Onderhoudsvrije tuin aanleggen

Een onderhoudsvrije tuin is voor veel mensen de perfecte tuin. Vooral voor mensen die geen tijd of zin hebben in hun tuinonderhoud. Het zal dan ook niet vreemd zijn dat onderhoudsvrije tuinen steeds populairder worden.

De vraag is alleen, bestaan onderhoudsvrije tuinen wel? Het antwoord daarop is nee. Iedere tuin zal namelijk enige vorm van tuinonderhoud nodig hebben. We spreken dus eigenlijk van een onderhoudsvriendelijke tuin of een onderhoudsarme tuin. Gelukkig is het mogelijk om het tuinonderhoud dusdanig te minimaliseren zodat u alleen af en toe uw tuin moet schoonmaken.

Hoe kunt u een onderhoudsvriendelijke tuin ontwerpen en aanleggen? Wat zijn de kosten voor een onderhoudsvrije tuin? Waar moet u op letten? Welke materialen zijn onderhoudsvriendelijk? Al uw vragen zullen beantwoord worden.

Onderhoudsvrije tuin maken? Deze informatie heeft u nodig

Het ontwerp en de aanleg van een onderhoudsvrije of beter gezegd een onderhoudsvriendelijke tuin dient zorgvuldig uitgevoerd te worden. Gebruik daarom de onderstaande informatie.

onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een onderhoudsvrije tuin aanleggen?

De onderhoudsvriendelijke tuin is natuurlijk niet voor iedereen de perfecte tuin. Daarom hebben wij een checklist opgesteld. Met deze checklist kunt u bepalen of een onderhoudsvriendelijk tuin voor u geschikt is. Beantwoordt u 2 of meer vragen met nee? Laat in dat geval een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen.

VraagAntwoord
Beschik ik over voldoende kennis om mijn tuinonderhoud uit te voeren?ja / nee
Heb ik tijd voor mijn tuinonderhoud?ja / nee
Vind ik tuinieren leuk?ja / nee
Heb ik budget beschikbaar om mijn tuinonderhoud uit te besteden aan een hoveniersbedrijf?ja / nee

Met een onderhoudsvrije tuin houdt u meer tijd over om zorgeloos te genieten

Onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Bij het realiseren van een onderhoudsvrije tuin is het belangrijk om een goed doordacht tuinontwerp te maken. In het ontwerp wordt namelijk bepaalt welke materialen, planten en ander groen in de tuin gebruikt gaan worden. Daarmee wordt meteen de mate van tuinonderhoud bepaald. Hieronder leest u alles over een onderhoudsvriendelijke tuin ontwerpen en welke stappen u moet doorlopen.

Stap 1 – uw tuin opmeten, plattegrond maken en de stand van de zon bepalen

Gaat het om uw voortuin of om uw achtertuin? Een kleine tuin of juist een grote tuin? Begin in alle gevallen met het opmeten van uw tuin, noteer de afmetingen en maak een globale plattegrond. Geef in de plattegrond ook aan waar de deuren en ramen zich bevinden en hoe de zon ten opzichte van uw tuin beweegt.

Stap 2 – inspiratie opdoen en de vormen binnen uw tuin bepalen

Bekijk online voorbeelden van onderhoudsvriendelijke tuinen. Zo doet u snel inspiratie op. Bekijk ook welke vormen en stijl bij uw smaak passen, bijvoorbeeld een:

 • moderne tuin
 • strakke tuin
 • wilde tuin
 • natuurlijke tuin

Stap 3 – onderhoudsvriendelijke materialen uitkiezen

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan alleen gerealiseerd worden door gebruik te maken van onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen. Kies daarom voor materialen zoals kunststof, composiet, hardhout, beton, wpc en roestvrij staal.

Stap 4 – vlekkenplan maken

In stap 1 heeft u een plattegrond van uw huidige tuin gemaakt. Maak in deze stap een nieuwe plattegrond en geef met “vlekken” aan hoe de nieuwe indeling van uw tuin eruit komt te zien.

Stap 5 – onderhoudsvrije tuin ontwerpen

In de laatste stap maakt u een gedetailleerd tuinontwerp. Hierin staan onder andere de maten, eventuele hoogteverschillen en de indeling van uw tuin. Ook een materialenlijst voor de benodigdheden mag natuurlijk niet ontbreken.

Een tuinontwerp maken is complex werk. Laat daarom uw onderhoudsvrije tuin ontwerpen door een vakkundige hovenier. Gebruik onze gratis prijsvergelijker om de prijzen voor uw ontwerp te vergelijken.

Onderhoudsvrije tuin aanleggen

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen doet u met het onderstaande stappenplan. Per stap kunt u zelf bepalen of u de werkzaamheden moet uitbesteden.

Stap 1 – tuin leeghalen en oude materialen afvoeren

Voor een nieuwe tuin is het noodzakelijk om uw tuin leeg te halen en alle oude materialen af te voeren. Strip daarom uw tuin helemaal kaal. U heeft dan alle ruimte om uw tuin opnieuw op te bouwen.  Lees hier alles over een “tuin leeghalen en afvoeren”.

Stap 2 – materialen en benodigdheden inkopen

Koop alle materialen en benodigdheden in. Hiervoor kunt u terecht bij uw plaatselijke bouwmarkt en tuincentrum. Heeft u onvoldoende ruimte om de spullen tijdelijk op te slaan? Gefaseerd inkopen doen is dan de beste manier.

Stap 3 – tuin afgraven

De oude grond moet plaatsmaken voor nieuwe grond. Daarom moet u uw tuin afgraven. Wilt u weten hoe diep u uw tuin moet afgraven en wat de risico’s zijn? Lees hier alles over uw tuin afgraven.

Stap 4 – leidingwerk installeren

In stap 4 installeert u het leidingwerk. Denk aan elektriciteitsleidingen voor bijvoorbeeld de tuinverlichting en waterleidingen voor een irrigatiesysteem. Ook wordt in deze stap een vijver of een zwembad aangelegd.

Stap 5 – tuin ophogen en egaliseren

Nadat alle voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd is de volgende stap uw tuin ophogen. Gebruik zwarte aarde voor de borders, de beplanting en bomen. Voor de bestrating gebruikt u wit zand. Vergeet niet uw tuin te egaliseren.

Stap 6 – uw onderhoudsvrije tuin aanleggen

Na het afronden van stap 4 zijn alle voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Daarna kan het echte werk beginnen. U zult al snel een mooi resultaat zien. Begin met het plaatsen van de tuinafscheiding, vervolgens de aanleg van bestrating en tot slot het groen.

Bij een onderhoudsvrije tuin aanleggen krijgt u te maken met verschillende vakgebieden. Daarom is de aanleg van een tuin complex en foutgevoelig werk. Wilt u problemen voorkomen en uw tuin goed aanleggen? Laat uw onderhoudsvrije tuin aanleggen door een vakkundige hovenier. Vergelijk hier gratis de prijzen van hoveniers voor uw tuinaanleg.

Onderhoudsvrije tuin tips

Een onderhoudsvrije tuin ontwerpen en aanleggen doet u met de onderstaande tips.  

 1. Wilt u grind in uw tuin? Gebruik worteldoek om te voorkomen dat er onkruid tussen het grind groeit.
 2. Gebruik geen boomschors in uw tuin. Omdat boomschors van tijd tot tijd aangevuld worden is dit niet onderhoudsvriendelijk. Bovendien zorgt boomschors voor veel troep waardoor het onderhoud toeneemt.
 3. Om ervoor te zorgen dat uw borders onkruidvrij blijven gebruikt u bodembedekkers. Bodembedekkers zijn namelijk laaggroeiende planten die ervoor zorgen dat onkruid zich niet kan ontwikkelen.
 4. Vraag uw lokale tuincentrum om hulp bij het kiezen van onderhoudsvrije of onderhoudsvriendelijke planten. Enkele suggesties zijn de sedem herbstfreude, waldsteinia ternata, persicaria amplexicaulis, polystichum setiferum, pennisetum alopecuroides, persicaria amplexicaulis, luzula sylvatica, nepeta, hosta Tardiana en de geranium endressii.
 5. Gebruik in uw tuin rechte vormen. Op die manier kunt u makkelijker uw tuin schoonmaken.
 6. Schaduw trekt mos en groene aanslag aan. Heeft u veel schaduw in uw tuin? Gebruik dan materialen die met een speciale coating zijn bewerkt om mos en groene algen tegen te gaan.
 7. Tegenwoordig is er kunstgras te koop dat niet van echt te onderscheiden is. Kunstgras is geheel onderhoudsvrij en daarom een absolute aanrader.
 8. Keramische tegels, graniet of basalt zijn onderhoudsvrij, maar vragen om een flinke investering. Wilt u liever goedkopere onderhoudsvriendelijke bestrating? Kies dan voor beton.
 9. Tuinverlichting vraagt op den duur altijd om onderhoud. Gebruik daarom tuinverlichting op zonne-energie. Deze zijn draadloos en daarom eenvoudig te onderhouden.
 10. Wilt u een schutting in uw tuin? Gebruik composiet. Composiet is namelijk geheel onderhoudsvrij en gaat bijna nooit kapot.
onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een onderhoudsvrije tuin?

Om de kosten voor een onderhoudsvriendelijke tuin inzichtelijk te maken zult u allereerst een ontwerp moeten maken. Bij het maken van het ontwerp geeft u aan wat uw budget voor de aanleg van de tuin is. Een hovenier kan bij het ontwerp er al rekening mee houden.

Kosten onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Het ontwerpen van een onderhoudsvriendelijke tuin kan vaak al vanaf 250 euro inclusief btw. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin en de complexiteit van het ontwerp. Wilt u een ontwerp voor uw onderhoudsvriendelijke tuin laten maken? Start meteen een gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Kosten onderhoudsvrije tuin aanleggen

De kosten voor een onderhoudsvrije tuin aanleggen zijn afhankelijk van de werkzaamheden die er uitgevoerd moeten worden. Ook hierbij speelt de de grootte van een tuin een belangrijke rol. Voert u (een deel) van de voorbereidende werkzaamheden zelf uit? Dan zal de prijs voor de aanleg tot 35% dalen. Zo kunt u altijd een goedkope onderhoudsvrije tuin realiseren.

Wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen en de prijs weten? Start nu uw vrijblijvende prijsvergelijk en ontvang de prijzen van verschillende hoveniers.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017