Graszoden leggen met onze vakkundige aanpak

Wilt u verse graszoden leggen? Pak de klus vanaf de start goed aan. Een gazon aanleggen is namelijk kwetsbaar werk en heeft een gezonde bodem nodig om te groeien. Het leggen van graszoden vraagt daarom om een goede voorbereiding. Wij vertellen u welke stappen u moet ondernemen om goed voorbereid aan de slag te gaan. Ook vertellen wij u welke materialen en machines u nodig heeft om graszoden te leggen.

Wilt u de klus uitbesteden aan een hovenier? Vergelijk dan geheel vrijblijvend de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt en laat vakkundig uw gazon aanleggen.

383

Opdrachtgevers hebben via Vergelijkhoveniers.nl hun graszoden laten leggen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis uw klus
 • Ontvang de prijzen van hoveniers uit uw regio
 • Vergelijk en bespaar tot 40%

Wanneer kunt u graszoden leggen? Hoe moet de grond voorbereid worden? Op welke ondergrond kunt u graszoden leggen? Hoe voert u de klus van een gazon aanleggen goed uit? Wat zijn de kosten voor graszoden laten leggen? Wij geven antwoord op deze en andere vragen. Daarnaast kunt u gebruik maken van ons stappenplan met duidelijke instructies.

Zelf uw gazon aanleggen?

Het leggen van de grasmatten zelf is niet het moeilijke werk. Vooral de voorbereiding maakt deze klus ingewikkeld. Zonder een goede voorbereiding gaan uw verse graszoden binnen de kortste keren dood. Ons advies: ga zorgvuldig te werk. Voorkom problemen en gebruik daarom de onderstaande stappen.  

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Plaats gratis een klus
 • Ontvang vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk reacties, prijzen en reviews

Wanneer graszoden leggen?

Een gazon aanleggen is niet verbonden aan een jaargetijde. Zolang het niet vriest en dus zelfs in de winter kunt u grasmatten leggen. De ideale temperatuur voor het leggen van graszoden ligt tussen de 6 en 20 graden. Daarom zijn het voorjaar (de lente), de zomer en het najaar (de herfst) als seizoen het meest geschikt.

Leg nooit uw graszoden als het vriest

Bij vorst (en nachtvorst) grasmatten leggen is sterk af te raden. Wanneer de grond bevroren is kunnen de wortels namelijk niet hechten en zullen uw graszoden sterven. Het herstellen van schade aan uw gazon zorgt altijd voor extra kosten.

Graszoden leggen als het regent

De werkzaamheden uitvoeren met droog weer is natuurlijk prettiger dan met nat weer. De werkzaamheden tijdens regen uitvoeren maakt de klus namelijk onnodig zwaar. Toch is het goed om te weten dat u met regen en een natte grond de klus gewoon kan uitvoeren.

Vermijd warm weer

Een gazon aanleggen bij warm weer uitvoeren is geen probleem. Uit ervaring kunnen wij u echter wel vertellen dat het met 30 graden niet prettig werken is. Houd daarom een temperatuur tussen de 6 en 20 graden aan. 

Wanneer kunt u het beste graszoden leggen?

Bepaal de beste tijd om een gazon aan te leggen met behulp van de onderstaande tabel.

MaandGeschikt?
Januarija, als het niet vriest
Februarija, als het niet vriest
Maartja
Aprilja
Meija
Junija, maar niet boven de 20 graden
Julija, maar niet boven de 20 graden
Augustusja, maar niet boven de 20 graden
Septemberja
Oktoberja
Novemberja, als het niet vriest
Decemberja, als het niet vriest

Wilt u er zeker van zijn dat uw graszoden op de juiste manier gelegd worden? Schakel dan een vakbekwame hovenier in. Met onze prijsvergelijker vergelijkt u eenvoudig de prijzen voor graszoden laten leggen door hoveniers uit uw eigen buurt.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

De voorbereiding voor het leggen van graszoden maakt de klus moeilijk. Daarom kunt u beter uw graszoden laten leggen door een vakkundige hovenier

Voorbereidingen bij het leggen van graszoden

Voordat graszoden gelegd kunnen worden moeten er vier handelingen stap voor stap uitgevoerd worden. Hoe doe je dat? Gebruik het stappenplan. Per instructie geven wij een korte uitleg.

Handleiding en advies

 1. Ondergrond vrijmaken en controleren
 2. Grond voorbereiden, frezen en egaliseren
 3. De grond bemesten
 4. Richting bepalen (in de lengte of breedte leggen)

Grond controleren

Als eerste moet u de grond vrijmaken. Verwijder op de plek van uw gazon de bestrating, groen of ander materiaal en controleer de ondergrond. Met welke ondergrond heeft u te maken? Bepaal met de onderstaande tabel of uw ondergrond geschikt is voor het leggen van grasmatten.

OndergrondGeschikt
Kleigrondja
Tuinaardeja
Zandgrond (wit zand, geel zand of straatzand)nee
Potgrondja

Heeft u te maken met een zandgrond (wit zand, geel zand of straatzand)? Dan moet u eerst de grond afgraven tot een diepte van minimaal 20 cm en en vervolgens uw grond ophogen met tuinaarde of potgrond. Bij het ophogen van de grond houdt u 2 centimeter onder de hoogte van uw terras aan. De dikte van graszoden is namelijk ongeveer 1,5 cm.

Grond voorbereiden, frezen en egaliseren

Graszoden hebben een goede ondergrond nodig. Daarom moet u eerst de grond voor voorbereiden. Begin met het omspitten van de grond en verwijder wortels, steentjes en ander vuil. Stronken kunt u verwijderen door deze te frezen. Tot slot moet u de grond egaliseren. Besproei de grond en laat de grond 14 dagen rusten.

Let op: het leggen van graszoden over bestrating of een oud gazon is niet mogelijk. Wel kunt u graszoden in een bestaand gazon leggen. Bijvoorbeeld ter vervanging van oude graszoden.

De grond eerst bemesten

Maak de grond extra vruchtbaar door te bemesten. Gebruik bijvoorbeeld kalk, kunstmest of compost. Verwijder het onkruid, meng de mest door de tuingrond, rol de grond aan en hark de grond tot slot een beetje los.

Richting bepalen (gazon aanleggen: in de lengte of breedte)

Bepaal vooraf in welke richting u de graszoden wilt leggen. U kunt de graszoden in de lengte of in de breedte leggen. Voor uw gazon maakt dat verder niet uit.

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Materialen en machines die u bij het leggen van graszoden nodig heeft

Het leggen van graszoden doet u met verschillende materialen en machines nodig. Door met de juiste materialen te werken voorkomt u problemen. Gebruik de onderstaande checklist en ga goed voorbereid aan de slag.

Algemene benodigdheden

 • werkkleding
 • tuinhandschoenen
 • kniebeschermers
 • vuilcontainer
 • hark

Benodigdheden grond afgraven en voorbereiden

 • schep of minigraafmachine
 • piketpalen en draad
 • verse tuingrond
 • bemesting
 • afrijlat of egaliseermachine
 • waterpas

Benodigdheden om graszoden te leggen

 • stanleymes
 • graszoden

Benodigdheden nazorg en onderhoud

 • wals (roller)
 • kraanwater om te sproeien
 • gieter of sproeisysteem

Graszoden leggen tips (10 tips)

Zowel voor als na het leggen van uw graszoden is het aan te raden om goede voorbereidingen te treffen. Daarmee voorkomt u fouten. Bovendien voorkomt u daarmee bruine plekken en onnodige kosten. Gebruik deze tips voor het leggen van uw graszoden en geniet van een mooi gazon.

 1. Graszoden of gras zaaien? Kies voor het leggen van graszoden. Bij zaaien zijn vaak onregelmatigheden terug te zien. Met graszoden is het gras altijd goed verdeeld.
 2. Na de voorbereidingen en de 14 dagen rusttijd kunt uw graszoden direct leggen.
 3. Een gazon aanleggen is een nauwkeurig klusje. Zorg dat de naden goed tegen elkaar aanliggen. Dit bevordert het hechtingsproces van uw graszoden.
 4. Walsen (het aanrollen van uw grasmatten) is een belangrijk onderdeel bij het leggen van graszoden. Zonder walsen kunnen de wortels niet goed hechten met als gevolg dat er kale plekken ontstaan.
 5. Kies één richting voor het uitrollen van uw grasmatten. De grasmatten om en om leggen is af te raden.
 6. U mag ongeveer twee weken lang niet op uw nieuwe graszoden lopen nadat deze gelegd zijn. 
 7. Uw nieuwe gazon voor de eerste keer maaien? Wacht tot het gras minimaal 4 centimeter hoog is. Meestal is dat al na 2 weken. Maaien doet u bij voorkeur op een droge dag.
 8. Hoe lang moet ik mijn nieuwe gazon sproeien? Vers gras moet u in de beginperiode regelmatig water geven. Doe dit één keer per week een half uur lang.  
 9. Ligt uw gazon in de schaduw? Houd rekening met extra mos en onkruid. Regelmatig het mos en onkruid verwijderen houdt uw gazon gezond.
 10. Wilt u probleemloos een mooi gazon aanleggen? Uw graszoden laten leggen door een hovenier is dan aan te raden. Start meteen een prijsvergelijk en ontvang van hoveniers uit uw omgeving de prijzen voor graszoden laten leggen.

Graszoden laten leggen? Start nu uw gratis prijsvergelijk!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Wat zijn de kosten voor graszoden laten leggen?

De kosten voor graszoden laten leggen zijn afhankelijk van het oppervlakte, het uitvoeren van de voorbereidende werkzaamheden en de kwaliteit van de graszoden.

Kostprijs graszoden

Graszoden kosten gemiddeld tussen de €1,50 en €5,50 per m2. Dit zijn prijzen exclusief het leggen en eventuele bezorgkosten.

Graszoden zelf leggen? Houd rekening met extra kosten

Wilt u de graszoden zelf leggen? Houd dan rekening met de kosten voor de inhuur of inkoop van benodigdheden en machines. Wanneer u kiest voor graszoden laten leggen heeft u niet met die kosten te maken. Daarom is graszoden laten leggen door een hovenier in de praktijk vrijwel altijd goedkoper.  

Graszoden leggen prijs per uur of prijs per m2

Een hovenier rekent voor het leggen van graszoden een prijs per uur of een prijs per m2. De prijs per uur van hoveniers ligt gemiddeld rond de €30,- euro. Per m2 liggen de prijzen van hoveniers meestal tussen de €2,50 en €5,- euro.

Van hoveniers uit uw omgeving een offerte ontvangen en de prijzen vergelijken

Wilt u graszoden laten leggen en bent u benieuwd wat de totale kosten zijn? De aangesloten hoveniers berekenen dit graag voor u. Start daarom meteen uw vergelijking en ontvang de prijzen van hoveniers bij u uit de buurt.

> Start nu uw prijsvergelijk

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.