Grindpad aanleggen in uw tuin

U wilt in uw tuin een stevig grindpad aanleggen? Een grindpad waar u jarenlang probleemloos op kunt lopen? Ga goed voorbereid aan de slag en kies de juiste materialen. Zo voorkomt u verzakkingen en andere problemen. Wilt u liever uw grindpad laten aanleggen? Vergelijk dan altijd de prijzen van hoveniers.

Afhankelijk van de lengte en breedte is het aanleggen van een grindpad een flinke klus. Bovendien vergt deze klus vakkennis van bestraten en het gebruiken van machines en gereedschappen. Op deze pagina vindt u handige tips en een gedetailleerd stappenplan voor een grindpad aanleggen.

Wanneer een grindpad aanleggen? Welke voorbereidingen moet u treffen? Wat heeft u nodig voor het aanleggen van een grindpad? Welke kosten kunt u verwachten bij een grindpad aanleggen? Hier krijgt u antwoord op al uw vragen.

Houd hier rekening mee bij een grindpad aanleggen

Voor het aanleggen van een grindpad doorloopt u verschillende stappen. Hiervoor hebben wij de meest belangrijk informatie samengevat. Gebruik daarom de onderstaande informatie:

grindpad aanleggen

Grindpad laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Waarom een grindpad aanleggen?

Er kan gesteld worden dat een tuin zonder paden niet bestaat. Met paden worden alle delen van uw tuin bereikbaar. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor een grindpad en niet voor tegels?

De voordelen van een grindpad

Een grindpad biedt ten opzichte van tegels veel voordelen. Welke voordelen een grindpad heeft leest u hieronder.

VoordeelToelichting
GoedkoopEen grindpad is een stuk goedkoper dan tegels.
VeiligLopen op een grindpad maakt veel geluid en schrikt daarom inbrekers af.
OnderhoudsarmGrind is vlekbestendig en hoeft niet schoongemaakt te worden.
WaterdoorlatendRegenwater kan eenvoudig tussen het grind de grond inlopen. U krijgt daarom niet met plassen water te maken.
DuurzaamWaar tegels kunnen breken is dat bij grind niet mogelijk. Bovendien is grind een natuurlijk product en daarom niet belastend voor het milieu.
Verschillende kleurenGrind is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar.
KleurvastDe kleur van uw grindpad zal niet veranderen. Grind is namelijk kleurvast.
Eenvoudig combinerenU kunt een grindpad aanleggen in combinatie met tegels.
HerbruikbaarWilt u uw tuin opnieuw inrichten? Dan kunt u het grind eenvoudig hergebruiken.
DrukvastGrind kan zeer zware gewichten dragen en is daarom ook geschikt voor een oprit.

Een grindpad aanleggen is stuk voordeliger dan tegels

Hoe een grindpad aanleggen? (9 stappen)

Wilt u zelf uw grindpad aanleggen of wilt u een deel van de werkzaamheden uitvoeren? Voorkom los grind grind in uw tuin en het periodiek aanvullen van grind. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan. U gaat dan goed voorbereid aan de slag.

Liever uw grindpad laten aanleggen? Vergelijk dan gratis de prijzen van hoveniers.

Stap 1 – Werkgebied markeren en hoogte aangeven

Omdat u goed moet weten waar het grindpad komt te liggen begint u met het markeren van het werkgebied. Gebruik een meetlint om ervoor te zorgen dat het pad overal even breed is en sla langs de randen piketpalen in de grond. Verbind de palen met draad en ga er met een waterpas langs om te bepalen of het draad recht is. Hiermee geeft u de hoogte van het grindpad aan.

Stap 2 – Op de plek van het grindpad de grond leeghalen en afvoeren

Waar straks uw grindpad wordt aangelegd moet de grond vrij zijn. Verwijder daarom alle beplanting, bestrating en graszoden. Heeft u veel tuinafval? Huur dan een container om het afval eenvoudig af te voeren. Lees alles over een tuin leeghalen en afvoeren.

Stap 3 – Graaf de grond af

Voor een stabiele ondergrond moet u eerst de grond afvragen. De diepte is afhankelijk van het soort grond. Heeft u een zachte grond? Graaf de grond dan 25 cm diep af. Voor een harde ondergrond is een diepte van 15 cm voldoende. Lees hier alles over een tuin afgraven.

Stap 4 – Worteldoek plaatsen

Onkruid tussen het grind is moeilijk te verwijderen. Gelukkig kunt u met worteldoek onkruid tegengaan. Plaats daarom op de bodem van de afgraven grond worteldoek. Omdat worteldoek op maat gesneden moet worden zullen de delen van het worteldoek elkaar overlappen. Zorg altijd voor een overlap van minimaal 15 cm.

Stap 5 – Kantopsluiting plaatsen

Om te voorkomen dat het grind zich in uw tuin verspreid is het noodzakelijk om langs de randen een stevige kantopsluiting te plaatsen. Kies bij voorkeur een verhoogde rand en sla deze stevig in de grond.

Stap 6 – Ballastlaag aanbrengen en aantrillen

Is uw ondergrond zacht? Stort dan een laag gebroken puin (betonpuin of steenslag). Hiermee minimaliseert u de kans op verzakkingen. Met een trilplaat trilt u de ballastlaag goed aan.

Stap 7 – Stabilisé aanbrengen en aantrillen

Voor extra stabiliteit raden wij het aan om de ballastlaag van een stabilisemengsel te voorzien. Houd hierbij een dikte van 5 cm aan. Wacht tot het stabilisemengsel bijna droog is en tril de grond wederom om.

Stap 8 – Honingraatmatten op maat maken en leggen

Honingraatmatten zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Hiermee blijft het grind namelijk nog beter op zijn plek liggen. Bovendien zijn veel honingraatmatten voorzien van worteldoek. Snij de matten op maat en leg deze op het pad. Zorg ervoor dat de randen van de matten strak aansluiten van de randen van de kantopsluiting.

Stap 9 – Grind storten

Stort voorzichtig het grind over de honingraatmatten en zorg ervoor dat de matten niet meer te zien zijn. Hanteer een laag van ongeveer 3 cm dik, gerekend vanaf de matten. Gebruik een hark om het grind goed te verdelen en maak uw grindpad egaal.

Gebruikt u geen honingraatmatten? Dan kunt u het grind direct op het stabilisélaag storten.

grindpad laten aanleggen

Grindpad laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Gereedschappen, materialen en machines voor een grindpad aanleggen

Voor een grindpad aanleggen heeft u goed materiaal, gereedschap en machines nodig. Maak het uzelf eenvoudig, ga goed voorbereid aan de slag en gebruik de onderstaande checklist voor de benodigdheden.

Kiest u voor een grindpad laten aanleggen? Dan zal de hovenier zorg dragen voor alle benodigdheden.

Dit heeft u nodig voor een grindpad aanleggen:

 • Werkkleding
 • Veiligheidsbril
 • Kniebeschermers
 • Werkschoenen
 • Stanleymes
 • Schep en hark
 • Piketpalen en draad
 • Waterpas en meetlint
 • Afvalcontainer
 • Kruiwagen
 • Worteldoek
 • Kantopsluiting
 • Stabilisé
 • Trilplaat
 • Grind

Optionele benodigdheden voor een grindpad aanleggen

 • Honingraatmatten (optioneel)]
 • Gebroken puin (optioneel)
 • Graafmachine (optioneel)

10 tips voor het aanleggen van een grindpad

Wilt u met succes een mooi egaal grindpad aanleggen? Gebruik dan onze 10 tips. Hiermee bespaart u kosten en voorkomt u fouten.

 1. Kiest u voor een grindpad laten aanleggen? Vergelijk dan altijd de prijzen van hoveniers. Prijsverschillen kunnen namelijk oplopen tot 40%.
 2. Voor een goed beloopbaar grindpad houdt u een minimale breedte van 90 cm aan.
 3. De huur van gereedschappen en machines is vaak erg duur. Kiest u voor een grindpad laten aanleggen? Een hovenier beschikt over de benodigde gereedschappen en machines. Daarom is een grindpad laten aanleggen vrijwel altijd goedkoper dan zelf doen.
 4. Verbind de kantopsluiting met stabilisé. Hiermee voorkomt u dat de kantopsluiting los komt te zitten.
 5. Gebruik een rubberen hamer om de kantopsluiting stevig in de grond te slaan. Zo voorkomt u schade aan uw kantopsluiting.
 6. Houd uw grindpad na de aanleg goed in de gaten. Het grind kan namelijk een beetje inklinken. Indien nodig vult u het grind na 4 weken aan.
 7. Gebruik altijd honingraatmatten. Dit voorkomt niet alleen dat het grind in uw borders beland, maar voorkomt ook spoorvorming.
 8. Hanteer altijd een minimale grindlaag van 5 cm dik.
 9. Voor de kantopsluiting kunt u ook een metaaltrip gebruiken. Dit ziet er vaak stijlvoller uit.
 10. Bereken altijd 10% meer grind dan u daadwerkelijk nodig heeft. U heeft dan altijd grind over dat u naderhand kunt gebruiken om het grindpad aan te vullen.
grindpad laten aanleggen

Grindpad laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

Start prijsvergelijk

Kosten grindpad aanleggen

Wat is de prijs van een grindpad? En wat kost een grindpad aanleggen? Dit zijn veelgestelde vragen van onze opdrachtgevers. Hieronder geven wij een toelichting op de kosten.

Factoren die de prijs voor een grindpad bepalen

De prijs voor een grindpad aanleggen is voornamelijk afhankelijk van de lengte en breedte. Hoe langer en breder het grindpad des te hoger de kosten.

Prijs van de materialen

De kosten voor een grindpad aanleggen bestaan voor een groot deel uit de kosten van de materialen. Deze kosten heeft u voor een groot deel zelf in de hand. Kiest voor u voor een luxe grindpad? Dan liggen de kosten vanzelfsprekend hoger dan bij een grindpad met goedkope materialen.

Wilt u zelf uw grindpad aanleggen? Houd dan ook rekening met de kosten voor de huur van machines. De huurprijzen van machines zijn vaak erg hoog. Daarom is een grindpad laten aanleggen vrijwel altijd goedkoper.

Kosten voor de voorbereidende werkzaamheden

Heeft u de voorbereidende werkzaamheden zelf uitgevoerd (de grond vrijmaken en de grond afgraven)? Dan zullen de kosten ongeveer 20% lager uitvallen.

Kosten hovenier voor een grindpad laten aanleggen

Laat u een hovenier uw grindpad aanleggen? Reken dan op een tarief rond de 30 euro per uur inclusief 21% btw en de machines. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor materialen.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017