Daktuin

De betekenis van een daktuin is niets meer en niets minder dan een mooie tuin op uw dak. Maar in tegenstelling tot een normale tuin heeft een daktuin enkele andere voordelen. Zo is het goed voor zowel de isolatie van uw woning als voor het algemene leefklimaat. Tegenwoordig worden er dan ook steeds meer daktuinen aangelegd. Voor bijvoorbeeld een kantoor als op het dak van een particulier. Het begint dan ook op een trend te lijken waarbij daktuinen en terrassen steeds populairder worden.

Met betrekking tot duiktuinen is er veel informatie beschikbaar. Wij hebben de meest relevante informatie voor u geselecteerd en op deze pagina gepubliceerd. Verder geven wij informatie met betrekking tot de verschillende mogelijkheden en wij geven u verschillende tips. Tot slot kunt u bij ons de prijzen van specialisten vergelijken die voor u een mooie daktuin kunnen aanleggen. Zie deze pagina dan ook als een soort startpagina op het gebied van daktuinen.

Wilt u meteen de prijzen en de mogelijkheden vergelijken? Wilt u advies ontvangen van een specialist zoals een architect? Gebruik dan de onderstaand link om uw wensen kenbaar te maken en vergelijk vrijblijvend de prijzen van bedrijven uit uw eigen regio.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Daktuin kosten

Om de kosten voor een daktuin te kunnen berekenen is het voor een specialist belangrijk om te weten wat uw wensen zijn. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen een extensief of een intensief daktuin. Het verschil zit hem in het gegeven dat je op een intensieve daktuin kan lopen en op een extensieve daktuin niet kan lopen. Naast de wens voor een intensieve of een extensieve versie worden de kosten bepaalt door:

Daktuin architectuur

 • de afmetingen
 • het ontwerp
 • het type constructie, de opbouw of het type ondergrond
 • indien wenselijk het aanleggen van een irrigatiesysteem
 • het beplantingsplan (voor het onderhoud aan en de bemesting van de beplanting)

Daktuin aanleggen kosten

 • de aanleg van de constructie of de ondergrond
 • het bouwen of het aanleggen van de daktuin zelf
 • het aanleggen van de irrigatie

Afhankelijk van al deze gegevens kan een specialist de kostprijs berekenen. Ook kan een specialist u vaak eerst voorzien van een richtprijs.

Wilt u weten wat de prijs voor een daktuin is en wilt u door het vergelijken van de prijzen een goedkope daktuin aanleggen? Maak gebruik van de onderstaande link om uw wensen te formuleren en vervolgens op een eenvoudige manier de prijzen te vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Daktuin voordelen en kenmerken

Daktuinen hebben veel voordelen. Hierboven werd de mate van isolatie al even aangekaart en dat daktuinen goed voor het leefklimaat zijn. Zeker in stedelijke gebieden zijn daktuinen goed voor de leefomgeving en de kwaliteit van de lucht. Daarnaast hebben daktuinen nog meer voordelen. Wij hebben de meest belangrijke voordelen voor u op een rijtje gezet:

 • groene daken zorgen ervoor dat de temperatuur in steden tijdens warme perioden lager worden
 • groene daken gaan temperatuurschommelingen tegen wat beter is voor de levensduur van daken
 • groene daken zijn onderhoudsvriendelijk en gaan meestal 30 tot zelfs 40 jaar mee
 • groende daken vormen een leefgebied voor insecten en bloemen
 • door de betere isolatie gaan de stookkosten omlaag
 • een groen dak werkt geluiddempend
 • met een groen dak wordt het riool ontlast omdat groene daken een extra filterende werking hebben

Daktuin nadelen

Natuurlijk hebben daktuinen ook nadelen. Wij hebben de belangrijke nadelen voor u opgesomd.

 • Lekkage is de grootste nachtmerrie van eigenaren met een groendak. Het lokaliseren van een lekkage is bij een groen dak een nachtmerrie. In de meeste gevallen zal de daktuin voor het grootste gedeelte afgebroken moeten worden om vervolgens opnieuw opgebouwd te worden. Een goede dakbedekking is bij het aanleggen van een daktuinen dan ook zeer belangrijk.
 • Ook op een dak kan er onkruid ontstaan
 • Het trekt vogels en andere dieren aan
 • Een daktuin aanleggen vergt vaak een flinke investering

Daktuin inspiratie

Voordat u überhaupt een daktuin laat aanleggen is het aan te raden om inspiratie op te doen en verschillende voorbeelden te bekijken. Op het gebied van daktuinen is er namelijk heel veel mogelijk. Het opdoen van inspiratie kan online. Denk daarbij aan de benodigdheden zoals een dakconstructie, de beplanting, de materialen, of u een terras wenst, het gebruik van cassettes, welke planten of plantenbakken u wilt gebruiken en de keuze voor een bepaalde stijl zoals een Japanse stijl, ecologische stijl, duurzaam of permacultuur.

Ook is er veel mogelijk met betrekking tot de ondergrond, de dikte van de ondergrond en de drainagelaag. Deze kan bijvoorbeeld op ibic, lava of epdm geplaatst worden. Tot slot is er afhankelijk van de keuze voor een extensieve of een intensieve daktuin veel mogelijk met betrekking tot de aankleding. Zo is het vaak mogelijk om daktuinen te voorzien van bakken, sedum, tegels, bamboe, bomen, vijver, gras, kunstgras, een moestuin met groente en / of kippen. Natuurlijk is het ook belangrijk om de positie van de daktuin te bepalen. Zo is het mogelijk om een daktuin te plaatsen:

 • op plat dak
 • op garage
 • op schuur
 • op dakterras
 • op balkon van een flat

Hoe daktuin aanleggen (tips)

Een daktuin zelf maken of zelf aanleggen met behulp van een doe het zelf pakket kunnen wij zeer sterk afraden. Ook wanneer het om een kleine daktuin of een lichtgewicht daktuin gaat. Vaak is dat vragen om problemen. Het aanleggen van daktuinen is specialistisch werk waar u dan ook het beste een professional voor in kunt huren. Om eenvoudig met een specialist in contact te komen kunt u van de onderstaande link gebruik maken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Stap 1 – daktuin vergunning

Voor het aanleggen van een intensieve daktuin heeft u altijd een vergunning nodig. Voor het aanleggen van een extensieve daktuin is dat meestal niet nodig. Of u een vergunning nodig heeft kunt u bij uw gemeentehuis achterhalen. De wetgeving, de voorwaarden, de eisen, het bouwbesluit en de regelgeving met betrekking tot het gewicht kan namelijk van gemeente tot gemeente verschillen.

Stap 2 – het aanvragen van subsidie

Sommige gemeenten verstrekken voor extensieve daktuinen een subsidie of een premie. Bij het regelen van uw belasting kan dat dan ook zeer voordelig zijn. Vraag dus altijd bij uw gemeente na of u een subsidie of een premie beschikbaar is.

Een daktuin aanleggen in Nederland of België

Via Vergelijkhoveniers.nl komt u snel en eenvoudig in contact met een specialist die voor u een mooie daktuin kan aanleggen. Wij werken samen met specialisten die gevestigd zijn in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland, Drenthe, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Vlaanderen, Oost-Vlaanden en West-Vlaanderen. Zo zijn er al vele mooie daktuinen gerealiseerd in bijvoorbeeld Almere, Amsterdam, Amersfoort, Brussel, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leiden, Leuven, Rotterdam, Huizen, Antwerpen, Delfshaven en Gent.

Wilt u ook een mooie daktuin laten aanleggen en op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken? Maak via de onderstaande link uw wensen kenbaar en vergelijk de prijzen.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.