Coniferen verwijderen. Zelf doen? Of laten doen?

Staan de coniferen of coniferenhaag u in de weg? Dan zal u ze zorgvuldig moeten verwijderen. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of uit te besteden. Vaak wordt gekozen voor dit laatste omdat het verwijderen van coniferen een zware en complexe klus is. De oorzaak zijn de wortels die diep en stevig in de grond zijn verankerd. Coniferen kappen is daarom vaak niet mogelijk. Bovendien: hoe groter de conifeer, hoe lastiger het is om de conifeer te verwijderen. Wilt u de klus uitbesteden? Vul uw postcode in, plaats gratis een klus en vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt. 

Om het verwijderen van de wortels vlot te laten verlopen, worden de werkzaamheden meestal uitgevoerd door een ervaren boomverzorger, tuinman of hovenier. Besluit u dit toch zelf te doen? Dan vindt u op deze pagina drie handige methoden.

863

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun coniferen laten verwijderen? Vul uw postcode in en start een prijsvergelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Hoveniers reageren met een vrijblijvend voorstel
 • Vergelijk vrijblijvend de prijzen

U wilt uw coniferen laten verwijderen? Vul uw postcode in en vergelijk de prijzen van hoveniers

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van vakkundige hoveniers
 • Vergelijk op basis van inhoudelijke reactie, prijs en reviews

Redenen om uw coniferen te verwijderen

Ook al zijn coniferen zeer sterke planten en vormen ze als coniferenhaag een geschikte afbakening, toch zijn er soms redenen om ze te verwijderen:

 • De coniferen geven overlast omdat ze te hoog zijn geworden en overhangende takken hebben.
 • De coniferen zijn dood en afgestorven
 • De plant is oud, versleten en vertonen problemen zoals kale plekken
 • Een of meerdere coniferen zijn ziek vanwege een plaag of schimmelinfectie
 • De tuin wordt gerenoveerd of geheel vernieuwd
 • De coniferen vertonen te veel bruine plekken en kunnen niet meer hersteld worden
 • De coniferen (op de erfgrens) moeten plaatsmaken voor een nieuwe tuinafscheiding. Bijvoorbeeld een schutting

Misschien staat de reden voor het verwijderen van uw coniferenhaag niet in dit rijtje genoemd en twijfelt u of u de haag moet verwijderen. Vraag dan om advies van een hovenier. Vul hieronder uw postcode in en vraag verschillende offertes bij hoveniers aan. Kies de hovenier die het beste bij u past. Zij helpen u graag met al uw vragen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welke materialen en machines zijn er nodig om een conifeer te verwijderen?

HandmatigMachinaal
schepstobbenfrees
kruiwagenkruiwagen
handschoenenhandschoenen
werkkledingwerkkleding
zaag en bijlveiligheidsbril
takel (optioneel)hout versnippermachine

Hoe kunt u het beste coniferen verwijderen? 3 methoden

Er zijn verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om coniferen te verwijderen. Deze verschillende methodes hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. We bespreken hieronder de drie meest gangbare methodes voor het verwijderen van coniferen.

Methode 1 – Coniferen met de hand verwijderen

Met de hand coniferen verwijderen is een methode dat veel kracht kost, maar nog steeds een van de meest gebruikte methode. Bij deze methode wordt er op een afstand van 30 - 40 cm vanaf de stam een kuil om de kluit gegraven. Tijdens het uitgraven komt men wortels tegen die, afhankelijk van de dikte van de wortels, doorgeknipt of doorgezaagd worden. Dit proces wordt herhaald tot de kluit geheel vrij komt te liggen. De conifeer kan vervolgens uit de grond worden getrokken. Dat kan met de hand of met behulp van een kleine kraan gedaan worden. In sommige gevallen wordt een minigraver ingezet. Tevens kunt u vooraf de coniferen afzagen. Door de coniferen te halveren kunt u ze sneller verwijderen. Vergeet geen werkhandschoenen te gebruiken om verwondingen te voorkomen. 

Voordelen

 • De coniferen worden met beleid verwijderd waardoor de kans op ondergrondse schade klein is
 • Deze methode is vooral werkbaar bij kleinere coniferen

Nadelen

 • Deze methode kost veel kracht en tijd
 • Omdat deze methode arbeidsintensief is liggen de kosten ook vaak hoger

Methode 2 – Stobbenfrees gebruiken om coniferen te verwijderen (coniferen frezen)

Het is ook mogelijk om coniferen met een stobbenfrees te verwijderen. Dit noemt men coniferen frezen. Een stobbenfrees is een machine waarmee stronken gefreesd worden. Bij deze methode is het inhuren van een tuinman, hoveniersbedrijf of boomverzorger een must. Het bedienen van een stobbenfrees is namelijk behoorlijk complex.

Voordelen

 • Het is een snelle methode voor het verwijderen van coniferen
 • Het uitgraven van de coniferen is niet nodig omdat een stobbenfrees onder het maaiveld kan werken

Nadelen

 • Niet alle tuinen geven toegang tot een (grote) stobbenfrees.
 • Er is kennis nodig om een stobbenfrees te kunnen bedienen

U kunt uw coniferen verwijderen met een auto of takel. Pas wel op voor schade en letsel

Methode 3 – coniferen trekken met een auto of takel

Een derde methode voor het verwijderen van coniferen is door ze met behulp van een auto of truck uit de grond te trekken. Bij deze methode wordt er een kabel onderaan de boomstam bevestigd en het andere deel aan het voertuig. Vervolgens wordt er voorzichtig naar voren gereden waardoor er spanning op de kabel komt. Zodra er spanning op de kabel staat wordt de conifeer voorzichtig met kluit en al uit de grond getrokken.

Voordelen

 • Het is een zeer snelle methode voor het verwijderen van coniferen
 • Ook bij deze methode hoeven de coniferen niet uitgegraven te worden, maar wanneer de coniferen te stevig in de grond zitten kan het deels uitgraven van de coniferen wel wenselijk zijn

Nadelen

 • Er is veel ruimte nodig om deze methode toe te kunnen passen
 • Er bestaat een kans dat de stam breekt met mogelijk schade aan het voertuig als gevolg.
 • Coniferen omtrekken is niet zonder risico. De kans op lichamelijk letsel is relatief groot. Houd daarom voldoende afstand

Wilt u met een tuinspecialist in contact komen die voor u kan bepalen welke methode voor het verwijderen van uw coniferenhaag het meest geschikt is?

> start nu uw prijsvergelijk

De wortels wel of niet verwijderen

Niet bij alle methodes worden ook de wortels van de coniferen verwijderd. En dit is ook niet altijd nodig. Afhankelijk van wat de bedoeling is (bijvoorbeeld wanneer de coniferen plaats moeten maken voor een schutting of voor de aanleg van bestrating) mogen wortels niet in de grond achterblijven. Wanneer dat het geval is zullen ook de wortels van de coniferen verwijderd moeten worden. Meestal wordt in dat geval de beplanting met wortels en al uit de grond getrokken of zal een stobbenfrees de coniferen verwijderen. Laat een hovenier dit beoordelen want een verkeerde keuze kan leiden tot verzakkingen of andere problemen

Coniferen verwijderen en schutting laten plaatsen? Vul uw postcode in en vergelijk hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend een klus plaatsen
 • Vakkundige hoveniers uit uw regio vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Vragen en tips over het verwijderen van coniferen

Zoals hierboven reeds omschreven is, zijn er verschillende methodes beschikbaar om coniferen te verwijderen. Om het u makkelijk te maken bieden we extra tips om het verwijderen van coniferen te versimpelen en u op weg te helpen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Gaat u zelf aan de slag? Zorg dat u voorbereid bent. Schaf naast gereedschap ook beschermend materiaal aan als bijvoorbeeld een veiligheidsbril en stevige handschoenen. Kijk bij de benodigdheden voor het juiste gereedschap.

Is er voor het verwijderen van coniferen een kapvergunning nodig?

In de meeste gevallen is er voor het verwijderen van coniferen geen vergunning nodig. Toch is het aan te raden om dit vooraf goed na te gaan. Per gemeente kunnen de regels omtrent vergunningen namelijk verschillen. Wanneer u coniferen zonder vergunning gaat verwijderen en er achteraf blijkt dat u toch een vergunning nodig heeft dan is er een kans dat u een boete krijgt.

Laat een specialist langskomen om de situatie te beoordelen

Zelf coniferen verwijderen of grote coniferen verwijderen is vaak erg lastig. Het beste kunt u specialist langs laten komen om de situatie bij u thuis te beoordelen. De specialist zal u adviseren en aangeven welke methode voor het verwijderen van uw coniferenhaag het beste is.

Vergelijk de prijzen

De prijzen voor het verwijderen van coniferen kunnen flink uiteen lopen. Het is daarom aan te raden om bij verschillende hoveniersbedrijven de prijzen op te vragen zodat u de prijzen kunt vergelijken. Vul hieronder uw postcode in om gratis een klus te plaatsen en de prijzen van hoveniers te ontvangen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Goedkoop kan duurkoop zijn

Omdat de prijzen bij het verwijderen van een coniferenhaag flink uiteen kunnen lopen kan het aantrekkelijk zijn om voor de goedkoopste partij te kiezen. Zorg er wel voor dat goedkoop geen duurkoop wordt en vraag bijvoorbeeld naar recensies. Deze recensies zijn soms ook online te vinden. Daarbij kunt u altijd zien of een hovenier een keurmerk heeft.

Meer is voordeliger

Wanneer u besluit om niet zelf de coniferen te verwijderen, maar dit wilt laten uitbesteden, dan is het goed om een inventarisatie te doen van soortgelijke klussen. Denk aan werkzaamheden waarbij dezelfde machines en gereedschappen voor nodig zijn (bijvoorbeeld: stobbenfrees). U kunt namelijk flink besparen op deze extra werkzaamheden omdat de hovenier en de machines al aanwezig zijn.

Wat zijn de kosten om coniferen te verwijderen?

Aan het verwijderen van coniferen zitten kosten verbonden. Die kosten zijn opgebouwd uit verschillende factoren die samen een totaalprijs vormen. Hoeveel het gaat kosten om de coniferen te verwijderen hangt af van:

 • De bereikbaarheid van de tuin
 • De positie van de coniferen
 • De afmetingen van de coniferen
 • De in te zetten machines
 • Het aantal personeel dat ingezet moet worden
 • Of het afvoeren van de coniferen nodig is of niet
 • Of de coniferen verplant moeten worden of niet

Het verwijderen van een haag met coniferen kan al vanaf € 150,-. Natuurlijk is dit afhankelijk van het aantal coniferen. Wilt u precies weten wat u betaalt voor het verwijderen? Vul hieronder uw postcode in.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.