Tuin afgraven nodig voor een nieuwe tuin? En waarom?

U wilt een nieuwe tuin? Dan is de oude tuin afgraven meestal noodzakelijk. Ook in het geval van een nieuwbouwhuis. Oude grond, steen, onkruid, boomwortels en andere materialen moeten uitgegraven worden en plaats maken voor een nieuwe indeling van de tuin.

Een tuin afgraven gaat niet zonder slag of stoot. Zeker niet wanneer u dit met de hand wilt doen. Het betekent namelijk dat de bovenste laag van de tuin moet worden afgegraven. Afhankelijk van uw wensen tot een flinke diepte. Bovendien moet de oude grond afgevoerd worden, eventueel nieuw zand storten en moet de tuin geëgaliseerd worden. Het uitgraven van de grond vraagt daarom om een vakkundige aanpak. Voorkom dat uw nieuwe tuin verzakt of ongelijk wordt en laat het afgraven van de tuin over aan een ervaren hovenier. Vraag direct verschillende offertes aan en vergelijk de prijzen voor de beste prijs.

412

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun tuin laten afgraven

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Vergelijk vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Bespaar 20% tot 40%

Uw tuin laten afgraven door een hovenier? Of zelf doen?

Het afgraven van de bovenste tuinlaag kunt u zelf doen of laten doen. Bent u handig en staat u er niet alleen voor? Of is uw tuin niet al te groot? Dan kunt u overwegen om de tuin zelf af te graven. Houd dan wel rekening met het correct uitvoeren van de werkzaamheden en eventuele huur van materialen.

Vergelijk de prijzen van hoveniers voor tuin afgraven!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvend voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk prijzen, reacties en reviews

Wanneer wel of niet de tuin afgraven?

Wanneer u uw tuin wilt gaan veranderen, is een nieuwe en vruchtbare ondergrond soms noodzakelijk. De tuin afgraven is dan een overweging om tot een mooi en fris resultaat te komen. Wanneer gaat u wel of niet de tuin afgraven?

Advies over wel of niet tuin afgraven

Een tuin afgraven is niet altijd nodig. In de onderstaande tabel leest u onder welke omstandigheden u wel of niet de tuin afgraaft.

Tuin afgravenTuin deels afgraven
Nieuwe tuin aanleggenVijver aanleggen
Tuin renoverenSchutting plaatsen
Tuin ophogenTuinhuisje of veranda
Vervuilde grond Terras aanleg / oprit aanleg
Onvruchtbare grondBoom verplanten
Kelder bouwenGazon aanleggen

Wilt u weten of in uw situatie het nodig is om de tuin af te graven? Vraag vrijblijvend advies en offertes aan van verschillende hoveniers in uw regio. De tuingrond kan in principe in alle seizoenen uitgegraven worden zolang het niet hevig regent en de grond niet bevroren is. Het is dus niet onverstandig om de weersverwachting voor de komende 10 dagen in de gaten te houden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Een tuin afgraven is noodzakelijk voor een frisse en gezonde nieuwe tuin

Aanpak voor het afgraven van de tuin

Een nieuwe tuin vraagt om een grondige voorbereiding en een zorgvuldige uitvoering. Voor een gezonde en egale nieuwe tuin, houdt u rekening met de onderstaande aanpak.

Inventarisatie van de tuingrond, werkzaamheden en risico’s

Voordat werkzaamheden gestart kunnen worden moet u een inschatting hebben van het soort grond (klei, veen, tuinaarde) en de conditie ervan (bv. schoon of vervuild).

Aansluitend bepaalt u de oppervlakte van de tuin en de hoeveelheid grond die afgegraven moet worden. Dit bepaalt namelijk de hoeveelheid puin (in kuub) dat overblijft na het tuin afgraven. Deze tuinresten moeten namelijk worden afgevoerd.

Bij een tuin afgraven kunnen risico’s ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan water-, afvoer- en elektriciteitsleidingen die onder de tuin kunnen liggen en mogelijk geraakt worden.

Bepaal hoe diep de grond moet worden afgegraven

De diepte van de grond afgraven verschilt per verrichting. Zo geldt dat voor beplanting niet al te diep afgegraven hoeft te worden, terwijl men voor schuttingen en vijvers wel diep de grond in moet. Hoe diep u moet uitgraven leest u hieronder.

VerrichtingDiepte
Beplanting10 cm - 20 cm
Bestrating15 cm - 25 cm
Bomen / coniferen25 cm - 60 cm
Schuttingpalen70 cm - 80 cm
Vijver20 cm - 2 meter
Zwembad80 cm - 5 meter
Zitkuil70 cm - 1 meter

Inhuur van materialen en machines

Met de hand de werkzaamheden uitvoeren is eigenlijk niet te doen. Met machines kunt u het tuin afgraven versnellen en vergemakkelijken. Bij grote oppervlakten is een (mini) graafmachine en een afvalcontainer gebruikelijk. Maakt u hier gebruik van? Zorg er dan voor dat dit materiaal vrij toegang heeft tot de tuin. Past de machine door de achterom? Kan de afvalcontainer worden geplaatst in de buurt van de tuin?

Tuin leeghalen en afgraven

Zodra de mankracht en het materiaal klaar staan om te beginnen met de tuin afgraven, zal de tuin eerst moeten worden leeggehaald. Dit betekent dat de tuin vrij moet zijn van tegels, boomstronken en andere tuinelementen. Een lege tuin voorkomt tevens dat machines beschadigen. Lees hier meer over ‘tuin leeghalen en afvoeren kosten’.

Afvoeren van de grond

De oude tuinresten moeten worden afgevoerd om nieuwe grond en tuinelementen te kunnen plaatsen. Verwijder de oude resten met behulp van een kruiwagen en voer het af met een afvalcontainer.

Grond vernieuwen en egaliseren / tuin ophogen

De tuin is gereed om aan te vullen met nieuwe grond en zand. Zorg voor voldoende grond omdat na het tuin afgraven de kans groot is dat de nieuwe grond nog gaat zakken. Ook wanneer u delen van de tuin gaat ophogen, houdt u er rekening mee dat de grond goed moet worden aangedrukt en geëgaliseerd. Meer over tuin egaliseren leest u op de pagina ‘Hoe kunt u uw tuin egaliseren’.

Vergelijk de prijzen van hoveniers voor tuin afgraven!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Welke materialen zijn nodig bij tuin afgraven?

Een tuin afgraven is een zware klus. Maar met het juiste materiaal wordt de klus een stuk makkelijker. Gebruik de onderstaande checklist voordat u begint met de tuin afgraven. Zo gaat u goed voorbereid aan de slag.

Deze materialen heeft u nodig bij tuin afgraven:

 • Schep
 • Kettingzaag (of handzaag) voor voor het verwijderen van bomen en stronken
 • Afvalcontainer
 • Handschoenen, kniebeschermers, werkschoenen, werkkleding, veiligheidsbril
 • (Mini)graafmachine
 • Stobbenfrees voor het verwijderen van boomstronken, beplanting en wortels
 • Graszodensnijder om het gazon te verwijderen
 • Eventueel een houtversnipperaar voor het versnipperen van takken, bomen en ander hout

Handige tips bij het afgraven van de tuin

Voordat u begint met de tuin afgraven, is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hierdoor voorkomt u dat werkzaamheden onnodig zwaar worden en uitlopen in tijd en kosten. Gebruik daarom deze tips bij tuin afgraven.

 1. Kleigrond is zwaarder dan andere type grond. Daardoor kost het afgraven van kleigrond meer tijd dan het afgraven van wit zand of tuinaarde. Laat daarom een hovenier een inschatting maken van de werkzaamheden en kosten. Kleigrond afgraven is zwaarder dan andere type grond. Daardoor kost het afgraven van kleigrond meer tijd dan het afgraven van wit zand of tuinaarde. Laat daarom een hovenier een inschatting maken van de werkzaamheden en kosten.
 2. Wilt u ook een vijver verwijderen bij het uitgraven van de tuin? Dan is het aan te raden om het water minimaal 2 weken van te voren weg te pompen zodat de grond droog wordt. De klus wordt hierdoor gemakkelijker en goedkoper vanwege minder gewicht.
 3. Boomstronken, wortels en grote stenen zijn vaak lastig te verwijderen en laten grote gaten achter in de grond. Vergeet deze gaten niet op te vullen met voldoende tuinaarde en /of wit zand en voorkom dat de grond verzakt.
 4. Tijdens hevige regen kan de grond modder worden waardoor de grond minder goed is af te graven. Voer de werkzaamheden van tuin afgraven daarom bij voorkeur uit tijdens droog weer.
 5. Grenst uw tuin aan die van de buren? Houd er dan rekening mee dat de grond van uw buren kan wegzakken. Voorkom dit door de grond tijdelijk te stutten met stevige houten planken.
 6. Een tuin afgraven is een zeer zware fysieke klus. Zorg daarom dat u over voldoende mankracht en geschikt materiaal beschikt.
 7. Informeer waar leidingen en kabels liggen in uw tuin. Zo voorkomt u dat u per ongeluk schade toebrengt.
 8. Plaats de afvalcontainer voor het afvoeren van grond zo dicht mogelijk bij de tuin. Dit scheelt onnodige belasting. Houd daarom rekening met het vrijhouden van een parkeerplek voor de afvalcontainer of aanhanger.

Wat zijn de kosten van tuin afgraven?

Een tuin afgraven is een zware en intensieve klus. Een klus die u liever overlaat aan een vakkundige hovenier.

Het afgraven van de tuin brengt natuurlijk kosten met zich mee. Of u de klus overlaat aan een hovenier of zelf doet, u heeft altijd te maken met de (huur)kosten van machines en materiaal, afvoerkosten en de kosten voor nieuw zand en tuinaarde.

Wat zijn de kosten van tuin afgraven?

Gemakshalve kunt u rekening houden met de kosten van tuin afgraven tussen de 10 euro en 30 euro per m2. Dit zijn de kosten excl. btw en materialen.

De totale kosten van een tuin afgraven worden bepaald door de inzet van machines, ingeschatte manuren, uurtarief hovenier, het aantal m2, het aantal puin (kuub aan aarde en afval), de diepte voor het afgraven en overige wensen zoals nieuw zand en nieuwe tuinaarde aanleveren. Ook hebben zaken als: de tuin opnieuw ophogen, egaliseren, bestraten en aanplanten van groen invloed op de kosten van tuin afgraven.

Bent u benieuwd naar de uiteindelijke kosten van tuin afgraven? Laat het u vrijblijvend voorrekenen. Vraag daarom direct verschillende offertes aan bij onze aangesloten hoveniers bij u in de buurt.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.