Bomen rooien, vakkundig en veilig

Bomen zijn belangrijk voor de kwaliteit van de lucht en als verfraaiing van de omgeving. Toch moet er soms gerooid worden. Bijvoorbeeld wanneer een boom te groot, ziek of dood is. Bomen rooien kan echter niet zomaar gedaan worden. In sommige gevallen is volgens de wetgeving namelijk een vergunning nodig. Ook wanneer de boom in uw eigen tuin staat.

Bovendien zijn de werkzaamheden vaak complex uit te voeren, zijn er machines en speciaal gereedschap nodig. Daarnaast kan de boom op een moeilijk bereikbare plek staan waardoor zelf rooien vaak niet mogelijk of verantwoord en veilig is. Een kleine of grote boom rooien is daarom niet zomaar even gedaan. Heeft u in de tuin een boom te rooien? Dan zijn er dus verschillende zaken om rekening mee te houden. Lees hier hoe u de klus het beste aanpakt.

Bomen rooien, wat is dat? (definitie)

In tegenstelling tot het kappen van bomen wordt bij het rooien de boom inclusief wortels en met kluit verwijderd. Bij het kappen van een boom blijven de boomstronk en wortels in de grond zitten. Bomen rooien of kappen? De keuzes is dus aan u.

248

Opdrachtgevers hebben hun bomen laten rooien via Vergelijkhoveniers.nl. Vind ook snel een hovenier bij u in de buurt.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang vrijblijvend de prijzen van hoveniers uit uw regio

Dit is wat u moet weten over het rooien van bomen:

Om snel en vakkundig van uw boom af te zijn gebruikt u de onderstaande informatie.

Bomen laten rooien? Vind snel een hovenier bij u in de buurt.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ontvang gratis vrijblijvende voorstellen van hoveniers
 • Vergelijk op basis van reactie, prijs en review

Waarom een boom rooien?

Een particulier of de overheid zal nooit zomaar een boom (laten) rooien. Bovendien is dat niet mogelijk. Aan het rooien van een boom zijn namelijk strenge regels verbonden. Bent u benieuwd wat redenen kunnen zijn om een boom te rooien? U leest het hieronder.

 • Overlast: de boom geeft overlast door te veel bladval, overhangende takken, schaduwvorming (voor zonnepanelen of ander groen) of de woning wordt vochtig.
 • Gevaar: de boom is door een storm beschadigd, uit balans, ziek of verzwakt.
 • Schade: de takken of wortels veroorzaken schade aan de woning

"Bomen rooien kunt u niet zomaar doen. Doorloop daarom eerst alle stappen op deze pagina en controleer de regelgeving voordat u verdere actie onderneemt"

Wanneer bomen rooien?

Niet alle perioden en seizoenen van het jaar zijn geschikt om te rooien. U moet bijvoorbeeld rekening houden met het broedseizoen. Tijdens dit seizoen is rooien alleen toegestaan wanneer de boom geen actief nest heeft. Vermijd daarom bij voorkeur de maanden april tot en met juni.

Beste periode

De beste periode om te rooien is in de herfst of winter. Bij voorkeur wanneer de boom geen blad meer heeft. De werkzaamheden kunnen dan namelijk overzichtelijk uitgevoerd worden. Bovendien creëert een bladloze boom minder afval.

Gereedschappen en machines om bomen te rooien

Bomen rooien vereist niet alleen een vakkundige aanpak. Ook zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig. Moet er een grote boom gerooid worden? Dan worden er bovendien machines ingezet. De werkzaamheden moeten daarom vaak door een hoveniersbedrijf gedaan worden.

Wilt u weten wat u nodig heeft of welke materialen ingezet (kunnen) worden? U leest het hieronder.  

Standaard benodigdheden

 • zaaghandschoenen
 • veiligheidsbril en handschoenen
 • werkhelm
 • zaagkleding
 • takkenzaag (accu) / takkenschaar
 • kettingzaag
 • bijl
 • container
 • afvalzakken
 • ladder / trap

Benodigdheden bij grote bomen

 • lier
 • kraan
 • verreiker
 • hoogwerker
 • versnippermachine

Tip: uitbesteden aan een hovenier is in de meeste gevallen voordeliger. Een hovenier beschikt namelijk over alle benodigdheden en de huur van materialen of machines is vaak te duur.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe een boom rooien? (in 4 stappen)

Om goed voorbereid aan deze klus te beginnen en om fouten te voorkomen wordt aangeraden de onderstaande stappen te doorlopen. Per stap leest u welke acties u moet ondernemen.

Stap 1

Controleer of u een kapvergunning nodig heeft

U kunt niet zomaar een bomen rooien. In sommige gevallen heeft u daar een vergunning voor nodig. Ook wanneer de boom op bouwgrond, eigen grond of een particulier parkgebied staat. Deze vergunning wordt een kapvergunning genoemd. De officiële benaming is een “omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand”.

De regelgeving kan tussen gemeenten verschillend zijn. Controleer daarom eerst bij het omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft. Heeft u een vergunning nodig? Dan kunt u deze eenvoudig via het omgevingsloket of uw plaatselijke gemeente aanvragen.

Rooien van bomen zonder vergunning

Rooi nooit een boom zonder te controleren of u hier een vergunning voor nodig heeft. Blijkt dat u toch een vergunning nodig had? Dan riskeert u een hoge boete die kan oplopen tot €10.000 euro en zelfs hoger.  

Stap 2

Werkzaamheden inplannen

Plan de werkzaamheden in. Bestaat de kans op overlast? Informeer uw buren dan tijdig. Wanneer er bijvoorbeeld een telescoopkraan ingezet moet worden kan de straat ook tijdelijk niet gebruikt worden. Bovendien heeft zo’n kraan voldoende ruimte nodig en kan het nodig zijn om parkeerplekken vrij te houden.

Stap 3

Zelf uw bomen rooien of uitbesteden

Een eenvoudige boom kunt u misschien zelf rooien. Denk echter niet te lichtzinnig over deze klus. Het rooien kan bovendien op twee manieren uitgevoerd worden. Ook in de keuze voor een methode zit verschil in moeilijkheidsgraad. U kunt bijvoorbeeld vellen of kappen.

In de meeste gevallen kunt u beter uw boom laten rooien, maar wat kost het rooien van een boom wanneer u dit uitbesteed? Via vergelijkhoveniers.nl vind u snel hoveniers in uw regio die deze klus vakkundig voor u uitvoeren. Vul hieronder uw postcode in, vind hoveniers en vergelijk de prijzen met elkaar.

Goedkoop een boom laten rooien? Vind een hovenier in de regio en vergelijk de prijzen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Gratis en vrijblijvend
 • Vakkundige hoveniers vergelijken
 • Bespaar 20% tot 40%

Tips bij het rooien van een boom

Het rooien van een boom is gevaarlijk werk en vereist daarom een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering. Dat doet u met de onderstaande tips.  

Voer deze klus niet zelf uit wanneer u hier geen ervaring mee heeft. Bij schade kan een verzekeraar besluiten niet uit te keren wanneer geen professionele hovenier is ingehuurd.
Controleer vooraf de omgeving op elektriciteitskabels en andere objecten waar takken op kunnen vallen.
Raadpleeg vooraf altijd de flora en faunawet. Deze wet kan wijzigen. Het is daarom belangrijk om de actuele regels te gebruiken. 
Besluit u zelf de boom te rooien? Werk dan altijd minimaal met zijn tweeën. U heeft dan beter overzicht, u kunt de werkzaamheden sneller uitvoeren en veiliger.
Begin met het uitzagen van enkele grote takken. Het is daarna overzichtelijker om de boom om te zagen of in delen te af te breken.

Wat kost een boom laten rooien?

De vraag “Wat kost het om een boom te rooien?” is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Helaas is het niet eenvoudig om vooraf een totale inschatting van de kosten te geven. De prijs is namelijk van verschillende factoren afhankelijk:

 • Grootte en omvang van de boom
 • De positie waar de boom staat bepaalt welke methode ingezet kan worden om de boom te rooien. De gekozen methode is vervolgens weer van invloed op de prijs.
 • Inclusief of exclusief hout afvoeren
 • Eventuele vergunningskosten

Boom rooien: de kosten in de overzicht

Heeft u voldoende aan alleen een prijsindicatie? Dan kunt u de onderstaande tabel gebruiken. Deze prijsindicaties zijn inclusief btw.

BoomhoogtePrijzen
< 6 metertot €250,-
6 tot 8 meter€250,- tot €750,-
> 8 metervanaf €750,-
Kluit verwijderenVanaf €75,- tot €150,-

Goedkoop bomen rooien? Zo bespaart u op de kosten:

Het rooien van een boom is voor de meeste mensen goed betaalbaar. Goedkoop is de klus echter niet. Bovendien krijgt u links- of rechtsom met kosten te maken. Het is wel mogelijk om de klus goedkoop uit te laten voeren. Kosten besparen doet u bijvoorbeeld door zelf werkzaamheden uit te voeren. Denk daarbij aan het afvoeren van hout.

Omdat u de werkzaamheden waarschijnlijk moet uitbesteden is het daarnaast ook aan te raden om te besparen op de offerteprijs. Het btw tarief staat vast, maar u kunt wel eenvoudig besparen door hoveniers met elkaar te vergelijken. Bij een aanbesteding kunnen de prijsverschillen zelfs oplopen van 10% tot 40% en zo wordt ook deze klus goedkoop.

Veelgestelde vragen

Bekijk de meest gestelde vragen hieronder. U kunt ook altijd contact opnemen.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de in te zetten methode duurt de klus gemiddeld tussen de 2 en de 8 uur. Dat is inclusief het wegzagen en afvoeren van het neergekomen hout.

4257 opdrachtgevers
beoordeelde onze dienst met een 8,5.

2103

Opdrachten geplaatst

1754

Opdrachten uitgevoerd

1072

Vakkundige hoveniers

Alleen hoveniers met een geldige kvk inschrijving kunnen zich inschrijven. Bovendien worden de hoveniers continue gemonitord en zijn de meeste hoveniers aangesloten bij keurmerk brancheorganisaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk hoveniers uit uw regio op basis van de offerte, reactie en prijs.