Uw tuin bestraten met een vakkundige aanpak

Wilt u uw tuin bestraten? Houd er rekening mee dat u met verschillende werkzaamheden te maken krijgt. De grond vrijmaken, afgraven, opnieuw ophogen, egaliseren en de tuin bestraten. Bij een tuin opnieuw bestraten of de tuin volledig bestraten moet u ook de oude tegels en tuinmaterialen verwijderen.

Het bestraten van een tuin is vakwerk. Bovendien is het zwaar en foutgevoelig werk. De klus zelf uitvoeren is daarom vaak geen goed idee. Voorkom dat uw mooie terras of tuinpad verzakt of scheef gaat liggen en laat het bestraten van uw tuin over aan een vakkundige hovenier. Start een prijsvergelijk voor uw tuin laten bestraten en ontvang geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Wanneer kunt u een tuin bestraten en bij welke weersomstandigheden? Hoe kunt u onkruid tussen de tegels voorkomen? Welk stappenplan volgt u om de klus goed voorbereid aan te pakken? In welke volgorde moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden? Deze vragen en meer zullen beantwoord worden.

Uw tuin laten bestraten of zelf doen?

Bent u sterk en kunt u van iemand hulp krijgen? Zijn de werkzaamheden te overzien en heeft u voldoende ervaring? In dat geval kunt u de (voorbereidende) werkzaamheden misschien zelf uitvoeren. Heeft u geen ervaring en bent u bang dat uw tegels scheef gaan liggen en er verzakkingen ontstaan? Laat in die gevallen uw tuin bestraten door een hovenier.

Tuin bestraten? Dit is wat u moet weten:

tuin bestraten

Tuin laten bestraten? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een tuin bestraten?

Een tuin bestraten kan op ieder moment van het jaar, dus ook in de winter. De klus bij regen uitvoeren maakt het werk wel zwaarder, maar ook met regen kunt u gewoon uw tuin bestraten.

Beste periode voor het bestraten van een tuin

Een tuin bestraten doet u het liefst bij droog weer en zonder kans op vorst. Gebruik daarom de onderstaande tabel om te bepalen wanneer u het beste uw tuin kunt bestraten. In deze tabel ziet u de gemiddelde cijfers van het Nederlandse klimaat.

MaandZonurenNeerslag mm per maand
januari1,467
februari2,359
maart3,455
april543
mei6,258
juni6,365
juli5,980
augustus5,781
september4,370
oktober372
november1,867
december1,273

Het betegelen van een tuin is niet seizoensgebonden. Vorst en hevige regenbuien kunnen het werk wel flink belemmeren. Houd daarom altijd de weersverwachting goed in de gaten.

Uw tuin bestraten kan in ieder seizoen van het jaar

Stappenplan voor een tuin bestraten (10 stappen)

Een tuin bestraten, hoe doe ik dat en wat kan ik zelf doen? Voor het bestraten van een tuin begint u in ieder geval met een zorgvuldige voorbereiding. Dat doet u door de onderstaande  stappen in de gepresenteerde volgorde uit te voeren. Per stap krijgt u een korte uitleg.

Let op: gebruikt u grind of split? Sla dan stap 7, 8 en 10 over.

Liever uw tuin laten bestraten? Start meteen een gratis prijsvergelijk en ontvang de all in prijzen van hoveniers uit uw buurt.

Stap 1 – stenen inkopen

Voor een tuin bestraten heeft u verschillende materialen en machines nodig. Wat u precies nodig heeft leest u bij de benodigdheden. Hieronder vindt u ideeën welke stenen u bij een tuin bestraten kunt gebruiken:

SteensoortKenmerken
BetontegelsDuurzaam, in veel kleuren beschikbaar en onderhoudsvrij
GrindtegelsMoeilijker te onderhouden, maar wel in veel kleuren beschikbaar
Klinkers (waaltjes)In veel kleuren beschikbaar, relatief goedkoop, kunnen wel eenvoudiger loskomen
StoeptegelsGoedkoop, zeer stevig, duurzaam en redelijk onderhoudsvrij
Grind of splitGoedkoop, moeilijker te onderhouden en moet af en toe bijgevuld worden

Stap 2 – grond vrijmaken voor het bestraten van uw tuin

De grond moet helemaal vrij zijn voordat u kunt bestraten. Verwijder daarom alles wat aanwezig is op de plek waar u wilt bestraten. Lees hier alles over een tuin leeghalen en afvoeren.

Stap 3 – tuin uitgraven voor het bestraten van uw tuin

Voor het bestraten van een tuin moet de grond 15 tot 50 cm afgraven worden. De diepte van het afgraven is afhankelijk van het soort bestrating en het gewicht dat op de bestrating wordt geplaatst. Verwijder ook alle wortels van bomen en planten. Verwijdert u deze niet? Dan kunnen uw tegels op den duur scheef komen te liggen. Lees hier alles over een tuin afgraven.

Stap 4 – piketpalen plaatsen en verbinden met metseldraad

Plaats piketpalen langs de randen en verbind deze met metseldraad. Met het draad geeft u de gewenste hoogte van het zand en de bestrating aan. Houd ook rekening met het aanbrengen van een afschot.

Stap 5 – plaats worteldoek om onkruid tegen te gaan

Bedek de bodem met worteldoek. U weet dan zeker dat er straks geen onkruid tussen uw bestrating groeit.

Stap 6 – kantopsluiting plaatsen

Plaats de kantopsluiting. De kantopsluiting zorgt er straks voor dat uw bestrating netjes op zijn plek blijft. Plaats de kantopsluiting in ieder geval voordat u de grond gaat ophogen. U weet dan zeker dat de kantopsluiting goed vast komt te zitten.

Stap 7 – tuin ophogen

In stap 7 wordt het zand gestort. Zorg er meteen voor dat het zand gelijkmatig wordt verdeeld. Houd er rekening mee dat het zand nog moet inklinken. Stort dus liever iets meer zand dan te weinig. Indien nodig kunt u altijd nog wat zand verwijderen. Lees hier alles over een tuin ophogen.

Hoeveel zand u nodig heeft berekent u door het aantal kuub te berekenen (lengte x breedte x hoogte) van het gat. Vergeet niet om rekening te houden met het inklinkingspercentage van 20%. Vermenigvuldig daarom de uitkomst met 1,2.  

Welk zand is er nodig voor een tuin bestraten?
Voor een tuin bestraten gebruikt u bij voorkeur wit zand of zuiver gewassen rivierzand.

Stap 8 – grond egaliseren

Voordat een tuin bestraat kan worden moet de grond egaal zijn. Dit is nodig voor een stabiele ondergrond. Het zandbed vormt namelijk de fundering voor uw bestrating. Lees hier hoe u de grond moet egaliseren.

Stap 9 – tuin bestraten en zand invegen

In deze stap wordt uw tuin bestraat. Na het bestraten van uw voortuin of achtertuin veegt u de voegen vol met zand. Let op: gebruikt u grind of split? Veeg dan geen zand in het grind.

Een tuin bestraten is zeer foutgevoelig. Heeft u hulp nodig? U kunt uw tuin laten bestraten door een hovenier. Met onze prijsvergelijker vergelijkt u eenvoudig de all in prijzen voor een tuin laten bestraten.

Stap 10 – aantrillen

Omdat de tegels niet mogen verschuiven en stevig op hun plek moeten blijven liggen moet u de bestrating aantrillen. Hiervoor gebruikt u een trilplaat. Ligt de bestrating goed vast en zijn de voegen gevuld? Dan is de klus klaar.

tuin bestraten

Tuin laten bestraten? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Welke materialen en machines zijn nodig voor een tuin bestraten?

Maak de klus van een tuin bestraten minder zwaar door de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken. Ga goed voorbereid aan de slag en gebruik daarom de onderstaande checklist.

Deze materialen heeft u nodig voor een tuin bestraten:

 • afvalcontainer
 • schep of minigraafmachine
 • worteldoek
 • opsluitbanden
 • wit zand of zuiver gewassen rivierzand
 • voegzand
 • kruiwagen
 • piketpalen
 • metseldraad
 • tuinbestrating of grind
 • tegelsnijmachine
 • kniebeschermers
 • veiligheidsbril
 • trilplaat
 • bezem

Handige tips bij een tuin bestraten (10 tips)

Lees voordat u begint met een tuin bestraten onze tips door. Hiermee voorkomt u dat u verkeerde beslissingen maakt en de werkzaamheden uitlopen in zowel tijd als kosten. Gebruik daarom de onderstaande tuin bestraten tips.

 1. Een tuin laten bestraten voorkomt vaak problemen zoals verzakkingen en bovendien is het vaak goedkoper dan de klus zelf uitvoeren. Bij een hovenier inschakelen krijgt u namelijk niet te maken met extra huurkosten (bijvoorbeeld voor een trilplaat of tegelsnijmachine). Gebruik onze prijsvergelijker en krijg de all in prijs van hoveniers uit uw omgeving gepresenteerd.
 2. Uw tuin bestraten met cement als ondergrond is mogelijk. Let er wel op dat cement snel droogt. Het is dus belangrijk om de bestrating in één keer goed te leggen.
 3. Wilt u een kleine tuin bestraten? Gebruik grote tegels. Dit oogt ruimtelijker.
 4. Kies altijd voor kwaliteitstegels. Duurzame bestrating gaat gemiddeld 5 jaar langer mee.
 5. Breng altijd een afschot aan. Per meter moet de grond 0,5 centimeter aflopen. Doet u dat niet dan blijft het regenwater liggen en neemt de kans op verzakkingen toe.
 6. Uw tuin volledig bestraten? Kies voor een afschot in de richting van het einde van uw tuin zodat het water makkelijk weg kan lopen.
 7. Let er bij een tuin bestraten op dat de tegels niet direct tegen elkaar aan liggen. Gebruik afstandhouders om een ruimte van 1 tot 3 millimeter tussen de tegels te houden.
 8. Leg de tegels nooit op zwarte tuinaarde, maar creëer altijd een stabiele ondergrond met wit zand.
 9. Wilt u een tuinpad aanleggen? Zorg dat het tuinpad minimaal 90 centimeter breed is. U kunt er dan eenvoudig op lopen en eventueel een vuilcontainer overheen rijden.
 10. Gaat u uw tuin bestraten voor de aanleg van een terras? Houd een minimale afmeting van 12 m2 aan zodat er altijd een tuinset op past.
tuin bestraten

Tuin laten bestraten? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een tuin laten bestraten?

Het moeilijke en foutgevoelige werk van een tuin bestraten laat u liever over aan een vakkundige hovenier. Dat brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Hoeveel het kost hangt deels af van uw eigen besluiten. U krijgt in ieder geval te maken met kosten voor de bestrating, worteldoek, opsluitbanden, het ophoogzand, voegzand en eventueel het afvoeren van grond en oude bestrating.

De prijs voor de materialen

Met de materiaalkeuze bepaalt u voor een groot deel zelf de hoogte van de kosten. Doet u slim inkopen? Dan houdt u de kosten laag.

De hoogte van het arbeidsloon

Een hovenier rekent voor een tuin bestraten gemiddeld een tarief van tussen de 20 en 35 euro per uur. Dit tarief is exclusief de kosten voor de materialen. Omdat een voortuin vaak beter bereikbaar is dan een achtertuin liggen de kosten voor het bestraten van een voortuin vaak lager. Gebruik onze prijsvergelijker om de prijzen van hoveniers voor een tuin bestraten te achterhalen.

Tuin laten bestraten prijs

Wilt u weten wat een tuin bestraten plus tegels kost? Deze informatie is vooral van uw eigen keuzes afhankelijk. Bereken daarom eerst de prijzen voor alle benodigdheden en tel daar vervolgens de prijs van een hovenier bovenop.

Kosten tuin bestraten per m2, per uur of een all-in offerte?

Laat de hovenier altijd een all-in offerte opmaken. Met een vaste prijs voorkomt u namelijk dat de kosten onnodig hoog worden.

Goedkoop uw tuin bestraten?

Slim inkopen doen voorkomt hoge kosten en zorgt ervoor dat u goedkoop uw tuin kunt bestraten. Bouwmarkten en tuincentra hebben regelmatig grote uitverkopen met kortingen tussen de 50% en 60%. Wilt u ook besparen op de kosten van een hovenier en goedkoop uw voortuin of achtertuin laten bestraten? Met een prijsvergelijk bespaart u al snel tot 40% op de kosten.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017