1). Omdat de grond 20% kan inklinken vermenigvuldigd u het aantal kuub met het inklinkingspercentage. Aantal kuub (2,1) x inklinkingspercentage (1,2) = 2,52 m3. U heeft dus 2,52 m3 aan grond nodig.

Bepaal of u de tuin moet afgraven

Wilt u de tuin gaan ophogen en meteen de indeling van uw tuin veranderen? In dat geval geval moet u ook de tuin afgraven en de grond afvoeren. Lees hier alles over een tuin afgraven.

De tuin ophogen en egaliseren

Tot slot kunt u uw tuin gaan ophogen. Gaat u uw tuin ophogen met tuinaarde? Hark eerst de ondergrond goed los voordat u het zwarte zand aanbrengt. Verdeel de tuinaarde gelijkmatig over het oppervlak.

Wilt u uw tuin gaan ophogen met wit zand voor bestrating? Vergeet niet de grond aan te trillen en te egaliseren voordat u de bestrating (terug)legt.

tuin ophogen

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

Start prijsvergelijk

Benodigdheden om uw tuin op te hogen

Het ophogen van een tuin is zwaar werk. Ga daarom goed voorbereid aan de slag. Gebruik de onderstaande checklist om er zeker van te zijn dat u de juiste materialen, gereedschappen en machines gebruikt. Zo wordt het werk minder zwaar en een stuk aangenamer.

Het ophogen van uw tuin doet u met de onderstaande benodigdheden

 • Tuinaarde of zand
 • Schep
 • Hark
 • Kruiwagen
 • Werkkleding
 • Handschoenen
 • Veiligheidsschoenen

Optionele benodigdheden

 • Afvalcontainer
 • Graafmachine

6 exclusieve tuin ophogen tips

Omdat een ophogen van een tuin niet zonder slag of stoot gaat is een goede voorbereiding van essentieel belang. U wilt toch niet dat uw tuin opnieuw verzakt. Gebruik daarom deze 6 praktische tips over tuin ophogen.

 1. Is uw tuin verzakt? Dan is de kans groot dat de tuin van uw buren ook verzakt is. Vraag uw buren of zij ook hun tuin willen ophogen. Door de klus samen aan te pakken kunt u kosten besparen.
 2. Bij het ophogen van uw tuin is het sterk aan te raden om ook meteen de ondergrond te vernieuwen. Stort de nieuwe grond niet direct op de oude grond, maar graaf de grond eerst af. Zo creëert u een gezonde en sterke ondergrond.
 3. Wilt u uw tuin ophogen en nieuwe bestrating leggen? Doe slim inkopen tijdens een uitverkoop van een tegelspecialist. Zijn uw tegels nog goed? Draai de tegels om en maak ze goed schoon. Zo kunt u nog jaren van uw tegels genieten.
 4. Bij nieuwbouw woonwijken en bestaande woonwijken kan het voorkomen dat de gemeente de grond een keer zal ophogen. U wordt daarover geïnformeerd met het advies om ook uw tuin op te hogen. Volg dit advies direct op. Volgt u dit advies niet op? Dan is de kans groot dat uw tuin na een regenbui iedere keer onder water staat. Heeft u een huurhuis? Stuur de brief door aan uw huisbaas of de woningcorporatie.
 5. Op veengrond of kleigrond zijn de verzakkingen in tuinen vaak het grootst. Om dit tegen te gaan kan de grond diep afgegraven worden waarna de grond eerst wordt opgehoogd met piepschuim (polystyreen) of tempex. Vervolgens wordt de tuin opgehoogd.
 6. Na het ophogen van uw tuin moet de grond inklinken. Bevorder het inklinkingsproces door de nieuwe grond twee weken lang iedere dag kort te besproeien.
 7. Voor een lage prijs uw tuin laten ophogen is mogelijk door de offerte van verschillende hoveniers te vergelijken. Met een vergelijking kunt u eenvoudig 40% op de kosten besparen.
tuin ophogen

Tuin laten ophogen? Vergelijk vrijblijvend de prijzen!

Start prijsvergelijk

De kosten van tuin ophogen toegelicht

Het ophogen van een tuin brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Voor het laten ophogen van uw tuin moet u rekening houden met kosten tussen de 12 en 28 euro per m2 exclusief btw.

Factoren die de kosten voor een tuin laten ophogen bepalen

De afmetingen van uw tuin en de gewenste hoogte vormen de basis om de kosten voor het ophogen van uw tuin te bepalen. Op basis van die informatie kan er namelijk berekend worden hoeveel nieuwe grond er nodig is en hoeveel tijd er in de klus gaat zitten.

Wilt u ook uw tuin opnieuw betegelen of beplanten? Houd dan ook rekening met extra (huur)kosten voor machines, materialen, egaliseren, afgraven, afvoeren en nieuwe tegels.

Omdat de kosten voor een tuin ophogen altijd afhankelijk zijn van specifieke wensen is het belangrijk om de prijzen op te vragen. De aangesloten hoveniers op onze site berekenen deze kosten graag voor u. Start daarom meteen uw vrijblijvende aanvraag, vergelijk de prijzen en bespaar flink op de kosten.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017