Bomen rooien

Bomen zijn zeer belangrijk voor de kwaliteit van de lucht en als verfraaiing van de omgeving. Toch moeten we bomen soms rooien in plaats van snoeien. Als we het over bomen rooien hebben dan hebben we het over vakwerk. Het rooien van een boom vergt namelijk kennis van zaken omdat er een groot veiligheidsaspect bij komt kijken. Bij het rooien van een boom staat de veiligheid dan ook altijd voorop.

Een boom staat vaak op een plek die moeilijk te bereiken is. Het rooien van een boom is dan ook vaak een ingewikkelde klus. Zo staat een boom doorgaans in een woonwijk, in een tuin of een andere moeilijk te bereiken plek. Daarnaast is een boom vaak groot van formaat. Kortom een boom rooien doet u niet zomaar even. Een gediplomeerd boomverzorger is de aangewezen persoon voor het klaren van een dergelijke klus.

In tegenstelling tot het kappen van bomen wordt bij het rooien van bomen de boom inclusief de boomstronk verwijderd. Bij het kappen van een boom blijft de boomstronk in de grond zitten.

Voordat u bomen laten rooien is het zaak om u door een hovenier of boomverzorger te laten adviseren. Zij herkennen het als geen ander als er problemen met uw boom zijn of dat er in de toekomst problemen kunnen ontstaan. Zorg er altijd voor dat u problemen voor bent en laat uw boom op tijd rooien.

Overweegt u om een boom of meerdere bomen te rooien? Start een prijsvergelijk om de prijzen van tuinspecialisten uit uw eigen regio te vergelijken.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Welke redenen zijn er voor het rooien van bomen?

Er zijn tal van redenen te bedenken om bomen te rooien. We hebben de meest voorkomende redenen voor u op een rijtje gezet:

 • De boom laat te veel blad los waardoor de tuin bezaaid is met bladeren
 • De boom is ernstig ziek en verzwakt en kan om die reden een gevaar (gaan) vormen
 • De boom is (bijna) dood en is dusdanig verzwakt dat deze een gevaar vormt
 • De boom staat in de weg omdat er een nieuwe tuin aangelegd wordt of de tuin gerenoveerd moet worden
 • De boom is door een storm ernstig beschadigd en verzwakt waardoor het een gevaar voor de omgeving vormt
 • De boom is door zware takken uit balans en niet meer stabiel
 • De boom belemmert het intreden van zonlicht in uw tuin waardoor ander groen zich niet (goed) kan ontwikkelen
 • De wortels groeien omhoog en zorgen voor beschadigingen aan uw pad of huis
 • De taken raken het huis waardoor er schade aan de woning kan ontstaan of reeds ontstaan is

Wellicht herkent u een of meerdere van de bovenstaande situaties. In dat geval kunt u de boom het beste laten rooien. Wilt u eerst op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Bomen rooien kosten

Het rooien van bomen is niet gratis. Daar zitten kosten aan verbonden. Wat de uiteindelijk prijs voor het rooien van uw boom of bomen wordt hangt van verschillende factoren af die de totale kosten zullen bepalen. Het gaat daarbij om de volgende factoren:

 • De positie waar de boom staat bepaalt welke methode ingezet kan worden om de boom te rooien. De gekozen methode is vervolgens weer van invloed op de prijs.
 • Bij het rooien van een boom wordt ook de boomstronk verwijderd. Deze kosten zullen in de offerteprijs meegenomen worden. Wilt u de boom rooien zonder het verwijderen van de boomstronk dan spreken we over het kappen van een boom.
 • Of u het hout wilt laten afvoeren of tot haardhout wilt laten kappen is ook van invloed op de prijs.

Wilt u een boom rooien, controleer of u een kapvergunning nodig heeft

U kunt niet zomaar bomen rooien of bomen laten rooien. In sommige gevallen zult u daar een vergunning voor nodig hebben. Of u voor het rooien van een boom een vergunning nodig heeft kunt u bij uw gemeente navragen. Met betrekking tot het rooien van bomen bestaan van gemeente tot gemeente verschillende regels, maar over het algemeen gezien is het aanvragen van een dergelijke vergunning niet heel ingewikkeld. Een dergelijke vergunning noemen wij een kapvergunning. De officiële benaming hiervan is een “omgevingsvergunning voor het vallen van houtopstand”. Vaak weet een hovenier of boomverzorger u zo te vertellen of u een kapvergunning nodig heeft of niet.

Indien u reeds een kapvergunning in uw bezit heeft of indien er geen kapvergunning nodig is kunt u direct aan de slag en uw boom laten rooien. Door ons prijsvergelijkformulier in te vullen vergelijkt u van meerdere specialisten uit uw eigen regio de prijzen.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Hoelang duur het rooien van een boom?

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de in te zetten methode voor het rooien van een boom duurt het gemiddeld tussen de 2 en de 8 uur om een boom te rooien. Dat is inclusief het wegzagen en afvoeren van het neergekomen hout.

Bij het rooien van een boom worden verschillende methoden gehanteerd Bij het rooien van bomen kunnen verschillende methoden worden toegepast. Een hoveniersbedrijf of een boomverzorger zal op basis van een foto, een omschrijving of door bij u thuis langs te komen advies uitbrengen hoe de boom het beste gerooid kan worden. We onderscheiden daarbij de volgende methoden:

 • Het inzetten van een grondman met kettingzaag
 • Het inzetten van een tractor met een frees
 • Het inzetten van een telescoopkraan
 • Het inzetten van een vrachtwagen met een grijpklauw
 • Het inzetten van een klimmer met kettingzaag inclusief een grondman voor het naar beneden begeleiden van het hout

Laat u door een boomverzorger of hoveniersbedrijf adviseren en vergelijk op een eenvoudige manier de prijzen!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Van afspraak tot het rooien van bomen

Hoe gaat het rooien van bomen in zijn werk. Hieronder leggen we uit welke stappen doorlopen worden.

Stap 1

Plaats gratis een aanvraag en vergelijk de prijzen. Het is zaak om in het prijsvergelijkformulier zo duidelijk mogelijk te omschrijven wat uw wensen zijn. Op basis van uw wensen kunnen de prijzen berekend worden.

Stap 2

Vaak komt een boomverzorger of hovenier een paar dagen voor de klus bij u thuis langs om de situatie nog eens goed te bekijken. Dat is van belang omdat de boomverzorger of hovenier op die manier een goede inschatting kan maken welk materieel ingezet zal moeten worden.

Stap 3

U maakt samen met het hoveniersbedrijf of de boomverzorger een afspraak wanneer de boom gerooid gaat worden. Indien er overlast kan ontstaan dan kunt u tijdig uw buren informeren. Wanneer er bijvoorbeeld een telescoopkraan ingezet moet worden zal de straat ook tijdelijk niet gebruikt kunnen worden en in sommige gevallen is het van belang dat op bepaalde parkeerplaatsen geen auto geparkeerd wordt zodat de telescoopkraan voldoende ruimte heeft.

Stap 4

De boom wordt gerooid. Daarbij wordt ook de stronk van de boom verwijderd.

Stap 5

Het hout wordt afhankelijk van uw wensen verwerkt tot bijvoorbeeld brandhout of het hout wordt afgevoerd.

Maak gratis en vrijblijvend gebruik van ons prijsvergelijkformulier voor het maken van een afspraak met een hoveniersbedrijf of boomverzorger.

Wat kunt u met het hout doen nadat de boom gerooid is?

Nadat de boom gerooid is kunt u verschillende dingen met het hout doen. Zo kunt u:

 • Het snoeihout recyclen zodat het gebruikt kan worden voor het aanleggen van een pad in uw tuin
 • Het hout kan afgevoerd worden
 • U kunt van het neergekomen hout ook haardhout laten maken. Een boomverzorger zaagt het hout dusdanig dat het net netjes opgestapeld kan worden om het vervolgens in de winter in de openhaard op te branden
 • U kunt het hout laten trillen. Het trillen van hout houdt in dat de boomstammen opgestapeld worden. Het vormt als het ware een muur van hout waar allerlei dieren zoals vogels, padden en salamanders in gaan leven

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2018