Bestrating leggen

Wilt u nieuwe bestrating leggen? Bijvoorbeeld in uw voortuin, zijtuin of achtertuin? Goed plan! U kunt natuurlijk uw bestrating zelf leggen, maar dat raden wij zeer sterk af. Zelf bestrating leggen zorgt namelijk in 95% van de gevallen voor problemen. Zo kan de bestrating gaan verschuiven en verzakken, tot alle ergernis aan toe. Bovendien moet u bij dergelijke problemen de bestrating opnieuw leggen waardoor de kosten onnodig hoog gaan worden. In dat geval wordt goedkoop een duurkoop. Het leggen van bestrating is precisiewerk (denk aan de bestrating waterpas leggen), het is zwaar werk, complex en eigenlijk alleen weggelegd voor professionals. Denk daarbij aan hoveniers.

Goed om te weten is het volgende. Bestrating laten leggen is tegenwoordig helemaal niet meer duur. Door de enorme concurrentie zijn de prijzen de afgelopen jaren namelijk flink gedaald. U als opdrachtgever profiteert daar natuurlijk van. Lagere kosten beteken immers dat u meer budget overhoudt. Zo kunt u bijvoorbeeld net even wat mooiere en betere bestrating kopen. Bestrating aan laten leggen wordt daar dus aantrekkelijker door.

Wilt u bestrating laten aanleggen? In dat geval kunnen wij u helpen bij het vinden van een geschikte hovenier. U kunt namelijk via de onderstaande link een aanvraag indienen waarna u meteen de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving ontvangt!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Bestrating leggen prijs

Omdat de uurtarieven van zowel hoveniers verschillen verschillen ook de totaalprijzen voor het leggen van bestrating. Het logische gevolg daarvan is dat wanneer u bestrating wilt laten leggen en u de prijzen bij hoveniers opvraagt u verschillende prijzen te zien krijgt. Die prijsverschillen zitten hem echter niet alleen in het uurtarief. Er zijn namelijk nog meer factoren die de prijs beïnvloeden. Hieronder bespreken wij de factoren die de kosten beïnvloeden.

Factor 1 – bestrating laten leggen kosten hovenier

 • Gemiddeld ligt de uurprijs van een hovenier tussen de 25 en 45 euro per uur
 • Gemiddeld ligt de prijs van een hovenier tussen de 15 en 25 euro per m2

Factor 2 – bestrating laten leggen kosten steensoorten

 • Natuursteen of hardsteen bestrating kost ongeveer tussen de 35 en 70 euro per m2
 • Keramische bestrating kost ongeveer tussen de 20 en 40 euro per m2
 • Betonnen bestrating kost ongeveer tussen de 25 en 35 euro per m2
 • Gebakken bestrating kost ongeveer tussen de 25 en 50 euro per m2
 • Klinkers of waaltjes kost ongeveer tussen de 25 en 45 euro per m2
 • Koppelstone bestrating kost ongeveer tussen de 10 en 25 euro per m2
 • Flagstones kost ongeveer bestrating tussen de 20 en 45 euro per m2
 • Grind bestrating kost ongeveer tussen de 7,50 en 10 euro per m2
 • Split kost ongeveer tussen de 10 euro en de 12,50 per m2

Factor 3 – bestrating laten leggen kosten overige benodigdheden

 • Ophoogzand en voegzand kost ongeveer tussen de 45 en 70 euro per m3
 • Opsluitbanden kosten ongeveer tussen de 2 en 5 euro per meter

Factor 4 – overige factoren die de prijs beïnvloeden

 • Aantal m2 bestrating leggen
 • Gewenste bestratingsverband
 • Verwijderen en afvoeren van de oude bestrating
 • De bereikbaarheid van het stuk te bestraten grond
 • Eventuele voorrijkosten

Wilt u bestrating laten leggen en wilt u exact weten wat de kosten gaan worden? Start via de onderstaande link met uw prijsvergelijk en vergelijk de prijzen van hoveniers uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Bestrating inclusief leggen

Om u een idee te geven welke kosten u kunt verwachten hebben wij hieronder een overzicht gemaakt met als doel het onderwerp “bestrating leggen kosten per m2” te verduidelijken. Daarvoor hebben wij de bestrating in drie categorieën ingedeeld, namelijk: goedkope bestrating leggen prijs per m2, doorsnee bestrating leggen prijs per m2 en luxe bestrating leggen prijs per m2.

Goedkope bestrating leggen prijs per m2

Wilt u echt goedkope bestrating laten leggen? In dat geval komt u uit bij grind of split. Grind is de goedkoopste variant. Uitgaande van een prijs van 10 euro per m2 voor grind inclusief alle benodigdheden zoals opsluitbanden, ophoogzand en het laten leggen van het grind liggen de prijzen per m2 rond de 30 euro per m2.

Doorsnee bestrating leggen prijs per m2

Veel opdrachtgevers kiezen echter voor doorsnee bestrating. Daarbij kan er gedacht worden aan bestrating zoals betonnen tuintegels, klinkers of waaltjes. De gemiddelde prijs voor een dergelijk type bestrating ligt rond de 35 euro per m2. Inclusief het leggen van de bestrating en alle overige materialen komt de prijs per m2 uit op een bedrag rond de 50 tot 60 euro per m2.

Luxe bestrating leggen prijs per m2

Wilt u luxe of juist strakke bestrating leggen? Voor prijzen rond de 55 euro per m2 gemiddeld koopt u mooie natuursteen of hardsteen. Daar komen de kosten voor het leggen, ophoogzand en voegzand nog bij. In totaal komen de kosten dan uit op prijzen rond de 80 euro per m2.

Wilt u weten wat de kosten voor bestrating inclusief leggen precies gaan worden? Plaats uw klus via de onderstaande link en vergelijk de prijzen!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Bestrating leggen tips

Hieronder geven wij u op het gebied van bestrating leggen verschillende tips. Deze tips zorgen er enerzijds voor dat u kosten kunt besparen en anderzijds zorgen deze tips ervoor dat de bestrating altijd op de juiste manier en op het juiste moment worden gelegd.

Tip 1 – hoe bestrating leggen

Opdrachtgevers die willen weten hoe zij bestrating kunnen leggen kunnen online veel informatie vinden. Indien u na het lezen van alle bovenstaande informatie toch zelf bestrating wilt leggen dan kunnen wij het aanbevelen om een bouwmarkt te raadplegen.

Tip 2 – bestrating leggen in regen

Bestrating leggen in de regen is geen enkel probleem. Zelf wanneer het stroomt van de regen kan er bestrating gelegd worden. Het enige vereiste is dat het geen modderpoel wordt. Kortom, hoveniers kunnen ook in de regen het werk gewoon uitvoeren.

Tip 3 – bestrating leggen zonder trilplaat

Uw bestrating leggen zonder trilplaat is mogelijk, maar absoluut niet aan te raden. Een trilplaat zorgt er namelijk voor dat de bestrating netjes op zijn plek blijft liggen en niet zal verzakken. Wanneer de bestrating zonder trilplaat gelegd wordt is de kans op toekomstige problemen een stuk groter dan wanneer de bestrating met behulp van een trilplaat gelegd wordt.

Tip 4 – zware bestrating leggen

Wilt u zware bestrating leggen? Een hovenier kan de zware bestrating zowel voor u transporteren als leggen. Daarbij is het belangrijk dat u voor het leggen van zware bestrating een hovenier inhuurt. Zware bestrating vraagt namelijk om een extra stevige ondergrond en vaak zijn er machines nog om de bestrating te kunnen leggen. Kortom, het leggen van zware bestrating is dan ook werk voor een vakman.

Tip 5 – bestrating leggen in beton of in cement

Bent u van plan om bestrating in beton of in cement te leggen? Dat is natuurlijk mogelijk. Houdt er echter wel rekening mee dat u bij het werken met cement of beton geen tweede kansen krijgt. Daarmee bedoelen wij dat de bestrating in één keer goed gelegd zal moeten worden. Een ander punt van aandacht is dat wanneer u na enkele jaren de bestrating wilt verwijderen dit vele malen moeilijker is dan het verwijderen van bestrating die op een zandbed is aangelegd.

Tip 6 – bestrating op afschot leggen of bestrating bol leggen

Het is belangrijk om bestrating op een afschot of bol te leggen. Dat is nodig voor de afwatering. Wanneer de bestrating zonder afschot of niet bol gelegd wordt zullen er plassen op de bestrating ontstaan. Daardoor wordt de kans op verzakkingen en verschuivingen van uw straatwerk vergroot.

Tip 7 – bestrating leggen verband

Bij het leggen van bestrating zijn er verschillende verbanden te hanteren. Meestal kiest een opdrachtgever voor één verband, maar het is echter ook mogelijk om meerdere verbanden te combineren. Hieronder hebben wij de meest gekozen verbanden voor u op een rijtje gezet:

 • Bestrating cirkel leggen
 • Elleboog bestrating leggen
 • Bestrating haaks leggen
 • De bestrating recht leggen
 • Bestrating rond leggen
 • Visgraat bestrating leggen
 • Bestrating wildverband

Tip 8 – start met het vergelijken van de prijzen

Als laatste tip willen wij u graag meegeven dat het belangrijk is om eerst de prijzen van hoveniers te vergelijken die uw bestrating kunnen leggen voordat u de bestrating zelf gaat aanschaffen. De prijzen van hoveniers vormen namelijk een onderdeel van uw begroting. Het zou namelijk erg jammer zijn wanneer u de bestrating en de overige benodigdheden gekocht heeft en u er achter komt dat u geen budget meer over heeft om de bestrating te laten leggen.

Via de onderstaande link kunt u op een eenvoudige manier de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving achterhalen.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.