Kunstgras laten aanleggen is een goed idee!

U wilt een mooi strak gazon zonder onderhoud in uw tuin? Dan kunt u het beste kunstgras laten leggen. Kwalitatief kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en wordt naast tuinen ook toegepast op dakterrassen, balkons, om een boom of rond een trampoline en zelfs binnen in woningen.

Kunstgras laten leggen doet u zelf of een specialist bij u uit de buurt

Bent u op zoek naar een specialist die voor u kunstgras kan leveren en leggen? Start dan geheel vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van specialisten bij u uit de buurt.

>Start nu uw prijsvergelijk

Kunstgras laten leggen of zelf doen?

U kunt de klus laten doen of zelf doen. Let op: het plaatsen van kunstgras is precisiewerk en vraagt om ervaring. De naden aan elkaar leggen lijkt bijvoorbeeld al eenvoudiger dan het is. Wilt u zelf kunstgras leggen? Dan gebruikt u onze uitleg die u in het stappenplan vindt. 

Kunstgras laten leggen? Dit is wat u moet weten:

vergelijk de prijzen voor het leggen van kunstgras

Kunstgras aan laten leggen? Vergelijk de prijzen van specialisten!

Start prijsvergelijk

Wanneer kunstgras leggen?

Kunstgras kan in alle weersomstandigheden gelegd worden. Zelfs in de regen en in de winter. Zolang het niet vriest in ieder geval. Wanneer het vriest is het namelijk moeilijk om de ondergrond egaal te maken. Gebruikt u kwartszand en lijm? Dan kunt u de regen beter vermijden. Lijm droogt namelijk niet goed wanneer het regent. Bovendien is het verdelen van kwartszand niet makkelijk wanneer de grasvezels nat zijn.

Het leggen van kunstgras doet u bij voorkeur niet in de regen!

Benodigdheden om kunstgras te leggen

Voor het plaatsen van kunstgras zijn verschillende producten, materialen en gereedschappen nodig. Wilt u een goede voorbereiding treffen? Gebruik dan het onderstaande overzicht:

 • kunstgras
 • stanleymes
 • bevestigingshaken
 • stabilisatiedoek
 • handschoenen

Om de matten extra stevig te leggen worden de onderstaande producten gebruikt:

 • wit zand
 • vulzand
 • valdempende matten
 • lijmband (zelfklevend)
 • Of 2-componentenlijm (1,5 kg per 6 meter)
 • bezem of borstelmachine
 • container voor het afvoeren van gras, aarde, zand en / of tegels

Wilt u de klus uitbesteden en kosten besparen? Dan is het aan te raden om zelf de benodigdheden in te kopen en de uitvoering door een hovenier te laten doen. De benodigdheden koopt u bij de Gamma, Praxis of Intratuin.

laat een specialist uit uw buurt uw kunstgras aanleggen en vergelijk hier de prijzen width=

Kunstgras laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van specialisten!

Start prijsvergelijk

Stappenplan voor het plaatsen van kunstgras (handleiding)

Het leggen van kunstgras kan niet gedaan worden zonder een goede voorbereiding. Om die reden hebben wij een stappenplan opgesteld waarmee zowel op een vlakke ondergrond als op een helling kunstgras aangelegd kan worden.

Kun je kunstgras zelf leggen?

Handige mensen kunnen de werkzaamheden zelf uitvoeren. Hierbij raden wij aan om de hulp van ten minste één ander persoon in te schakelen. In de onderstaande uitleg leest u welke stappen u moet ondernemen.

Wilt u fouten voorkomen of heeft u geen tijd? Laat dan de werkzaamheden goedkoop uitvoeren door een hovenier bij u uit de buurt. Via de onderstaande links start u een vrijblijvende prijsvergelijk.

>Start nu uw prijsvergelijk

Hoe moet je kunstgras leggen?

Bij het leggen van kunstgras worden 8 stappen doorlopen. Om kosten te besparen kunt u bepaalde stappen zelf uitvoeren. Bepaal dit zelf aan de hand van het onderstaande stappenplan.

Stap 1 – stabiele ondergrond

Kunstgras moet op een stabiele ondergrond gelegd worden. Idealiter direct op de zwarte grond met daartussen wit zand. Verwijder daarom eerst de bestrating of het oude gras. Breng vervolgens een laag van 4 cm wit zand over de aarde aan. Wordt het kunstgrasveld omringt door een betonrand (en gebruikt u valdempende matten), zorg er dan voor dat de totale afstand tot de betonrand ongeveer 1,5 cm bedraagt.

Kunstgras kan ook direct aangelegd worden op zwarte grond, maar alleen wanneer de afwatering goed is.

Wordt het kunstgras aangelegd op beton, tegels, klinkers, asfalt, een balkon, houten vlonders, plat dak of dakterras? Gebruik dan draintegels als ondergrond. Let op: bij een ondergrond van hout (niet bij hardhout zoals Bankirai) kan het hout onder de matten gaan rotten.

Tip: is de ondergrond in uw tuin van nature erg instabiel? Voeg dan een laag stabilisé (chape) toe.

Stap  2 – vlak maken van de ondergrond

Om hobbels te voorkomen moet de grond geëgaliseerd worden. Dit gebeurt met behulp van een trilplaat. Gebruikt u valdempende matten? Dan is het extra belangrijk dat de grond vlak is. Deze matten zijn namelijk erg stug. Zodra de grond egaal is wordt optioneel stap 3 uitgevoerd.

Stap 3 – optioneel valdempende matten

In deze stap worden de valdempende matten aangebracht. Dit is handig wanneer het kunstgras wordt aangelegd onder een trampoline of speeltoestel.

Stap 4 – onderdoek aanbrengen voor stabilisatie

Het aanbrengen van geotextiel onderdoek is om verschillende redenen belangrijk. Allereerst voorkomt het verzakkingen. Daarnaast voorkomt het doek de ontwikkeling van onkruid.

Een onderdoek van geotextiel is eenvoudig aan te brengen door de rol over de lengte uit te rollen. Worden er meerdere lappen gebruikt? Dan is een overlap van 7 cm aan te raden.

Stap 5 – het kunstgras uitrollen

Nu de ondergrond klaar is wordt het kunstgras uitgerold. Het begin en eind mag overlap hebben. In de volgende stap wordt deze namelijk op maat gesneden.

Richting bepalen

Voordat er uitgerold kan worden moet de richting bepaalt worden. Dat wordt gedaan door te kijken naar de vleug. De rollen worden vervolgens uitgerold vanaf de richting waarin tegen de vezels gekeken wordt.

Stap 6 – op maat snijden

Met behulp van een stanleymes wordt het kunstgras netjes op maat gesneden. Belangrijk is dat het stanleymes goed scherp is. Zeker wanneer er ronde vormen uitgesneden worden. Om de vezels niet te beschadigen wordt vanaf de onderkant gesneden. Om te voorkomen dat er te veel weggesneden wordt, wordt er stapsgewijs gewerkt.

Stap 7 – Vastlijmen van de matten

Het vastlijmen van de matten kan op twee manieren. Met lijmband of tweecomponentenlijm. Om te voorkomen dat de lijm niet droogt moeten de matten en ondergrond droog zijn.

Lijmen met lijmband

De meest eenvoudige manier om de matten aan elkaar vast te lijmen is met lijmband. Beide matten die aan elkaar gelijmt worden worden eerst ongeveer 20 cm teruggeslagen. Vervolgens wordt de lijmband netjes op maat gesneden en in het midden gelegd. Tot slot worden de matten teruggelegd, voorzichtig aangedrukt en kan de lijm drogen.

Lijmen met tweecomponentenlijm

Met tweecomponentenlijm werken is moeilijker. De kans is namelijk groot dat er lijm op het kunstgras terecht komt. Om dit te voorkomen wordt de lijmpot op een plankje geplaatst. Verder kan dezelfde methode als bij lijmband gehanteerd worden.

Tip: laat de lijm ongeveer een uur drogen voordat stap 8 wordt uitgevoerd.

Stap 8 – optioneel vulzand instrooien, verdelen en borstelen

Deze laatste stap is optioneel. Wordt er speciaal kunstgras zonder vulzand gebruikt? Dan kan deze stap overgeslagen worden.

Het vulzand wordt eerst grof over het kunstgras verdeeld. Met een bezem of trekker wordt het zand vervolgens netjes verdeeld. Zodra dit gedaan is wordt het kunstgras door middel van een borstelmachine of een bezem met harde haren geborsteld. Door tegen de vezelrichting in te borstelen gaan de vezels mooi overeind staan. Dit proces wordt herhaald tot het zand niet meer zichtbaar is.

Goedkoop kunstgras aan laten leggen? Hier vergelijkt u de prijzen!

Handige tips bij het leggen van kunstgras

U heeft besloten om kunstgras te plaatsen of misschien overweegt u dat nog. In beide gevallen zijn de onderstaande tips erg bruikbaar.

 1. Goedkoop kunstgras tegen dumpprijzen kopen is af te raden. In de meeste gevallen zijn het partijen die door de fabriek om kwaliteitsredenen zijn afgekeurd en via handelaren op de markt belanden.
 2. Bereken vooraf welke materialen u nodig heeft en de hoeveelheid daarvan. Alle materialen in één keer inkopen is vaak goedkoper dan materialen los kopen.
 3. Zelf de materialen inkopen en vervolgens laten plaatsen door een hovenier is vaak de goedkoopste optie. Bent u benieuwd naar de prijzen? Start dan een vrijblijvende prijsvergelijk en ontvang van minimaal 6 hoveniers een offerte.
 4. Werkzaamheden zoals het oude gras of de bestrating verwijderen kunt u vaak eenvoudig zelf uitvoeren. Door deze werkzaamheden zelf uit te voeren kunt u kosten besparen.
 5. Laat het nieuwe kunstgrasveld minimaal 24 uur rusten voordat u het gebruikt.
 6. Legt u het kunstgras op een balkon, plat dak of dakterras? Gebruik dan geen strooizand.
 7. Verwijder glas uit de buurt van het kunstgrasveld. Wanneer de zon door het glas op het kunstgras schijnt, kunnen er brandplekken ontstaan.
 8. Kunstgras is nagenoeg onderhoudsvrij, maar het kan gebeuren dat er door uitwerpselen van dieren een bloem is gaan ontkiemen. Ook vallende bladeren of ander vuil kan in het kunstgras gaan zitten. U verwijderd dit door het kunstgrasveld rustig te harken.
kunstgras laten aanleggen moet vakkundig gebeuren width=

Kunstgras laten leggen? Vergelijk de prijzen van specialisten!

Start prijsvergelijk

Hoeveel kost kunstgras leggen?

Om de prijs voor het leggen van kunstgras te berekenen gebruikt u het onderstaande overzicht. Hierin ziet u de kosten voor de benodigdheden. Op basis hiervan kunt u de kosten berekenen wanneer u de klus zelf wilt uitvoeren.

Let op: de prijsverschillen zijn bij kunstgras groot. Goedkoop kunstgras kost ongeveer €10,- euro per m2 terwijl de prijs van een luxe variant kan oplopen tot €50,- per m2. Zoekt u een doorsnee variant? Dan betaalt u ongeveer €20,- tot €30,- per m2.

BenodigdhedenPrijzen
Kunstgras€10,- tot €50,- per m2
Geotextiel (drukverdelend doek)€1,50 tot €2,- per m2
Lijmband€5,- tot €7,- per meter
Instrooizand€20,- tot €30,- per 25 kg
Stanleymes€10,- tot €20,- per stuk
Opsluitrand€8,- tot €13,- per meter
Bezem€10,- tot €20,- per stuk
Tuinhandschoenen€5,- tot €20,- per stuk
Borstelmachine huren€35,- tot €40,- per dag
Trilplaat huren€30,- tot €35,- per dag

Wat kost kunstgras laten leggen?

In de onderstaande tabel ziet u de kosten voor het laten leggen van kunstgras. Naast de kosten voor het plaatsen ziet u ook de kosten voor randwerkzaamheden.

WerkzaamhedenPrijs
Verwijderen en afvoeren van gras, zwarte grond en bestrating€8,- tot €10,- per m2
Ondergrond prepareren€6,- tot €9,- per m2
Kunstgras leggen en afwerken€7,- tot €10,- per m2

Hoe lang duurt kunstgras leggen?

Het leggen van kunstgras beslaat een dagdeel tot een hele dag. Dit is geheel afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en het oppervlak.

Tip: Bent u benieuwd naar de kosten op basis van uw wensen? Laat de prijzen geheel vrijblijvend berekenen door hoveniers bij u uit de buurt. Via de onderstaande link start u direct een vrijblijvende prijsvergelijk.

>Start nu uw prijsvergelijk

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.