Hoe hoog mag een schutting zijn?

Wilt u een schutting plaatsen? Dan wilt u een simpel antwoord op de vraag “hoe hoog mag een schutting zijn”? Voor zowel de voortuin als voor de achtertuin gelden andere regels. Daarom hebben wij voor het antwoord op deze vraag alle regelgeving verzameld en op een eenvoudige manier samengevat.

de maximale hoogte van een schutting

Hoe hoog mag een schutting in de achtertuin of in de voortuin zijn? Heeft u een vergunning nodig of mag u ook zonder vergunning een schutting plaatsen? Gelden er voor een stenen schutting andere regels met betrekking tot de maximale hoogte dan voor bijvoorbeeld hout of kunststof? Welke regels gelden er voor een hoekhuis of bij het plaatsen van een schutting op eigen grond? Hier krijgt u antwoord op al uw vragen. Lees daarom meteen verder.

Houd hier rekening mee bij de maximale hoogte van een schutting

Voor de maximale hoogte van een schutting wordt een driedeling gemaakt. Namelijk een maximale hoogte voor de schutting in een voortuin, achtertuin of langs de zijkant van een woning. Door zorgvuldig te handelen voorkomt u problemen met uw gemeente. Bepaal daarom aan de hand van de onderstaande informatie hoe hoog uw schutting mag zijn.

hoe hoog mag een schutting zijn?

Maximale hoogte van een schutting benutten? Laat dan een hovenier uw schutting plaatsen

Start prijsvergelijk

Welke algemene regels gelden er voor de maximale hoogte van een schutting?

Voor zowel de voortuin als voor de achtertuin gelden naast de hoogte van de erfafscheiding de volgende regels, namelijk:

  • U mag tegen de schutting of erfafscheiding van uw buren aan bouwen. Let er wel op dat u de erfafscheiding van uw buren niet beschadigd.
  • Is uw schutting hoger dan de schutting van uw buren, maar is de hoogte wel binnen de maximum hoogte? Dan mag u de schutting gewoon tegen de schutting van uw buren bouwen.
  • De maximale hoogte mag zonder vergunning nooit hoger zijn dan het wettelijk gestelde maximum. Ook niet wanneer u en uw buren dat beiden graag willen.

Houdt u zich aan de maximale hoogte van een schutting dan mag u deze zonder vergunning plaatsen

Hoe hoog mag een schutting zijn in de achtertuin

Voor het plaatsen van schutting in uw achtertuin gelden wettelijk vastgestelde regels met betrekking tot de hoogte van uw schutting. In de achtertuin mag een schutting of een andere tuinafscheiding zoals een muur of heg maximaal 2 meter hoog zijn.

Wilt u een hogere schutting in uw achtertuin plaatsen? Houd dan rekening met de noodzaak voor uw vergunning. De vergunningsaanvraag dient u in bij uw plaatselijke gemeente.

Extra regels bij het plaatsen van een schutting in uw achtertuin

Plaatst u een schutting in uw achtertuin? Houd dan ook rekening met de volgende regels:

  • In de achtertuin mag de schutting of andere tuinafscheiding geen openingen of ramen hebben. De tuinafscheiding moet in verband met privacy gesloten zijn.
  • Plaatst u een schutting in uw achtertuin? Dan heeft u daar geen toestemming van uw buren voor nodig. Wij raden het echter wel aan om uw buren te informeren.
hoe hoog mag een schutting zijn in de achtertuin?

Maximale hoogte van een schutting benutten? Laat dan een hovenier uw schutting plaatsen

Start prijsvergelijk

Hoe hoog mag een schutting zijn in de voortuin?

Voor het plaatsen van een schutting in uw voortuin gelden andere regels dan voor het plaatsen van een schutting in de achtertuin. Zo mag een schutting die in uw voortuin staat maximaal 1 meter hoog zijn.

Bent u van plan om in uw voortuin een hogere schutting of andere tuinafscheiding te plaatsen? Dan is de kans groot dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Vraag uw plaatselijke gemeente om meer informatie.

Extra regels bij het plaatsen van een schutting in uw voortuin

Voor een schutting in uw voortuin gelden afwijkende regels. Houd daarom rekening met het volgende:

  • In de voortuin mag u wel een erfafscheiding (schutting, hek of heg) plaatsen waar doorheen gekeken kan worden.

Hoe hoog mag een schutting van een hoekhuis zijn?

Heeft u een hoekhuis? Dan gelden voor uw voortuin en achtertuin dezelfde regels voor de maximale hoogte van uw schutting. Voor een hoekwoning geldt echter één afwijkende regel, namelijk:

  • Langs de zijde van het openbare gebied is de maximale hoogte van uw schutting twee meter. Dat geldt daarom ook voor de zijde van uw voortuin die aan het openbare gebied grenst.

Veelgestelde vragen over de maximale hoogte van een schutting

Voor verdere verduidelijking over de vraag “hoe hoog mag mijn schutting zijn” leest u de onderstaande vragen en antwoorden.

Hoe hoog mag een stenen schutting of houten schutting zijn?

Voor een stenen schutting of een houten schutting gelden dezelfde regels als voor andere erfafscheidingen zoals een heg of een kunststof schutting. De maximale hoogte van een schutting is daarom niet afhankelijk van het materiaal.

Hoe hoog mag een schutting op eigen grond zijn?

Op eigen grond gelden dezelfde regels als op gepachte gronden. Daarom zijn ook hier de algemene schutting regels van toepassing.

Mag de schutting van mijn buren hoger zijn dan mijn schutting?

De schutting van uw buren mag hoger zijn dan uw schutting (en visa versa) zolang er voldaan wordt aan de algemene schutting regels.

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018