Graszoden leggen met onze vakkundige aanpak

Wilt u verse graszoden leggen? Pak de klus vanaf de start goed aan. Graszoden zijn namelijk kwetsbaar en hebben een gezonde bodem nodig om te groeien. Het leggen van graszoden vraagt daarom om een goede voorbereiding. Wij vertellen u welke stappen u moet ondernemen om goed voorbereid aan de slag te gaan. Ook vertellen wij u welke materialen en machines u voor graszoden leggen nodig heeft.

Wanneer kunt u graszoden leggen? Hoe moet de grond voorbereid worden? Op welke ondergrond kunt u graszoden leggen? Hoe voert u de klus goed uit? Wat zijn de kosten voor graszoden laten leggen? Wij geven antwoord op deze en andere vragen. Daarnaast kunt u gebruik maken van ons bewezen stappenplan met duidelijke instructies.

Zelf uw gazon aanleggen?

Het leggen van de grasmatten zelf is niet het moeilijke werk. Vooral de voorbereiding maakt deze klus ingewikkeld. Zonder een goede voorbereiding gaan uw verse graszoden binnen de kortste keren dood. Ons advies: ga zorgvuldig te werk. Voorkom problemen en gebruik daarom de onderstaande stappen.  

graszoden leggen

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer graszoden leggen?

Het leggen van graszoden is niet verbonden aan een jaargetijde. Zolang het niet vriest en dus zelfs in de winter kunt u uw grasmatten leggen. De ideale temperatuur voor het leggen van graszoden ligt tussen de 6 en 20 graden. Daarom zijn het voorjaar (de lente), de zomer en het najaar (de herfst) als seizoen het meest geschikt.

Leg nooit uw graszoden als het vriest

Bij vorst (en nachtvorst) grasmatten leggen is sterk af te raden. Wanneer de grond bevroren is kunnen de wortels namelijk niet hechten en zullen uw graszoden sterven. Het herstellen van graszoden brengt extra kosten met zich mee.

Graszoden leggen als het regent

Droog weer is natuurlijk prettiger dan nat weer. De werkzaamheden tijdens regen uitvoeren maakt de klus namelijk onnodig zwaar. Toch is het goed om te weten dat u met regen en een natte grond de klus gewoon kan uitvoeren.

Vermijd warm weer

De werkzaamheden bij warm weer uitvoeren is gewoon mogelijk. Uit ervaring kunnen wij u wel vertellen dat het met 30 graden niet prettig werken is. Houd daarom de temperatuur van tussen de 6 en 20 graden aan. 

Wanneer graszoden leggen?

Bepaal met de onderstaande tabel de beste tijd van het jaar gazon aan te leggen.

MaandGeschikt?
Januarija, als het niet vriest
Februarija, als het niet vriest
Maartja
Aprilja
Meija
Junija, maar niet boven de 20 graden
Julija, maar niet boven de 20 graden
Augustusja, maar niet boven de 20 graden
Septemberja
Oktoberja
Novemberja, als het niet vriest
Decemberja, als het niet vriest

Wilt u er zeker van zijn dat uw graszoden op de juiste manier gelegd worden? Schakel dan een vakbekwame hovenier in. Met onze prijsvergelijker vergelijkt u eenvoudig de prijzen voor graszoden laten leggen door hoveniers uit uw eigen buurt.

De voorbereiding voor graszoden leggen maakt de klus moeilijk. Daarom kunt u beter uw graszoden laten leggen door een vakkundige hovenier

Voorbereidingen bij het leggen van graszoden

Voordat graszoden gelegd kunnen worden moeten er 4 voorbereidingshandelingen stap voor stap uitgevoerd worden. Hoe doe je dat? Gebruik het stappenplan. Per instructie geven wij een korte uitleg.

Handleiding en advies

 1. Ondergrond vrijmaken en controleren
 2. Grond voorbereiden, frezen en egaliseren
 3. De grond eerst bemesten
 4. Richting bepalen (in de lengte of breedte leggen)

Grond controleren

Als eerste moet u de grond vrijmaken. Verwijder op de plek van uw gazon de bestrating, groen of ander materiaal en controleer de ondergrond. Met welke ondergrond heeft u te maken? Bepaal met de onderstaande tabel of uw ondergrond geschikt is voor het leggen van grasmatten.

OndergrondGeschikt
Kleigrondja
Tuinaardeja
Zandgrond (wit zand, geel zand of straatzand)nee
Potgrondja

Heeft u te maken met een zandgrond (wit zand, geel zand of straatzand)? Dan moet u eerst de grond afgraven tot een diepte van minimaal 20 cm en uw grond opnieuw ophogen. Bij het ophogen van de grond houdt u 2 centimeter onder de hoogte van uw terras aan. De dikte van graszoden is namelijk ongeveer 1,5 cm.

Grond voorbereiden, frezen en egaliseren

Graszoden hebben een goede ondergrond nodig. Daarom moet u eerst de grond voor voorbereiden. Begin met het omspitten van de grond en verwijder wortels, steentjes en ander vuil. Stronken kunt u verwijderen door deze te frezen. Tot slot moet u de grond egaliseren. Besproei de grond en laat de grond 14 dagen rusten.

Let op: graszoden leggen over bestrating of een oud gazon is niet mogelijk. Wel kunt u graszoden leggen in een bestaand gazon ter vervanging van oude graszoden.

De grond eerst bemesten

Maak de grond extra vruchtbaar door te bemesten. Gebruik bijvoorbeeld kalk, kunstmest of compost. Verwijder het onkruid, meng de mest door de tuingrond, rol de grond aan en hark de grond tot slot een beetje los.

Richting bepalen (in de lengte of breedte leggen)

Bepaal vooraf in welke richting u de graszoden wilt leggen. U kunt de graszoden in de lengte of in de breedte leggen. Voor uw gazon maakt dat verder niet uit.

graszoden laten leggen

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Materialen en machines die u bij graszoden leggen nodig heeft

Voor graszoden leggen heeft u verschillende materialen en machines nodig. Door met de juiste materialen te werken voorkomt u problemen. Gebruik de onderstaande checklist en ga goed voorbereid aan de slag.

Algemene benodigdheden

 • werkkleding
 • tuinhandschoenen
 • kniebeschermers
 • vuilcontainer
 • hark

Benodigdheden grond afgraven en voorbereiden

 • schep of minigraafmachine
 • piketpalen en draad
 • verse tuingrond
 • bemesting
 • afrijlat of egaliseermachine
 • waterpas

Benodigdheden graszoden leggen

 • stanleymes
 • graszoden

Benodigdheden nazorg en onderhoud

 • wals (roller)
 • kraanwater om te sproeien
 • gieter of sproeisysteem

Graszoden leggen tips (10 tips)

Zowel voor als na graszoden leggen is het aan te raden om goede voorbereidingen te treffen. Daarmee voorkomt u dat u fouten maakt. Bovendien voorkomt u daarmee bruine plekken en onnodige kosten. Gebruik deze tips bij graszoden leggen en geniet van een mooi gazon.

 1. Graszoden leggen of zaaien? Kies voor graszoden leggen. Bij zaaien zijn vaak onregelmatigheden terug te zien. Met graszoden is het gras altijd goed verdeeld.
 2. Na de voorbereidingen en de 14 dagen rusttijd kunt uw graszoden direct leggen.
 3. Zorg dat de naden goed tegen elkaar aanliggen. Dit bevordert het hechtingsproces van uw graszoden.
 4. Walsen (het aanrollen van uw grasmatten) is een belangrijk onderdeel van graszoden leggen. Zonder walsen kunnen de wortels niet goed de grond in groeien met als gevolg dat er kale plekken ontstaan.
 5. Kies één richting voor het uitrollen van uw grasmatten. Om en om de grasmatten leggen is af te raden.
 6. Hoe lang mag u niet op de nieuwe graszoden lopen? Na twee weken mag u uw gazon voorzichtig belopen.
 7. Uw nieuwe gazon voor de eerste keer maaien? Wacht tot het gras minimaal 4 centimeter hoog is. Meestal is dat al na 2 weken. Maaien doet u bij voorkeur op een droge dag.
 8. Hoe lang moet ik mijn nieuwe gazon sproeien? Vers gras moet u in de beginperiode regelmatig water geven. Doe dit één keer per week een half uur lang.  
 9. Ligt uw gazon in de schaduw? Houdt rekening met extra mos en onkruid. Regelmatig het mos en onkruid verwijderen houdt uw gazon gezond.
 10. Wilt u probleemloos een mooi gazon aanleggen? Uw graszoden laten leggen door een hovenier is aan te raden. Start meteen een prijsvergelijk en ontvang van hoveniers uit uw omgeving de prijzen voor graszoden laten leggen.
grasmatten leggen

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor graszoden laten leggen?

De kosten voor graszoden laten leggen zijn afhankelijk van het oppervlakte, het uitvoeren van de voorbereidende werkzaamheden en de kwaliteit van de graszoden.

Kostprijs graszoden

Graszoden kosten gemiddeld tussen de 1,50 en 5,50 per m2. Dit zijn prijzen exclusief het leggen en eventuele bezorgkosten.

Graszoden zelf leggen? Houd rekening met extra kosten

Wilt u de graszoden zelf leggen? Houd rekening met de kosten voor de inhuur of inkoop van de benodigdheden en machines. Wanneer u kiest voor graszoden laten leggen heeft u niet met die kosten te maken. Daarom is graszoden laten leggen door een hovenier in de praktijk bijna altijd goedkoper.  

Graszoden leggen prijs per uur of prijs per m2

Een hovenier rekent voor graszoden laten leggen een prijs per uur of een prijs per m2. De prijs per uur van hoveniers ligt gemiddeld rond de 30 euro. Per m2 liggen de prijzen van hoveniers meestal tussen de 2,50 en 5 euro.

Van hoveniers uit uw omgeving een offerte ontvangen en de prijzen vergelijken

Bent u benieuwd wat de totale kosten voor graszoden laten leggen zijn? De aangesloten hoveniers berekenen dit graag voor u. Start daarom meteen uw gratis prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen buurt.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017