Coniferen snoeien vereist aandacht

Coniferen groeien meestal erg snel waardoor ze een voor een onverzorgde uitstraling kunnen zorgen. Daarom is coniferen snoeien erg belangrijk. Door uw coniferen twee keer per jaar te snoeien blijven ze mooi groen en is de kans op bruine plekken minimaal.

Bij het snoeien van coniferen is het belangrijk dat het op de juiste manier en op het juiste moment gebeurt. Wanneer coniferen niet op de juiste manier en op het juiste moment gesnoeid worden bestaat de kans dat de coniferen beschadigd raken. Ze worden vervolgens bruin en kunnen niet meer herstellen. Daarom laten de meeste mensen het snoeien van hun coniferen over aan een specialist. Denk bijvoorbeeld aan een boomverzorger of een hoveniersbedrijf.

Houd hier rekening mee bij coniferen

Tijdens het snoeien en in de periode daarna zijn coniferen kwetsbaar. U kunt voorkomen dat de coniferen bruin worden door zorgvuldig te snoeien. Bij het snoeien van coniferen dient u daarom rekening te houden met de volgende stappen:

coniferen snoeien

Coniferen laten snoeien? Start nu uw vrijblijvende prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer coniferen snoeien?

Allereerst is het belangrijk om het juiste snoeimoment te kiezen. Zoals hierboven al is aangegeven is het belangrijk om coniferen twee keer per jaar te snoeien.

Het eerste moment van snoeien is in het voorjaar. De tweede snoeibeurt kan het beste in het najaar plaatsvinden. Dit tweede moment van snoeien is belangrijk om ervoor te zorgen dat de coniferen zich voor de wintermaanden opnieuw aansterken.

In de zomer van half juni tot half september is het snoeien van uw coniferen is ook mogelijk. Doe dit echter alleen in de minder warme periodes van de zomer. Hetzelfde geldt voor de winter. Ook dan kunt u uw coniferen snoeien zolang het gedurende minimaal 1 week niet vriest.

Meest geschikte periode voor coniferen snoeien

Vergroot de overlevingskansen na het snoeien van uw coniferen. Gebruik daarom de onderstaande tabel om de beste tijd te bepalen.

PeriodeGeschikt voor coniferen snoeien
Januariminder geschikt
Februariminder geschikt
Maartgeschikt
Aprilgeschikt
Meigeschikt
Junigeschikt
Juliminder geschikt
Augustusminder geschikt
Septembergeschikt
Oktobergeschikt
Novembergeschikt
Decemberminder geschikt

Wilt u er zeker van zijn dat uw coniferen na het snoeien geen bruine plekken zullen vertonen? Laat uw coniferen snoeien door een hovenier uit uw eigen buurt. Ontvang vrijblijvend advies en vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers.

Zelf coniferen snoeien vergroot de kans op bruine plekken. Huur een hovenier in om dit te voorkomen

Materialen en gereedschappen die u voor coniferen snoeien nodig heeft

Bij het snoeien van coniferen is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Allereerst is het belangrijk om de juiste spullen en materialen in huis te halen. Wanneer u het snoeien van coniferen uitbesteed dan hoeft u dit natuurlijk niet te doen. In dat geval zal de hovenier voor de benodigdheden zorgen.

Voor het snoeien van coniferen heeft u de volgende benodigdheden nodig:

 • tuinhandschoenen
 • veiligheidsbril
 • oorkleppen
 • (elektrische) heggenschaar
 • bedekkende kleding met lange mouwen en lange pijpen
 • trap
 • verlengsnoer
 • groene container voor het tuinafval

Hoe coniferen snoeien?

Het snoeien van een rij coniferen duurt meestal een paar uur tot maximaal een dag. Werk altijd rustig en tref goede voorbereidingen. Volg de onderstaande stappen zodat uw coniferen op de juiste manier gesnoeid worden.

Wanneer u een hoveniersbedrijf inhuurt zullen de onderstaande stappen ook opgevolgd worden.

Stap 1 – de voorbereiding bij het snoeien van coniferen

Een goede voorbereiding is bij het snoeien van coniferen essentieel. Zorg dat u in het bezit bent van de benodigdheden. Leg alles klaar voordat u begint met snoeien.

Stap 2 – coniferen oppervlakkig snoeien

Het is aan te raden om de coniferen oppervlakkig te snoeien. Dat noemen we in vaktermen ook wel “het scheren van de coniferen”. Bij het scheren van de coniferen ligt de focus op de takken die uitsteken. Kortom, alle takken die het meest uitsteken worden als eerste gesnoeid.

Ook is het belangrijk om tijdens het scheren van de coniferen meteen vormsnoei toe te passen en de coniferen taps te snoeien. Begin altijd met het toppen van de coniferen (snoeien van de bovenzijde) en werk van boven naar beneden. Op die manier heeft u het beste zicht en kunt u zien hoe de vorm van de coniferen zich ontwikkeld. De coniferen zullen door deze manier van snoeien de vorm van een kaars krijgen.

Stap 3 – geef jonge takken de kans zich te ontwikkelen

Vaak zitten de jonge takken van coniferen verstopt achter de dikke takken. Knip de dikkere takken een voor een weg. Door dikkere takken weg te knippen creëert u meer ruimte voor de jongere takken. Deze kunnen het zonlicht dan beter opvangen waardoor ze zich beter ontwikkelen.

Stap 4 – bekijk de coniferen van een afstand

Bepaal of de coniferen de juiste vorm hebben gekregen en het snoeien het gewenste effect heeft bereikt. Doe dat door de coniferen van een afstand te bekijken. Bekijk de coniferen ook vanuit verschillende hoeken en zowel van boven naar beneden als van links naar rechts. Waar nodig kunt u de coniferen bijsnoeien.

Stap 5 – coniferen snoeien afronden

Bent u nog oneffenheden tegengekomen? Werk deze bij. Om tot een optimaal resultaat te komen is het soms nodig om stap 2 en 4 te herhalen.

coniferen laten snoeien

Coniferen laten snoeien? Start nu uw vrijblijvende prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Coniferen renoveren door deze drastisch te snoeien

Soms zijn coniferen te ver doorgeschoten. Coniferen groeien snel en kunnen zeer hoog worden. Wanneer u de coniferen niet regelmatig snoeit worden ze te hoog. Bovendien kunnen de coniferen dan voor overlast zorgen.

Zijn uw coniferen te hoog? Het verwijderen van de coniferen is niet meteen nodig. Wanneer de coniferen te groot zijn geworden kunt u de coniferen beter laten renoveren.

Let op: coniferen renoveren is zeer riskant werk. Vaak moet er op hoogte gewerkt worden. Bovendien kunnen coniferen een drastische snoei eigenlijk niet goed verdragen. Voorkom dat uw coniferen na de renovatie bruin worden of sterven en huur altijd een hovenier.

Algemene regels voordat u uw coniferen kunt renoveren

Het renoveren van een coniferenhaag gebeurt meestal in de maand mei of maart. De coniferen zijn in die periode sterk en kunnen een drastische snoeibeurt goed verwerken.

Voordat het snoeien van de coniferen kan beginnen zal de tuinman of de hovenier de coniferen controleren op de aanwezigheid van eventuele nesten.

Jaar 1 – zijde 1 van de coniferenhaag snoeien

In het eerste jaar worden de coniferen aan één kant fors teruggesnoeid. De hoogte van de coniferen wordt nog niet ingeperkt. Omdat coniferen snel groeien zal er ongeveer 15 cm meer gesnoeid worden dan de uiteindelijke gewenste breedte van de coniferen.

Wanneer het snoeien van de coniferen is afgerond worden de coniferen bemest. Bij langdurige droge periodes is het aan te raden om de coniferen regelmatig extra water te geven. De coniferen zullen de rest van het jaar gebruiken om te herstellen. Omdat de tweede snoeibeurt pas het volgende jaar plaats zal vinden wordt de snoeibeurt in het najaar overgeslagen.

Jaar 2 – zijde 2 van de coniferen snoeien

Wat er in het eerste jaar gedaan is wordt nu in het tweede jaar gedaan maar dan voor de andere kant van de coniferen. Omdat de andere kant van de coniferen vaak grenzen aan de erfzijde van uw buren is het in de meeste gevallen noodzakelijk om met uw buren te overleggen wanneer het snoeien van de coniferen gedaan kan worden.

Jaar 3 – de hoogte inperken door de coniferen te toppen

In het 3e jaar wordt de hoogte ingeperkt. Dat wordt gedaan door de coniferen te toppen.

In de meeste gevallen is de gewenste hoogte van een coniferenhaag ongeveer 2 meter. Zijn de coniferen 3,5 meter hoog? Dan zal er 165 cm gesnoeid worden. Bij het toppen van coniferen is het namelijk ook belangrijk dat er 15 cm meer weggesnoeid wordt. Na het toppen van de coniferen zullen de coniferen weer snel de gewenste hoogte bereiken. Tot slot worden de coniferen weer voorzien van de benodigde bemesting.

Vervolgens kunt u het normale snoeischema aanhouden. Snoei uw coniferen twee keer per jaar. Zo voorkomt u een tweede coniferen renovatie.

coniferen snoeien prijs

Coniferen laten snoeien? Start nu uw vrijblijvende prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Coniferen snoeien tips

Om de kans op problemen te minimaliseren volgen hieronder een aantal onmisbare “coniferen snoeien tips”. Volg deze tips op. Zo blijft uw coniferenhaag mooi groen.

 1. Coniferen snoeien op een bewolkte dag
  Uw coniferen op een bewolkte dag snoeien voorkomt dat uw coniferen beschadigd raken. Wanneer de zon schijnt tijdens het snoeien bestaat de kans dat uw coniferen door verbranding beschadigd raken. Deze beschadigingen kunnen tot gevolg hebben dat de coniferenhaag bruin wordt en op den duur dood zal gaan.
 2. Snoei uw coniferen met een scherpe heggenschaar
  Gebruik altijd een scherpe (elektrische) heggenschaar. Wanneer uw heggenschaar niet scherp genoeg is dan zullen de uiteinden van de takken gaan “bloeden”. De “wonden” kunnen vervolgens geïnfecteerd raken waardoor de kans bestaat dat uw coniferen doodgaan.
 3. Ga rustig te werk
  Veel mensen maken fouten doordat ze te snel werken. Dat geldt ook bij het snoeien van coniferen. Werk rustig en bekijk de coniferen tijdens het snoeien regelmatig van een afstand. Op die manier behaalt u uiteindelijk het meest optimale resultaat.
 4. Veel te hoge coniferen snoeien
  Wanneer uw coniferen veel te hoog zijn geworden dan moet u uw coniferen gaan snoeien. Zeker wanneer uw buren klagen en hinder ondervinden. Let op: veel te hoge coniferen snoeien is lastig. Vaak moet er op hoogte gewerkt werken. In extreme gevallen zal het hoveniersbedrijf een hoogwerker inzetten om de coniferen te kunnen snoeien. Wilt u uw veel te hoge coniferen laten snoeien? Huur altijd een hovenier in en vergelijk de prijzen.
 5. Coniferen snoeien tot op de stam
  Coniferen snoeien tot op de stam kan soms noodzakelijk zijn. De kans dat coniferen deze drastische snoei overleven is ongeveer 50%. Hanteer deze methode alleen als laatste redmiddel om bruine plekken te verwijderen en schakel altijd een hovenier in om de overlevingskans te vergroten.

Wat is de prijs voor coniferen snoeien?

Wanneer u het snoeien van coniferen wilt uitbesteden aan een hovenier dan zullen daar logischerwijs kosten aan verbonden zitten. De hoogte van die kosten worden door verschillende factoren bepaalt. Op voorhand is het dus niet te zeggen wat de prijs voor het snoeien van coniferen is. De hoogte van de kosten worden bepaalt door:

 • aantal coniferen
 • hoogte van de coniferen
 • staat van de coniferen
 • bereikbaarheid van de coniferen
 • coniferen afvoerenconiferen
 • ingeschatte werkuren

Naast de bovenstaande factoren wordt de prijs voor het snoeien van coniferen berekend op basis van het aantal ingeschatte werkuren.

Wilt u weten wat de prijs voor coniferen laten snoeien is? De aangesloten hoveniers berekenen deze graag voor u. Plaats nu uw opdracht en ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017