Beplantingsplan

Het maken van een goed onderbouwd beplantingsplan is niet bepaald makkelijk en kost de nodige tijd. Om de juiste sfeer in uw tuin te creëren en de juiste beplanting toe te passen is een goed opgesteld beplantingsplan nodig. Een beplantingsplan maken is complex en vergt expertise van een specialist zoals een hovenier, tuinman of tuinarchitect. De reden dat het maken van een beplantingsplan zo complex is is omdat planten leven, groeien en bloeien. Daardoor kan de beplanting in de loop van de jaren aan de wandel gaan en van locatie veranderen. Om optimaal van uw beplanting te kunnen genieten dient een beplantingsplan goed doordacht te zijn. Bij een goed doordacht beplantingsplan wordt er met alle facetten van beplanting rekening gehouden. Denk daarbij aan zaken zoals het onderhoud aan planten, de ondergrond, de vorm, hoogte en de breedte van planten.

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen voor het laten maken van een beplantingsplan.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een beplantingsplan zelf maken of uitbesteden?

Een beplantingsplan kunt u zelf maken, echter is hier veel kennis van en ervaring voor nodig. Kennis en ervaring op het gebied van planten, bomen, bodem, grondsoorten en bemesting. Iedere tuin is uniek en vraagt daarom naar een unieke aanpak. Het maken van een beplantingsplan is dan ook echt vakwerk. Om die reden adviseren wij u om het maken van een beplantingsplan door een hovenier, tuinman of tuinarchitect uit te laten voeren. Zij hebben de kennis, ervaring en expertise die wij en u niet hebben. Wanneer u voor het maken van een beplantingsplan een specialist zoals een hovenier inhuurt dan zult u jaren lang plezier van de beplanting in uw tuin hebben.

Wanneer u van plan bent om tuinontwerp te laten maken of wanneer u al in het proces van het tuinontwerp zit dan raden wij u aan om als onderdeel van het tuinontwerp een beplantingsplan te laten maken. Indien de ontwerper daar zelf geen ervaring mee heeft dan zal de ontwerper het maken van een beplantingsplan aan een collega overlaten. Wij hebben ervaren dat het laten maken van een beplantingsplan eigenlijk onmisbaar is bij een tuinontwerp. Beplanting vormt namelijk de basis voor vrijwel iedere tuin en zorgt voor balans tussen het groen en de tuinbestrating.

Bent u op zoek naar een professional die voor u een beplantingsplan kan maken? Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van specialisten uit uw eigen regio!

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Wat is een beplantingsplan en wat staat er in?

De naam zegt het eigenlijk al. Een beplantingsplan is een onderbouwd plan voor de beplanting in een voortuin of achtertuin. In een beplantingsplan staat omschreven waar er gezaaid dient te worden, welke planten er in de tuin gebruikt gaan worden, de aantallen, de hoogte en breedte van de planten, de afstand tussen de planten en waar de beplanting gepositioneerd zal gaan worden. Daarnaast wordt er in een beplantingsplan rekening gehouden met verschillende aspecten zoals de kosten voor de aanleg van de beplanting, de ondergrond en het onderhoud aan de verschillende plantsoorten. Het ingecalculeerde onderhoud aan de beplanting kan vervolgens in een onderhoudscontract opgenomen worden.

Wilt u het maken van een beplantingsplan uitbesteden aan een hovenier of tuinarchitect en gratis op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Een beplantingsplan en een tuinontwerp vullen elkaar aan

Eigenlijk is het laten maken van een tuinontwerp op zichzelf het verrichten van half werk. Het beplantingsplan is namelijk de andere helft. Samen vormen zij een compleet plan waarmee u uw tuin kunt laten renoveren of waarmee het aanleggen van de tuin kan beginnen.

Het tuinontwerp en het beplantingsplan zijn dus onlosmakend met elkaar verbonden. Het een kan niet zonder het ander. Zo moet de beplanting bij tuinontwerp passen en het tuinontwerp dient bij de beplanting te passen, al begint men in de praktijk altijd bij het maken van tuinontwerp. Ook is het mogelijk om een beplantingsplan voor een bestaande tuin toe te passen. Bijvoorbeeld wanneer u een deel of de gehele tuin opnieuw wenst te beplanten. Door planten te vervangen of nieuwe beplanting toe te voegen creëert u een geheel nieuwe sfeer in uw tuin.

Overweegt u om het maken van een beplantingsplan door een tuinarchitect, tuinman of hovenier te laten maken? Wij brengen u graag in contact met verschillende specialisten die uw wensen als basis zullen nemen om voor u een duurzaam beplantingsplan op te stellen.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Voorafgaand aan het maken van een beplantingsplan

Of u nu zelf een beplantingsplan gaat maken of dit door een tuinarchitect of hovenier over laat, er zijn altijd vraagstukken die u alvast kunt beantwoorden. Om het uzelf gemakkelijk te maken kunt u ook gebruik maken van een zogenaamd moodboard waar u al uw inspiratie op kunt plakken. Op die manier maakt u uw ideeën visueel.

Vraagstukken met betrekking tot het beplantingsplan die u vooraf al (min of meer) kunt beantwoorden:

 • Wil ik een of meerdere bomen in mijn tuin plaatsen?
 • Op welke plekken worden er bomen geplant?
 • Op welke plaats in de tuin dienen er bloemen geplant te worden?
 • Wil ik bloemen met kleur en zo ja welke kleur(en)?
 • Wil ik gebruik maken van veel of juist weinig bloemen?
 • Moet de beplanting gemakkelijk te onderhouden zijn of vind ik het niet erg om wat extra tijd in het tuinonderhoud?
 • Wil ik met de beplanting de privacy bevorderen of juist beperken?
 • Wil ik gebruik maken van hoge planten, lage planten, smalle planten, brede planten of een combinatie?
 • Dient de beplanting de tuin op te delen?
 • Op welke plaats in de tuin is veel schaduw en waar is minder schaduw en juist meer zonlicht?
 • Welke sfeer wil ik met de beplanting bereiken?
 • Kies ik voor een sterke plantsoort of juist een bijzondere en wellicht zwakkere plantsoort?
 • Welk type blad wil ik in de tuin terugzien en hoe groot dient het blad te zijn?
 • Wil ik beplanting met een lange of korte bloeitijd?
 • Welk type plant of boom past in mijn tuin?

Heeft u met betrekking tot het beplantingsplan advies nodig en wilt u op een eenvoudige manier de prijzen vergelijken?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Hoe een beplantingsplan maken?

Wanneer u de bovenstaande vragen heeft beantwoord kan het daadwerkelijke beplantingsplan opgesteld worden.

Het maken van een beplantingsplan kan zowel voor een grote als voor een klein tuin gemaakt worden. Wellicht zou u het niet verwachten maar juist bij een kleine tuin is het maken van een beplantingsplan hard nodig. Dat komt omdat in een kleine tuin vaak meer schaduw aanwezig is hetgeen weer sterk van invloed is bij de keuze voor het juiste type beplanting.

Het verrichten van een bodemonderzoek

Voordat een beplantingsplan gemaakt wordt wordt er eerst een grondig bodemonderzoek verricht. Meten is weten. Door de bodem goed te laten onderzoeken weet de specialist bijvoorbeeld waar de kwaliteit van de bodem op pijl is en op welke plaatsen in de tuin de kwaliteit van de bodem verbetert zal moeten worden. Zo kan het zijn dat de bodem op bepaalde plekken is dichtgeslagen omdat er bijvoorbeeld zware materialen op hebben gestaan. In dat geval zal de grond goed gespit moeten worden. Ook kan het zo zijn dat de grond op bepaalde plekken in de tuin te vochtig is en zal drainage nodig zijn.

In veel gevallen wordt er bij een bodemonderzoek ook gebruik gemaakt van het nemen van grondmonsters. Door grondmonsters toe te passen kan bepaalt worden op welke plekken in de tuin bemesting nodig is en voor welk type bemesting er gekozen dient te worden.

Het intakegesprek

Vervolgens worden uw wensen in kaart gebracht. Vaak gebeurt dat door middel van een (intake)gesprek of het vormt onderdeel van het tuinontwerp. Bij het in kaart brengen van uw wensen en ideeën worden vraagstukken besproken die we hierboven besproken hebben. Aan de hand van die wensen en ideeën wordt een eerste concept beplantingsplan opgesteld. U kunt dat zien als een schets.

Tijdens het maken van een schets voor het beplantingsplan kan het zijn dat de tuinarchitect, tuinman of de hovenier nog even contact met u opneemt om bepaalde vragen te stellen of suggesties te delen.

Zodra het concept beplantingsplan gemaakt is wordt deze met u besproken. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of het beplantingsplan al uw wensen dekt. Indien al uw wensen verwerkt zijn wordt het definitieve beplantingsplan opgebouwd. Het definitieve beplantingsplan bevat een plattegrond van de tuin, soms ook een dwarsdoorsnede van de tuin, een lijst met de planten die gebruikt gaan worden, de afmetingen van de planten, een onderhoudsplan voor de beplanting en het type bemesting.

Wilt u het maken van een beplantingsplan overlaten aan een tuinarchitect of hovenier uit uw eigen regio?

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Schaduwborder beplantingsplan

Indien uw tuin in de schaduw of half in de schaduw staat dan kunt u met het maken van een goed beplantingsplan veel bereiken. Ook in de halfschaduw of bij diepe schaduw kunt u veel met plantsoorten variëren. Zo zijn er veel plantsoorten die zich ook met weinig zonlicht goed kunnen ontwikkelen. Te denken valt aan planten als de Prunus, Rododendron en de Mahonia. Zeker in de winter zorgen deze planten voor een mooi aanzicht.

Heeft u een tuin met veel schaduw en wilt u een beplantingsplan laten maken? Vergelijk de prijzen van hoveniersbedrijven en tuinarchitecten uit uw eigen regio.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

Prairietuin beplantingsplan

Bij een prairietuin ligt de nadruk erop dat de tuin onderhoudsarm is, er met mooie vormen wordt gewerkt en het hele jaar vol kleur is. Bij het aanleggen van een prairietuin wordt de tuin aangelegd en vervolgens met rust gelaten waardoor er een systeem ontstaat wat zichzelf in stand kan houden. Het is dan ook zaak dat er binnen het beplantingsplan voor planten wordt gekozen die aan deze eis kunnen voldoen.

Laat het maken van een beplantingsplan voor een prairietuin over aan een hovenier of tuinarchitect uit uw eigen regio.

Klik hier om de prijzen te vergelijken!

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.