Uw nieuwe vijver aanleggen 

Wilt u een nieuwe vijver aanleggen of uw huidige vijver opnieuw aanleggen? Bent u op zoek naar interessante ideeën en wilt u advies van een specialistisch bedrijf bij u in de buurt? Pak de klus meteen goed aan. Zo voorkomt u lekkages en problemen met uw vijver. U leest hier hoe u deze klus goed aanpakt. 

Wilt u meteen aan de slag en bent u benieuwd naar de kosten voor uw tuinvijver? Start dan geheel vrijblijvend een prijsvergelijk en ontvang de prijzen plus vrijblijvend advies op basis van uw wensen.

 

327

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun vijver laten aanleggen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk en bespaar 20% tot 40%

Waar op letten?

Bij het bouwen van een vijver wordt u met verschillende vraagstukken geconfronteerd. Hoe groot moet de tuinvijver worden? Wat voor soort vijver past bij mijn tuin? Hoe zit het met het onderhoud? Wat kost een vijver? Op deze pagina krijgt u antwoord op al uw vragen. 

Vijver aanleggen? Dit is wat u moet weten:

Het bouwen van een vijver moet vakkundig uitgevoerd worden. Gebeurt dat niet? Dan ontstaat de kans op lekkages en andere problemen. Om een tuinvijver aan te leggen wordt eerst een vijverplan opgesteld waarna deze zorgvuldig wordt uitgevoerd. Wilt u stap voor stap uitgelegd krijgen hoe u te werk moet gaan? Gebruik dan de onderstaande informatie:

Vijver laten aanleggen? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvende voorstellen en adviezen van hoveniers
 • Vergelijk op basis van reacties, prijzen en reviews

De verschillende soorten en vormen tuinvijvers

Voordat u een tuinvijver laat aanleggen bepaalt u eerst welk soort vijver u wilt laten aanleggen. Dit bepaalt u aan de hand van criteria die voor u van belang zijn. De ene opdrachtgever vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de vijver onderhoudsvrij, met of zonder planten, of kindvriendelijk moet zijn, terwijl de andere opdrachtgever graag een vijver wilt aanleggen die door de natuur geleid wordt.

Om u een idee te geven welke mogelijkheden er zijn volgt hieronder een handig overzicht. We onderscheiden vier soorten tuinvijvers.

Soort vijverToelichting
VisvijverEen visvijver is gericht op het houden van één of meerdere soorten vissen. Dit kan bijvoorbeeld een koivijver of steurvijver zijn.
Natuurlijke vijverBij een natuurlijke vijver of biologische vijver wordt het verloop en de vorm van de vijver door de natuur bepaalt. Hierdoor trekt de tuinvijver vaak vogels, kikkers, schildpadden, salamanders, eenden en ganzen aan en kan er zelfs een moeras ontstaan.
SiervijverSiervijvers hebben vaak een thema. Denk bijvoorbeeld aan een Japanse vijver. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Een spiegelvijver of minivijver is namelijk ook een siervijver.
ZwemvijverDe naam zegt het al. In een zwemvijver kan gezwommen worden. Zwemvijvers zien er natuurlijk uit en zijn bovendien voorzien van waterplanten die het water zuiveren.

Vormen

Bij de keuze voor een bepaalt soort tuinvijver wordt ook gekeken naar de vorm die bij de tuin past. Een moderne of strakke vijver past vaak goed bij een moderne tuin. Dergelijke tuinvijvers zijn vaak recht, langwerpig en smal of vierkant. Ronde vijvers zijn echter vaak terug te zien in sierlijke tuinen.

Wilt u een nieuwe vijver laten aanleggen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Vraag hoveniers uit uw eigen omgeving vrijblijvend om advies en ontvang direct de prijzen.

> Start nu uw prijsvergelijk!

Voorkom problemen en laat uw vijver aanleggen door een vakkundige hovenier

Benodigdheden en materialen om een vijver aan te leggen

Om een tuinvijver aan te leggen gebruikt een hovenier verschillende materialen. Wilt u de vijver zelf aanleggen? Gebruik dan het onderstaande overzicht.

Benodigdheden / materialenToelichting
WerkkledingBeschermende kleding, handschoenen, veiligheidsbril en werkschoenen
Schop en/of graafmachineVoor het aanleggen van een kleine vijver is een schep vaak voldoende
ContainerVoor het afvoeren van tuinaarde
KruiwagenVoor het verplaatsen van zand en tuinaarde
Wit zandIs nodig voor het creëren van een beschermlaag in de vijver
VijverfolieOm de bodem van de vijver waterdicht te maken
Waterpomp en filterVoor de doorstroom van zuiver water
DecoratieOptioneel waterplanten, fontein, vissen en andere waterdieren

Vijver aanleggen in 9 stappen

Bij het bouwen van een tuinvijver wordt een vast stappenplan gebruikt. Laat u uw vijver aanleggen door een hovenier? Dan zijn de benodigdheden en het stappenplan terug te vinden in het vijverplan en het vijverontwerp.

Let op: in het onderstaande stappenplan wordt stap voor stap toegelicht hoe een tuinvijver aangelegd moet worden. Handige mensen kunnen het onderstaande stappenplan daarom gebruiken om de vijver zelf aan te leggen. Bent u minder handig? Voer deze klus dan niet zelf uit en huur een specialist in. Via de onderstaande link vergelijkt u eenvoudig de prijzen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Stap 1 - Controleer of u een vergunning nodig heeft

Voor het aanleggen van een vijver is vaak geen bouwvergunning nodig. Toch raden wij aan om dit bij het omgevingsloket te controleren om een boete achteraf te voorkomen.

Tip: Bestaat de tuinvijver uit alleen een gat in de grond en vijverfolie op de bodem en langs de zijkanten? Dan wordt de vijver niet als een bouwwerk gezien en bent u niet vergunningsplichtig.

Stap 2 - Wanneer kan een vijver aangelegd worden?

De beste tijd voor het aanleggen van een vijver is in het voorjaar (eind maart, april of mei) of in het najaar (september of oktober). Wilt u een vijver zonder planten aanleggen? Dan kunt u de vijver ook in de winter aanleggen.

Stap 3 - Bepaal waar de vijver in de tuin aangelegd wordt

Sommige vijvers, zoals een spiegelvijver, kunnen prima in de schaduw aangelegd worden, terwijl dit voor andere tuinvijvers onverstandig is. Bepaal daarom vooraf waar de vijver in de tuin aangelegd moet worden om een optimaal klimaat te creëren.

Stap 4 - Het controleren van de grondwaterstand en leidingen

Op de plek waar de vijver gebouwd gaat worden wordt de grondwaterstand gemeten. Is de grondwaterstand te hoog? Dan zal het gat tijdens het afgraven vollopen met grondwater. Tot slot wordt er gecontroleerd of er geen leidingen in de grond liggen die mogelijk geraakt kunnen worden.

Stap 5 - werkgebied markeren

In deze stap wordt de rand van het werkgebied gemarkeerd met piketpalen die met metseldraad verbonden worden. Op die manier wordt de hoogte van de vijverrand aangegeven. Dit is alleen nodig bij het aanleggen van een bovengrondse vijver, een vijver met opstaande rand of een anderszins verhoogde tuinvijver.

Stap 6 - tuingrond afgraven (en ophogen)

Na het markeren van het werkgebied kan de tuingrond afgegraven worden. Hoe diep de vijver uiteindelijk wordt, is vooraf vastgesteld in het vijverontwerp of wordt bepaalt door de diepte van een voorgevormde vijver. In beide gevallen is het voor stap 7 wel noodzakelijk om tot 10 cm extra diep uit te graven.  

Wilt u ook een vijver beekloop aanleggen? Dan moet de grond op de plek van de beekloop licht verhoogd worden.

Stap 7 - de bodemdrain, filter waterpomp, vijververlichting en bodembescherming aanleggen

Voordat de tuinvijver afgewerkt wordt moeten er eerst apparaten geïnstalleerd worden die straks het water zuiver maken, de doorvoer van zuiver water bevorderen en zorgen voor de afvoer van vuil. In deze stap wordt bijvoorbeeld de vijverdrain, de vijverpomp en de vijverfilter aangelegd. Ook wordt in deze stap de elektra voor de vijververlichting geïnstalleerd.

Wordt er een natuurlijke vijver aangelegd? Dan wordt de vijver meestal zonder pomp aangelegd en zal een natuurlijke filter zoals een plantenfilter de vijver straks filteren.

Tot slot wordt er een laag van 10 cm wit zand over de ondergrond gestort die als bodembescherming dient.

Stap 8 - de vijver waterdicht maken en afwerken

Om te voorkomen dat een vijver water verliest moet de vijver waterdicht gemaakt worden. Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt. De meest eenvoudige manier is om vijverfolie (EPDM-rubberfolie) te gebruiken. Welk materiaal gebruikt wordt om de tuinvijver waterdicht te maken is geheel afhankelijk van het soort vijver.

Voor een natuurlijke vijver wordt vaak alleen klei of leem gebruikt terwijl bij moderne tuinvijvers vaak cement, stapelblokken, sandwichpanelen, polyester of betonblokken gebruikt wordt.

Krijgt de tuinvijver ook een rand, vijvermuur, waterval of overloop? Dan is randafwerking de laatste stap voordat de vijver gevuld wordt. Een bovengrondse tuinvijver of een verhoogde tuinvijver heeft bijvoorbeeld een opstaande rand die meestal tussen de 1 cm en 100 cm hoog is. Deze wordt vaak gemaakt van betonplex of gemetselde stenen al dan niet in combinatie met hout of glas voor een raam.

Stap 9 - vijver vullen

Tot slot wordt de vijver gevuld met water en eventueel vissen of andere waterdieren.

Vijver laten maken? Vergelijk nu de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Tips bij het aanleggen van een vijver

Wilt u een mooie vijver aanleggen, kosten besparen en problemen voorkomen? Gebruik dan de onderstaande 10 tips.

 1. Wilt u een vijver laten aanleggen en eenvoudig 10% tot 40% aan kosten besparen? Vergelijk dan de prijzen van hoveniers.
 2. Koop alle benodigdheden zelf in tijdens een uitverkoop van een vijverspecialist. Hiermee bespaart u gemiddeld 25% op de totale materiaalkosten.
 3. Verwijder alles wat de waterdichte laag van de vijver kan beschadigen. Denk aan stenen, takken en stronken.
 4. De levensduur van rubberfolie is aanzienlijk langer dan pvc-folie. Gebruik daarom bij voorkeur rubberfolie.
 5. Loop bij het aanbrengen van de vijverfolie niet met uw schoenen over de folie om beschadigingen te voorkomen.
 6. Gebruik voor de randafwerking geen turfblokken. Turfblokken kunnen het water namelijk flink zuur maken.
 7. Wilt u een rand van hardhout? Leg het hout dan eerst een paar weken buiten voordat u de rand bouwt. Hiermee voorkomt u dat looistoffen uit het hout in het water terecht komt.
 8. Gebruik bij een rand van natuursteen, tegels of beton altijd stenen die een coating hebben en zorg voor een laag zand tussen het folie en de stenen.
 9. Laat een vijveroverkapping maken om de vijver te beschermen tegen vallende bladeren en roofvogels.
 10. Voor het vullen van de vijver gebruikt u bij voorkeur kraanwater en geen regenwater. Gooi vervolgens een volle emmer water uit een bestaande vijver in uw nieuwe vijver. Hiermee zorgt u ervoor dat uw vijver over de eerste belangrijke bacteriën beschikt.

Wat kost een vijver aanleggen?

Bij het bepalen van de prijs voor een vijver spelen verschillende factoren een rol. Hierdoor lopen de prijzen flink uiteen. Afhankelijk van de onderstaande factoren liggen de kosten tussen de €200,- en €35.000,- euro. De factoren die van invloed op de prijs zijn vindt u in de onderstaande opsomming:

 • de afmetingen van de vijver
 • positie van de vijver
 • het type vijver
 • materiaalkeuze
 • filter en pomp
 • decoratie
 • alle werkzaamheden uitbesteden of de werkzaamheden deels uitbesteden

Wilt u op basis van uw wensen vrijblijvend weten wat de kosten voor uw tuinvijver gaan worden? Start dan meteen een prijsvergelijk en ontvang de prijzen van specialisten bij u uit de buurt.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Gemiddelde kosten van een vijver

In het onderstaande overzicht ziet u de gemiddelde prijsrange van de verschillende soorten tuinvijvers.

OmschrijvingGemiddelde prijs
Natuurvijver / biologische vijver€900,- tot €2200,-
Siervijver / spiegelvijver€1750,- tot €3200,-
Koivijver / steurvijver€3500,- tot €5500,-
Zwemvijver€17.500 tot €35000,-

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.