Houten terras

Steeds meer consumenten kiezen voor in hun tuin tegenwoordig voor een houten terras in plaats van een stenen terras. Daar zijn ook goede redenen voor te bedenken. Een houten buitenterras ofwel een houten tuinterras aanleggen heeft ten opzicht van een stenen terras aanleggen namelijk enkele andere voordelen. Veel houten terrassen zijn bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te bewerken en waar nodig eenvoudig te vernieuwen. Daarbij kunt u kiezen tussen houten tegels (houten vlonders) of houten planken. Een terras van houten vlonders (houten tuintegels)is meestal verkrijgbaar in de maten 30 cm x 30 cm, 50 cm x 50 cm of 100 cm x 100 cm. Houten planken zijn vaak tot een lengte van 5 meter verkrijgbaar.

Indien u een houten terras wilt laten aanleggen dan zit u hier helemaal goed. Wij werken samen met honderden hoveniers door heel Nederland die hierin gespecialiseerd zijn. Zo kunt u hier, met het indienen van slechts één aanvraag, eenvoudig en geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers vergelijken. U weet dan precies welke hovenier uw klus het beste kan uitvoeren. Via de onderstaande link start u meteen uw prijsvergelijk!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Waarom een houten terras laten aanleggen in plaats van zelf leggen?

Een houten terras zelf aanleggen lijkt kostentechnisch gezien een aantrekkelijke optie, bijvoorbeeld met een online handleiding zoals een “houten terras doe het zelf” uitleg. Wij kunnen dit echter zeer sterk afraden. In de praktijk blijkt dit namelijk in 85% van de gevallen voor problemen te zorgen en een houten terras herstellen is een stuk duurder dan de klus in één keer goed aanpakken. Het aanleggen van een houten terras is namelijk zeer complex en foutgevoelig. Tijdens de voorbereiding en het bouwen krijgt bijvoorbeeld met de volgende zaken te maken:

 • berekenen van de draagkracht zodat het straks voldoende gewicht kan dragen
 • helling berekenen
 • bepalen van de hout dikte
 • het bepalen van de legrichting
 • kopen van de juiste benodigdheden en materiaal
 • plaatsen van worteldoek
 • leggen van en de montage van de fundering
 • plaatsen van draagbalken, kepers en / of tegeldragers
 • bouwen en monteren van de constructie
 • verankeren en vastmaken van de constructie
 • eventueel het gebruik maken van stabilise of dobbit
 • het plaatsen van clips
 • waterpas leggen en een waterafvoer plaatsen

De bovenstaande werkzaamheden zijn slechts voorbeelden. Denkt u dat u de bovenstaande werkzaamheden zelf kunt uitvoeren? In dat geval wensen wij u natuurlijk veel succes toe! Denkt u dat u de bovenstaande werkzaamheden beter kunt uitbesteden aan een professionele hovenier uit uw eigen omgeving? In dat geval kunt u via de onderstaande link uw aanvraag plaatsen waarna u meteen de prijzen van verschillende hoveniers zult ontvangen.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Materialen voor uw houten terras

Welk hout u het beste kunt kiezen hangt af van uw wensen en uw budget. Het ene houtsoort is het andere niet. Zo verschilt met name de duurzaamheid van de verschillende soorten hout. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor bankirai, bamboe, bilinga, namaak hout, composiet, tropisch hardhout, ecologisch hardhout, eik, grenen, larikshout, ipe, hout, jatoba, kunststof, merbau, tali of thermowood. Ook kunt u kiezen voor verschillende soorten bevestigingen en methoden. Bijvoorbeeld een onzichtbare bevestiging zonder schroeven. Dat kan met behulp van een kliksysteem of door het terras in kit aan te leggen. Natuurlijk is het het ook gewoon mogelijk om te kiezen voor vijzen.

Mogelijkheden voor uw houten terras

Een houten terras, groot of klein, is niet kant en klaar te kopen. Het bouwen van een houten terras moet altijd op maat gemaakt worden. Dat biedt meteen heel veel mogelijkheden. Houten terrassen vindt u dan ook op de meest bijzondere plekken en locaties rondom het huis. Meestal in een tuin, op een balkon, dakterras, plat dak, op een verdieping, aan een woning, over een vijver rond een boom of zwembad, achterin de tuin, maar ook op hoogte in bijvoorbeeld een grote eik. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kunt u een houten terras zwevend ofwel verhoogt aanleggen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een rond houten terras in de vorm van een cirkel aan te leggen. U kunt uw houten terras met een trap voorzien, een houten wand en verlichting.

Met betrekking tot de ondergrond is er voor het plaatsen van een houten terras ook veel mogelijk. Zo kunt u een houten terras laten plaatsen op:

 • een bestaand terras
 • bestaande tegels
 • betonblokken
 • betonnen ondergrond
 • chape
 • epdm
 • grind
 • een gazon / gras
 • zand
 • palen
 • aarde
 • volle grond

Wilt u de mogelijkheden voor uw terras met een hovenier uit uw eigen regio bespreken en meteen weten wat hun prijzen zijn? Plaats uw klus via de onderstaande link en ontvang meteen de prijzen van de hoveniers.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Houten terras laten aanleggen prijs

Een houten terras laten aanleggen is tegenwoordig helemaal niet meer zo duur. Een goedkoop houten terras aanleggen behoort zeker tot de mogelijkheden. Natuurlijk kunt u het zo duur maken als u zelf wilt, maar binnen vrijwel ieder budget is het mogelijk om een mooi terras te realiseren.

Goedkoop houten terras laten aanleggen

Het goedkoopste houten terras is een terras van Ipe, naaldhout, larikshout of grenen. Deze houtsoorten hebben een levensduur van ongeveer 15 jaar – 25 jaar. De richtprijzen ofwel de eenheidsprijs per 2 meter liggen tussen de 5 euro – 10 euro. Dat is dus de kostprijs exclusief het plaatsen.

Rekenvoorbeeld goedkoop houten terras aanleggen prijs per m2
Richtprijs:
Voor een goedkoop houten terras liggen de kosten inclusief hout en het plaatsen door een vakman ongeveer tussen de 30 euro – 40 euro per m2 

Hoger segment houten terras laten aanleggen

Voor een langere levensduur kunnen wij het aanbevelen om voor hardhout, composiet, kunststof of bankirai te kiezen. Met een dergelijke houtsoort is de levensduur minimaal 25 jaar. De richtprijzen ofwel de eenheidsprijs per 2 meter zijn vanaf de 10 euro per 2 meter. Dit is dus de kostprijs exclusief het plaatsen.

Rekenvoorbeeld hoger segment houten terras aanleggen prijs per m2
Richtprijs:
Voor een hoger segment houten terras liggen de kosten inclusief hout en het plaatsen door een vakman ongeveer tussen de 40 euro – 100 euro per m2.  

Wilt u exact weten de kosten gaan worden? Plaats uw opdracht via de onderstaande link en ontvang geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio zodat u op een eenvoudige manier de prijzen kunt vergelijken!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Houten terras aanleggen tips

Natuurlijk hebben wij ook een aantal tips voor u. Deze tips hebben betrekking op verschillende aspecten. Bijvoorbeeld tips op het gebied van inkopen doen, de juiste hovenier vinden, schoonmaken en schoon houden van uw terras, gladheidbestreiding en enkele andere details.

Tip 1 – houten terras zelf maken (niet doen!)

Eerder op deze pagina is dit punt eigenlijk al ter sprake gekomen. Een doe het zelf houten terras aanleggen. Wij kunnen dit sterk afraden. Zeker wanneer u twee linker handen heeft. Deze klus vraagt om kennis en expertise. De kans op problemen is anders veel te groot. Slechts 1 op de 15 zelf gemaakte houten terrassen is een geslaagd project. Besteed deze klus dan ook uit aan een professional met veel ervaringen op dit gebied. Bijvoorbeeld een hovenier.

Tip 2 – slim materialen inkopen

Slim materialen inkopen kan voor een flinke kostenbesparing zorgen, maar hoe koopt u slim in? U kunt bijvoorbeeld slim inkopen door uw materialen tijdens een uitverkoop in te slaan. De grote en bekende bouwmarkten, maar ook online en op tweedehands websites zijn vaak hoge kortingen te vinden en omdat de meeste kosten hem in de materialen zitten kunt u hier ook het grootste kostenvoordeel behalen.

Tip 3 – houten terras vergunning niet nodig

Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen, mits het terras niet op uw dak geplaatst wordt. Voor het aanleggen van terras op uw dak heeft u wel een vergunning nodig.

Tip 4 – laat uw terras impregneren en eventueel lakken of schilderen

Wij kunnen het sterk aanbevelen om uw terras te laten impregneren. Op die manier kunt u uw terras mosvrij maken en mosvrij houden. Het ontmossen van een terras of het verwijderen van groene aanslag is namelijk veel werk. Denk daarbij aan het schoonspuiten met een hogedrukspuit. Ook zorgt u er op die manier voor dat uw terras minder snel groen wordt of zwarte plekken zal vertonen. Met het impregneren kunt u tevens uw terras waterdicht maken.

Door uw nieuwe terras te lakken en/ of te verven zorgt u voor een extra beschermende laag. Met speciale verf kunt u tevens uw terras stroef maken. Een spekglad terras is immers levensgevaarlijk. Begin altijd met het schuren van uw terras. Bijvoorbeeld met een schuurmachine. Daarmee ontneemt u de splinters, voorkomt u barsten en zorgt u ervoor dat de verf na het schilderen beter zal hechten.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.