De tuin indelen en (opnieuw) inrichten
Om optimaal van uw voor- of achtertuin te genieten is de juiste tuininrichting van groot belang. Een tuin moet niet alleen leuk, mooi en gezellig ingericht worden met mooie tuindecoraties, grassen, schuttingen, beplanting en bestrating, maar moet tegelijkertijd ook praktisch zijn en privacy bieden. Over het inrichten van uw tuin moet u dus goed nadenken. Een compleet nieuwe tuin inrichten of een bestaande tuin opnieuw inrichten vraagt daarom om een vakkundige aanpak.
Bent u benieuwd hoe u deze klus aanpakt en zoekt u advies, ideeën, voorbeelden en inspiratie? Lees dan meteen verder.
439
Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun tuin laten inrichten
- Plaats gratis een klus
- Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
- Bespaar tot 40%
Waar moet u rekening mee houden bij een tuin inrichten?
Zowel een nieuwe tuin indeling als tuininrichting vragen om een vakkundige aanpak en een goede voorbereiding. Vooral bij een complete tuininrichting waarbij alle facetten van de tuin aan bod komen. Denk hierbij aan de beplanting, terras, een pergola, tuinafdak, overkapping, border, terras, vlonders, tegels, erfafscheiding en / of een veranda. Om tot een optimaal resultaat te komen is het verstandig ons stappenplan te gebruiken. Het stappenplan is toepasbaar voor zowel een kleine tuin als grote tuin. U vindt er een houvast met handige tips en gratis advies.
Wat voor soort tuin indeling wil ik? Wat is er mogelijk in mijn tuin? Kan ik mijn tuin zelf (opnieuw) inrichten of moet ik hiervoor een hovenier inschakelen? Welke tools, apps of programma’s kan ik gebruiken om mijn tuin in te richten? Waar moet ik op letten? Ik heb een klein budget: hoe kom ik aan een goedkope tuininrichting? Wat kost een tuin (laten) inrichten?
U krijgt antwoord op deze vragen en meer. Wij leggen u precies uit hoe u uw nieuwe tuin indeling maakt en inricht.
Nieuwe tuin indeling? Dit is wat u moet weten:
Bij een nieuwe tuininrichting dient u met de volgende stappen rekening te houden:
Tuin laten inrichten? Vind een hovenier in uw regio!
- Gratis een klus plaatsen
- Vrijblijvende voorstellen van vakkundige hoveniers ontvangen
- Vergelijk op basis van reacties, prijzen en reviews
Tuin zelf inrichten of laten inrichten?
Een paar kleine veranderingen aan de indeling of inrichting van de tuin zijn vaak eenvoudig zelf uit te voeren. Gaat het echter om een complete metamorfose en moeten er zware of complexe werkzaamheden uitgevoerd worden? Dan is het aan te raden om de klus uit te besteden aan een hoveniersbedrijf.
Handige apps, tools en programma’s
Zelf uw eigen tuin opnieuw indelen doet u tegenwoordig digitaal met online tools, software programma's en zelfs apps. Met deze programma’s kunt u eenvoudig uw tuin tekenen en anders indelen. Hiermee krijgt u dan een goed beeld van de nieuwe situatie. Een handige tool is bijvoorbeeld de tuinplanner. Met deze tool kunt u de tuin van een nieuwbouw woning, tussenwoning (rijtjeshuis), boerderij en hoekwoning nabootsen. De tool biedt daarbij de mogelijkheid om verschillende elementen aan de plattegrond toe te voegen. Denk hierbij aan beplanting, plantenbakken, grassen, grind en zelfs een jacuzzi of zwembad.
Let er wel op dat dergelijke apps en tools voor een hovenier of een tuinaannemer niet voldoende zijn om uw tuin mee in te richten. Gebruik dergelijke tools dus vooral ter verduidelijking voor uzelf of om uw wensen voor de hovenier te verduidelijken.
Een tuin indelen of de tuininrichting wijzigen vraagt om een nauwkeurige aanpak met een goede voorbereiding
Hoe een tuin inrichten in 8 stappen?
Het inrichten van een tuin bestaat uit 8 stappen. Bent u handig? Dan kunt u de tuininrichting (deels) zelf doen. Heeft u echter geen groene vingers of kluservaring of wilt u advies van een professional? Schakel altijd een hovenier in. Gebruik het onderstaande stappenplan en sla de stappen over die voor u niet van toepassing zijn.
Stap 1
inspiratie opdoen
U kunt natuurlijk kiezen voor een strakke, luxe of zelfs exclusieve tuininrichting maar u kunt het ook simpel houden en kiezen voor een eenvoudige tuininrichting. Door eerst inspiratie op te doen kunt u gerichter aan de slag. Zo ziet u bijvoorbeeld al snel of u vaste planten mooi vindt en of u een tuin met gras of zonder gras wilt.
> Bekijk de voorbeelden van tuininrichtingen onderaan deze pagina
Stel uzelf ook de vraag voor wie u de tuin wilt inrichten? Doet u dit voor uzelf om bijvoorbeeld een heerlijke loungeplek te realiseren, voor de kinderen (een kindvriendelijke tuin) of voor de katten, konijnen, vogels of een hond?
Stap 2
Tuin opmeten
Wellicht heeft u ergens nog een plattegrond van de tuin. Heeft u die niet? Meet dan de tuin op zodat u de beschikking heeft over de exacte afmetingen.
Stap 3
Maak een plattegrond
Maak vervolgens een kale plattegrond van de tuin. Dit houdt in dat u alleen de erfafscheiding toont en de vaste elementen zoals bijvoorbeeld een vijver, tuinhuisje of pergola.
Stap 4
Wat mag de nieuwe indeling en / of inrichting gaan kosten
In stap 4 maakt u een budgettering. Door vanuit een budget te werken verliest u de kosten niet uit het oog. Probeer een zo realistisch mogelijk budget vast te stellen of verrassingen achteraf te voorkomen. Houd hierbij rekening met het eventueel uitbesteden van werkzaamheden.
Stap 5
Tuin indeling ontwerpen
Teken vervolgens de gewenste indeling. Dit doet u eenvoudig door de tuin in te delen met vakken (ook wel kamers genoemd).
Stap 6
Tuininrichting schetsen / ontwerpen
Vervolgens kunt u nadenken over de tuininrichting. De tuin is namelijk pas klaar wanneer deze compleet is ingericht. Hierbij adviseren wij om te kiezen voor een duurzame tuininrichting. Een duurzame tuininrichting vraagt soms om een hogere investering, maar door de tuin duurzaam in te richten blijft uw tuin langer mooi en liggen de uiteindelijke kosten lager.
Stap 7
Materialen en spullen kopen
Met behulp van de materialenlijst weet u welke spullen, materialen, machines en overige benodigdheden u moet inkopen of inhuren. U kunt deze zaken zelf inkopen / inhuren of door de hovenier laten verzorgen.
Stem het doen van de inkopen en het aanleggen van de tuin goed op elkaar af. De materialen moeten namelijk binnen handbereik zijn wanneer de tuinaanleg van start gaat.
Stap 8
Aan de slag
In de laatste stap worden de werkzaamheden uitgevoerd. Begin met de (her)indeling om vervolgens de tuin in te richten.
Tuin laten inrichten of een nieuwe indeling? Vergelijk de prijzen van hoveniers!
- Gratis en vrijblijvend
- Vakkundige hoveniers vergelijken
- Bespaar 20% tot 40%
Tips bij het inrichten van een tuin
Een tuin inrichten is niet eenvoudig. Daarom hebben wij een aantal handige tips opgesteld. Gebruik deze tips om kosten te besparen en veelgemaakte fouten te voorkomen.
Houd rekening met de stand van de zon
Een van de meest gemaakte fouten is een tuin inrichten zonder rekening te houden met de stand van de zon. Hierdoor ontstaan onwenselijke situaties. Stel daarom vast hoe de tuin ten aanzien van de zon ligt. Een kan kan bijvoorbeeld op het noordwesten liggen, maar ook op het noorden, oosten, zuiden of op het westen.
De hoogte in
Heeft u een kleine tuin? Ga dan de hoogte in. U zult zien dat uw tuin hierdoor ruimtelijker wordt. Gebruik bijvoorbeeld smalle hoge bomen (catalpa’s), een mooie schutting of een pergola.
Creëer een romantisch plekje
Door halverwege de tuin een kleine lage haag te creëren (bijvoorbeeld met buxus planten) ontstaat er speelsheid. Plaats achter de buxus een bankje en voila, een romantisch plekje is een feit.
Inkopen tijdens uitverkopen
Een nieuwe tuininrichting kan in de papieren lopen. Het is daarom verstandig om de materialen en spullen te kopen tijdens een uitverkoop van een tuincentrum en bouwmarkt. Tijdens een uitverkoop kunnen de kortingen oplopen tot 70%.
Bespaar kosten door te vergelijken
Niet alleen producten kunt u vergelijken. Ook diensten. Bijvoorbeeld de diensten van hoveniers. Zijn er werkzaamheden die u wilt uitbesteden of wilt u uw complete tuin laten inrichten door een vakman? Gebruik dan onze gratis vergelijker.
Wat kost een tuin inrichten?
Een tuin inrichten is kan bijna nooit gedaan worden zonder kosten te maken. Gratis een tuin inrichten is eigenlijk niet te doen. Gelukkig kan voor ieder budget wel een tuin ingericht worden. Goedkoop een tuin inrichten of een tuin vol met luxe, het is beiden mogelijk.
Bij een nieuwe tuininrichting spelen uw wensen een centrale rol. Feitelijk heeft u de kosten daarmee voor een groot deel zelf in de hand. Houdt u van luxe en heeft u een groot budget dan is er altijd heel veel mogelijk. Bij een klein budget zijn de mogelijkheden iets minder groot, maar ook dan is er nog altijd heel veel mogelijk. Zeker met de nodige creativiteit kunt u ver komen.
Kosten voor een tuin inrichten
De prijs voor het inrichten van een tuin is van veel factoren afhankelijk. Wanneer u een tuinarchitect uw tuin laat inrichten dat zult u ook te maken krijgen met verschillende tarieven. Wat de exacte prijzen zijn is mede afhankelijk van het aantal uur dat zij bezig zijn om uw tuin in te richten. Daarbij geldt over het algemeen ook dat hoe meer uren een hovenier met uw tuin bezig is des te lager het uurtarief zal zijn.
Goedkoop uw tuin inrichten? Vergelijk offertes!
Een nieuwe tuininrichting kost afhankelijk van uw wensen en de omvang van het project gemiddeld tussen de €150 en €5000,- euro. Wilt u een deel van de tuin of een complete tuin (opnieuw) inrichten? Dan is het aan te raden om de offertes van hoveniers te vergelijken, ook wanneer het om een kleine klus gaat. Hiermee bespaart u eenvoudig tot 40% op de totale kosten.
Mini tuin
Aflopende / schuine tuin
Driehoekige tuin
Ondiepe tuin
Lange smalle tuin
Balkon
Kleine stadstuin
Brede tuin
Diepe tuin
Rechthoekige tuin
Vierkante tuin
Schaduwtuin
Heeft u al een mooie tuinindeling gezien en bent u benieuwd naar de prijzen? Vergelijk prijzen van hoveniers!
- Gratis en vrijblijvend
- Vakkundige hoveniers vergelijken
- Bespaar 20% tot 40%
Chinese tuin
Japanse tuin
Mediterrane tuin
Brocante tuin
Patio tuin
Wintertuin
Engelse tuin
Landelijke tuin
Tropische tuin
Natuurlijke tuin
Moderne tuin
Tuin aan het water