Uw tuin egaliseren bij nieuwe tuinideeën

Uw wilt een nieuwe tuin aanleggen? Een mooi vlak gazon of een bestrating waar de tegels strak tegen elkaar aan moeten liggen? Dan is een vlakke ondergrond een voorwaarde. De tuin egaliseren kunt u zelf doen of laten doen door een ervaren hovenier. Vergelijk in het laatste geval altijd de prijzen van vakbekwame hoveniers.

Een tuin egaliseren is meestal een flinke klus en vergt kennis, de juiste machine(s) en gereedschap. Gebruik het stappenplan en de handige tips op deze pagina waardoor u verzekerd bent van een mooie vlakke ondergrond. Zo voorkomt u dat uw oprit, terras of gazon na verloop van tijd verzakt en u opnieuw uw tuin moet egaliseren.

422

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun tuin laten egaliseren

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaat gratis een klus en ontvang reacties van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk de prijzen en mogelijkheden
 • Bespaar 20% tot 40%

Wilt u het egaliseren van uw tuin liever uitbesteden? Met onze prijsvergelijker vraagt u eenvoudig een offerte aan bij hoveniers uit uw eigen regio. Zo kunt u snel de prijzen vergelijken voor het egaliseren van een gazon of tuin. Vul hieronder uw postcode in om te starten.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Houd hier rekening mee bij een tuin egaliseren

Om de beste resultaten te bereiken voor een vlakke tuin of gazon hebben we alvast de meest belangrijke informatie voor u verzameld. Dit is wat u moet weten voor een vlakke en egale tuin:

Tuin laten egaliseren? Vind een hovenier in uw regio!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk op basis van reactie, prijs en review
 • Bespaar gemiddeld 20% tot 40%

Wanneer is het nodig om een tuin te egaliseren?

Of het nu om uw voortuin of achtertuin gaat, in sommige gevallen is het nodig om uw tuin of een deel ervan te egaliseren. Het egaliseren van de grond is nodig om verzakkingen en verschuivingen van terrastegels tegen te gaan.

Deels of helemaal egaliseren van de tuin

U hoeft niet in alle gevallen de grond te egaliseren. Om te bepalen of u de hele tuin of slechts een deel moet egaliseren gebruikt u de onderstaande tabel.

Hele tuin egaliserenDeel van de tuin egaliseren
In het geval van een tuinrenovatieHet aanleggen van een tuinpad
Wanneer u een compleet nieuwe tuin wilt aanleggenVoor de aanleg van een oprit
Wanneer u uw tuin volledig wilt bestratenVoor het leggen van (terras)tegels
Bij het aanbrengen van niveauverschillenVoor de aanleg van een gazon of graszoden

De bovenstaande redenen zijn slechts enkele argumenten waarom het egaliseren van de tuin nodig is. Twijfelt u of u uw tuin moet egaliseren? Bekijk de bovenstaande tabel of schakel een hovenier in en vergelijk de prijzen. Zij kunnen u adviseren en vertellen of het vlak maken van de grond nodig is.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw tuin of oprit blijft langer mooi door de ondergrond te egaliseren

10 stappen voor een egale en vlakke tuin

Gaat u zelf de tuin egaliseren? Gebruik dan de onderstaande 10 stappen voor een egale en vlakke tuin. Daarmee wordt de tuin op de juiste manier geëgaliseerd en worden problemen als bijvoorbeeld het verzakken van grond of het verschuiven van tegels zoveel mogelijk voorkomen.

Stap 1 – het leegruimen van de tuin

Om de tuin te kunnen egaliseren is het nodig om de tuin allereerst uit te ruimen. Dat betekent dat de tuin helemaal leeggehaald moet worden. Alle beplanting, bomen, het gazon, de bestrating, een schutting, coniferen, een vijver, alles wat in de weg staat zal uit de tuin verwijderd moeten worden. Maar natuurlijk ook klein materiaal als stenen, grind en takken. Wanneer u ook bomen of beplanting verwijdert dan is het noodzakelijk om wortels en eventuele boomstronken te verwijderen.

Stap 2 – markeer het te egaliseren stuk van de tuin

In deze stap van ‘tuin egaliseren’ is het belangrijk om het gebied te markeren dat u wilt egaliseren. Dit noemen we het afbakenen van het werkterrein. Het afbakenen van het werkterrein wordt gedaan door houten stokjes (piketpalen) rondom het werkterrein in de grond te steken.

Stap 3 – het aangeven van het niveau

Bij het egaliseren van een tuin is het belangrijk om de hoogte van de grond aan te geven. Dit wordt gedaan door van stokje tot stokje een draad te spannen. Zorg ervoor dat het hoogste punt duidelijk is omdat dit straks het beginpunt gaat worden om de tuin te egaliseren. Deze methode wordt gebruikt wanneer de grond wordt verhoogd of verlaagd.

Stap 4 – het draad waterpas maken

Omdat het belangrijk is dat de ondergrond straks helemaal recht ligt, dient de afstand tussen de ondergrond en het draad op alle plekken even hoog te zijn. Dat doe je door een meetlint langs het draad te leggen en overal de afstand tussen het draad en de grond op te meten. Door tegen het draad een waterpas aan te houden ziet u of de ondergrond ook echt egaal is. Werk waar nodig de afstand nog even bij.

Stap 5 – de grond nogmaals controleren

In stap 1 van ‘tuin egaliseren’ is de tuin al helemaal leeggehaald. Toch kan het gebeuren dat u nog boomwortels, stenen of ander tuinafval tegenkomt. Loop de grond nog een keer aandachtig na en controleer of al het tuinafval verwijderd is.

Stap 6 – voeg nieuwe aarde toe

Het is belangrijk om nieuwe aarde of zand toe te voegen. Voor het aanleggen van een gazon of beplanting kan het beste een mix van zand, aarde en bemesting toegevoegd worden. Voor het leggen van bestrating, het aanleggen van een vijver, zwembad of voor het plaatsen van een schuurtje is wit zand voldoende.

Stap 7 – verspreid de grond gelijkmatig

Nu nieuwe grond is toegevoegd, is het belangrijk om de nieuwe ondergrond netjes te verspreiden. Gebruik een hark en/of een machine om de tuin te egaliseren. Dit wordt in vaktermen afrijen genoemd.

Stap 8 – controleer of de tuin egaal is

In stap 3 en 4 van ‘tuin egaliseren’ is het niveau aangegeven. In deze stap wordt er gecontroleerd of het niveau overal hetzelfde is. Controleer dat door overal de afstand tussen het lint en de ondergrond op te meten. Wanneer sommige plekken van de tuin nog niet helemaal egaal zijn, werk het bij met een hark. Herhaal dit proces tot de tuin overal mooi egaal is.

Stap 9 – het aanstampen van de grond

Om te voorkomen dat de grond gaat verzakken is belangrijk om de grond aan te stampen. Het aanstampen van de grond gebeurt met een hark, schep en plank. Voor de extra zekerheid kunt ook een trilstamper en/of een tuinwals (gazonroller) gebruiken.

Stap 10 – laat de grond rusten

Het is belangrijk om de grond nu even met rust te laten. Dit noemen we het inklinken van de grond. Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water. Het proces van ‘tuin egaliseren’ is nu afgerond.

Tuin laten egaliseren? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend vergelijken
 • Vakkundige hoveniers uit uw eigen regio
 • Bespaar 20% tot 40%

Gereedschap en machines voor het egaliseren van de tuin 

Wanneer u een klein deel van de tuin wilt egaliseren, dan kunt u met handwerktuig zoals een hark en schep prima uit de voeten. Zodra u een groot oppervlak egaal wilt maken, dan is het advies om geschikt gereedschap en/of machines te gebruiken. Dit maakt het werk een stuk aangenamer. Gereedschap en machines kunt u huren bij de betere tuincentra.

Gereedschap en machines voor het egaliseren van de tuin

 • Tuinaarde of zand
 • Schep
 • Hark
 • Tuinwals / gazonroller
 • Trilstamper
 • Kruiwagen
 • Werkkleding
 • Handschoenen
 • Veiligheidsschoenen

Optionele benodigdheden

 • Afvalcontainer
 • Graafmachine

Praktische tips over tuin egaliseren

Gaat u zelf de grond vlak maken? Gebruik hiervoor de bovenstaande 10 stappen voor een zo goed mogelijk resultaat. Laat u het egaliseren van het gazon of de tuin liever aan een vakman over? Gebruik dan de onderstaande 6 tips ter voorbereiding van de werkzaamheden.

Tip 1

Breng in kaart wat u wilt egaliseren

Het egaliseren van een tuin kan verschillende doelen hebben. Breng daarom nauwkeurig in kaart wat er moet gebeuren en op welke plek in de tuin gewerkt moet worden. Door dit goed in kaart te brengen kunt u straks aan een hoveniersbedrijf duidelijk maken wat uw wensen zijn.

Tip 2

Meerdere offertes aanvragen en prijzen vergelijken

De prijzen voor het egaliseren van een tuin lopen behoorlijk uiteen. Het is daarom verstandig om prijzen van hoveniersbedrijven te vergelijken en eens persoonlijk kennis te maken. Zo kiest u voor de vakman met de beste prijs-/waardeverhouding.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip 3

Vraag naar een keurmerk

In Nederland kennen we binnen de hoveniersbranche verschillende keurmerken. De meeste bekende keurmerken zijn het Groenkeur en het Tuinkeur. Beide keurmerken geven extra garanties en daarmee meer zekerheid.

Tip 4

Voer zelf de voorbereiding uit

Bespaar op kosten door voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren. Bij het egaliseren van een tuin kunt u alvast werk uitvoeren zoals het leegruimen van de tuin. Vermeld dit voordat u een offerte laat opmaken zodat de hovenier er rekening mee kan houden.

Tip 5

Huur een afvalcontainer

Om bij de voorbereiding het tuinafval op een efficiënte manier af te voeren is het aan te raden om een afvalcontainer te huren. Al het tuinafval kan dan in een keer worden afgevoerd.

Tip 6

Ga niet zelf aan de slag, maar huur een hovenier in

Wilt u een professioneel resultaat? Een mooie vlakke egale tuin die ook in de toekomst niet verzakt of verschuift? Huur dan een professioneel hoveniersbedrijf in. Zij zorgen dat uw tuin snel en zonder hoge kosten geëgaliseerd wordt. Vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers bij u in de buurt.

Tuin laten egaliseren? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend vergelijken
 • Vakkundige hoveniers uit uw eigen regio
 • Bespaar 20% tot 40%

Kosten tuin egaliseren

Wat kost het egaliseren van een tuin? De onderstaande tabel toont de prijzen op basis van de oppervlakte. Houd er rekening mee dat de prijzen exclusief het leeghalen van de tuin zijn. Dit zijn namelijk werkzaamheden die u zelf eenvoudig kunt uitvoeren waardoor u op kosten kunt besparen.

OppervlaktePrijs tuin egaliseren (indicatie)
0 m2 – 40 m2 prijs vaak op aanvraag
40 m2 – 100 m2prijs rond de 1 a 2 euro per m2
100 m2 – 200 m2prijs rond de 0,75 a 1 euro per m2
> 200 m2prijs rond de 0,60 per m2

Verschillende factoren hebben invloed op de uiteindelijke prijs van tuin egaliseren. Dit zijn:

 • Nieuwe bestemming van de grond (bijvoorbeeld voor het aanleggen van een gazon of het plaatsen van tuinbestrating)
 • Het afvoeren van het tuinafval
 • Hoe goed de tuin bereikbaar is
 • Het aantal in te zetten personeel
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.