Uw boomstronk verwijderen

Een boomstronk verwijderen lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat mensen er te lichtzinnig over denken. De wortels van de boom liggen vaak dieper dan gedacht, waardoor de stronk stevig in de grond verankerd is. Het verwijderen van de boomstronken en wortels vergt dan de vakbekwaamheid van een hovenier. Wilt u deze klus uitbesteden? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt!

> Start nu uw prijsvergelijk

Afhankelijk van de grootte van de stronk laat u door een hovenier de boomstronk verwijderen

Houd hier rekening mee bij het verwijderen van boomstronken

Bent u van plan om binnenkort een boomstronk te verwijderen? Zorg dan dat u de juiste voorbereidingen treft. Is de stronk van de boom niet al te diep? Dan kunt u de stam uitgraven. Wanneer het grote of dikke stronken betreft, kunt u dit beter laten doen door een ervaren hovenier die beschikt over het juiste materiaal en machines zoals een stobbenfrees. Vergelijk in dat geval wel altijd eerst de prijzen van hoveniers.

> Start nu uw prijsvergelijk

Staat de boom nog stevig op zijn plaats en wilt u deze omzagen of kappen? Kijk dan eerst op de pagina’s boom omzagen of bomen kappen.

Dit is wat u moet weten wanneer u een stronk verwijdert:

boomstronk verwijderen

U wilt een boomstronk laten verwijderen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Waarom een boomstronk verwijderen

Over het verwijderen van een boomstronk wordt vaak te lichtzinnig gedacht. Over het verwijderen van een boomstronk wordt vaak te lichtzinnig gedacht. Ook al lijkt de boomstomp niet al te groot, de wortels kunnen behoorlijk diep liggen. Wilt u een terras of tegelpad (laten) aanleggen, een schutting plaatsen of een nieuw gazon leggen? Dan is een egale en horizontale ondergrond een vereiste. Om te voorkomen dat de grond verzakt of oneffen wordt, dient u ook de dieper gelegen wortels van de boomstronk te verwijderen.

Om de grond of tuin te egaliseren moeten de stronk en alle wortels verwijderd worden. Helemaal uitgraven of frezen is dan de snelste en meest effectieve manier. U kunt de stam en wortels ook laten rotten, maar dit raden we af. Het is een proces van jaren, afhankelijk van het soort boom en de grootte. Door de boomstronk en de wortels te verwijderen, kunt u direct aan de slag met het hergebruiken van de grond.

Hoe diep moeten de wortels van de boomstronk worden verwijderd?  

Afhankelijk van uw plannen met de vrijgekomen ruimte is het noodzakelijk om de wortels tot een bepaalde diepte te verwijderen. We zetten ze voor u op een rijtje:

Gebruik/bestemmingDiepte
Schutting plaatsenBij het plaatsen van een schutting adviseren wij om de boomstronk inclusief de wortels tot ongeveer 40 cm a 50 cm diep te verwijderen.
BeplantingBij de beplanting werkzaamheden die voortkomen uit het beplantingsplan adviseren wij om de boomstronk inclusief de wortels tot een diepte van ongeveer 30 cm te verwijderen.
Gazon aanleggenBij het aanleggen van een nieuw gazon adviseren wij om de boomstronk inclusief de boomwortels tot een diepte van 20 a 30 cm te laten verwijderen.
Boom planten / boom verplantenVoor het planten van een nieuwe boom adviseren wij om de stronk van de oude boom inclusief de boomwortels tot een diepte van ongeveer 50 cm te verwijderen.
Tuinbestrating aanleggenBij het aanleggen van nieuwe tuinbestrating adviseren wij om de boomstronk inclusief de wortels tot een diepte van 30 cm te verwijderen. Zo voorkomt u verzakkingen.

Heeft u een andere bestemming voor ogen en wilt u de diepte weten? Een ervaren hoveniers kan u er alles over vertellen. Vergelijk daarom de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Over het verwijderen van een boomstronk wordt vaak te lichtzinnig gedacht, terwijl dit invloed heeft op wat je naderhand met de grond gaat doen

Welke materialen en machines zijn nodig om een stronk te verwijderen?

Voor het verwijderen van boomstammen en -wortels gebruikt een hovenier, tuinman of boomverzorger doorgaans een stobbenfrees. We spreken dan over het frezen van een boomstronk. Een stobbenfrees is een machine waarmee zowel de stobbe (de onderkant van de boomstam) als de wortels verwijderd en vernietigd worden. De enorme kracht van een stobbenfrees zorgt ervoor dat alle wortels worden vernietigd zodat de stronk in zijn totaliteit verwijderd zal zijn. Een stobbenfrees wordt ook wel stronkenfrees genoemd.

U kunt grote boomstronken verwijderen met bijvoorbeeld een stobbenfrees

In sommige gevallen is een stobbenfrees ook voorzien van een versnippermachine waarmee zowel de boomstronk als de wortels tijdens het verwijderen direct versnipperd worden. Verder wordt bij het verwijderen van stronken vaak gebruik gemaakt van een schep, bijl, kettingzaag en kruiwagen.

Wilt u een boomstronk verwijderen inclusief de boomwortels en wilt u weten wat de kosten gaan worden? Laat uw boomstronk goedkoop verwijderen. Vergelijk daarom de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Hoe kunt u het beste een boomstronk verwijderen (in 5 stappen)

Bij het verwijderen van de boomstronk doorloopt u een proces. Wij hebben het proces van het verwijderen hieronder uiteengezet:

Stap 1
Allereerst zal de boom gekapt of gezaagd moeten worden. In sommige gevallen heeft u voor het kappen van een boom een vergunning nodig. Zie waar u allemaal op moet letten bij het kappen van bomen.

Stap 2
Nadat de boom gekapt is kunnen de stam en de wortels verwijderd worden. Vaak kan het hoveniersbedrijf die de boom kapt ook de boomstronk verwijderen. Prijstechnisch gezien adviseren wij om het verwijderen van de boomstronk meteen te laten doen op het moment dat de boom gekapt wordt.

Stap 3
Nadat u één of meerdere offertes van hoveniers ontvangen, bepaalt u welke hovenier de klus gaat uitvoeren. Zorg ervoor dat u vooraf een vaste prijs overeenkomt zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vaak mag de betaling achteraf voldaan worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een aanbetaling te doen.

Stap 4
Door bijvoorbeeld een foto aan te leveren of door de hovenier, tuinman of boomverzorger langs te laten komen kan de situatie beoordeeld worden. Vervolgens maakt u een afspraak om de oude stronk te laten verwijderen. Het verwijderen van een boomstronk kan soms flink wat herrie produceren. Wij adviseren dan ook om uw buren vooraf netjes op de hoogte te stellen.

Stap 5
Op de afgesproken dag en tijdstip zal de specialist de werkzaamheden uitvoeren.  Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad zal het verwijderen van een boomstronk al met al tussen de 1 en de 3 uur duren. Dat is inclusief de voorbereiding en de nazorg.De hovenier zal de boomstronk verwijderen met de onderstaande gereedschappen:

 • de hand / handmatig verwijderen (uitgraven)
 • een bijl
 • minigraver of graafmachine
 • stobbenfrees
 • kettingzaag
 • kraan of takel

Wilt u de stam inclusief wortels laten verwijderen? En dit laten doen door een specialist? Vergelijk direct meerdere offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Vragen en tips voor het verwijderen van de boomstronk

Voordat u begint met het verwijderen van de oude stam, is het slim om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik daarom deze tips en vragen bij het verwijderen van de boomstronk. Ook geven we adviezen wat u beter wel en niet kunt doen.

Kan ik een boomstronk verwijderen met een tractor, truck of auto?

Het verwijderen van een boomstronk met een tractor, truck of auto gebeurt eigenlijk niet veel, maar in sommige gevallen is het wel een optie die u kunt overwegen. Om deze methode toe te kunnen passen is er veel ruimte nodig. Het is namelijk een vrij riskante methode omdat u niet weet waar de stronk landt bij het trekken.

Deze methode toepassen is alleen mogelijk wanneer de wortels van de boom niet te diep geworteld zitten en te dik zijn. Hoe dikker de wortels zijn en hoe dieper deze geworteld zitten, des te meer weerstand er geboden zal worden. Deze methode kan dus eigenlijk alleen toegepast worden bij het verwijderen van boomstronken van jonge bomen omdat ze relatief dun zijn.

Bij het verwijderen van een boomstronk met een auto, truck of tractor wordt er een stalen kabel, een stevig touw of spanband om de stronk bevestigd. Het andere uiteinde wordt aan het voertuig bevestigd. Vervolgens wordt er eerst voorzichtig spanning op de kabel gebracht. Zodra er voldoende spanning op de kabel staat kan de druk voorzichtig opgevoerd worden zodat de boomstronk inclusief de wortels geleidelijk uit de grond zal komen.

Chemisch een boomstronk verwijderen, is dat mogelijk?

Het chemisch verwijderen van een boomstronk is niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om boomwortels te verdelgen met een chemisch product, middel of poeder. Een stronk dient altijd uitgefreesd te worden of op de bovenstaande manier verwijderd te worden.

De onderstaande methoden raden wij af bij het verwijderen van de boomstronk:

 • met bitterzout
 • gaten boren
 • chemisch producten
 • epsomzout
 • verbranden
 • gif
 • zoutzuur
 • met magnesiumsulfaat
 • met roundup
 • bitterzout of een ander soort zout
 • op een biologische of natuurlijke manier
 • door deze te laten rotten

Moet ik eerst de aarde uitgraven voordat ik de boomstronk kan verwijderen?

Het uitgraven van de boomwortels is niet nodig. Het is ook niet nodig om de aarde rondom de stobbe te verwijderen voordat de boomstronk verwijderd wordt. Een stobbenfrees kan gewoon in het zand werken en zal alle boomwortels verwijderen en vernietigen.

Ga ik zelf de boomstronk verwijderen of laat ik dit over aan een specialist?

Wij raden het niet aan om zelf aan de slag te gaan. Het verwijderen van een boomstronk inclusief de boomwortels van een afgezaagde boom lijkt een eenvoudige klus, maar dat is het in de praktijk niet. Een boomstronk kan zeer zwaar zijn. Daarnaast zitten de boomwortels vaak diep in de grond en is er geen ruimte om met een handzaag de boomwortels te verwijderen.

Het verwijderen van een boomstronk zonder stobbenfrees is dan ook eigenlijk een ondoenlijke klus. Een specialist zoals een hovenier of tuinman kan de klus wel direct en zonder kopzorgen voor u klaren. Daarnaast hoeft het verwijderen van een stobbe helemaal niet duur te zijn.

boomstronk verwijderen

Boomstronk laten verwijderen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten voor het verwijderen van een boomstronk?

De kosten voor het verwijderen van een boomstronk zijn van verschillende factoren afhankelijk als bijvoorbeeld de grootte van de stronk, de diepte en de grond.

Allereerst is het voor een hovenier van belang om te weten of alleen de stobbe inclusief de boomwortels verwijderd dienen te worden of dat eerst de boom nog gekapt moet worden alvorens er een prijs genoemd kan worden. We kunnen u wel een beeld van de kosten geven.

Schatting van de kosten:

 • Alleen een boomstronk inclusief de boomwortels verwijderen kost u tussen de 75 en de 150 euro.
 • Inclusief het kappen van de boom zullen de totale kosten uitkomen tussen de 150 en 800 euro.

Wilt u weten wat de kosten voor het verwijderen van uw boomstronk is? Vergelijk dan de offertes van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018