Oprit aanleggen zonder problemen?

Wilt u een nieuwe oprit aanleggen? Laat u goed informeren over een oprit bestraten en onderneem de juiste stappen. Het aanleggen van een oprit biedt allerlei voordelen en mogelijkheden. Deze voordelen komen alleen tot hun recht wanneer de oprit op een professionele manier is aangelegd. Hier leest u wat u moet doen om tot het beste resultaat te komen.

Niet alle soorten stenen zijn geschikt voor een oprit bestraten. Ook kunt u niet ieder legverband toepassen. Wilt u er zeker van zijn dat u geen vergunning voor uw oprit nodig heeft? Wij vertellen u wat u moet doen om probleemloos een mooie nieuwe oprit aan te leggen. Wilt u er echt zeker van zijn dat u jarenlang van uw oprit kunt genieten? Laat een hovenier uw oprit aanleggen.

Uw oprit zelf aanleggen of uw oprit laten aanleggen?

Een oprit aanleggen is ingewikkeld. Dat is meteen de reden dat wij het aanraden om het aanleggen van uw oprit aan een hovenier uit te besteden. Bent u zelf handig en heeft u alle middelen tot uw beschikking? Overweeg om het voorbereidende werk zelf te doen.

Oprit aanleggen? Dit is de informatie die u nodig heeft

oprit aanleggen

Oprit laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wanneer wel of niet een oprit aanleggen?

Wilt u een oprit aanleggen? Uw oprit dient aan een aantal eisen te voldoen. Let op: de regels kunnen per gemeente verschillen. Wij adviseren daarom om altijd de website van uw plaatselijke gemeente te raadplegen.

Checklist itemToelichting
RuimteDe diepte van een oprit is minimaal 5 meter. De breedte van een oprit is minimaal 3 meter en maximaal 5 meter.
VeiligheidEen oprit mag niet binnen 5 meter van een kruispunt liggen.
Omgeving De oprit moet in het straatbeeld passen en mag niet leiden tot het verlies van groen of openbare parkeerplekken.
BestemmingsplanEen oprit dient binnen het huidige bestemmingsplan te passen.
Vergunning Voldoet u aan de bovenstaande eisen? In dat geval zult u hoogstwaarschijnlijk in aanmerking komen voor een vrijstelling van een vergunning. Controleer dit bij uw gemeente.

Het aanleggen van een oprit zorgt niet alleen voor extra parkeerplekken...ook de waarde van uw woning gaat omhoog!

Voorbereiding voor uw oprit aanleg

Een oprit aanleggen is complexe klus en vraagt dus om nauwkeurige aanpak. Start daarom met een goede voorbereiding. Maak een inventarisatie van uw wensen en de werkzaamheden. Gebruik de onderstaande aanpak om tot het beste resultaat te komen.

Budget

Stel een realistisch budget vast. Op deze pagina zullen wij de kosten ook verder toelichten.

Beschikbare ruimte, afmetingen en de plek voor de oprit

Bepaal de plek voor uw oprit en de gewenste afmeting. Het bepalen van de afmetingen voor uw oprit is nodig voor de inkoop en inhuur van materialen.

In de meeste gevallen dient een oprit minimaal 5 meter diep te zijn. Voor de breedte geldt meestal een afmeting van minimaal 3 meter en maximaal 5 meter. Controleer dit bij uw plaatselijke gemeente.

Grondsoort, leidingwerk en verlichting voor uw oprit

Staat uw woning op veengrond of klei? Zorg voor extra stabiliteit en laat u informeren over de aanleg van een fundering.

Lopen er momenteel riool- of elektra leidingen onder de grond? Bepaal de positie en de diepte van de leidingen. Zo voorkomt u beschadigingen bij het afgraven. Denk ook na over eventuele extra leidingen die toegevoegd moeten worden worden. Bijvoorbeeld leidingen voor verlichting, een alarm of een elektrische poort.

Bepaal het doel, steensoort, legverband, loopcomfort en de mate van onderhoud voor uw oprit

Voor een oprit worden meestal tegels, beton stenen, gebakken klinkers, asfalt, grind of een combinatie van steensoorten gebruikt. Niet alle steensoorten zijn geschikt voor het dragen van een auto. Ook heeft de keuze van het steensoort invloed op het loopcomfort en onderhoud. Grind loopt minder prettig en vraagt meer onderhoud dan bijvoorbeeld tegels. Grind is echter wel goedkoper dan andere steensoorten.

Niet alle legverbanden zijn geschikt voor het aanleggen van een oprit. Gebruik de onderstaande tabel om te zien welk legverband u kunt gebruiken.

LegverbandGeschikt
BlokverbandNee
HalfsteensverbandJa
Keperverband / visgraatverbandJa
ElleboogverbandJa
WildverbandNee
Lineair verbandNee

Werkzaamheden uitvoeren

Bepaal welke werkzaamheden u wilt uitbesteden. Wilt u alle werkzaamheden uitbesteden of zijn er bepaalde werkzaamheden die u zelf kunt en wilt uitvoeren?

oprit aanleggen

Oprit laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

De materialen en machines die nodig zijn bij een oprit aanleggen

Besef goed dat het aanleggen van een oprit zeer complex en foutgevoelig is. Ons advies luidt: besteed de klus uit! Heeft u echter besloten om toch zelf werkzaamheden uit te voeren? In dat geval heeft u de onderstaande materialen, gereedschappen en machines nodig.

Dit heeft u nodig bij het aanleggen van een oprit

 • Afvalcontainer of aanhanger
 • Schoffel
 • Kruiwagen
 • Stobbenfrees (in het geval van boomstronken en zware beplanting)
 • Handschoenen, kniebeschermers, werkschoenen, werkkleding, veiligheidsbril
 • (Mini)graafmachine
 • De gewenste bestrating
 • Wit zand
 • Zuiver gewassen rivierzand
 • Eventueel cement of worteldoek
 • Tegels of grind
 • Trilplaat
 • Bezem

Stappenplan voor een oprit aanleggen

Het aanleggen van een oprit bestaat uit verschillende werkzaamheden met een vaste volgorde. Met het onderstaande stappenplan kunt meteen u aan de slag.

1 - De voorbereiding

Begin altijd met het markeren van de grond. Doe dat met behulp van piketten en plaats deze langs de randen. Markeer op de piketten de gewenste hoogte voor de bestrating. Maak vervolgens de tuin leeg en verwijder alles wat u niet meer nodig heeft. Zorg er tot slot voor dat alle materialen, machines en overige benodigdheden klaar liggen.

2 - Tuin afgraven

Graaf de plek af waar de oprit komt te liggen. Maak daarvoor gebruik van een graafmachine of doe dit met een schep. Stort al het puin in de afvalcontainer en voer de grond af.

Houd voor uw oprit aanleg een diepte van minimaal 25 cm aan. Laat de grond per meter 1 cm meer aflopen in de richting van de straatkant. Zo voorkomt u plasvorming. Meer weten over “tuin afgraven”.

3 - Plaatsen kantopsluiting

Betonranden vormen de kantopsluiting van uw oprit. Deze moeten dus zeer stevig zijn. Daarom raden wij betonranden van minimaal 8 cm dik aan. De betonranden dienen 1 a 2 cm lager te liggen dan de hoogte van de bestrating. Zet de betonranden vast in een laag cement van 2 cm.

4 - Ondergrond aanleggen en stabiliseren

Stort allereerst een laag betonpuin. Dit zorgt namelijk voor een goede drainage. Vul het geheel vervolgens op met een stabilisémengsel (1 deel cement en 6 delen zuiver gewassen rivierzand).

Genoeg zand storten is belangrijk. Bij het aantrillen kan de zandlaag namelijk zo’n 10% tot 15% zakken.

5 - Oprit aanleggen en voegzand strooien

Kies het gewenste verband. U kunt vervolgens uw oprit bestraten. Gebruik afstandhouders om tussen de bestrating 1 millimeter voeg te creëren. Breng het voegzand aan en verdeel het zand met een bezem gelijkmatig over de oprit.

6 - Aantrillen en invegen

Tril de oprit aan met een trilplaat. Breng vervolgens een zandlaag van 0,5 cm tot 1 cm aan en veeg dit in de voegen. Herhaal dit proces gedurende 6 weken tot alle voegen goed gevuld zijn.

oprit laten aanleggen

Oprit laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een oprit?

Een oprit aanleggen is een zeer complexe klus waarbij snel fouten gemaakt worden. Wilt u zorgeloos van uw oprit genieten? Laat uw oprit aanleggen door een professionele hovenier uit ons netwerk.

De kosten voor een oprit aanleggen

In de praktijk kost aanleggen van een oprit vanaf 400 euro. Deze kosten bestaan uit verschillende kostenposten waarbij het aantal m2 een belangrijke rol speelt. Denk aan de inhuur van machines, afvalcontainer, betonpuin, zand, cement, bestrating, opsluitbanden en overige benodigdheden.

Wilt u weten wat de kosten voor een oprit aanleggen voor uw wensen zijn? De aangesloten hoveniers berekenen dat graag vrijblijvend voor u. Start meteen uw aanvraag en vergelijk de prijzen.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017