Nieuwe tuin

Het is belangrijk dat u straks van uw nieuwe tuin kunt genieten. Een nieuwe tuin aanleggen of een nieuw tuin aanplanten doet u dan ook niet zomaar even. Veel mensen denken goed na voordat zij aan het aanleggen van een tuin beginnen en dat is maar goed ook. Uw nieuwe tuin zal namelijk alle zaken moeten bezitten zodat u straks ook optimaal van uw tuin kunt genieten en daarbij verschillen de wensen. En om dat te kunnen realiseren is er heel veel mogelijk.

Ook verschillen de wensen van opdrachtgever, want wat de één mooi vindt is voor de ander minder mooi. Zo houdt de ene opdrachtgever van veel groen, weinig bestrating en lekker beschut terwijl de andere opdrachtgever bijvoorbeeld houdt van veel bestrating, minder groen en lekker open.

Wat uw wensen ook zijn, voor uw nieuwe tuin zit u hier goed. Op deze pagina vindt u veel informatie, adviezen en tips. Tevens kunt u hier geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers vergelijken. Om de prijzen te kunnen vergelijken hoeft u maar één keer het aanvraagformulier in te vullen. Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u meteen de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Hoe een nieuwe tuin aanleggen?

Het aanleggen van uw nieuwe tuin is een spannend proces. Het begint altijd bij een idee en eindigt in uw droomtuin. Er bestaat natuurlijk geen vast stappenplan voor het realiseren van een mooie tuin, maar globaal gezien wordt er wel altijd een vast proces gevolgd. Hieronder zullen wij het proces toelichten.

Nieuwe tuin ideeën

In de eerste stap naar uw nieuwe tuin is het belangrijk om zo veel mogelijk ideeën op te doen. Kijk vooral naar wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is en wat er zowel bij uw smaak en de stijl van uw woning past. Het beste kunt u online of in tijdschriften tuinideeën opdoen. Er staan namelijk waanzinnig veel voorbeelden en ideeën online die u ook voor uw tuin kunt toepassen.

Kijk ook naar onze eigen tuinideeën

De volgende stap is om te kijken of uw ideeën globaal gezien binnen uw budget gaan passen. Dat kunt u doen door per idee een inschatting van de kosten te gaan maken of door uit te zoeken wat de exacte kosten van uw idee zijn. Om het vervolgens overzichtelijk te maken is het belangrijk om uw tuin ideeën een prioriteit te geven. Bedenk bij het prioriteren van uw tuinideeën goed wat voor u echt belangrijk is en wat voor u minder belangrijk is.

Nieuwe tuin indeling

In de tweede stap (die eigenlijk deels samenvalt met de eerste stap) kunt u gaan nadenken hoe u uw tuin indeling wilt gaan inrichten. Het beste kunt u dat doen door met potlood en papier een schets van uw nieuwe tuin te maken. Een dergelijke tekening vormt namelijk belangrijke informatie voor een hovenier. Geef in die tekening de meest belangrijke zaken aan zoals:

 • waar het noorden is
 • positie voor het terras
 • locatie van de beplanting
 • eventuele poort naar een achterom
 • tuinpaden
 • eventuele vijver
 • etc.

Nieuwe tuin ontwerpen en uw nieuwe tuin inrichten

Nu u weet hoe u globaal uw tuin wilt gaan inrichten is het belangrijk om een tuinontwerp te maken. Het maken van een tuinontwerp is echter zeer complex en tevens een technische klus. Om die reden besteden vrijwel alle mensen dit uit aan een hovenier. Werken met een hovenier heeft verschillende voordelen, namelijk:

 • een hovenier bekijkt uw tuin vanuit een professioneel oogpunt
 • na het ontwerpen kan de hovenier meteen uw nieuwe tuin aanleggen
 • omdat zowel het ontwerp als de aanleg professioneel uitgevoerd worden kunt u zorgeloos van uw tuin genieten
 • de kosten van een hovenier zijn relatief laag
 • een hovenier weet waar u de juiste materialen kunt inkopen

Wilt u uw nieuwe tuin door een hovenier laten ontwerpen en inrichten? Plaats uw wensen via de onderstaande link en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Nieuwe tuin kosten

Omdat een tuin het verlengstuk van uw huis of uw appartement is, meerwaarde voor uw huis is en omdat het een plek vormt waar u zich kunt ontspannen is het aan te raden om een goed aangelegde tuin als een investering te zien. Het kenmerk van een investering is dat het altijd kosten met zich meebrengt, maar dat de kosten terugverdiend zullen worden. Zo zorgt een professioneel aangelegde tuin er bijvoorbeeld voor dat uw woningwaarde zal stijgen. Gelukkig voor u hoeven de kosten niet hoog te zijn. Goedkoop een nieuwe tuin aanleggen is prima mogelijk. Om u een idee te geven welke kosten u kunt verwachten geven wij hieronder de gemiddelde prijzen per m2.

> de gemiddelde kosten voor het aanleggen en de nodige materialen voor een voordelige nieuwe tuin liggen tussen de 50 en 75 euro per m2
> de gemiddelde kosten voor het aanleggen en de nodige materialen voor een gemiddelde tuin liggen tussen de 75 en 125 euro per m2
> de gemiddelde kosten voor het aanleggen en de nodige materialen voor een exclusieve tuin zijn vanaf 125 euro per m2

Wilt u weten wat uw nieuwe tuin gaat kosten? Omschrijf uw wensen via de onderstaande link en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Nieuwe tuin tips

Voor uw nieuwe tuin hebben wij ook een aantal handige tips opgesteld. Het gaat eigenlijk om zowel tips, vraagstukken die beantwoord worden en adviezen om bijvoorbeeld te besparen op kosten. U vindt de tips en adviezen hieronder.

Tip 1 – zelf nieuwe tuin aanleggen

Zelf een nieuwe tuin aanleggen of een nieuwe tuin maken lijkt in eerste instantie kostentechnisch aantrekkelijk te zijn. Toch is een zelf aangelegde tuin in de praktijk vaak duurder dan een tuin die ontworpen en aangelegd is door een hovenier. Dat komt omdat een tuin die zelf aangelegd is vaak erg probleem gevoelig is. Denk daarbij aan beplanting of een gazon die niet aanslaat, het egaliseren van de grond dat niet correct is uitgevoerd, verzakkingen in de bestrating, een verzakkend terras, coniferen die zich niet ontwikkelen of een lekkende vijver. Herstelkosten zijn altijd enorm hoog en daarom is het belangrijk om de klus in één keer goed aan te pakken.

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen en bent u op zoek naar een hovenier die dat tegen een scherp voor u kan uitvoeren? Plaats uw klus via de onderstaande link en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Tip 2 – wanneer nieuwe tuin aanleggen

In principe maakt het niet uit wanneer u een nieuwe tuin wilt aanleggen. Een tuin aanleggen kan dan ook in ieder seizoen en in iedere maand van het jaar. Het enige wat wel belangrijk is is dat het buiten niet vriest. Planten en bomen kunnen zich in een bevroren grond namelijk moeilijk hechten.

Tip 3 – nieuwe tuin beplanten

Beplanting in de tuin is mooi en hoort erbij. Wel is het belangrijk om de juiste beplanting aan te brengen. Bij het beplanten van uw tuin is het dus belangrijk om naar een aantal zaken te kijken, denk bijvoorbeeld aan de:

 • positie van de beplating (in de zon of in de schaduw)
 • hoogte en de breedte van de beplanting
 • kleur van de beplanting
 • de mate van onderhoud

Tip 4 – nieuwe tuin bemesten

Bij het aanleggen van uw tuin wordt de grond voorzien van vruchtbare grond, maar omdat nieuwe planten, bomen en mogelijk ook uw gazon zich nog moeten ontwikkelen is het belangrijk om de bemesting op pijl te houden. Wanneer u uw tuin in de zomer of in het najaar aanlegt kunt u de grond licht bemesten. In de winter hoeft u uw tuin niet te bemesten. Legt u uw tuin in de winter aan dan is het belangrijk om uw tuin in het begin van het voorjaar goed te bemesten. Zo krijgen uw bloemen, planten en bomen extra kracht om zich sterk te ontwikkelen.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.