Achtertuin ontwerpen en alle ruimte optimaal benutten

Wilt u een echt mooie nieuwe achtertuin creëren? Laat uw achtertuin ontwerpen door een ervaren hovenier of doe het zelf.

In het achtertuin ontwerp zijn al uw wensen verwerkt. Ook is het ontwerp meteen het technisch plan waarmee iedere hovenier uw tuin kan aanleggen. In het ontwerp zijn de maten, afmetingen en de hoeveelheden voor de verschillende benodigdheden te vinden.

Voor de aanleg van uw tuin is het ontwerpen van uw achtertuin noodzakelijk. U wilt toch ook graag voorafgaand aan de aanleg weten hoe uw nieuwe achtertuin eruit komt te zien en wat de kosten van de aanleg gaan worden? Wij vertellen u hier hoe het ontwerpen van een achtertuin in zijn werk gaat. Ook geven wij tips hoe u tot het mooiste ontwerp kunt komen.

Achtertuin ontwerpen? Dit is wat u moet weten

Een nieuwe tuin in één keer goed aanpakken zorgt ervoor dat u tientallen jaren van uw tuin kunt genieten. Laat daarom altijd uw achtertuin ontwerpen en gebruik deze informatie om tot het mooiste resultaat te komen.

achtertuin ontwerpen

Achtertuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Waarom en wanneer een achtertuin ontwerpen?

Een compleet nieuwe achtertuin of een make-over van de achtertuin begint altijd met een idee. Dat idee bestaat uit verschillende ideeën die samen één geheel moeten gaan vormen. Om dat te realiseren is er structuur nodig. Het ontwerp zorgt voor die structuur.

Bij een achtertuin ontwerpen komen alle relevante zaken ter sprake. Het budget voor de aanleg, de gewenste faciliteiten, benodigdheden, aantallen, afmetingen, kleuren, stijl, vormen, lichtinval en planning. Door een achtertuin ontwerp te maken creëert u dus orde in de chaos.

Niet geheel onbelangrijk. Alleen aan de hand van het achtertuin ontwerp kan een hovenier bepalen wat er van hem verwacht wordt. Bijvoorbeeld welke machines er ingezet moeten worden, welke werkzaamheden hij moet verrichten en hoeveel tijd hij met de klus bezig zal zijn. Het ontwerpen van uw achtertuin is dus een noodzakelijke stap.

Wanneer een achtertuin ontwerpen?

In sommige gevallen zal het duidelijk zijn wanneer er een ontwerp voor uw achtertuin nodig is. In andere gevallen misschien ook niet. Bepaal aan de hand van de onderstaande tabel of u uw achtertuin moet ontwerpen.

WerkzaamhedenAchtertuin ontwerpen?
Nieuwe achtertuin aanleggenJa
Tuinrenovatie bestaande tuinJa
Tuinverbreding of versmallingAanbevolen
Aanleg zwembadAanbevolen

Heeft u twijfels of wilt u uw achtertuin laten ontwerpen door een professionele hovenier uit uw eigen buurt? Hier kunt u eenvoudig in contact met hoveniers die voor uw tuin het mooiste achtertuin ontwerp maken.

Uw achtertuin ontwerpen is de belangrijkste stap naar een nieuwe tuin

De 5 voorbereidingsstappen om een achtertuin ontwerp te maken

Het ontwerpen van een achtertuin vraagt om een goede voorbereiding. Hanteer de onderstaande volgorde om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Stap 1 – Met een achtertuin ontwerp bepaalt u het toekomstig tuinonderhoud

Bij het ontwerpen van uw achtertuin denkt u waarschijnlijk niet als eerste na over het toekomstig tuinonderhoud. Toch is dit het eerste waar u over na moet denken. Het tuinonderhoud en de keuze voor de materialen, de vormen en voorzieningen zijn namelijk aan elkaar verbonden.

Stap 2 – Uw tuin opmeten en uw “achtertuin ontwerpen”

Meet uw achtertuin zo nauwkeurig mogelijk op en werk vanaf het huis. Aan de hand van de afmetingen weet u straks:

 • hoeveel meter aan schuttingen of een heg u nodig heeft
 • hoeveel ruimte u voor planten, bomen en ander groen heeft
 • hoe groot het terras ongeveer gaat worden

Maak vervolgens een schetsontwerp van uw achtertuin en zet daar de afmetingen bij. Doe dat door een “vlekkenplan” te maken. Een vlekkenplan is eigenlijk een plattegrond waarmee u in grote lijnen aangeeft waar het terras, de borders, een gazon, de schutting, leidingwerk, schuur etc geplaatst worden.

Stap 3 – Inspiratie en tuinideeën opdoen

Gebruik het internet voor een globale oriëntatie en het opdoen van inspiratie. Bekijk welke stijl bij u past en wat er allemaal mogelijk is. Orden uw ideeën door deze in drie categorieën te plaatsen. Prioriteit 1 ideeën, prioriteit 2 ideeën en prioriteit 3 ideeën.

Bent u op zoek naar nog meer leuke tuinideeën? Bekijk onze pagina over tuinideeën.

Stap 4 – Budgettering van uw achtertuin

Een noodzakelijke stap is het maken van een budgettering. Op die manier weet u voorafgaand aan het ontwerp wat uw nieuwe achtertuin inclusief het achtertuin ontwerp gaat kosten. U wilt toch niet een achtertuin laten ontwerpen en er vervolgens achter komen dat uw budget voor de aanleg te krap is?

Maak in excel een lijst van de materialen en voorzieningen die u in uw tuin terug wilt zien. Plaats achter ieder item de prijs (per m2, per stuk, per m3).

Voor de budgettering van uw achtertuin heeft u ook de kosten voor het achtertuin ontwerp nodig. Vraag de kosten eenvoudig op via onze prijsvergelijker en vergelijk de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving.

Stap 5 – Zelf uw achtertuin ontwerpen of uw achtertuin laten ontwerpen?

Vaak wordt er over het ontwerpen van een achtertuin te lichtzinnig gedacht. Vergist u zich niet. Een achtertuin ontwerpen is zeer complex werk.

Bepaal aan de hand van de onderstaande tabel of u uw achtertuin zelf kunt ontwerpen of dat u deze klus aan een hovenier moet uitbesteden:

VraagAntwoordAchtertuin laten ontwerpen?
Kunt u op schaal tekenen?neeja
Weet u hoe u de beschikbare ruimte in uw tuin zo optimaal mogelijk kunt benutten?neeja
Weet u hoe u uw tuin ruimtelijker kunt laten lijken?neeja
Weet u welke materialen duurzaam zijn?neeja

Heeft u één of meerdere vragen met “nee” beantwoord? Laat een hovenier uw achtertuin ontwerpen en vergelijk de prijzen. Deze kosten verdienen zich eenvoudig terug.

achtertuin ontwerpen

Achtertuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat er voor een achtertuin ontwerpen nodig is

Voor het maken van een achtertuin ontwerp heeft u verschillende benodigdheden en materialen nodig. Ga goed voorbereid aan de slag en gebruikt de volgende zaken:

 • Rolmaat, meetlint of landmeter
 • Waterpas
 • Pen en potlood
 • Kladblok
 • Computer of tablet met internet en Excel

Achtertuin ontwerpen tips

Wij hebben voor u 10 unieke “”achtertuin ontwerpen tips” opgesteld. Deze tips kunnen bij ieder achtertuin ontwerp toegepast worden. Uw achtertuin ontwerpen met deze tips wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

 1. Heeft u een partner? Maak afzonderlijk van elkaar een wensenlijst. Leg de wensenlijsten naast elkaar om de overeenkomsten (en de verschillen) in kaart te brengen.
 2. Maak (gezamenlijk) een moodboard en prik daar alle plaatjes op.
 3. Wilt u een achtertuin ontwerpen met relatief veel groen? Kies voor ⅔ groen en ⅓ bestrating. Wilt u liever een onderhoudsvriendelijke achtertuin ontwerpen? Kies voor ⅓ groen en ⅔ bestrating.
 4. Laat een hovenier een duurzaam achtertuin ontwerp maken. De kosten voor toekomstig tuinonderhoud en reparaties nemen daarmee sterk af.
 5. Hanteer in uw achtertuin ontwerp altijd maximaal 2 basiskleuren. Te veel verschillende kleuren maakt uw tuin onrustig.
 6. Bij het ontwerpen van een achtertuin is het zeer belangrijk om de lijnen van de woning aan te houden. Dat zorgt ervoor dat uw woning en achtertuin één geheel gaan vormen.
 7. “Less is more” zorgt ervoor dat uw tuin rust en overzicht zal uitstralen. Bovendien is uw tuin hiermee eenvoudiger te onderhouden.
 8. Investeer in een buitenkraan. U zult merken dat u deze vaak gebruikt.
 9. Laat ook de tuinverlichting in het ontwerp verwerken. Met tuinverlichting is uw tuin ook ‘s avonds sfeervol.
 10. Pak de klus in één keer goed aan en besteed het achtertuin ontwerp uit aan een hovenier. Deze kosten verdient u altijd terug.
achtertuin laten ontwerpen

Achtertuin laten ontwerpen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

Start prijsvergelijk

Wat zijn de kosten van een professioneel achtertuin ontwerp?

De kosten voor een professioneel achtertuin ontwerp liggen meestal tussen de 200 euro en de 1000 euro excl. 21% btw, maar uiteraard kan het altijd goedkoper of duurder.

3 factoren bepalen de kosten voor 

De kosten voor een professioneel achtertuin ontwerp staan niet vast. Dat komt omdat de prijs van een aantal factoren afhankelijk is. De grootte van de tuin speelt de meest belangrijke rol om de prijs te kunnen bepalen.

Ook zijn de kosten afhankelijk van uw wensen. Complexe wensen zijn in een achtertuin ontwerp moeilijker te verwerken en kosten meer tijd dan het ontwerpen van simpele en basic achtertuin.

Tot slot kunnen de kosten oplopen wanneer u een aantal keer (grote) veranderingen in het ontwerp wilt laten doorvoeren. Zorg er dus altijd voor dat u vooraf goed weet wat u wilt.

Exact de kosten voor uw achtertuin ontwerp weten? Plaats gratis een aanvraag en ontvang de prijzen van hoveniers uit uw eigen omgeving!

 

Vergelijk de prijzen van betrouwbare hoveniers uit uw eigen regio!

© 2017