Nieuwe voortuin aanleggen? Lees meteen verder

Is uw voortuin toe aan een opfrisbeurt of wilt u uw voortuin een keer echt goed aanpakken? De voortuin is het visitekaartje van uw woning. Maak daarom van uw voortuin een succes en laat een compleet nieuwe voortuin aanleggen.

Kan ik mijn voortuin zelf aanleggen of moet ik de klus uitbesteden? Wat kost een nieuwe voortuin? Is er voor de aanleg van een kleine voortuin ook een tekening nodig? Waar moet ik verder op letten? Het zijn vragen waar u onvermijdelijk mee te maken zult krijgen. Hier leest u van a tot z hoe een voortuin aanleggen in zijn werk gaat en welke stappen u moet ondernemen.

 

392

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun voortuin laten aanleggen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats een klus
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk en bespaar tot 40%

Het aanleggen van uw voortuin kunt u het beste overlaten aan een vakkundige hovenier. Zo weet u zeker dat uw nieuwe voortuin een succes wordt. Bent u benieuwd naar de prijzen? Start dan geheel vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

Nieuwe voortuin aanleggen? Dit is wat u moet weten.

Het aanleggen van een voortuin moet in één keer goed gebeuren. U wilt immers jarenlang plezier aan uw voortuin beleven. Gebruik daarom de onderstaande informatie.

Voortuin laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats uw klus
 • Ontvang vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk op basis van reacties, prijzen en reviews

Voortuin aanleggen: in 5 stappen naar een goede voorbereiding

In de aanloop naar een nieuwe voortuin worden bewust en onbewust 5 verschillende fases doorlopen. Hieronder een overzicht van deze fases:

 1. De wens om een nieuwe voortuin aan te leggen
 2. Oriënteren op wat u mooi en minder mooi vindt. In deze fase worden vaak online voorbeelden bekeken.
 3. Periode voor de uitvoering vaststellen
 4. Concreet maken van wensen.
 5. Het opvragen van de prijzen voor een voortuin ontwerp en de aanleg.

Met een goede voorbereiding en een vakkundige aanpak wordt iedere voortuin een groots succes

De beste periode om een voortuin aan te leggen

Een voortuin aanleggen gebeurt bij voorkeur aan het einde van de winter, het vroege voorjaar of in het najaar. Dit is vooral belangrijk wanneer er met veel groen gewerkt wordt. Wordt er overwegend met tegels, grind, steentjes of keien gewerkt? Dan bent u niet afhankelijk van een bepaalt seizoen. Wel is het belangrijk dat het in de periode van de aanleg niet vriest en dat er geen grondvorst aanwezig is.

Tip: het hoogseizoen van hoveniers loopt vanaf het voorjaar tot en met najaar. Aangezien het aanleggen van een voortuin een relatief grote opdracht is, is het belangrijk om klus tijdig in te plannen.

Een grote of kleine voortuin laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

De 6 stappen van een voortuin aanleggen

Bij een voortuin aanleggen worden 6 fases doorlopen die hieronder beschreven staan. Bent u handig? Dan kunt u mogelijk uw voortuin zelf aanleggen of een deel van de werkzaamheden uitvoeren.

Stap 1 - het ontruimen van de voortuin

Bij het ontruimen wordt alles uit de tuin verwijderd. Voordat de graafwerkzaamheden gestart kunnen worden moet de voortuin namelijk helemaal leeg zijn. Spullen die hergebruikt kunnen worden, worden apart bewaart. De rest van de materialen worden afgevoerd.  

Stap 2 - het afgraven van de voortuin

Vervolgens wordt de grond afgegraven. Dit wordt gedaan met behulp van een schep en eventueel ook een minigraafmachine.

Stap 3 - Optioneel: leidingwerk aanbrengen

Wordt de voortuin voorzien van tuinverlichting, een elektrisch hek of een vijver? Dan wordt het leidingwerk hiervoor in deze stap aangelegd.

Stap 5 - grond ophogen en vlak maken

Vervolgens wordt de grond opgehoogd. Op de plekken waar bestrating wordt aangebracht wordt wit zand gestort. Voor de beplanting wordt tuinaarde gebruikt.

Stap 6 - borders vullen en tegels leggen

Tot slot worden de borders gevuld met beplanting. Ook het aanbrengen van de bestrating (grind of tegels) gebeurt in deze laatste fase.  

10 Tips bij het aanleggen van een voortuin

Gaat u binnenkort een nieuwe voortuin aanleggen of begeeft u zich in een oriënteren fase? Gebruik dan onze tips. Hiermee bespaart u tijd en kosten.

 1. Denk vooraf na over de mate van onderhoud. Hier moet in de tekening namelijk al rekening worden mee gehouden worden.
 2. Weet u al min of meer wat u wilt? Start dan direct met het vergelijken van prijzen. U weet dan namelijk snel of uw nieuwe voortuin binnen uw budget past.
 3. Focus bij het vergelijken niet alleen op de prijzen, maar bekijk ook de voorgaande realisaties van hoveniers en vraag actief om referenties.
 4. Kies voor een hovenier die zowel de tekening kan maken als de uitvoering op zich kan nemen. Alles onder één dak werkt altijd beter en is goedkoper dan twee partijen bij de klus betrekken.
 5. Gooi bij het leeghalen van de voortuin niet zomaar alles weg. Veel spullen zij eenvoudig te hergebruiken. Andere spullen verkoopt u eenvoudig via tweedehands websites.
 6. Bespaar kosten door de voortuin zelf uit te graven en het oude materiaal af te voeren.
 7. Kies voor kwalitatief hoogstaande materialen. Hierdoor neemt de levensduur van uw nieuwe voortuin aanzienlijk toe.
 8. Gebruik grind of kleine stenen. Dit is niet alleen goedkoop, het draagt ook bij aan de beveiliging van uw woning.
 9. Gebruik het liefst geen of zo weinig mogelijk bomen. Bomen onttrekken namelijk het licht uit uw woning. Bovendien zorgt schaduw voor de ontwikkeling van mos en algen.
 10. Kies voor een variatie aan planten die in alle seizoenen goed tot hun recht komen.

Een nieuwe voortuin laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat kost een voortuin aanleggen?

Bij het maken van een offerte wordt de prijs berekend aan de hand van uw wensen. De hoogte van de totale kosten heeft u daarom zelf in de hand. Omdat het prettig is om te weten welke kosten u kunt verwachten hebben wij de prijzen hieronder toegelicht met voorbeelden en een prijstabel.

Welke factoren bepalen de totale kosten van een voortuin?

Er zijn vijf factoren die de totale kosten voor een voortuin aanleggen beïnvloeden. Deze factoren bestaat uit de kosten:

 • voor het leeghalen en uitgraven
 • een tekening
 • voor materialen en benodigdheden
 • de aanleg
KlassePrijs inclusief btw, tekening en aanleg
Goedkoop Houdt u de voortuin simpel en werkt u alleen met planten en bestrating? Dan kunt u een goedkope voortuin aanleggen. Een goedkope voortuin kost gemiddeld €40,- tot €60,- per m2.
UitgebreidHeeft u net even wat meer wensen? Bijvoorbeeld een voortuin met mooie tuinverlichting en een buitenkraan? Een uitgebreide voortuin kost gemiddeld €60,- tot €75,- per m2
LuxeGaat u voor luxe materialen en kiest u voor veel extra’s? Houd dan rekening met kosten vanaf €75,- per m2

Wilt u een mooie nieuwe voortuin laten aanleggen en bent u benieuwd naar de prijzen op basis van uw wensen? Laat de hoveniers de prijs vrijblijvend berekenen. Via de onderstaande link start u meteen een gratis prijsvergelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Prijstabel

Bent u benieuwd naar de prijzen per dienst? Gebruik dan de onderstaande prijstabel.

DienstPrijs per meter / m2
Gazon€4,- tot €8,- per m2
Planten en struiken€10,- tot €25,- per m2
Grind€25,- tot €35,- per m2
Bestrating€35,- tot €100,- per m2
Tuinverlichting€60,- tot €100,- per m2
Hekwerk of schutting€50,- tot €150,- per m

4 Inspirerende voorbeelden van voortuinen

Hieronder ziet u vier voorbeelden van gerealiseerde projecten. Heeft u andere ideeën? Uiteraard staan de aangesloten hoveniers open voor uw wensen en realiseren zij samen met u een prachtig nieuwe voortuin.

een moderne landelijke voortuin met tuinverlichting

In het bovenstaande voorbeeld ziet u een moderne landelijke voortuin met veel klassieke elementen. Deze zijn terug te zien in de vormen, maar ook door het gebruik van klinkers.

voorbeeld van een moderne kleine voortuin

Houdt u van modern en eenvoudig, maar moet het niet te steriel worden? Bekijk dan de bovenstaande voortuin. Hierin is goed te zien dat je met weinig heel veel moois kunt creëren. Een luxe uitstraling met een klein budget is dus ook goed te realiseren. Bovendien is deze tuin onderhoudsarm.

voorbeeld van een klassieke voortuin

De bovenstaande afbeelding toont een voorbeeld van een klassieke voortuin. Veel gras, groen en bomen. In deze tuin is de bestrating ondergeschikt. Hierdoor neemt het onderhoud aan de tuin wel toe. Kortom, dit is een tuin voor de echte tuinier.

voorbeeld van een voortuin met oprit

Zijn er bij u in de straat te weinig parkeerplekken en heeft uw voortuin voldoende ruimte? Dan kunt u eenvoudig een voortuin met oprit laten aanleggen. Indien gewenst kan de oprit ook nog van een carport voorzien worden.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.