Een beukenhaag snoeien is niet zonder risico

Een beukenhaag (fagus sylvatica) moet goed verzorgt te worden. Zonder de juiste verzorging krijgt u te maken met een verwilderde of zelfs een verwaarloosde beukenhaag. Regelmatig uw beukenhaag snoeien is daarom noodzakelijk. Zo houdt u uw beukenhaag krachtig en gezond.

Bij een beukenhaag snoeien bestaat altijd de kans dat uw haag op den duur bruine plekken gaat vertonen. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u moet snoeien en wanneer u moet snoeien. Wilt u de kans op bruine plekken minimaliseren? Uw beukenhaag laten snoeien door een hovenier is dan de beste keuze.

Wanneer en hoe moet ik mijn beukenhaag snoeien? Kan ik mijn beukenhaag na aanplant meteen snoeien? Welke gereedschappen zijn er nodig? Kan ik mijn beukenhaag tot op de stam snoeien? Deze vragen en nog meer zullen hier beantwoord worden.

Beukenhaag snoeien? Dit is wat u moet weten:

Zowel tijdens als na het snoeien is uw beukenhaag erg kwetsbaar. Uw haag kan bijvoorbeeld infecties oplopen waardoor bruine plekken ontstaan. Dit voorkomt u met de onderstaande informatie:

beukenhaag snoeien

Beukenhaag laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een beukenhaag snoeien?

Het moment van snoeien is zeer belangrijk en bepalend voor het succes. Vanaf wanneer u kunt snoeien is afhankelijk van de weersomstandigheden. Globaal gezien kunt u vanaf de maand maart in ieder geval snoeien. Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden.

Wanneer kan ik mijn nieuwe beukenhaag snoeien?

Heeft u een nieuwe beukenhaag en gaat u voor de eerste keer snoeien? Het is goed om te weten dat u na het planten al direct kan snoeien.

Let op: snoei alleen de meest uitstekende scheuten. Na de aanplant kan de haag namelijk geen drastische snoei verdragen. Wacht ook minimaal een jaar met het toppen van uw haag.

Hoe vaak moet ik mijn beukenhaag snoeien?

Twee keer per jaar uw beukenhaag snoeien is vaak voldoende. Een keer in het voorjaar (de lente) en een keer in het najaar (de herfst). Groeit uw beukenhaag erg snel? Het is geen enkel probleem om uw beukenhaag 3 tot 4 keer per jaar te snoeien. 

Snoeien als het vriest of in de volle zon?

Uw beukenhaag snoeien bij vorst is sterk af te raden. Dat geldt ook wanneer er alleen kans op nachtvorst is. Doet u dat wel? Dan neemt de kans op bruine plekken toe. Vermijd daarom snoeien in de winter.

Bij warm weer met flinke bewolking kunt u snoeien. Voorkom wel dat u uw beukenhaag in de volle zon snoeit. Snoeien in de zomer is daarom af te raden.  

Snoeien als het regent?

Het is geen probleem om uw beukenhaag in de regen te snoeien. Sterker nog, voor het herstelproces van uw beukenhaag is het goed als de haag tijdens het snoeien nat is.

Welke temperatuur is het meest geschikt voor een beukenhaag snoeien?

Snoei uw haag niet in de hitte en niet onder nul graden. De beste temperatuur om te snoeien ligt tussen de 6 en 18 graden.

Op welk tijdstip snoeien?

De beste tijd om uw beukenhaag te snoeien is vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. De zon is op die momenten altijd het minst sterk.  

De beste periode om uw beukenhaag te snoeien

In welke maand u kunt snoeien hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Gebruik de onderstaande tabel om een globale indicatie te maken.

MaandGeschikt om te snoeien?
Januariop eigen risico
Februariop eigen risico
Maartgeschikt
Aprilgeschikt
Meigeschikt
Juniop eigen risico
Juliop eigen risico
Augustusop eigen risico
Septembergeschikt
Oktobergeschikt
Novemberop eigen risico
Decemberop eigen risico

Wilt u de kans op bruine plekken minimaliseren? Uw beukenhaag laten snoeien door een hovenier is dan de beste keuze. Dien een aanvraag in via onze prijsvergelijker en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Uw beukenhaag laten snoeien minimaliseert de kans op bruine plekken

beukenhaag snoeien

Beukenhaag laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Aanpak voor het snoeien van uw beukenhaag

Heeft u een bladhoudende of juist een bladverliezende beukenhaag? Een grote, kleine of brede beukenhaag? In alle gevallen is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Bovendien zult u stap voor stap te werk moeten gaan om problemen te voorkomen. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan.

Let op: een rode beukenhaag snoeien doet u op precies dezelfde manier als een groene beukenhaag snoeien.

Stap 1 – gereedschap en andere benodigdheden klaarleggen

Leg alle gereedschappen en benodigdheden klaar. Gebruik hiervoor onze checklist.

Stap 2 – bekijk uw beukenhaag en doe een inspectieronde

Bekijk uw beukenhaag zorgvuldig en bepaal of de haag drastisch gesnoeid worden of alleen iets smaller. Bekijk ook meteen welke takken ver uitsteken en of er nesten aanwezig zijn.

Stap 3 – knip grote takken weg

Knip met een heggenschaar de grote takken een voor een weg en bekijk tussendoor of het gewenste resultaat is behaalt. Let op dat u uw beukenhaag nooit te kort en te ver terug snoeit. Flink terugsnoeien kan tot blijvende schade leiden.

Stap 4 – de bovenkant van uw beukenhaag inkorten door te toppen

Bij een beukenhaag snoeien werkt u van boven naar beneden en van links naar rechts. Begin daarom met het toppen van uw beukenhaag. Om recht te snoeien kunt u van links naar rechts een touw spannen en daarmee ook meteen de gewenste hoogte bepalen.

Let op: wilt u uw beukenhaag halveren of moet u uw beukenhaag op hoogte snoeien? Huur altijd een hovenier in en vergelijk de prijzen!

Stap 5 – zijkanten oppervlakkig snoeien en vormsnoei toepassen

Snoei voorzichtig de zijkanten van uw beukenhaag. Begin aan de bovenkant en werk vanaf daar naar beneden. Werk niet rigoureus maar werk laag voor laag. Bekijk regelmatig of het resultaat gewenst is. Zorg er ook voor dat uw beukenhaag de vorm van een kaars krijgt. De bovenkant van uw haag moet een paar centimeter minder breed zijn dan de onderkant.

Stap 6 – afronden, opruimen en bemesten

Na het snoeien kunt u alle takken bij elkaar vegen en in vuilniszakken doen. Omdat uw beukenhaag na het snoeien vatbaar is voor infecties en dus wel wat extra kracht kan gebruiken is het aan te raden om uw haag te bemesten.

Welk gereedschap is nodig voor een beukenhaag snoeien?

Om het proces van uw beukenhaag succesvol te laten verlopen heeft u verschillende gereedschappen en andere benodigdheden nodig. Gebruik de onderstaande checklist om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Benodigdheden voor een beukenhaag snoeien

 • elektrische heggenschaar
 • normale heggenschaar
 • haspel
 • trap
 • bedekkende werkkleding (tegen allergie)
 • tuinhandschoenen
 • veiligheidsbril
 • gehoorbescherming
 • vuilniszakken
 • afvalcontainer

Let op: snoeien met een kettingzaag is levensgevaarlijk. Doe dit nooit!

Handige tips bij het snoeien van uw beukenhaag

Heeft u een groene of een rode beukenhaag die u wilt snoeien? Gebruik onze tips en minimaliseer de kans op schade aan uw haag.

 1. Gebruik een scherpe (elektrische) heggenschaar.
 2. Snoei uw beukenhaag in ieder geval altijd voor de langste dag van het jaar.
 3. Leg een zeil op de grond om de bladeren op te vangen. Na het snoeien kunt u de bladeren een stuk eenvoudiger opruimen.
 4. Is uw beukenhaag te groot geworden? Grondig snoeien is dan nodig. Gebruik voor de dikke takken een kleine handzaag en pas op dat u niet te diep terug snoeit. U kunt ook uw beukenhaag laten snoeien door een hovenier.
 5. Uw beukenhaag kaal of te kort snoeien raden wij af. De kans dat de beukenhaag zich daarna niet meer kan herstellen is groot.
 6. Heeft u uw beukenhaag niet goed gesnoeid? Probeer de schade niet te herstellen maar laat uw beukenhaag weer groeien. Een beukenhaag groeit ongeveer 45 cm per jaar. Bij de volgende snoeibeurt kunt u het opnieuw proberen.
 7. Besproei uw beukenhaag in de zomer regelmatig met water. Doe dit aan het einde van de dag.
 8. Wilt u uw beukenhaag dikker maken? Snoei uw beukenhaag 4 keer per jaar. Op het snoeipunt zal de tak namelijk splitsen waaraan vervolgens nieuwe scheuten groeien.
 9. Snoeit u op een droge dag? Spuit uw beukenhaag eerst helemaal nat. Dit is beter voor zowel de haag als voor uw gereedschap.
 10. Verwijder na het snoeien alle gesnoeide takken uit de haag. U voorkomt dan dat uw haag minder zonlicht krijgt.
beukenhaag snoeien

Beukenhaag laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een beukenhaag laten snoeien?

De prijzen voor een beukenhaag laten snoeien kunnen erg verschillen. Dat komt omdat de afmetingen van hagen verschillend kunnen zijn. Bovendien moeten sommige beukenhagen een drastische snoei ondergaan terwijl andere hagen alleen licht gesnoeid moeten worden. Tot slot spelen de onderstaande factoren een rol bij de bepaling van de kosten:

 • sommige beukenhagen staan op een plek die eenvoudig te bereiken is terwijl andere beukenhagen minder goed te bereiken zijn.
 • voorrijkosten
 • uw wensen

Offerte beukenhaag snoeien

Wilt u weten wat de prijs voor het snoeien van uw beukenhaag is? Laat verschillende hoveniers een offerte opmaken. Zo kunt u de prijzen vergelijken. Start meteen uw aanvraag en ontvang offertes van hoveniers uit uw eigen omgeving.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017