Een mooi terras aanleggen

Een mooi terras aanleggen zorgt ervoor dat uw tuin een verlengstuk van uw huis wordt. Het maakt uw woonkamer en tuin ruimtelijker en lichter. Bovendien stijgt de waarde van uw woning. Natuurlijk heeft een terras vooral een praktisch nut. Minder tuinonderhoud en een extra plek om buiten in de tuin of op uw dakterras te genieten. Een terras aanleg vereist dus de nodige aandacht.

De voordelen van een terras komen goed tot hun recht wanneer het terras vakkundig is aangelegd. Wij vertellen u welke stappen u moet ondernemen en waar u rekening mee moet houden bij het aanleggen van een terras. Alleen dan kunt u tientallen jaren van uw terras aanleg genieten.

Terras aanleggen? Deze informatie heeft u nodig

Terras aanleggen

Terras aanleggen? Vergelijk nu de prijzen!

Start prijsvergelijk

Wanneer een terras aanleggen?

Bij een terras aanleg dient u met een aantal zaken rekening te houden. De weersomstandigheden zijn daar een onderdeel van. Gelukkig kunt u in Nederland vrijwel altijd een terras aanleggen. Het aanleggen van een terras is hier niet seizoensgebonden waardoor u klus bijna het hele jaar door kunt uitvoeren.

Checklist tabel terras aanleg

Gebruik de onderstaande tabel om het beste moment voor uw terras aanleg te bepalen.

WeersomstandighedenToelichting
VorstHet is af te raden om uw terras aan te leggen als het in de winter vriest. Bij vriesweer is de grond vaak bevroren en daardoor moeilijk te bewerken.
RegenBij lichte regen kunt u wel uw terras aanleggen. Bij zware regen wordt het aanleggen van een terras wel bemoeilijkt. Een droge dag heeft de voorkeur.
Krachtige windZelfs bij krachtige wind kunt u de werkzaamheden uitvoeren. Let er wel op dat het de werkzaamheden zal bemoeilijken.

Een terras aanleggen kan het hele jaar door!

Voorbereiding voor uw terras aanleg

De voorbereiding bij het aanleggen van een terras bestaat uit een vaste werkwijze. Deze werkwijze bestaat uit 7 onderdelen. Met deze stappen bepaalt u wat uw wensen zijn en kunt u een inventarisatie maken van de benodigdheden. Gebruik de onderstaande werkwijze om uw voorbereiding te treffen en maak een vliegende start.

Bepaal waar u het terras wilt aanleggen

Allereerst bepaalt u de plek voor uw terras. Bij een (nieuwbouw)rijwoning wordt het terras vaak in de tuin gelegd. Tegen het huis of juist ergens anders in de tuin. U kunt het terras achterin de tuin aanleggen, rond een zwembad of in het gazon. Met aan pad kan het terras met uw woning verbonden worden.

Heeft u een uitbouw of een stuk plat dak? Dan kunt u overwegen om het terras op de eerste verdieping of op het dak aan te leggen. Het terras wordt dan direct op de roofing of EPDM geplaatst en is vaak per trap bereikbaar. In zo’n geval spreken we van een dakterras. Lees hier meer over een dakterras aanleggen.

Heeft u een appartement? Laat een mooi terras aanleggen op uw balkon.

Bepaal de afmetingen en de vorm van uw terras

Op een dak heeft het terras vrijwel altijd een rechte vorm, maar in de tuin kan er met de vorm gespeeld worden. Zorg er altijd voor dat u voldoende ruimte voor zitplaatsen creëert. Gebruik de onderstaande tabel voor de afmetingen van uw terras.

Let op: in de onderstaande tabel ziet u hoe groot uw terras minimaal moet zijn voor een tafel met 4 stoelen. Reken per extra zitplaats 3 m2 erbij.

VormMinimale afmetingen terras
Rechtomvang van 300 cm x 400 cm
Cirkelvormigdiameter van 350 cm
Halfronddiameter van 700 cm

Bepaal welk terras soort u wilt aanleggen

Is het voor u belangrijk dat het terras simpel, eenvoudig en kindvriendelijk is of wilt u liever een overdekt terras met hoogteverschil?

Bij een terras aanleggen is veel mogelijk. U kunt kiezen voor een verhoogd, verlaagd, gelijkvloers of een zwevend terras. Let erop dat u bij een verhoogd terras ook boordstenen nodig heeft.

Denk ook na over de de stijl. Populaire keuzes zijn een moderne stijl, klassiek of een zuiders terras.

Bepaal het soort materiaal

Ieder soort materiaal heeft zijn unieke eigenschappen. Het “beste terras” bestaat daarom niet. Globaal gezien heeft u de keuze uit 5 materiaalsoorten. Hout, grind, kunststof (WPC), composiet of steen. Wij behandelen hier alleen de meest populaire materiaalsoorten.

Wilt u een houten terras aanleggen? Lees hier alles over een houten terras aanleggen.

Voor het aanleggen van een terras zijn stenen of grote tegels nog altijd het meest populair. Vooral natuursteen zoals graniet valt in de smaak. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welke steensoort u kiest.

Stenen of tegelsDuurzaamheidSchoonmakenPrijs
FlagstonesGemiddeldMoeilijkGemiddeld
GrindtegelsGemiddeldGemiddeldGemiddeld
WaaltjesGemiddeldGemiddeldGemiddeld
KeienLaagMoeilijkGemiddeld
Keramische tegelsHoogEenvoudigHoog
WaaltjesGemiddeldGemiddeldGemiddeld
Blauwe hardsteenHoogEenvoudigHoog
BetontegelsGemiddeldEenvoudigLaag
BetonklinkersGemiddeldGemiddeldLaag
KasseienLaagMoeilijkGemiddeld
BakstenenGemiddeldGemiddeldGemiddeld
LeisteenLaagGemiddeldHoog
StoeptegelsGemiddeldGemiddeldLaag

Grind heeft als grote voordeel dat het vaak goedkoop is. Ook gaat grind lang mee. Het enige nadeel van grind is het onderhoud. Het is lastig schoon te maken en van tijd tot tijd zal het grind opnieuw aangevuld moeten worden.

GrindDuurzaamheidSchoonmakenPrijs
DolomietHoogMoeilijkGemiddeld
SiergrindHoogMoeilijkGemiddeld
SplitGemiddeldMoeilijkLaag
KiezelGemiddeldMoeilijkLaag
SchelpenLaagMoeilijkLaag

Bepaal of u zelf uw terras gaat aanleggen of dat u een hovenier moet inhuren

Een terras aanleggen is niet makkelijk. Bovendien is het zwaar werk. Voor de aanleg van een terras heeft u kennis en ervaring nodig. Zelf een terras aanleggen is daarom alleen aan te raden wanneer u handig bent en zelf kunt bestraten. Bent u niet handig en beschikt u niet over de juiste kennis? In dat geval kunt u beter uw terras laten aanleggen door een hovenier aannemer.

Controleer de plaatselijke wetgeving of u een vergunning nodig heeft

Of u voor het aanleggen van een terras een vergunning nodig heeft hand af van de constructie. Wordt het terras gezien als een bouwwerk dan heeft u een bouwvergunning nodig.

Voor een terras in uw tuin heeft u vrijwel nooit een vergunning nodig. Bij een dakterras of een verhoogd terras kan dat anders liggen. Controleer altijd bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft.

Terras laten aanleggen

Terras laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen!

Start prijsvergelijk

Materialen en benodigdheden om een terras aan te leggen

Wilt u zelf uw terras aanleggen en bent u benieuwd naar de benodigdheden? Gebruik het onderstaande overzicht om te bepalen welke materialen, benodigdheden, gereedschappen en machines u nodig heeft en ga goed voorbereid aan de slag.

Alle benodigdheden voor uw terras aanleg

 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming
 • Beschermende kleding en kniebeschermers
 • Veiligheidsschoenen
 • Bezem, schep en hark
 • Worteldoek
 • Piketpalen en draad
 • Kruiwagen
 • Container
 • Grind, tegels, keien, schelpen of andere stenen
 • Tegelsnijmachine of tegelknipper
 • Ophoogzand en voegzand
 • Stabilisé of cement
 • Kantopsluiting of boordstenen
 • Rubberen hamer
 • Trilplaat

Stap voor stap een terras aanleggen volgens ons stappenplan

Wilt u weten hoe u een terras moet aanleggen? Bij een terras aanleggen wordt er altijd gewerkt volgens een vast stappenplan. In de onderstaande handleiding lichten wij twee terras soorten toe. Het aanleggen van een stenen terras met tegels, keien of klinkers en het aanleggen van een terras met grind of schelpen. Doe het zelf en werk stap voor stap de 6 onderdelen af of besteed de klus uit aan een hovenier.

Stap 1 – Terras ontwerp maken

Voor een voorlopig terras is een terras ontwerp natuurlijk niet nodig. Voor een permanent terras kunnen wij een terras ontwerp wel aanbevelen. Een terras ontwerp is meteen een technisch plan. Hierin staan de afmetingen en de benodigdheden voor uw terras aanleg. Bijvoorbeeld hoeveel zand, welk zand en welke ondergrond u moet gebruiken.

Stap 2 – Markeer het gebied en bepaal de hoogte van uw terras

Gebruik piketpalen om het werkgebied te markeren en verbind de piketpalen met draad om de hoogte van uw terras te bepalen.

Stap 3 – Hoe diep de grond uitgraven?

De grond afgraven is één van de belangrijkste stappen. Voor een stabiel terras moet u de grond minimaal 20 cm afgraven. Wij adviseren echter om een diepte van 30 cm aan te houden.

Lees hier alles over een tuin afgraven

Stap 4 – Het plaatsen van de kantopsluiting en worteldoek

Plaats eerst het worteldoek direct op de zwarte aarde. Hiermee voorkomt u dat er straks onkruid tussen de tegels groeit. Plaats vervolgens de kantopsluiting.

Stap 5 – Fundering leggen, stabiliseren en egaliseren

Leg een fundering van wit zand en zuiver gewassen rivierzand aan. Zorg ook meteen voor een afloop. Laat de ondergrond per meter een 0,5 cm tot 1 cm aflopen. Hiermee creëert u een afschot (helling). De drainage zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen. Sproei water over het zand om de grond te laten inklinken. Tril de grond vervolgens goed aan. Het aantrillen van de grond is zeer belangrijk. Gebruik hiervoor een trilplaat. Vergeet niet om de grond te egaliseren.

Lees hier alles over egaliseren

Door de bovenste zandlaag van stabilisé of chape te voorzien kunt u de grond verder stabiliseren. Stabilisé is een soort cement en wordt dus hard. Let op: gebruik stabilisé alleen wanneer u met tegels of klinkers werkt. Gebruik geen stabilisé wanneer u een terras met grind, split of schelpen aanlegt.

Stap 6 – Het terras aanleggen 

Bepaal het gewenste patroon. U kunt vervolgens uw terras direct op het zand aanleggen of op de stabilisé laag. Gebruik voegzand om de voegen te vullen en veeg het voegzand goed in. Gebruik een trilplaat om uw terras aan te trillen (afreien). Het invegen van het zand herhaalt u gedurende 4 – 8 weken.

Natuurlijk is het ook mogelijk om tegeldragers te gebruiken. In dat geval hoeft u de tegels niet aan te trillen en hoeft u geen zand in te vegen.

Gebruikt u grind, split of schelpen? Stort het grind over uw fundering. De hoogte van het grind dient 5 cm te zijn.

Terras aanleggen tips

Wilt u echt een mooi terras aanleggen? Wij hebben de beste tips voor u samengevat. Voorkom de meest gemaakte fouten en gebruik de onderstaande tips voor uw terras aanleg.

 1. U kunt uw terras boven de waterkering plaatsen zolang de buitenkant van de muur boven de vochtkering vrij blijft.
 2. Gebruikt u een betonplaat of wilt u beton als ondergrond gieten? Beton kan water niet goed afvoeren. Controleer daarom extra goed of er voldoende afschot is zodat het water weg kan lopen.
 3. Een terras aanleggen kan zowel op een zandgrond, zavel, een veengrond als op een kleigrond. Zorg wel altijd voor een goede fundering en leg nooit een terras direct op het gras aan.
 4. Verwijder altijd eerst het bestaande terras en leg nooit een nieuw terras aan over een bestaand terras.
 5. Gebruik worteldoek om uw terras onkruidvrij te houden.
 6. Een terras recht leggen doet u met een waterpas.
 7. Met een vlakke kruiwagen is het verplaatsen van tegels een stuk eenvoudiger.
 8. Gebruik een witte rubberen hamer om uw tegels op de gewenste hoogte te slaan en voorkom daarmee zwarte vegen.
 9. Gebruik altijd een trilplaat om uw terras aan te trillen. Zonder trilplaat een terras aanleggen levert vrijwel altijd verzakkingen op.
 10. Gebruik mooie planten ter decoratie. Plaat de planten in bakken op wieltjes zodat u uw terras makkelijk schoon kunt houden.
terras aanleg

Terras laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor een terras aanleggen?

De richtprijs voor een terras aanleg ligt tussen de 200 euro en 1500 euro exclusief het 21% btw tarief. Dit betreft alleen de kostprijs voor de materialen en benodigdheden. Helaas zeggen richtprijzen niet zoveel, want ieder terras is uniek.

Of u nu een goedkoop budget terras wilt aanleggen of een luxe terras, u krijgt altijd met kosten te maken. Deze kosten bestaan voornamelijk uit de kosten voor de materialen en benodigdheden. Denk aan het inkopen van zand, bestrating, worteldoek en de kantopsluiting. Huurt u machines of een afvalcontainer in? Dan krijgt u ook te maken met huurkosten.

Uw terras laten aanleggen door een hovenier houdt de kosten laag

Schakel een hovenier in en laat uw terras aanleggen om de kosten echt laag te houden. Een hovenier heeft namelijk de middelen, kennis en machines om uw terras efficiënt aan te leggen. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet apart voor de huur van machines te betalen. U ontvangt van de hovenier een offerte met een all-in prijs of een prijs per m2.

Wilt u exact weten welke prijzen u kunt verwachten? Wij werken samen met honderden hoveniers die de prijs maar al te graag voor u berekenen. Dien nu uw aanvraag in en ontvang van meerdere hoveniers de totaalprijs het aanleggen van uw terras.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017