Vakkundig een veranda plaatsen

Wilt u een fijne afdak in de tuin waar u droog op het terras kunt zitten? Laat dan een mooie veranda bouwen. Een veranda bij uw woning is namelijk een waardevolle toevoeging. Bovendien heeft u veel mogelijkheden en keuze uit soorten, zoals de Amerikaanse veranda of een vrijstaande maar eenvoudige tuinkamer. De meeste veranda’s worden aan een woning gebouwd, maar het is ook mogelijk om een veranda op een dakterras of aan een tuinhuis, schuur, appartement of chalet te plaatsen.

Kies voor een bouwpakket van het bekende Verasol of laat de veranda op maat maken. Denk bijvoorbeeld aan een losstaande klassieke veranda van hout met een verhoogde vloer, trap, balustrade en hek of juist een moderne glazen veranda aan huis. U kunt zelfs gordijnen en zonwering toevoegen. Met een veranda kunt u alle kanten op en geheel naar wens maken.

268

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun veranda laten maken

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio

Waar op letten?

Bij het bouwen van een veranda krijgt u met verschillende vraagstukken te maken. Moet ik de veranda laten bouwen of kan ik mijn eigen veranda zelf plaatsen en hoe doe ik dat? Welke materialen heb ik nodig? Is een plat veranda dak of schuin dak met dakpannen beter? Welke regels gelden er? Welke wetgeving is in mijn gemeente van toepassing? Heb ik een vergunning nodig of mag ik zonder vergunning een veranda plaatsen? Geldt er een meldingsplicht? Hoe zit het met de erfgrens tot de buren, mag er tegen de erfafscheiding gebouwd worden en met welke kosten moet ik rekening houden? U krijgt hier antwoord op al uw vragen. Lees daarom meteen verder.

Veranda laten plaatsen? Vind een hovenier in uw regio!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang gratis vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk op basis van reactie, prijs en review

Veranda bouwen: de voordelen en nadelen

Een veranda is meer dan alleen een fijne overgangsruimte tussen de tuin en uw woning. Met een veranda geniet u namelijk van veel voordelen.

Voordelen van een veranda

1

Altijd buiten zitten

Wanneer de buitentemperatuur aangenaam is, kunt u met een veranda al snel buiten zitten. Kiest u voor een gesloten veranda door middel van een verandazeil, zijkanten met glas of een heater? Dan kunt u in ieder seizoen buiten zitten. Met een veranda bent u dus minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

2

Stijging woningwaarde

Of u nu kiest voor een luxe, simpele, kleine of grote veranda. Een vakkundig aangelegde veranda maakt de woning aantrekkelijker en zorgt daarom altijd voor een waardestijging van uw woning. De kosten voor de bouw liggen bovendien nagenoeg even hoog als de stijging van de woningwaarde. Een veranda plaatsen is daarom een goede investering.

3

Verbeterde isolatie

Met een overdekte veranda aan huis neemt de isolatie van uw woning toe. Bovendien kunt u eenvoudig de veranda dichtmaken. Maakt u de veranda winddicht en waterdicht met bijvoorbeeld glazen wanden / zijkanten en deuren? Dan bespaart u op uw energiekosten. Bij een wind- en tochtvrije veranda wordt de wind langs het huis namelijk geblokkeerd en zal warmteverlies minder snel toetreden.

Nadelen van een veranda

Om een goede afweging te maken is het belangrijk om ook de nadelen van een veranda kennen. Bekijk hieronder de nadelen en wat u kunt doen om het effect van het nadeel te beperken.

1

Minder tuin

Misschien wel het grootste nadeel van een veranda is dat u een stuk tuin inlevert. Een veranda is daarom vooral geschikt voor grote tuinen. Wilt u het gevoelsmatige verlies van tuin beperken of heeft u een kleine tuin? Kies dan voor een open veranda.

2

Onderhoud

Een houten veranda heeft onderhoud nodig. Denk aan het schilderwerk. Bovendien kan hout op den duur rotten. Kies daarom voor kwaliteit zoals douglas hout, een hardhouten- of eikenhouten veranda. Wilt u het onderhoud beperken? Kies dan voor materialen zoals stenen of aluminium.

3

Onttrekking van licht

Wordt de veranda niet goed geplaatst? Dan kan deze veel licht uit de woning onttrekken. Dit kan voorkomen worden door te werken met een glazen veranda dak of transparante dakplaten.

"Met een veranda aan uw huis of een vrijstaande veranda in uw tuin geniet u ieder seizoen van het buitenleven"

Veranda maken: met deze materialen en benodigdheden

Wilt u zelf een veranda bouwen? Zelf een veranda maken is niet eenvoudig en vraagt vanaf de start om een vakkundige aanpak. Bovendien zijn de benodigdheden, afmetingen en aantallen afhankelijk van uw wensen met betrekking tot de veranda. Wilt u zelf een eenvoudige veranda aan uw huis maken? Gebruik dan het onderstaande overzicht.

Let op: besluit u de werkzaamheden aan een hovenier uit te besteden, dan hoeft u de materialen en overige benodigdheden niet zelf te verzorgen.

Losstaande veranda laten plaatsen? Bekijk de mogelijkheden!

Benodigdheden veranda bouwen

•    houten balken en planken
•    golfplaten, dakplaten of dakbedekking zoals dakleer
•    hoekijzers en balk-ankers
•    pluggen en schroeven
•    mortel
•    beits en / of bitumen

Stappenplan voor het bouwen van een veranda

Heeft u besloten om zelf de veranda te bouwen? Gebruik dan de onderstaande handleiding. Met behulp van de instructies kunt u stap voor stap de verschillende punten afwerken en zo zelf uw nieuwe veranda plaatsen.

Let op: woont u in een huurhuis? Bouw dan geen veranda zonder toestemming van de eigenaar.

Een veranda bouwen, mag dat? Heb ik een vergunning nodig?

In 95% van de gevallen heeft u voor de bouw van een veranda geen bouwvergunning nodig. Voordat u de veranda plaatst moet u echter bij de gemeente controleren of u vergunningsvrij mag bouwen. Dat doet u eenvoudig via het omgevingsloket.

Opmeten

Bepaal vervolgens waar de veranda gebouwd wordt, of de veranda een plat of schuin dak krijgt en bereken de aantallen van de materialen. Bijvoorbeeld hoeveel balken u nodig heeft en welke maten. Dat doet u door een situatietekening te maken. Bouwt u een veranda met een complexe constructie en moet de fundering nog gelegd worden? Kies dan voor een bouwtekening. Deze kunt u laten maken, kopen of gratis downloaden. Houd ook rekening met de waterafvoer wanneer u voor een plat dak kiest.

Markering aanbrengen

Breng vervolgens merktekens aan op de plek waar de steunpalen gepositioneerd gaan worden. Heeft u een ondergrond met tegels? Plaats de paal dan in het midden van een tegel. Zo voorkomt u verzakkingen. De steunpalen moeten om de 2 tot 3 meter geplaatst worden.

Gevelbalk plaatsen

Voor de bouw van het afdak moet eerst een gevelbalk geplaatst worden. Deze balk plaatst u langs de zijde van de gevel. Heeft u gekozen voor een schuin dak? Houd dan rekening met het verloop van ongeveer 11 centimeter per meter.

Paalhouders of poeren plaatsen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de bestrating aan te passen of open te breken. Gebruik in dat geval paalhouders of poeren. Deze kunt u eenvoudig op de bestrating schroeven en zorgen voor de juiste ondersteuning van de pilaren.  

Veranda palen plaatsen en balk plaatsen

Vervolgens kunnen de veranda palen geplaatst en bevestigd worden. Hierop wordt vervolgens een balk geplaatst en met dwarsverbanden bevestigd.

Dakliggers leggen en dak afwerken

Staat de voorzijde stabiel? Dan kunnen de dakliggers bevestigd worden. Plaats één dakligger per strekkende meter en bevestig deze aan zowel de gevelbalk als de voorzijde. Maak de veranda waterdicht door metalen profielplaten, houten platen of lichtdoorlatend polycarbonaat te gebruiken. Zorg altijd voor overlap om een lekkend dak te voorkomen. Eventuele kieren kunt u daarna afkitten.

Veranda laten maken? Vind snel een hovenier in uw regio en ontvang de prijzen voor uw veranda!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat kost een veranda bouwen?

Het bouwen van een veranda is een waardevolle toevoeging aan zowel uw woning als tuin. Deze toevoeging vraagt echter ook om een investering. Gelukkig is een veranda in vergelijking tot een serre goedkoop. Bij een veranda zijn de zijkanten namelijk meestal open. Hierdoor zijn de kosten lager. Een goedkope veranda koop u al vanaf €350,- euro inclusief btw en plaatsen. Kiest u voor luxe? Dan kunnen de kosten afhankelijk van de afmetingen oplopen tot €10.000,- euro of meer. Welke pijlers de uiteindelijke kosten van een veranda bepalen leest u hieronder.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het plaatsen van een veranda spelen verschillende factoren een rol bij het bepalen van de kostprijs.

Prefab of maatwerk

Een belangrijke factor is uw keuze voor prefab of maatwerk. Wilt u een goedkope veranda? Kies dan voor prefab. Omdat deze veranda vooraf gefabriceerd is ligt de kostprijs aanzienlijk lager. Houd er wel rekening mee dat u met prefab minder keuzevrijheid heeft.

Formaat

Ook het formaat van de veranda bepaalt voor een groot deel de kosten. Hoe groter de veranda, des te hoger zijn de kosten.

Materiaal

Een andere belangrijke factor in de uiteindelijke prijs is uw keuze voor het materiaal. Hout is over het algemeen goedkoop. Heeft u echter speciale wensen zoals steigerhout, boomstammen of pallets? Dan kunnen de kosten oplopen. Andere materialen die u kunt kiezen zijn aluminium, kunststof of glas.

Zelf doen of uitbesteden

U kunt zelf uw veranda maken of de klus uitbesteden. Bent u handig? Dan kunt u besparen door de veranda zelf te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat dit geen eenvoudige klus is. Wilt u de klus uitbesteden aan een vakkundige hovenier? Vul hieronder uw postcode in en vind hoveniers in uw regio die deze klus voordelig uitvoeren. 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Het is inderdaad goedkoper om een veranda te laten plaatsen door de hovenier bij wie u de veranda koopt. Veel hoveniers bieden mooie veranda's aan. Bijvoorbeeld maatwerk veranda's, maar ook standaard veranda's. Bovendien bieden zij vaak mooie acties aan. Bijvoorbeeld een veranda inclusief plaatsen voor een gereduceerd tarief. 

Is de veranda 2,5 meter diep? Dan mag de veranda vergunningsvrij 4 meter hoog zijn. Buiten de 2,5 meter zone mag de veranda 3 meter hoog zijn.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.