Uw heg snoeien met een vakkundige aanpak

Een heg groeit vaak erg snel en kan verwilderd raken. Ook kan uw heg te hoog of breed worden waardoor snoeien moeilijker wordt. Regelmatig uw heg snoeien voorkomt dit. Bovendien wordt uw heg door het snoeien voller en groener. Snoei uw heg het liefst twee keer jaar jaar (in het voorjaar en in het najaar). De kans op bruine plekken is dan minimaal.

Het snoeien van een haag moet goed gepland worden. Op verkeerde momenten snoeien kan uw haag beschadigen. Met alle gevolgen van dien. Wilt u er zeker van zijn dat uw heg mooi groen en gezond blijft? Of moet u een hoge heg snoeien? Kies dan voor uw heg laten snoeien door een hovenier en start meteen een prijsvergelijk. Hiermee vergelijkt u de prijzen van hoveniers bij u in de buurt.

Wanneer kunt u uw heg snoeien? Hoe moet een heg gesnoeid worden en hoe vaak? Welk gereedschap is er nodig? Wat zijn de kosten voor een heg laten snoeien? Deze en meer vragen zullen wij hier beantwoorden.

Uw haag snoeien? Deze informatie is onmisbaar:

Een heg is kwetsbaar en kan door een verkeerde manier van snoeien bruin worden. Snoeien vereist daarom een goede voorbereiding en uitvoering. Houd rekening met de volgende stappen en ga zorgvuldig te werk.

heg snoeien

Heg laten snoeien? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Wanneer een heg snoeien?

Na het planten kunt u uw heg direct licht snoeien. Hoe vaak u moet snoeien hangt altijd af van het type haag en de kwaliteit van de haag. Staat de haag minimaal een jaar? Dan snoeit u uw heg bij voorkeur twee keer per jaar op vaste momenten. De beste tijd om te snoeien is in het voor- en najaar.

Zowel in de lente als in de herfst zijn de weersomstandigheden optimaal. In de zomer en in de winter kunt u ook snoeien. Houd er dan wel rekening mee dat uw heg extra kwetsbaar is. Snoei uw haag in ieder geval nooit met vorst en ook nooit in de volle zon.

Haag snoeien in de regen of na de regen?

Als het regent of na de regen kunt u gewoon uw haag snoeien. Voor de gesnoeide scheuten is het zelfs goed als deze een beetje nat zijn. Hierdoor zal de haag sneller herstellen.

Beste tijdstip om uw heg te snoeien

Snoeit u in de zomer? Snoei dan bij voorkeur in de vroege ochtend of juist in de late namiddag. Snoeien in de winter doet u bij voorkeur rond 12:00 ‘s middags.

De beste periode voor een heg snoeien

Snoeit u uw heg op de juiste momenten? Dan verkleint u de kans op bruine plekken. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen wanneer u uw heg moet snoeien. Deze tabel geldt ook voor een Hedera, Hibiscus of Liguster heg.

PeriodeSnoeien?
Januarija, maar niet tijdens vorst
Februarija, maar niet tijdens vorst
Maartja, maar niet tijdens vorst
Aprilja
Meija
Junija
Julija, maar niet bij heet weer
Augustusja, maar niet bij heet weer
Septemberja
Oktoberja
Novemberja, maar niet tijdens vorst
Decemberja, maar niet tijdens vorst

Heeft u geen tijd om uw heg te snoeien of durft u de klus zelf niet aan? Uw heg laten snoeien door een vakkundige hovenier bij u uit de buurt is dan de oplossing. Start meteen een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers.

Een heg snoeien doet u twee keer per jaar. Zo houdt u uw heg groen en gezond.

haag snoeien

Haag snoeien? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Gereedschappen die voor een heg snoeien nodig zijn

Met de juiste gereedschappen maakt u het snoeien van een heg een stuk eenvoudiger. Bovendien zorgt u er met het juiste materiaal ook voor dat de kans op schade aan uw heg beperkt blijft. Ga daarom goed voorbereid aan de slag en gebruik de onderstaande checklist.

Voor een heg snoeien heeft u deze gereedschappen en materialen nodig:

 • heggeschaar
 • elektrische heggenschaar
 • ladder
 • haspel
 • vuilniszakken
 • veiligheidsbril
 • tuinhandschoenen en werkschoenen
 • bedekkende kleding

Hoe een heg snoeien

Bij het snoeien van een heg wordt een vast stappenplan aangehouden. Hiermee voorkomt u het maken van fouten. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.  

Stap 1 – kies het juiste moment

De periode waarin u snoeit is een belangrijke succesfactor. Kies bij voorkeur een bewolkte dag met een temperatuur tussen de 5 en 20 graden. Meer weten over het beste snoeimoment? Lees hier wanneer u uw coniferen moet snoeien.

Stap 2 – voorbereidingen treffen

Leg alle benodigdheden klaar voordat u begint met snoeien. Lees hier wat u nodig heeft om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stap 3 – uw heg recht snoeien? Span alvast een draad langs de heg

Wilt u een mooie strakke haag? Span een dun draad langs de heg. Door straks langs het draad te snoeien snoeit u uw heg mooi strak.

Stap 4 – de haag inspecteren en grote takken wegknippen

Een brede haag moet dieper gesnoeid worden dan een haag die regelmatig onderhouden is. Bepaal vooraf hoeveel u van de scheuten moet snoeien. Controleer de haag ook op eventuele nesten en knip alvast een aantal grote takken weg.

Stap 5 – de bovenkant van uw haag snoeien

Begin met snoeien van de bovenkant. Doe dit voorzichtig en stap voor stap. Controleer tussen het snoeien door of u de gewenste hoogte heeft bereikt.

Stap 6 – de zijkanten snoeien

Snoei vervolgens de zijkanten van een heg. Begin aan de bovenkant en werk vanaf daar naar beneden. Zorg ervoor dat de onderkant van uw haag een paar centimeter breder is dan de bovenkant. Uw haag kan dan optimaal het zonlicht opvangen. Let op: snoei uw heg nooit te kort.

Stap 7 – nazorg

Bent u tevreden over het resultaat? Dan kunt u de gesnoeide takken opruimen. Vergeet niet uw heg van te bemesten en de wortels van een klein beetje water te voorzien.

heg snoeien

Heg laten snoeien? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Heg snoeien tips (10 tips)

 1. Vaak staat een haag op de erfgrens. In zo’n geval is de heg een gemeenschappelijk goed. U draagt de zorg voor het snoeien aan uw kant van de erfgrens en uw buren doen dat voor de andere kant. Wilt u ook de bovenkant van uw heg snoeien? Overleg dan wie dat doet.
 2. Moet u een oude verwaarloosde heg snoeien? In dat geval moet u de haag drastisch snoeien. Deze klus is risicovol. Laat deze klus daarom altijd over aan een hovenier.
 3. Uw heg met een kettingzaag snoeien is levensgevaarlijk. Doe dit nooit.
 4. Een heg op hoogte snoeien vraagt vaak om een andere aanpak. Bijvoorbeeld de inzet een hoogwerker. Moet u op hoogte snoeien? Besteed de klus altijd uit.
 5. Staat de heg deels op gemeentegrond of moet u een gezamenlijke heg snoeien? Snoei de heg dan alleen aan uw zijde van de erfgrens.
 6. Wilt een strakke heg die bijna waterpas is? Een vakkundige hovenier kan een laser plaatsen en uw heg machinaal snoeien.
 7. Wordt uw heg bruin na het snoeien? Schakel direct een hovenier in om uw haag te verzorgen.
 8. Snoei uw heg nooit in de zon of als het vriest. Doet u dat wel? Dan bestaat de kans dat de “wonden” na het snoeien infecteren met bruine plekken als gevolg.
 9. Is uw haag bruin en wilt u uw haag herstellen? Probeer uw haag éénmalig tot op de stam te snoeien. Groeien er nieuwe scheuten? Dan heeft u geluk. In het uiterste geval moet u uw heg verwijderen.
 10. Uw heg laten snoeien door een vakkundige hovenier minimaliseert alle risico’s. Bovendien werkt een hovenier snel waardoor de kosten laag uitvallen. Wilt u uw heg laten snoeien? Start direct een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers.

Wat zijn de kosten voor een heg laten snoeien?

Wilt u uw heg laten snoeien door een vakkundige hovenier? De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn afhankelijk van de:

 • wensen
 • hoogte en breedte van de haag
 • bereikbaarheid van de haag

Op basis van de bovenstaande informatie kunnen hoveniers eenvoudig hun prijs per m2 berekenen en een offerte opmaken.

Tip: laat uw haag nooit op basis van een uurprijs snoeien zonder dat u vooraf weet hoeveel uur er aan de werkzaamheden besteed moet worden.

Wilt u weten wat de totaalprijs in uw geval gaat worden? Prijzen kunnen enorm verschillen. Laat daarom de prijs vrijblijvend berekenen. Start een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017