Een mooi terras aanleggen

Laat u een mooi terras aanleggen? Dan zorgt u ervoor dat uw tuin een verlengstuk van uw huis wordt. Een terras maakt uw tuin en woonkamer namelijk ruimtelijker en lichter. Bovendien stijgt de waarde van uw woning. Natuurlijk heeft een terras vooral een praktisch nut. Een extra plek om buiten in de tuin of op uw dakterras te genieten en minder tuinonderhoud.

Wilt u deze klus uitbesteden aan een vakkundige hovenier bij u uit de buurt? Vergelijk dan vrijblijvend de prijzen van hoveniers of lees verder en leg uw terras zelf aan met behulp van ons stappenplan.

443

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun terras laten aanleggen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Bespaar tot 40%

De voordelen van een terras komen goed tot hun recht wanneer het terras vakkundig is aangelegd. Wij vertellen u welke stappen u moet ondernemen en waar u rekening mee moet houden. Alleen dan kunt u tientallen jaren van uw nieuwe terras genieten.

Terras laten aanleggen? Vergelijk de prijzen van hoveniers!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats een klus
 • Ontvang gratis vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk reacties, prijzen en ervaringen

Wanneer een terras aanleggen?

Bij het aanleggen van een terras moet u met een aantal zaken rekening houden. De weersomstandigheden zijn daar een onderdeel van. Gelukkig kunt u in Nederland vrijwel altijd een terras aanleggen. Deze klus is namelijk niet seizoensgebonden waardoor u klus bijna het hele jaar door kunt uitvoeren.

Checklist tabel terras aanleg

Gebruik de onderstaande tabel om het beste moment voor deze klus te bepalen.

WeersomstandighedenToelichting
VorstHet is af te raden om uw terras aan te leggen als het in de winter vriest. Bij vriesweer is de grond vaak bevroren en daardoor moeilijk te bewerken.
RegenBij lichte regen kunt u wel uw terras aanleggen. Bij zware regen wordt het aanleggen van een terras wel bemoeilijkt. Een droge dag heeft de voorkeur.
Krachtige windZelfs bij krachtige wind kunt u de werkzaamheden uitvoeren. Let er wel op dat het de werkzaamheden zal bemoeilijken.

Het aanleggen van een terras is niet seizoensgebonden en kan in alle seizoenen van het jaar gedaan worden

Voorbereiding bij het aanleggen van een terras (6 stappen)

De voorbereiding bij het aanleggen van een terras bestaat uit zes stappen. Met deze stappen bepaalt u wat uw wensen zijn en maakt u een inventarisatie van de benodigdheden. Gebruik de onderstaande werkwijze om om goed voorbereid aan de klus te beginnen.

Bepaal waar u het terras wilt aanleggen

Allereerst bepaalt u de plek voor uw terras. Bij een (nieuwbouw)rijwoning wordt het terras vaak in de tuin gelegd, tegen het huis aan of juist ergens anders in de tuin. U kunt het terras bijvoorbeeld achterin de tuin aanleggen, rond een zwembad of in het gazon. Met aan pad kunt u vervolgens het terras aan uw woning verbinden.

Heeft u een uitbouw of een stuk plat dak? Dan kunt u overwegen om op de eerste verdieping of op het dak een terras aan te leggen. Het terras wordt dan direct op het EPDM geplaatst en is vaak per trap bereikbaar. In zo’n geval spreken we van een dakterras. Lees meer over een dakterras aanleggen. Heeft u een appartement? Laat dan een mooi terras op uw balkon aanleggen.

Bepaal de afmetingen en de vorm van uw terras

Op een dak heeft het terras vrijwel altijd een rechte vorm, maar in de tuin kunt u veel verschillende vormen toepassen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat u voldoende ruimte voor zitplaatsen creëert. Gebruik de onderstaande tabel om de afmetingen van uw nieuwe terras te bepalen.

Let op: in de onderstaande tabel ziet u hoe groot uw terras minimaal moet zijn voor een tafel met 4 stoelen. Reken per extra zitplaats 3 m2 meer.

VormMinimale afmetingen terras
Rechtomvang van 300 cm x 400 cm
Cirkelvormigdiameter van 350 cm
Halfronddiameter van 700 cm

Bepaal welk terras soort u wilt aanleggen

Is het voor u belangrijk dat het terras simpel, eenvoudig en kindvriendelijk is of wilt u liever een overdekt terras met hoogteverschil? Bij het aanleggen van een terras is veel mogelijk. U kunt kiezen voor een verhoogd, verlaagd, gelijkvloers of een zwevend terras. Let op dat u bij een verhoogd terras ook boordstenen nodig heeft en denk na over de stijl. Populaire stijlen zijn bijvoorbeeld een moderne stijl, klassiek of een zuiders terras.

Bepaal het soort materiaal

Ieder soort materiaal heeft zijn unieke eigenschappen. Het “beste terras” bestaat daarom niet. Globaal gezien heeft u de keuze uit 5 materiaalsoorten. Hout, grind, kunststof (WPC), composiet of steen. Wij behandelen hier alleen de meest populaire materiaalsoorten. Wilt u een houten terras aanleggen? Lees alles over een houten terras aanleggen.

Voor het aanleggen van een terras zijn stenen of grote tegels nog altijd het meest populair. Vooral natuursteen zoals graniet valt in de smaak. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welke steensoort u kiest.

Stenen of tegelsDuurzaamheidSchoonmakenPrijs
FlagstonesGemiddeldMoeilijkGemiddeld
GrindtegelsGemiddeldGemiddeldGemiddeld
WaaltjesGemiddeldGemiddeldGemiddeld
KeienLaagMoeilijkGemiddeld
Keramische tegelsHoogEenvoudigHoog
WaaltjesGemiddeldGemiddeldGemiddeld
Blauwe hardsteenHoogEenvoudigHoog
BetontegelsGemiddeldEenvoudigLaag
BetonklinkersGemiddeldGemiddeldLaag
KasseienLaagMoeilijkGemiddeld
BakstenenGemiddeldGemiddeldGemiddeld
LeisteenLaagGemiddeldHoog
StoeptegelsGemiddeldGemiddeldLaag

Grind heeft als groot voordeel dat het goedkoop is. Ook heeft grind een lange levensduur. Het enige nadeel van grind is het onderhoud. Het is lastig schoon te maken en van tijd tot tijd zal het grind opnieuw aangevuld moeten worden. Gebruik de onderstaande tabel om u te oriënteren op de verschillende grindsoorten.

GrindDuurzaamheidSchoonmakenPrijs
DolomietHoogMoeilijkGemiddeld
SiergrindHoogMoeilijkGemiddeld
SplitGemiddeldMoeilijkLaag
KiezelGemiddeldMoeilijkLaag
SchelpenLaagMoeilijkLaag

Bepaal of u zelf uw terras gaat aanleggen of dat u de klus moet uitbesteden

Het aanleggen van een terras is niet makkelijk. Voor de aanleg van een terras heeft u kennis en ervaring nodig.  Bovendien is het zwaar werk. Zelf een terras aanleggen is daarom alleen aan te raden indien u kunt bestraten. Beschikt u niet over de benodigde kennis? In dat geval kunt u beter uw terras laten aanleggen door een hovenier.

Controleer of u een vergunning nodig heeft

Voor een terras in uw tuin heeft u vrijwel nooit een vergunning nodig. Bij een dakterras of een verhoogd terras kan dat anders liggen. Of u voor het aanleggen van een terras een vergunning nodig heeft hand af van de constructie. Wordt het terras gezien als een bouwwerk? Dan heeft u vaak wel een bouwvergunning nodig. Controleer daarom altijd bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft.

Terras laten aanleggen? Vind snel een hovenier in uw regio en ontvang de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Materialen en benodigdheden om een terras aan te leggen

Wilt u zelf uw terras aanleggen en bent u benieuwd naar de benodigdheden? Gebruik de onderstaande t om te bepalen welke materialen, benodigdheden, gereedschappen en machines u nodig heeft en ga goed voorbereid aan de slag.

Welke benodigdheden heeft u nodig voor een terras aanleggen? Bekijk de benodigdheden hier!

Alle benodigdheden voor uw nieuwe terras

 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming
 • Beschermende kleding en kniebeschermers
 • Veiligheidsschoenen
 • Bezem, schep en hark
 • Worteldoek
 • Piketpalen en draad
 • Kruiwagen
 • Container
 • Grind, tegels, keien, schelpen of andere stenen
 • Tegelsnijmachine of tegelknipper
 • Ophoogzand en voegzand
 • Stabilisé of cement
 • Kantopsluiting of boordstenen
 • Rubberen hamer
 • Trilplaat

Stap voor stap een terras aanleggen volgens ons stappenplan

Wilt u weten hoe u een terras moet aanleggen? Gebruik ons stappenplan. In de onderstaande handleiding lichten wij twee terras soorten toe. Het aanleggen van een stenen terras met tegels, keien of klinkers en het aanleggen van een terras met grind of schelpen. Doe het zelf en werk de zes onderdelen stap voor stap af.

Stap 1 - Terras ontwerp maken

Voor een voorlopig of tijdelijk terras is een terras ontwerp natuurlijk niet nodig. Voor een permanent terras is het maken van een terras ontwerp wel aan te bevelen. Het terras ontwerp is namelijk meteen het technisch plan. Hierin staan de afmetingen en benodigdheden voor uw terras. Bijvoorbeeld hoeveel zand, welk zand, welke stenen, welke ondergrond en welke materialen u moet gebruiken.

Stap 2 - Markeer het gebied en bepaal de hoogte van uw terras

Gebruik piketpalen om het werkgebied te markeren en verbind de piketpalen met metseldraad om de hoogte van uw terras aan te geven.

Stap 3 - Hoe diep moet de grond uitgraven worden?

De grond afgraven is één van de belangrijkste stappen om straks een stabiel terras te creëren. Graaf de grond daarom minimaal 20 cm tot 30 cm af. Lees alles over een tuin afgraven.

Stap 4 - Het plaatsen van de kantopsluiting en worteldoek

Plaats het worteldoek direct op de zwarte aarde. Hiermee voorkomt u dat er straks onkruid tussen de tegels groeit. Plaats vervolgens de kantopsluiting langs de randen en zet deze vast met cement of stabilisé.

Stap 5 - Fundering leggen, stabiliseren en egaliseren

Breng een fundering aan van wit zand en zuiver gewassen rivierzand. Laat de ondergrond per meter een 0,5 cm tot 1 cm aflopen. Hiermee creëert u een afschot (helling). De drainage zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen. Sproei water over het zand om de grond te laten inklinken en gebruik een trilplaat om de grond aan te trillen. Dit is een belangrijke stap die u niet mag overslaan. Met het aantrillen van de grond zorgt u er namelijk voor dat de grond samengeperst wordt waardoor de ondergrond stabiel wordt. Vergeet niet om de grond te egaliseren.

Door de bovenste zandlaag van stabilisé of chape te voorzien kunt u de grond verder stabiliseren. Stabilisé is een soort cement en wordt dus hard. Let op: gebruik stabilisé alleen wanneer u met tegels of klinkers werkt. Gebruik geen stabilisé wanneer u een terras met grind, split of schelpen aanlegt.

Stap 6 - Het terras aanleggen 

Bepaal eerst het gewenste legpatroon. Dat is het motief waarin de bestrating gelegd wordt. Het terras legt u vervolgens direct aan op het zand of de stabilisé. Is het bestraten afgerond? Strooi dan voegzand over de bestrating en gebruik een bezem om het zand in te vegen en gebruik een trilplaat om uw terras aan te trillen. Het invegen van het zand herhaalt u gedurende vier tot acht weken.

Het is ook mogelijk om tegeldragers te gebruiken. In dat geval hoeft u de tegels niet aan te trillen en hoeft u geen zand in te vegen. Gebruikt u grind, split of schelpen? Stort het grind over het zandbed. De hoogte van het grind moet minimaal 5 cm zijn.

voorbeeld van een breed terras aanleggen

Tips om een terras aan te leggen

Wilt u een mooi terras aanleggen? Gebruik de onderstaande tips voor uw terras aanleg, voorkom fouten en bespaar kosten.

 1. U kunt uw terras boven de waterkering plaatsen zolang de buitenkant van de muur boven de vochtkering vrij blijft.
 2. Gebruikt u betonplaat of wilt u beton gieten als ondergrond voor uw terras? Houd er rekening mee dat beton het water niet goed kan afvoeren. Controleer daarom extra goed of er voldoende afschot is zodat regenwater weg kan lopen.
 3. Het aanleggen van een terras kan zowel op een zandgrond, zavel, veengrond als op kleigrond. Zorg wel altijd voor een goede zandfundering en leg een terras nooit direct op het gras aan.
 4. Leg nooit een nieuw terras over een bestaand terras aan.
 5. Gebruik worteldoek om uw terras onkruidvrij te houden.
 6. Gebruik een waterpas om uw terras recht te leggen.
 7. Met een vlakke kruiwagen is het verplaatsen van tegels een stuk eenvoudiger.
 8. Gebruik een witte rubberen hamer om uw tegels op de gewenste hoogte te slaan en voorkom daarmee zwarte vegen.
 9. Gebruik altijd een trilplaat om uw terras aan te trillen. Zonder trilplaat een terras aanleggen levert op den duur altijd verzakkingen op.
 10. Gebruik mooie planten ter decoratie. Plaats de planten in bakken op wieltjes zodat u uw terras makkelijk schoon kunt houden.

Terras laten aanleggen? Vind snel een hovenier in uw regio en ontvang de prijzen voor uw terrasaanleg!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat zijn de kosten voor een terras aanleggen?

De richtprijs voor een terras ligt tussen €200,- en €1500,- euro exclusief 21% btw. Dit betreft alleen de kostprijs voor de materialen en benodigdheden. Helaas zeggen richtprijzen niet zoveel. Ieder terras is namelijk uniek. Wilt u de exacte kosten weten en wilt u meteen de prijzen van verschillende hoveniers vergelijken? U ontvangt van de hoveniers een offerte met een all-in prijs of een prijs per m2. Gebruik de onderstaande link om uw vergelijking te starten.

> Start nu uw prijsvergelijk

Of u een goedkoop budget terras wilt aanleggen of liever een luxe terras, u krijgt altijd met kosten te maken. Deze kosten bestaan voornamelijk uit de kosten voor de benodigdheden. Denk aan het inkopen van zand, bestrating, worteldoek en de kantopsluiting. Huurt u machines of een afvalcontainer in? Dan krijgt u ook met huurkosten te maken.

Uw terras laten aanleggen door een hovenier is goedkoper dan zelf doen

Wilt u de kosten laag houden? Schakel dan een hovenier in en laat uw terras aanleggen. De kosten zijn dan lager omdat een hovenier over de middelen, kennis en machines beschikt om uw terras efficiënt aan te leggen.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.