Veel Nederlanders hebben een relatief kleine tuin, zoals een stadstuin of een kleine tuin die aan beide zijden grenst aan die van de buren. Toch kunt u met een kleine tuin heel veel doen aan de hand van tips om uw tuin groter te laten lijken. Hierdoor ervaart u een oase aan ruimte in uw compacte tuin. Dat is fijn tijdens warme zomerdagen, maar ook wanneer u tijdens de rest van het jaar over uw tuin uitkijkt.

In dit artikel krijgt u antwoord op de vraag: Hoe laat ik mijn tuin groter lijken?

6574

Hebben een hovenier ingeschakeld via Vergelijkhoveniers.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Professionele hoveniers vergelijken
  • Gratis en geheel vrijblijvend

Tuin groter laten lijken? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Ontvang gratis advies en vrijblijvende voorstellen van hoveniers
  • Vergelijk op basis van reacties, prijzen en reviews

1. Uw tuin groter laten lijken met niveauverschillen

Door niveauverschillen toe te passen kunt u eenvoudig uw tuin groter doen lijken. Dit hoeft niet veel om het lijf te hebben: plaats plantenbakken met verschillende hoogte, of verhoog het terras met een paar treden. Verhoogde plantenborders zijn een echte blikvanger en zorgen ervoor dat uw planten op veilige afstand staan van nieuwsgierige huisdieren of jonge kinderen.

2. Symmetrie en herhaling maken uw tuin optisch groter

Doordat kleine tuinen vrijwel altijd vierkant of langwerpig zijn, is symmetrie eenvoudig toe te passen. Zorg voor een balans in beplanting, bestrating en meubilair aan beide zijden van de tuin. En herhaal planten, potten of meubels. Beide zorgen voor rust en ruime in uw tuin en maken er een strak geheel van. Door het overzicht is uw tuin bovendien eenvoudig te onderhouden!

3. Kiezen voor een ruime tuin

En kleine tuin zorgt ervoor dat u een keuze zult moeten maken tussen een zithoek, zonneweide, grote bloemborders en moestuin. Niet alles past immers in uw tuin. Houdt u van tuinieren, dan kiest u voor extra brede borders of een moestuin. Wilt u vooral kunnen zonnen in uw tuin en genieten van de rust, dan is een comfortabele zithoek gewenst. Het is belangrijk om het doel van u tuin vast te stellen voordat u zich afvraagt hoe de tuin groter te laten lijken en deze in gaat richten.

4. Zorg voor rust met neutrale kleuren

Niet alleen de indeling, maar ook de kleur daarvan heeft invloed op de ruimte in uw tuin. Door te werken met neutrale kleuren of zelfs veel van dezelfde kleur, kunt u uw tuin groter doen lijken. Denk daarbij aan lichtbruine, grijze of beige tinten en wit. Laatstgenoemde staat er bekend om een ruimte optisch groter te doen lijken en dit is ook prima toe te passen om uw kleine tuin groter te laten lijken.

5. Werk in de lengte voor een diepe tuin

Misschien vraagt u zich juist af hoe de tuin dieper te laten lijken. U kunt eenvoudig het optisch zicht veranderen door te werken in de lengte. Met langwerpige tegels in de lengte lijkt uw tuin veel dieper. Ook het plaatsen van meubels in de lengte of hangende meubels lijkt de tuin dieper. Of houd de tuinmeubels juist laag bij de grond zodat ze het grondoppervlak zo min mogelijk onderbreken.

6. Laat u tuin ontwerpen voor een optisch lijnenspel

Wordt uw tuin door een professional ingedeeld, dan zorgt de duidelijke en overzichtelijke indeling voor strakke lijnen en ruimtelijkheid. Door te zorgen voor ruim voldoende planten voorkomt u dat het koud aanvoelt. Ook kwalitatief hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat de tuin er verzorgd en strak uit blijft zien.

> Lees alles over het ontwerpen van een tuin

7. Verticaal tuinieren of gebruik van spiegels

Slim gebruik van de wanden in uw tuin zorgen ook voor een ruimtelijk gevoel. Zo kunt u ervoor kiezen om verticaal te tuinieren en uw schutting te voorzien van potjes kruiden, of een spiegel aanbrengen die de tuin dieper zal laten lijken. Maar ook het horizontaal plaatsen van schuttingplanken in plaats van verticaal maakt uw tuin optisch groter.

8. Afrastering in uw tuin

Bij de vraag ‘Hoe lijkt je tuin groter?’ denkt u er waarschijnlijk niet aan om het zicht te onderbreken door afrastering te midden van uw tuin te plaatsen. Toch het vaak zorgen voor een ruimtelijk effect wanneer u een deel van de tuin afschermt met een doorkijk. Het schept de verwachting dat er buiten het blikveld nog een zee aan ruimte ligt. Ook kunt u samen met de buren kiezen voor een hoge haag in plaats van een schutting.

9. Maak gebruik van accessoires die bij elkaar passen

Accessoires vormen een belangrijk onderdeel bij het groter laten lijken van een kleine tuin. Door de accessoires binnen en buiten bij elkaar te laten passen loopt de woonkamer over in uw tuin en zorgen er niet alleen voor dat uw tuin, maar ook uw woning zelf groter lijkt.

10. Oneindig veel bloemen

Niet alleen voor de vloeren, wanden en meubels is rustig kleurgebruik belangrijk. Ook bloemen koopt u het liefst in tinten van dezelfde kleur. En door bloemen met een donkerdere kleur vooraan en bloemen met een lichte kleur achteraan in de tuin te plaatsen, lijkt deze bovendien dieper.

Met deze tips om de tuin groter laten lijken kunt u op allerlei manieren uzelf en anderen voor de gek houden en zo zorgen voor een mooie, ruime tuin. Een tuin waarin u heerlijk kunt vertoeven tijdens zonnige dagen en met plezier over uit kunt kijken.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.