Een berk snoeien vraagt om een veilige aanpak

Wilt u binnenkort uw berk snoeien? Zonder een goede voorbereiding en uitvoering is de kans groot dat uw boom beschadigd raakt of zelfs sterft. Een berk is een kwetsbare boom en bovendien is snoeien niet zonder risico. Pak de klus daarom goed en veilig aan. U leest hier hoe u een goede voorbereiding treft, welke materialen u nodig heeft en hoe u veilig uw berk snoeit.

Wanneer moet u uw berk snoeien? Heeft u voor een berk snoeien een vergunning nodig? Hoe kunt u veilig snoeien? Hoe voorkomt u bloedingen? Wat zijn de kosten wanneer u het snoeien van uw berk laat uitvoeren door een vakkundige hovenier? Al uw antwoorden vindt u hier.

Berk snoeien? Dit is wat u moet weten

Tijdens en na het snoeien is de berk erg kwetsbaar. Uw berk kan geïnfecteerd of uit balans raken. Hierdoor kan de boom een gevaar voor de omgeving vormen. Het is daarom belangrijk dat u precies weet wat u doet. Handelt u zorgvuldig? Dan is er niets aan de hand. Gebruik de onderstaande stappen voor het snoeien van uw berk.

berk snoeien

Berk laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wanneer een berk snoeien

Berken zijn zeer snel groeiende bomen en moeten daarom regelmatig gesnoeid worden. Doet u dat niet? Dan groeit de berk uit tot een zeer grote boom. Het snoeien van uw berk doet u bij voorkeur in de periode van november tot en met december. De sapstroom staat in de winter namelijk stil en komt tussen half januari en februari weer op gang.

Uw berk in een andere periode snoeien

Groeit uw berk erg snel? Dan kunt u uw berk in het voorjaar of najaar licht snoeien. Doe dit in de maanden van de vroege lente (maart of april) of in de vroege herfst (september of oktober). In de zomer (juni, juli en augustus) kunt u beter niet uw berk snoeien. De kans op bloedingen is dan te groot.

Let op: door het blad aan de boom is het snoeien van een berk in het voorjaar en najaar minder overzichtelijk.

Meest geschikte periode om uw berk te snoeien

De bovenstaande informatie vindt u hieronder terug in een overzichtelijke tabel. Gebruik deze snoeikalender voor het snoeien van een zachte berk, rode berk, witte berk, zwarte berk, ruwe berk, treurberk of Himalayaberk.

MaandBerk snoeien?
januarija
februarialleen licht snoeien
maartalleen licht snoeien
aprilalleen licht snoeien
meialleen licht snoeien
juninee
julinee
augustusnee
septemberalleen licht snoeien
oktoberalleen licht snoeien
novemberja
decemberja

Wilt u er zeker van zijn dat u uw berk niet beschadigd? Uw berk laten snoeien door een vakkundige hovenier is dan een slimme keuze. Start meteen uw gratis prijsvergelijk en vergelijk de prijzen van hoveniers uit uw eigen buurt.

Een berk snoeien is niet zonder risico’s. Minimaliseer de risico’s door een hovenier in te huren.

Voorbereidingen voor het snoeien van een berk

Voordat een boom verplaatst kan worden moeten er voorbereidingen worden getroffen. Onder de voorbereiding van een boom verplanten vallen:

 1. Berk inspecteren
 2. Berk zelf snoeien of laten snoeien
 3. Materialen en benodigdheden klaarleggen

Berk inspecteren

Inspecteer de boom voordat u gaat snoeien. Bekijk welke takken gesnoeid moeten worden en hoeveel er gesnoeid moet worden. Bepaal met deze inspectieronde ook of de berk na de snoei niet uit balans raakt. Controleer de berk ook op eventuele nesten van vogels.

Berk zelf snoeien of laten snoeien

Gaat het om een kleine berk? Dan kunt u uw berk zelf snoeien. Laat een grote, hoge of brede berk altijd door een hovenier snoeien. Werken op hoogte is namelijk zeer gevaarlijk. Bovendien heeft u voor een grote berk snoeien andere materialen nodig.

Wilt u uw berk laten snoeien door een hovenier uit uw eigen buurt? Start meteen uw prijsvergelijk en ontvang vrijblijvend de prijzen.

Materialen en benodigdheden klaarleggen

Voordat u gaat snoeien legt u alle materialen en spullen klaar. Bekijk de checklist voor de materialen om te bepalen wat u nodig heeft.

berk snoeien

Berk laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Welke materialen en machines zijn nodig bij een berk snoeien?

Met de juiste materialen en machines maakt u het snoeien een stuk eenvoudiger. Welke materialen en machines u voor het snoeien van een berk nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de berk. Lees hieronder welke spullen u nodig heeft.

Benodigdheden kleine berk snoeien (tot 3 meter)

 • werkschoenen
 • tuinhandschoenen
 • beschermende kleding
 • helm
 • veiligheidsbril
 • bomenzaag
 • ladder

Extra benodigdheden grote berk snoeien (vanaf 3 meter)

 • klimmaterialen
 • hoogwerker
 • elektrische bomenzaag

Een berk snoeien is niet zonder risico’s. De kans op infecties is na een snoeibeurt altijd aanwezig. Bovendien kan uw berk door het snoeien uit balans raken en een gevaar voor de omgeving vormen. Bovendien kunnen de kosten onvoorzien hoog worden door de huur van materialen en machines.

Voorkom dit en vraag hoveniers naar de kosten voor een berk laten snoeien. Zij berekenen de prijzen graag voor u. Berk laten snoeien? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!

Berk snoeien tips (10 tips)

De takken van een berk kunnen na het snoeien gaan bloeden. Toch is het nodig om uw berk regelmatig te snoeien. Zo behoudt uw berk de juiste vorm en hoogte. Met de onderstaande 10 tips voorkomt u een verkeerde snoei en blijft uw berk gezond.

 1. Minimaliseer de risico’s bij het snoeien van uw berk. Een vakkundige hovenier uw berk laten snoeien is altijd veiliger dan zelf doen. Wilt u eenvoudig de prijzen van hoveniers vergelijken? Start meteen uw gratis prijsvergelijk!
 2. Een berk flink terugsnoeien, kort snoeien of zelfs kandelaberen is geen enkel probleem. Houdt er wel rekening mee dat uw berk na een drastische snoei een meerstammig kan worden. Vanuit de knotten zullen namelijk splitsingen ontstaan.
 3. Snoei de berk bij voorkeur wanneer deze bladloos is. Het werk is dan minder zwaar. Bovendien heeft u zonder bladeren beter overzicht.
 4. Het hout dat na de snoei vrijkomt kunt u als openhaardhout gebruiken.
 5. Snoei uw berk maximaal 30% terug. Bij meer dan 30% snoeien heeft u vaak een vergunning nodig. Controleer dit bij uw plaatselijke gemeente.
 6. Houdt bij het snoeien van uw berk rekening met het evenwicht van de boom. De berk mag na de snoei niet uit balans raken.
 7. Voor het snoeien van takken op hoogte gebruikt u bij voorkeur een telescopische boomzaag.
 8. Bij een berk snoeien kunnen takken naar beneden vallen. Vang de takken op door netten rondom de boom te hangen.
 9. Werk rustig. Zo houdt u tijdens het snoeien van uw berk overzicht.
 10. Uw berk snoeien doet u bij voorkeur op een bewolkte droge dag. Tegen de zon of regen in kijken is zeer onaangenaam.
berk laten snoeien

Berk laten snoeien? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een berk laten snoeien?

Een berk laten snoeien brengt logischerwijs kosten met zich mee. Deze kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van de boom, de inzet van materialen en een of meerdere hoveniers. Logischerwijs zit er in het snoeien van een grote berk meer tijd en energie dan in het snoeien van een kleine berk.

Huurt u een hovenier in? Dan zijn alle kosten inbegrepen. Wilt u zelf uw berk snoeien? Houd er dan rekening mee dat de kosten flink hoog kunnen worden door de huur van materialen.

Bent u benieuwd naar de prijzen voor uw berk laten snoeien? De aangesloten hoveniers berekenen de kosten geheel vrijblijvend. Start daarom meteen met uw prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017