Kleine tuin ontwerp

Er zijn verschillende manieren waarop het kleine tuin ontwerp ingericht kan worden. Strak, modern, klassiek, natuurlijk of sierlijk. Het is net wat u wenst. Omdat het een kleine tuin is betekent dat niet per definitie dat het ontwerp van een kleine tuin minder tijd kost. Juist bij een kleine tuin is het namelijk van belang om ieder detail goed te overwegen en te onderbouwen. De beschikbare ruimte is immers beperkt en de tuin mag niet hokkerig overkomen. Het maken van een goed ontwerp voor de kleine tuin waarbij de tuin juist ruimtelijker oogt is dan ook een kunst.

Op deze pagina geven wij verschillende tips met betrekking tot het kleine tuin ontwerp. Ook kunt u via de onderstaande link eenvoudig in contact komen met hoveniers en tuinarchitecten die voor uw kleine tuin het ontwerp kunnen maken. Zo kunt u via de onderstaande link een aanvraag indienen. Op basis van uw informatie zullen ontwerpers uit uw eigen omgeving u een geheel vrijblijvend aanbod doen. U kunt de prijzen vergelijken en zelf besluiten of u het ontwerp voor uw kleine tuin wilt uitbesteden.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Kleine tuin ontwerp ideeën

Voor het kleine tuin ontwerp hebben wij verschillende ideeën. Deze ideeën zorgen voor een efficiënte en effectieve indeling van uw kleine tuin. Daarbij geven deze ideeën uw tuin een andere dimensie. Zo wordt de tuin door het toepassen van deze ideeën bijvoorbeeld optisch groter.

Idee 1 – verplaatsbare elementen

Verplaatsbare elementen in een kleine tuin zijn vaak onmisbaar. Door te werken met verplaatsbare spullen kunt u namelijk met de beschikbare ruimte spelen. Bij verplaatsbare elementen kunt u denken aan een mooie verstelbare zonwering, tuinmeubelen die eenvoudig te verplaatsen zijn, plantenbakken op wieltjes en verplaatsbare tuinschermen. Afhankelijk van de gelegenheid kunt u op die manier extra privacy in uw tuin verhogen of juist verlagen.

Idee 2 – dubbelfuncties

Het verwerken van dubbelfuncties in het ontwerp voor uw kleine tuin is vaak onmisbaar. Dubbelfuncties zorgen er namelijk voor dat de beschikbare ruimte echt efficiënt ingedeeld wordt. Met dubbelfuncties bedoelen wij elementen die op twee manieren gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld een vijver die tevens als terras dient door er op maat gemaakte houten vlonders overheen te plaatsen, een pergola waar een schommel aan hangt of een houten bankje die rondom de stam en de stronk van een boom gebouwd wordt en waar eventueel tuinspullen in opgeborgen kunnen worden.

Idee 3 – hoogteverschil

Het aanbrengen van hoogteverschil in het kleine tuin ontwerp is aan te raden. Het zorgt er namelijk voor dat uw tuin speelser wordt met als gevolg dat de tuin ruimtelijker lijkt. Hoogte verschillen kunnen op verschillende manieren gecreëerd worden. Zo kunt u denken aan een mooie zitkuil, een verhoogd terras of verhoogde borders.

Idee 4 – bomen geven hoogte aan de tuin

Veel opdrachtgevers zijn bang om bomen in hun tuin te plaatsen. Toch kunnen bomen interessante functies bieden die te overwegen zijn. Bomen geven bijvoorbeeld hoogte aan een tuin. Ook daardoor zal een kleine tuin groter lijken. Daarnaast zijn bomen mooi en indien u kiest voor een bladhoudende boom dan kunt u in de winter ook van een mooie groene tuin genieten.

Kleine tuin ontwerp tips

Naast de bovenstaande ideeën hebben wij een aantal algemene tips voor u die eenvoudig in het kleine tuin ontwerp toe te passen zijn. Het effect van deze tips is vooral dat de tuin optisch groter zal lijken zodat u met minder ruimte toch meer uit uw kleine tuin kunt halen.

Tip 1 – werk in de kijkrichting

Als eerste tip willen wij meegeven dat het belangrijk is om het ontwerp in de kijkrichting vorm te geven. Dat betekent dat de lijnen de diepte in treden. Kijk vanuit uw woning uw tuin in. Door die lijn aan te houden weet u hoe u in het tuinontwerp zichtlijnen kunt verwerken. Door in de kijkrichting van uw tuin te werken zorgt u ervoor dat uw tuin ruimtelijker wordt. Schroom echter niet om te werken met tuinkamers. Door in de kijkrichting verschillende tuinkamers aan te brengen wordt uw tuin speels en niet steriel.

Tip 2 – minder is meer

Bij een kleine tuin geldt dat minder is meer (less is more). Door het aantal verschillende onderdelen en elementen in uw tuin te beperken straalt uw tuin rust en balans uit. Een volgepropte tuin oogt vaak rommelig en kan op den duur voor irritatie zorgen. Daarbij is het schoonmaken en onderhouden van een rommelige tuin met veel (losse) elementen minder eenvoudig.

Tip 3 – maak gebruik van lichte kleuren

Lichte kleuren in plaats van donkere kleuren zorgen ervoor dat een tuin fris oogt en er ruimtelijk uitziet. Bij lichte kleuren kunt u denken aan lichtgrijs, lichtbruin, crème, lichtblauw en lichtgroen. Kies maximaal 3 kleuren die u in uw tuin toe wilt passen. Ook wanneer een kleine tuin met te veel verschillende kleuren wordt aangekleed zal dat er rommelig uit komen te zien. Door drie kleuren in uw tuin toe te passen blijft uw tuin mooi overzichtelijk.

Tip 4 – het verlichten van uw tuin

Door verlichting in uw tuin aan te brengen ziet uw tuin er in het donker ook mooi en ruimtelijk uit. Daarbij is het mogelijk om met het licht te spelen. Verlicht de tuin bijvoorbeeld iets minder of juist iets meer aan de achterkant van de tuin. Zo geeft u uw tuin ook in de donkere uren diepte.

Tip 5 – bespaar tot 40% op de kosten voor uw kleine tuin ontwerp

Wilt u het maken van het tuinontwerp uitbesteden aan een tuinarchitect uit uw eigen regio en wilt u vrijblijvend de prijzen van verschillende ontwerpers met elkaar vergelijken? Via de onderstaande link kunt u een aanvraag indienen. In het aanvraagformulier kunt u al uw wensen kenbaar maken. Wij brengen uw aanvraag vervolgens onder de aandacht bij ontwerpers uit uw eigen regio. Zij zullen u een geheel vrijblijvend aanbod doen waarna u de prijzen op een eenvoudige manier kunt vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018