Trampoline ingraven

Een grote of kleine trampoline buiten in de tuin is leuk voor iedereen. Maar vooral voor kinderen. En omdat kinderen soms roekeloos zijn, wilt u dat de trampoline ingraven veilig gebeurt. Kiest u voor een inbouwtrampoline? Laat het graafwerk, het plaatsen van de trampoline en eventueel drainage uitvoeren door een ervaren hovenier met ervaring. Dat is een stuk veiliger. 

Wilt u de (bestaande) trampoline ingraven? Vraag offertes op van verschillende hoveniers uit uw regio en laat het ingraven van de trampoline vakkundig uitvoeren. Veilig, snel en nog heel voordelig ook.

212

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun trampoline laten ingraven

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Hoge kwaliteit en service
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Bespaar 20% tot 40%

Opbouw- vs. inbouwtrampoline (de trampoline ingraven)

Iedereen die een trampoline in de tuin wilt plaatsen zal moeten kiezen tussen een normale opbouw- of inbouwtrampoline. Het verschil tussen beiden is dat de gewone opbouw trampoline boven het maaiveld staat als losse constructie. Vaak zijn dit ronde, ovale of langwerpige trampolines die op metalen (korte) poten rusten. Een extra veiligheidsnet wordt aanbevolen om ongelukken te voorkomen. Het grootste voordeel van deze bovengrondse opbouwtrampolines (met deksel) is dat ze verplaatsbaar zijn, in de winter opgeborgen kunnen worden en daarom ook goed in een kleine tuin passen. De nadelen van een staande trampoline is dat deze duidelijk zichtbaar is en daarom het uitzicht belemmert. Bovendien zijn ze minder veilig is dan flat ground inbouwtrampolines.

Ingraven of niet: Minder ongelukken door inbouwtrampolines

Niet ingraven is natuurlijk ook mogelijk, maar waarom is ingraven vaak beter? Vanwege de veiligheid winnen inbouwtrampolines steeds meer aan populariteit. Ze zijn steviger, lager en omdat ze niet kunnen instorten zijn ze minder gevaarlijk waardoor er minder ongelukken gebeuren. Ongelukken met trampolines kunt u deels ook zelf beperken door maar een iemand op de trampoline te laten springen, want de meeste ongelukken gebeuren doordat hoofden per ongeluk tegen elkaar aanslaan.

Bij opbouw trampolines gebeurt het ook vaak dat kleine kinderen onder de trampoline kruipen. Dit vergroot de kans op ongelukken. Het is daarom altijd verstandig dat u toezicht houdt wanneer uw kinderen aan het springen zijn.

Voordelen van inbouwtrampolines

Het ingraven van een trampoline biedt voordelen. Niet alleen zijn ze gelijk met de grond en daarom uit het zicht. Ze zijn ook een stuk veiliger. Wanneer een kind een verkeerde sprong maakt en buiten de trampoline terecht komt, is de valhoogte laag. Dit voorkomt letsel. Helemaal ingraven is daarom beter dan half of gedeeltelijk ingraven.

Een trampoline ingraven betekent ook automatisch een lagere instap. De hoogte van een ingraaf trampoline is ca. 20 centimeter. Kinderen kunnen daardoor veel makkelijker op de trampoline kunnen komen en nodigt uit tot spelen. Overigens, helemaal de trampoline ingraven kan niet, omdat de lucht eronder tijdens het springen weg moet kunnen. Vandaar dat de trampoline altijd iets boven de grond staat en een kleine opening heeft.  

Overweegt u een trampoline in de tuin? Dan is een inbouwtrampoline, een trampoline die u ingraaft, een meest veilige keus.

Trampoline ingraven: zelf doen of laten doen?

Zelf een trampoline ingraven lijkt een goedkope oplossing, maar betekent ook dat u voorzorgsmaatregelen moet nemen. Ook al lijkt een trampoline ingraven een eenvoudige klus, er komt veel meer bij kijken dan u denkt. Houdt u daarom rekening met het onderstaande.

Advies waar u rekening mee moet houden:

 1. Trampoline kopen en ingraven: kies een veilige plek in de tuin met voldoende ruimte om de trampoline.
 2. Afmeting en diepte van de kuil: bij het springen mag de grond niet geraakt worden. De kuil moet dus voldoende diep zijn. Zie de tabel onder.
 3. Graafwerk en grond afvoeren: welke materialen heeft u nodig om de kuil te graven, hoeveel grond moet u afgraven en wat doet u met de afgegraven (klei)grond?
 4. Afvoer van regenwater: een kuil loopt vol bij regenwater of hoog grondwater. Hoe zorgt u ervoor dat dit water op een goede manier wordt afgevoerd?

Met of zonder veiligheidsnet?

Extra materialen: Kies voor extra veiligheid door een veiligheidsnet te plaatsen en rubberen tegels of kunstgras rondom. Bovendien heeft u ook worteldoek nodig tegen onkruid.

U wilt een (bestaande opbouw) trampoline laten ingraven? Laat dit vakkundig doen door een hovenier in uw regio. 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang gratis vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk op basis van reactie, prijs en review

"Het ingraven van een trampoline moet vakkundig gedaan worden om ongelukken bij uw kinderen te voorkomen"

Hoe een trampoline ingraven (tips)?

Hieronder bespreken we de stappen die u kunt nemen wanneer u een trampoline (volledig) wilt gaan ingraven. Wilt u weten hoe u deze klus aanpakt? Gebruik dan onze instructies.

Stappenplan: zelf ingraven

Stap 1

Bepaal waar u de trampoline plaatst

Voordat u een inbouw trampoline aanschaft, moet u vooraf weten waar u deze wilt plaatsen. Meestal wordt een trampoline geplaatst in een hoek van de tuin. Zorg dat er voldoende (veilige) ruimte is voor de trampoline. Uiteindelijk bepaalt het beschikbare oppervlak de grootte van de trampoline die u gaat aanschaffen. Houdt u ook rekening met de ruimte rondom de trampoline. Is het vrij van voorwerpen en tuindecoraties? Zijn er geen gevaarlijke hekjes in de buurt of staat de trampoline naast een schutting of zwembad? Het beste is daarom om de trampoline in te graven op het grasveld met een vrije ruimte van ca. 1,5 meter rondom de rand van de trampoline.

Let op: controleer ook of er geen leidingen liggen op de plek waar u de kuil gaat graven. Deze liggen meestal op een diepte van ca. 80 centimeter.

Stap 2

Kies een veilige ondergrond

U zal moeten bepalen welk materiaal als ondergrond rondom de trampoline wordt gebruikt. Wordt het gras? Of rubberen tegels? Mochten kinderen er afvallen, dan wilt u niet dat er kwetsuren worden opgelopen. Stenen tegels wordt afgeraden in verband met vallen. Veiligheid staat immers voorop.

Nadat u de geschikte plek heeft gekozen, schaft vervolgens de inbouwtrampoline. Kies de maat die ruimschoots binnen het gekozen oppervlakte past.

Tip: Begin pas met graven totdat de trampoline bij u is afgeleverd. U weet dan zeker dat de diameter klopt als u begint met de trampoline ingraven.

Stap 3

De trampoline ingraven

De plek waar de trampoline moet komen is inmiddels bekend. Ook zijn de materialen van de trampoline geleverd. Dan begint nu het zware werk: de trampoline ingraven.

Benodigdheden bij een trampoline ingraven:

 1. schep
 2. piketpaaltjes
 3. eventueel graafmachine
 4. worteldoek
 5. eventueel leidingen en buizen voor drainage (waterafvoer)

De afmetingen bepalen: hoe diep een trampoline ingraven?

Voordat u begint met graven, moet u de afmetingen van kuil weten. Dus, de diameter en de diepte. Dit is afhankelijk van de maten en vorm (rechthoekig of rond) van de trampoline. Bij de aanschaf van een inground trampoline staat dit meestal vermeld in de handleiding. Is dit niet het geval? Maak dan gebruik van de onderstaande tabel. Deze tabel geldt enkel voor ronde inbouwtrampolines. Standaard moet de trampoline 20 cm boven de grond uitsteken. 

Diameter v.d. trampoline in cmMiddendiepte in cm
18030
25040
30050
33070
37070
43070

De kuil graven

Als het duidelijk is waar de kuil komt en hoe diep er gegraven moet worden, dan kunnen de graafwerkzaamheden worden gestart. 

Leg het metalen geraamte van de trampoline op de grond en steek ca. 10 centimeter binnen het frame de grond los. De cirkel waar gegraven moet worden is dus iets kleiner dan de diameter van de trampoline zelf.

Nu de cirkel van de trampoline is losgestoken, verwijdert u het metalen frame. Nu begint het graafwerk. Afhankelijk van de grootte van de diameter doet u dit met de hand (een schep) of gebruikt u een graafmachine.  

Graaf de kuil in de vorm van een kom (dus niet waterpas). Dus het diepste punt van de kuil is in het midden. Is de kuil eenmaal gegraven, dan plaats u het worteldoek. Dit worteldoek zorgt ervoor dat onkruid niet kan groeien waardoor de ruimte onder de trampoline leeg blijft.

Stap 4

Voorkom dat de kuil volloopt met regenwater

Wel zal er rekening moeten worden gehouden met regenwater. Als het hard regent loopt de kuil vol wanneer de grond eronder niet poreus is. Het water moet weg kunnen. Is de ondergrond niet geschikt om zelf het water af te voeren, dan zal er een drainagesysteem moeten worden aangelegd. Dit betekent dat er een buis onder de kuil moet worden ingegraven naar een lager deel (bijv. een sloot). Op deze manier kan overtollig water eenvoudig worden afgevoerd en blijft de kuil vrij van regenwater.

Tip: Ook kunt u kiezen voor een afwerking met damwand. De rand kunt u verstevigen met een bekisting aan de binnenkant. Het stutten van de wand zorgt er dan deels voor dat de kuil niet volloopt met water. 

Grond afvoeren

Bij het graven van een kuil ontstaat er overtollig zand of kleigrond. U kunt besluiten om deze afgegraven grond te verdelen in de tuin, of om de rand van de trampoline iets op te hogen. Wilt u van de afgegraven grond af? Dan zal de grond moeten worden afgevoerd. U leest hier meer over op ‘tuin leeghalen en grond afvoeren’.

Stap 5

Het plaatsen van de ingraaftrampoline

Nu het graafwerk en de afwerking is gedaan, kan de trampoline over de kuil worden geplaatst. Volg de instructies die bij de trampoline zijn meegeleverd.

Wilt u extra veiligheid aanbrengen? Plaats dan rubberen tegels rondom de trampoline. Lees op de pagina ‘tuintegels leggen’ hoe u rubberen tegels plaatst. Let op: plaats enkele rubberen tegels rondom de trampoline en geen stenen tegels!

Wilt u de trampoline ingraven uitbesteden aan een vakkundige hovenier en voor een voordelige prijs?

Een trampoline ingraven en afwerken vergt een flinke lichamelijke inspanning. Bovendien is het plaatsen van de trampoline op een veilige manier ook belangrijk. Wilt u zelf de trampoline ingraven, volg dan de hierboven beschreven stappen en de meegeleverde handleiding bij de inbouwkit.

Wilt u de trampoline veilig en professioneel geplaatst hebben? Kies dan een ervaren hoveniersbedrijf en laat deze vakmensen de trampoline ingraven. Zij doen het graafwerk, voeren de afgegraven grond af, leggen eventueel de drainage aan en plaatsen de trampoline. Desnoods leggen zij ook de rubberen tegels voor extra veiligheid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat kost een trampoline ingraven?

Wanneer u besluit de klus vakkundig aan te pakken en een hovenier in te huren dan krijgt u te maken met kosten voor het laten ingraven van de trampoline. U koopt bijvoorbeeld een trampoline en laat deze ingraven en installeren door de hovenier. Het kan echter ook zo zijn dat u een bestaande trampoline wilt ingraven. In dat geval hoeven er minder werkzaamheden uitgevoerd te worden. De trampoline zit dan namelijk al in elkaar en hoeft alleen nog ingegraven te worden. Waarschijnlijk kunt u hier al uit opmaken dat de kosten voor het ingraven afhankelijk zijn van verschillende factoren. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn bijvoorbeeld:

 • Afmetingen van de trampoline
 • Inclusief of exclusief het afvoeren van de grond
 • Drainage aanleggen of niet?
 • Inclusief of exclusief het verstevigen van de randen?
 • Handmatig of machinaal afgraven (een graafmachine inzetten is alleen mogelijk wanneer de tuin een doorgang van minimaal 90 cm breed heeft)
 • Is de plek al vrij van puin, begroeiing of andere obstakels?

Prijsindicaties trampoline inclusief ingraven

TrampolinePrijsindicatie trampoline inclusief ingraven
Goedkope trampoline< €350
Doorsnee trampoline€350 <> €750
Kwalitatieve trampoline> €750

Prijsindicaties bestaande trampoline laten ingraven

TrampolinePrijsindicatie ingraven
Mini / klein< €250
Gemiddeld€250 <> €450
Groot> €450

Uw trampoline winterklaar maken

In de herfst en in de winter zal er waarschijnlijk niet vaak op de trampoline worden gesprongen. Het is daarom verstandig om deze winterklaar te maken. Gelukkig vergt een inbouwtrampoline niet veel onderhoud. Dit is wat u moet doen als u uw trampoline winterklaar maakt.

 1. Schoonmaken: Maak het doek schoon en vrij van vuil. Gebruik hiervoor een vochtige doek zonder zeep. Borstel de veren zodat ook deze vrij zijn van vuil.
 2. Controleer de kuil: Is er geen speelgoed in gevallen? Steekt er geen onkruid door het worteldoek? Zorg dat de kuil vrij is van spullen die er zijn ingevallen.
 3. De trampoline afdekken: Voor trampolines zijn er afdekhoezen beschikbaar. Plaats de hoes over de trampoline en zorg ervoor dat deze goed vastzit tegen wind. Zo kunnen u en uw kinderen in het nieuwe jaar weer met veel plezier gebruik maken van uw trampoline!

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.