Straatwerk

Wilt u straatwerk leggen of herstellen en zoekt u een bedrijf zoals een hovenier, aannemer of uitvoerder die uw straatwerk kan leggen? Welkom op Vergelijkhoveniers.nl! Hier worden straatwerk klussen gezocht, gevraagd en aangeboden. Wij werken samen met professionele bedrijven door het hele land die uw klus kunnen uitvoeren. Deze bedrijven hanteren de hoogste mate van kwaliteitseisen en werken volgens de huidige richtlijnen, normen en principes. Kwaliteit staat hier dus zeer hoog in het vaandel, want alleen op die manier is de levensduur van uw straatwerk maximaal. De bedrijven met wie wij samenwerken bieden daarnaast vanuit hun garantiebepaling altijd de meest aantrekkelijke garantie. Tot slot is het goed om te weten dat de bedrijven erkend zijn en het certificaat straatwerk bezitten. Hier vindt u dan ook de beste straatwerk bedrijven in uw eigen buurt die de klus voor u kunnen uitvoeren tegen het scherpste tarief.

Zoekt u een straatwerk bedrijf die uw klus kan uitvoeren? Plaats uw klus via de onderstaande link en ontvang de prijzen van de bedrijven uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Zelf straatwerk leggen of uitbesteden?

In uw tuin of voor uw nieuwe oprit kan het verleidelijk zijn om het straatwerk zelf aan te leggen. Dit is echter zeer sterk afraden. Zelf straatwerk aanleggen is namelijk vragen om problemen, de kans is groot dat de bestrating verzakt en om dat te herstellen worden er onnodig extra kosten gemaakt. Het betere straatwerk wordt gelegd door professionals die hogen eisen aan straatwerk stellen en ambachtelijk te werk gaan. Dat is ook nodig, want bij het leggen van bestrating komen veel verschillende en complexe zaken om de hoek kijken waar vakkundige kennis voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de voorbereiding zoals het verwijderen en afvoeren van de oude bestrating
 • het bepalen van het legverband
 • de calculatie voor de bestrating
 • uitrekenen van benodigdheden zoals de aantallen voor materialen
 • grondwerk uitvoeren
 • de helling berekenen en de vlakheid voor het afschot bepalen (de drainage)
 • de hellingshoek op de juiste manier laten aflopen voor bijvoorbeeld een afvoerput of afvoergoot
 • het breekpunt bepalen
 • aanleveren van de benodigdheden zoals een zandpakket
 • uitzetten van de palen en de hoogte bepalen
 • eventueel een hoogteverschil aanbrengen
 • het opsluiten van de randen met bijvoorbeeld opsluitbanden of een rollaag (de kantopsluiting)
 • afkitten of voegen van de randen
 • de fundering organiseren
 • de ondergrond ophogen en een zandbed leggen
 • eventueel worteldoek leggen
 • eventueel voegmortel, voegzand of een andere voegvulling aanbrengen
 • grond afrijden en uitvlakken
 • grond egaliseren
 • de bestrating leggen en afstandhouders plaatsen
 • het aanhelen van het straatwerk
 • zilverzand of brekerzand aanbrengen (voegen tussen straatwerk vullen)
 • het aantrillen of aftrillen van de bestrating met een trilplaat
 • eventueel invegen met cement
 • de oplevering

Bent u er al van overtuigd dat u deze klus het beste kunt uitbesteden? Plaats uw klus via de onderstaande link en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Straatwerk leggen prijs

De prijzen van straatwerk worden door verschillende factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld omdat de straatwerktarieven, de legprijs en de meterprijs altijd verschillend zijn. Ook de eenheidsprijzen voor de bestrating zelf verschillen. Wat wel vast staat is het btw tarief. Een laag btw tarief was alleen van 2014 tot 2015 geldig. Momenteel geldt het hoge btw tarief van 21%. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop de prijzen gepresenteerd worden. Allereerst zullen wij toelichten welke factoren de kosten beïnvloeden. Daarna zullen wij toelichten op welke manier de prijzen gepresenteerd worden. Tot slot geven wij u een richtprijs zodat u alvast een globaal budget kan opstellen.

De factoren die de prijzen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijzen beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan:

 • verwijderen en afvoeren van de oude bestrating
 • of machinaal bestraten mogelijk is
 • het legverband
 • aantal m2
 • type bestrating
 • tarief van de hovenier
 • voorrijkosten

De manieren waarop de prijs gepresenteerd wordt

Wanneer u een aanbod van een hovenier ontvangt dan is de kans groot dat de prijs op één van de twee manieren aan u gepresenteerd wordt. Bijvoorbeeld door middel van de “kosten straatwerk per m2” of de “kosten straatwerk per uur”.  De methode per vierkante meter wordt veruit het meest toegepast. Deze methode schept voor beide partijen namelijk de meeste duidelijkheid. De methode per uur wordt meestal toegepast bij complexe klussen. In beide gevallen zal de hovenier wel altijd een offerte opmaken.

Gemiddelde kosten aanbrengen straatwerk

Gemiddeld gezien liggen de kosten voor het aanbrengen van uw bestrating per m2 rond de 10 euro – 20 euro. Per uur liggen die tarieven gemiddeld tussen de 20 euro – 40 euro.

Wilt u exact weten wat de prijzen straatwerk leggen voor uw klus zijn? Plaats uw klus via de onderstaande link, geef een duidelijke werkomschrijving en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Straatwerk verbanden

Bij het bestraten is heeft u de keuze uit verschillende legverbanden. Deze worden ook wel patronen of motieven genoemd. Een patroon of motief is eigenlijk niets anders dan het perspectief van uw straatwerk. Dat kan sierlijk zijn met bijvoorbeeld rond, met circels en bochten, ouderwets of juist strak en modern. Voor de opbouw van het verband kunt u kiezen uit één patroon, maar het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere patronen te combineren. Houdt er wel rekening mee dat een bewerkelijk verband leggen duurder is dan een simpel verband. Dat komt puur door het feit dat een bewerkelijk verband moeilijker te leggen is dan een simpel verband. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende mogelijkheden die vaak toegepast worden:

 • dwarprofiel
 • blokverband
 • eleboogverband
 • halfsteensverband
 • wildverband
 • visgraatverband
 • keperverband
 • halfsteens

Straatwerk leggen tips

Tot slot hebben wij nog een aantal handige tips voor u. Zowel bespaartips als algemene tips die u kunt toepassen. Zo voorkomt u fouten en weet u waar u op moet letten.

Tip 1 – start met het vergelijken van de prijzen

Veel mensen maken de fout om eerst de bestrating in te kopen en daarna pas een hovenier te zoeken die het straatwerk kan leggen. U kunt beter een andere volgorde aanhouden, namelijk eerst de prijzen van de hoveniers opvragen en daarna pas de inkopen doen. Zo voorkomt u een veelgemaakt fout. Namelijk dat mensen wel budget hadden om de bestrating in te kopen, maar geen budget meer overhielden om de bestrating te laten leggen. Wilt u op een eenvoudige manier de prijzen voor het leggen van uw straatwerk achterhalen? Plaats uw klus via de onderstaande link, ontvang de prijzen en vergelijk de prijzen!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tip 2 – op het juiste moment en slim inkopen doen

Het is goed mogelijk om slim inkopen te doen. Dat doet u vooral door geduld te hebben en op het juiste moment de benodigdheden zoals de bestrating en de overige materialen in te kopen. Zo kunt u wachten op een aanbieding. Tijdens een aanbieding van bijvoorbeeld een bouwmarkt kunt u vaak zeer goedkoop alle spullen bestellen. Ook online kunt u vaak zeer goedkoop alle benodigdheden inkopen. Er zijn zelfs sites waar u gratis een partij bestrating bij een particulier kunt afhalen. Let er daarbij wel goed op dat de bestrating niet te oud is. De bestrating is immers 2e hands en moet nog voor een langere tijd gebruikt worden. Tot slot vindt u op tweedehands websites ook aanbieders die restpartijen tegen lage prijzen verkopen.

Tip 3 – straatwerk zelf doen is af te raden

Online is er ongetwijfeld een handleiding te vinden waarmee u kunt proberen zelf de klus uit te voeren. Ook wordt er wel met behulp van filmpjes toegelicht hoe u straatwerk kunt leggen, in welke volgorde u dan moet werken en krijgt u antwoord op de vraag hoeveel moet straatwerk aflopen. Eerder op deze pagina hebben wij reeds aangegeven wat er bij het leggen van straatwerk komt kijken. Zelf de klus uitvoeren kunnen wij zeer sterk afraden.

Tip 4 – uw straatwerk waterdicht maken, verven, coaten en schoon maken

U kunt uw straatwerk op verschillende manier bewerken of impregneren. Bijvoorbeeld door het straatwerk te coaten of te schilderen. Speciale verf of een coating zorgt ervoor dat de waterdichtheid toe zal nemen. Het beschermt uw bestrating tegen groene aanslag, mos, algen en houdt uw straatwerk onkruid. Dat voorkomt ook een hogere afschrijving. Als reiniger kunt u bijvoorbeeld een schoonmaakazijn gebruiken. Let er wel goed op dat u de juiste azijn gebruikt. Het reinigen met de verkeerde azijn kan tot schade leiden.

Tip 5 – kies uit de juiste soorten straatwerk

Het aanbod aan bestrating kan overweldigend zijn. Er bestaan namelijk tientallen soorten en kleuren. Bijvoorbeeld stenen, tegels, kinderkoppen, klinkers, beton, gebakken, natuursteen, portugees
Spaans, rood, donker, licht of grijs. Ook is er veel keuze in het waalformaat en het dikformaat. Ook is niet ieder type bestrating geschikt voor bijvoorbeeld een oprit of een terras. Laat u dus altijd goed informeren.

Tip 6 – u kunt uw straatwerk laten ontwerpen

Wat veel mensen niet weten is dat u uw straatwerk door een hovenier kunt laten ontwerpen. Zo kunnen veel hoveniers met een 3D programma de bestrating voor u tekenen. Op die manier kunt u precies zien hoe de bestrating eruit komt te zien.

Tip 7 – straatwerk ideeën

Wilt u uw straatwerk echt goed aanpakken? In dat geval kunnen wij het aanbevelen om verlichting in uw straatwerk te laten plaatsen. Laat dit in één keer goed doen tijdens het leggen zelf. Achteraf verlichting in de bestrating aanbrengen is altijd duurder.

Maak gebruik van onze dekking in Nederland en België!

Door onze dekking in zowel Nederland en België worden er regelmatig klussen uitgevoerd in bijvoorbeeld: Flevoland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland Alkmaar, Almere, Almelo, Amsterdam, Amersfoort, Bergen op Zoom, Borculo, Breda, Culemborg, Den Bosch, Delft, Den haag, Eindhoven, Enschede, Goes, Goor, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Harderwijk, Hardenberg, Hoorn, Kampen, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Montfoort, Nijmegen, Oldenzaal, Oss, Rijssen, Rotterdam, Sneek, Tilburg, Zaandam, Zevenbergen, Zwolle, Alblasserdam, Baarn, Boskoop, Didam, Dieren, Drachten, Druten, Drunen, Dronten, Emmen, Ewijk, Genemuiden, Hasselt, Heerhugowaard, Hoofddorp, Nuenen, Raamsdonksveer, Raalte, Rosmalen, Schijndel, Soest, Schijndel en Soest.

Maar ook in Veenendaal, Westervoort, Bathmen, Bavel, Brakel, Doldersum, Ederveen, Elst, Enter, Galder, Geesteren, Giessenburg, Gilze, Havelte, Heeten, Heteren, Hulshorst, Kaatsheuvel, Klarenbeek, Krommenie, Lexmond, Nibbixwoud, Opheusden, Rijsbergen, Rossum, Sprundel, Twello, Varsseveld, Vinkel, Volkel, Vorden, Waardenburg, Wekerom, Westzaan, Wouw, Achterhoek, Apeldoorn, Assen, Barneveld, Deventer, Dordrecht, Doetinchem, Duiven, Ede, Eersel, Haaksbergen, Heerde, Den Helder, Hoogeveen, Hoogvliet, Lochem, Loon op Zand, Meppel, Nederhemert, Nunspeet, Nijkerk, Oirschot, Oldebroek, Oosterhout, Schagen, Someren, Staphorst, Terschelling, Texel, Uden, Veendam, Waalwijk, Werkendam, Wijchen, Winterswijk, Woudenberg, Zeewolde en Zundert.

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018