Boom omzagen, veilig en snel

Een boom omzagen brengt al snel risico’s met zich mee. Denk aan het werken op hoogte terwijl u een kettingzaag bedient. Daarbij kan een boom die tegen de vlakte moet schade aan de omgeving veroorzaken. Voorkom deze risico’s door de juiste voorbereiding te treffen, de juiste machines en materialen te gebruiken. Wij vertellen u welke stappen u moet ondernemen om de boom veilig om te zagen. Wilt u alle risico’s uitsluiten, staat de boom op een moeilijke plek of is de boom groot? Schakel dan altijd een hovenier in en vergelijk hier de prijzen.

Wat kan ik met de boomstronk doen? Hoe maak ik een wig? Mag ik het hout gebruiken voor mijn open haard? Hoe kan ik veilig bomen zagen? Deze, maar ook anders tips geven wij u bij het onderdeel “boom omzagen tips”.

Alles wat u moet weten over een boom omzagen

Dat het omzagen van een boom gevaarlijk werk is, is voor de meeste mensen duidelijk. Om de gevaren te minimaliseren of zelfs uit te sluiten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Dat doet u door de onderstaande stappen te doorlopen.

boom omzagen

Boom laten omzagen? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een boom omzagen?

Bomen zagen gebeurt niet zomaar. Als het gebeurt is het meestal de wens van de boomeigenaar. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een nieuwe tuin of een tuinrenovatie. Een situatie waarbij de boom verplanten niet tot de mogelijkheden behoort.

Meestal kunt u het omzagen van de boom plannen. Houd rekening met het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juli. In deze periode is het niet toegestaan om een boom om te zagen.

Advies: bomen zagen doet u bij voorkeur in het najaar, de winter of in het vroege voorjaar. De meeste bomen hebben in die periode minder tot geen blad. Zo kunt u bij het omzagen van de boom precies zien waar de zware takken zich bevinden. Snoei indien nodig enkele takken voordat u de boom omzaagt.

Wanneer meteen een boom omzagen?

Er zijn situaties waarbij bomen zagen direct nodig is. Een boom kan namelijk een direct gevaar voor de omgeving zijn. Bijvoorbeeld na een storm wanneer een boom ernstig beschadigd is. Ook geconstateerd houtrot of een schimmel is vaak een reden tot directe actie.

Een boom zonder blad omzagen zorgt voor meer overzicht en minder afval

Het boom omzagen stappenplan

Bij het omzagen van een boom doorloopt u een vast stappenplan waardoor u de kans op problemen minimaliseert. Bomen zagen is namelijk niet zonder risico’s. Gebruik dit onderstaande stappenplan om aan alle vereiste stappen te voldoen. Het stappenplan bestaat uit een zestal stappen.

Vergunningcheck

Controleer of u een vergunning nodig heeft. U mag namelijk niet zomaar iedere boom laten omzagen. Ook niet als de boom buiten de bebouwde kom of op uw eigen terrein staat.

Algemeen gezien kunt u de volgende regel aanhouden: u heeft geen vergunning nodig wanneer de omtrek van de stam op een hoogte van 130 centimeter minimaal minder als 31 centimeter is.

Per gemeente kan de regelgeving omtrent bomen zagen verschillen. Het is daarom belangrijk om een vergunningscheck uit te voeren.

Zelf de boom omzagen of de klus uitbesteden

Bepaal of u in staat bent om de klus zelf uit te voeren of dat u een hovenier moet inhuren. Zonder ervaring een boom omzagen kan levensgevaarlijk zijn. Een kettingzaag of een omvallende boom kunnen zeer ernstige verwondingen veroorzaken en voor veel schade zorgen. Heeft u geen ervaring met bomen zagen? Schakel altijd een hovenier in.

De boom omzagen met een bomenzaag of kettingzaag

Het omzagen van een boom kan op verschillende manieren. Met een bomenzaag of met een kettingzaag. In de praktijk wordt meestal een combinatie gebruikt. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk type zaag u moet gebruiken.

Stam / takdikteType zaag
4 cm - 16 cmBomenzaag
16 cm - 30 cmBomenzaag of kettingzaag
30 cm - of groterKettingzaag

Natuurlijk zijn dit niet de enige spullen die u nodig heeft. Lees hier meer over de materialen voor een boom omzagen.

Controleer de boom, omgeving en bepaal de zaagmethode

Controleer de boom eerst op zwakke punten. Bekijk goed welke takken een gevaar voor de omgeving vormen en snoei deze.

Staat de boom op een overzichtelijke plek en is er voldoende ruimte? Dan kunt u de boom omzagen en laten omvallen. Bepaal de valrichting met behulp van een wig (inkeping). Verwijder alles uit de omgeving waar de stam of waar de takken op kunnen vallen.

Bomen die op een moeilijke plek staan, vragen om een andere aanpak, andere benodigdheden en een andere techniek. Deze bomen moeten van boven naar beneden in delen worden omgezaagd. De boom wordt als het ware deel voor deel afgetuigd.

De boom omzagen en het hout verwijderen

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen kunt u beginnen met het omzagen van de boom. Het hout dat beschikbaar komt kunt u verwerken tot haardhout of laten afvoeren.

Wel of niet de boomstronk verwijderen?

Bepaal of de boomstronk ook verwijderd moet worden. De boomstronk verwijderen is natuurlijk niet verplicht, maar wij kunnen het wel aanraden. Boomwortels zitten vaak diep in de grond en kunnen na het omzagen van de boom gaan rotten. Dat kan ertoe leiden dat delen van uw tuin of terras verzakken. Het verwijderen van de boomstronk voorkomt dit. Gebruik een stobbenfrees om de boomstronk en wortels te verwijderen of graaf de stronk uit.

Precies weten hoe je een boomstronk verwijdert? Kijk op Boomstronk verwijderen.    

boom omzagen

Boom laten omzagen? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Materialen om een boom om te zagen

Het omzagen van een boom is een klus waarbij de juiste materialen en gereedschappen zeer bepalend zijn voor de uitkomst. Begin goed voorbereid aan de klus. Met deze checklist weet u precies wat u bij bomen zagen nodig heeft.

Deze materialen heeft u altijd nodig bij een boom omzagen

 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Zaagbroek
 • Veiligheidsschoenen
 • Zaaghelm
 • Boomzaag of accu boomzaag
 • Kettingzaag
 • Afvalcontainer of trailer
 • Gehoorbescherming

Extra materialen bij het omzagen van een boom groter dan 3 meter

 • Hoogwerker
 • Klimmaterialen
 • Ladder
 • Touw of een lier

De 8 beste boom omzagen tips

Gebruik deze 8 tips bij het omzagen van uw boom. Het zorgt er namelijk voor dat u geen fouten maakt in zowel de voorbereiding als in de uitvoering. Bomen zagen wordt daardoor een stuk veiliger.

 1. Maak een wig om de valrichting vast te stellen en begin vanaf die kant te zagen. Zaag schuin in de stam naar beneden tot iets over de helft van de stam. Zaag vervolgens verticaal in de stam tot het punt waar u het schuine deel raakt.
 2. Tijdens het maken van de wig kan uw zaag vast komen te zitten onder het gewicht van de stam. Voorkom dit door een kunststof spie in de stam te plaatsen.
 3. Bind een lier of een touw vast aan de stam, hoog in de boom. Hiermee kunt u de boom namelijk “sturen”.
 4. Blijf tijdens het omvallen van de boom niet achter de stam staan. De stam kan door vrijkomende krachten namelijk terugschieten.
 5. Bepaal van te voren twee vluchtroutes voor tijdens het neerkomen van de boom. Zo heeft u altijd een plan A en een plan B.
 6. Verwijder de boomstronk na het omzagen van de boom of laat deze zitten en geef de stronk een nieuwe functie. Maak van de boomstronk bijvoorbeeld een stoel, een tafel of een insectenhotel. U kunt er ook een klimop tegenaan laten groeien waardoor de stronk uit het zicht verdwijnt.
 7. Bomen zagen heeft altijd gevolgen voor de omgeving. Plekken die eerst in de schaduw stonden, staan straks in het volle zonlicht. Verplaats planten en struiken die niet goed tegen zonlicht kunnen naar een schaduwplek.
 8. In de praktijk is het goedkoper om de klus van een boom omzagen uit te besteden aan een hovenier. U hoeft dan namelijk niet zelf de machines en benodigdheden in te kopen of te huren.
boom laten omzagen

Boom laten omzagen? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een boom laten omzagen?

Een boom laten omzagen is in de praktijk vrijwel altijd goedkoper dan de boom zelf omzagen. Dat komt omdat de kosten voor het omzagen van een boom grotendeels bepaald worden door de inzet van machines, materialen en overige benodigdheden. Een hovenier beschikt al over deze spullen waardoor de kosten laag blijven.

De boom omzagen prijs neemt toe naarmate de boomgrootte toeneemt. Het is eigenlijk heel simpel. Het omzagen van een grote boom kost in de voorbereiding een stuk meer tijd dan het omzagen van een kleine boom. Hetzelfde geldt voor een boom die op een moeilijk te bereiken plek staat.

Voorbeeld boom omzagen kosten

Een boom laten omzagen kan vaak al gerealiseerd worden voor een bedrag vanaf 140 euro. Dat is een bedrag inclusief btw en het afvoeren van de boom. Gaat u de boom zelf omzagen en huurt u bijvoorbeeld een houtversnipperaar in om het hout weg te werken? Dan bent u al minimaal dezelfde kosten kwijt. De boom is dan nog niet omgezaagd en we hebben het nog niet gehad over de kosten voor de andere benodigdheden. Nu u dit weet huurt u toch ook een hovenier in?

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017